Zamieszczone przez demmsi
Stawianie... systemu na laptopie.
Zwiń
X
-
Stawianie... systemu na laptopie.
Koledzy.
Pacjent to Toshiba A-300 15K System Vista laptop od 2007 roku nie modyfikowany. Wszystko ORI.
Chciałbym na nim na nowo postawić system i wszystkie sterowniki na "świerzo".
Niestety nigdy nie robiłem żadnych dysków recovery itp.
Oczywiście na lapku ie mam nic cennego wszystko można formatować.
Ktoś momoże mi jaka jest kolejność działania ??
Dziękuję
-
-
Re: Stawianie... systemu na laptopie.
Zamieszczone przez maxpaynemmZamieszczone przez 4x4BKFJak kupowałeś nowego to zajrzyj do instrukcji
Powiedz mi tylko czy system jest gdzieś na dysku ... bo płyt w vindozą i sterownikami raczej nie miałem?Best ET = 13.666
Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
PerfectService by DGW
http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/
Komentarz
-
-
właczasz komputer, podczas ladowania (czarny ekran) wciskasz deleted albo f8 (nie pamietam teraz a nie chce mi sie wylaczac kompa) w biose ustawiasz, zeby botowalo z plyty cd, wkladasz plyte cd z windowsem, restartujesz i lecisz pokoleji. Najpierw format, potem wybor partycji i instalacja.
Komentarz
-
-
Z tego, co wiem, w notebookach Toshiby dostarczanych bez płyty z czystym systemem, lub z systemem w wersji "recovery", a więc gdy na dysku komputera znajdowała się ukryta partycja z plikami umożliwiającymi przywrócenie fabrycznego stanu systemu, istniały dwie możliwości formatu i postawienia systemu "na nowo":
I.
1. Wyłączamy komputer, włączamy go, a następnie natychmiast wielokrotnie wciskamy klawisz "F8"
2, Następnie, gdy na ekranie pokaże się komunikat o logowaniu, wciskamy natychmiast klawisz "F2", gdyż inaczej procedurę trzeba będzie powtórzyć
3. Następnie jest opcja na górze "Aby uzyskać dostęp do zaawansowanych opcji startowych " - wciskamy klawisz "F8"
4. W zakładce "Advanced Opcja Boot", zaznaczamy opcję "Napraw komputer" i wciskamy klawisz "Enter"
5. Pojawi się opcja odzyskiwania systemu" - wybieramy opcje językowe i klawiatury, a następnie klikamy "Dalej"
6. Następnie istnieje możliwość zalogowania się jako użytkownik lokalny, dzięki czemu można uzyskać dostęp do opcji odzyskiwania - trzeba wpisać hasło administratora
7. Pojawi się opcja "System Recovery" - wtedy wystarczy wybrać, co nas interesuje: a) Uruchom naprawę b) System Restore c) Toshiba Recovery Wizard. Wybieramy "Toshiba Recovery Wizard", a następnie wybieramy opcję przywrócenia do ustawień fabrycznych
Dalej wszystko odbędzie się praktycznie automatycznie - system w kompie "wróci" do stanu "nowości" - oczywiście wszystkie dane zapisane podczas dotychczasowej pracy zostaną utracone.
II.
Przy włączaniu komputera wciskasz kilkakrotnie klawisz "F9", lub "0" (zero) do momentu, gdy pojawi się ekran z wyborem opcji. Wtedy wciskasz klawisz "F8", aby wejść w rozszerzony wybór opcji - tam wybierasz "Napraw komputer", co pozwoli Ci wejść w kolejne opcje, w tym m.in. znajdującą się na dole opcję "Kreator przywracania". Następnie lecisz dalej - komputer już Cię poprowadzi.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
czemu caly dzien? u mnie caly proces na starym kompie trwal ok 2h. Z tego windows instalowal sie ponad 60-70min. Reszta to restartowanie, ladowanie itd.
Przy nowych komputerach taka akcja trwa ok. 1h
Osobiście ja robię tak. Stawiam goły system i wgrywam podstawowe sterki do samego systemu, usuwam zbędne programy, dzielę HDD na partycje, zmieniam ścieżkę dostępu dla (dokumenty, pulpit,ulubione itd - w moim wypadku na "D") nie zezwalam na robienie "punktów przywracania, usuwam te które są" i robię pierwszy obraz partycji "C" programem Acronis (kiedyś robiłem Ghostem)
Następnie dogrywam programy których wiem że będą mi na pewno potrzebne np Office przeglądarki i ściągam wszystkie poprawki (service pack) do Windowsa i Office robię kolejny obraz.
Na koniec instaluję wszystkie inne potrzebne programy (NIS, GG, Skype, AllPlayer, programy do komórki, nawigacji itd i konfiguruję wszystko na tip top łącznie z pocztą i hasłami oraz robię obraz "full wypas"
Obrazy kopiuję na zewnętrzne HDD aby nie zajmowały miejsca na lapusiu
Teraz kiedy tylko mam najmniejszy problem z systemem lub po prostu uważam że jest już zaśmiecony odpalam Acronisa i po około 20 - 30 min mam świeżutki system z pełną konfiguracją czystymi rejestrami i nawet pulpit pozostaje niezmienionyJedyne co pozostaje to dogranie poprawek od ostatniej instalacji ale to już Pikuś (Pan) :szeroki_usmiech
Dodatkowy plus to taki że nawet jak mi padnie HDD czy tylko MBR to dalej dysponuję systemem lub kopią MBR-a
Komentarz
-
-
octaviars1, dla tego cały dzień, że do tego dochodzi kopia dokumentów, danych z różnych programów
sama instalacja to ok 2h, później wywalenie tego co niezbędne, bo nie mam opcji przy instalacji
no i instalowanie programów, a to najgorsze i przegranie dokumentów
pełne zainstalowanie cały dzień albo i lepiej
z tym że aż tak się nie śpieszę, bo łatwo się pomylić
Komentarz
-
-
1. System czysty, bez zbędnego syfu od producenta.
2. Instalacja samemu wszystkich sterowników potrzebnych do pełnej funkcjonalności laptopa.
3. Ghost lub inna kopia
4. Skopiowanie aplikacji portable na laptopa polecam np. http://www.liberkey.com/en.html do tego np. xmarks do zakładek
Trochę zabawy jest, ale w przyszłości masz czysty obraz systemu tylko ze sterownikami. Aplikacje portable możesz dowolnie przenosić między komputerami i ich instalacja nie obrasta dodatkowo komputera.
Komentarz
-
-
Dokonując przywrócenia "czystego" systemu z partycji Recovery, instalacja niezbędnych sterowników następuje "z automatu" - producent sprzętu na ukrytej partycji umieszcza (poza systemem) również wszystkie potrzebne sterowniki.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Dzięki koledzy!
Bardzo mi się przydadzą wasze pomysły. Okazuje się, że mam jednak płytkę Recovery, którą zrobiłem kiedyś zaraz po pierwszym uruchomieniu kompaPytanie tylko czy jak przywrócę system z tych płytek lub ukrytej partycji to czy całość tego starego systemu zostanie wyczyszczona i zastąpiona nowym?? Tak bym chciał aby w razie czego poleciały też programy i syfy niechciane
Pozdrawiam!!
Komentarz
-
-
stawianie systemu to nic innego jak format i wgranie od nowa czystego
tak też robi się z płyt recovery
u siebie jak mam partycje recovery to moge coś takiego zrobić i zachować dokumenty, później komp sam wrzuca tam gdzie były
raz tak zrobiłem i nie pomyślałem że mam więcej danych niż dysk może pomieścić w czasie takiej operacji (potrzeba połowa wolnego dysku) i poszło się wszystko jebać :evil:
Komentarz
-
-
Dokonując przywrócenia "czystego" systemu z partycji Recovery, instalacja niezbędnych sterowników następuje "z automatu" - producent sprzętu na ukrytej partycji umieszcza (poza systemem) również wszystkie potrzebne sterowniki.
Zamieszczone przez maxpaynemmBardzo mi się przydadzą wasze pomysły. Okazuje się, że mam jednak płytkę Recovery, którą zrobiłem kiedyś zaraz po pierwszym uruchomieniu kompaPytanie tylko czy jak przywrócę system z tych płytek lub ukrytej partycji to czy całość tego starego systemu zostanie wyczyszczona i zastąpiona nowym?? Tak bym chciał aby w razie czego poleciały też programy i syfy niechciane
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Eidos71Dokonując przywrócenia "czystego" systemu z partycji Recovery, instalacja niezbędnych sterowników następuje "z automatu" - producent sprzętu na ukrytej partycji umieszcza (poza systemem) również wszystkie potrzebne sterowniki.
Komentarz
-
-
Panowie wszystko co moje zgrałem na stacjonara wiec lapka mozna spokojnie całego formatować.
W sumie to nigdy nie stawiałem systemu na lapku na na stacjonarach mam doświadczenie i wszystko wiem.
Mam na DVD ori system naklejka z kluczem jest na lapku wiec system by poszedł tylko nie za bardzo wiem co potem - jakie stery dawać do lapka. Na ich stronie jest kupa i trudno mi sie połapać wiec chyba spróbuje z tego Recovery
Komentarz
-
-
Re: Stawianie... systemu na laptopie.
Zamieszczone przez maxpaynemmKoledzy.
Pacjent to Toshiba A-300 15K System Vista laptop od 2007 roku nie modyfikowany. Wszystko ORI.
Wybierz tylko prawidłowy Short Model No, system VISTA 32bit, typ sterownika jedziesz po kolei, zależy co masz, czyli: webcam, fingerprint, bluetooth, wireless lan controller itd. itp.
[ Dodano: Czw 15 Mar, 12 20:19 ]
Instalujesz pusty system korzystając z płyty Windows Vista, chociaż osobiście bym nie instalował za chiny tego systemu, XP lub W7 i potem sobie zainstaluj sterowniki ze strony i będziesz miał czysty system, którego możesz zrobić ghosta lub inny obraz na przyszłość.
Komentarz
-
Komentarz