Szybkie pytanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shok
    RS
    • 2009
    • 2070
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Był postawiony znak zakaz wyprzedzania przejechałem zjazd i ponowienie zakazu. Kolejny zjazd wskakuje na lewy wyprzedzam wracam na prawy.Manewr w sumie wykonałem mniej więcej pomiędzy zjazdem a wjazdem. Myślałem,że mogę wyprzedzić na tym odcinku bo ma "3pasy" i skrzyżowanie odwołuje zakaz wyprzedzania. Jak widac myliłem się. Po kilku kilometrach wyprzedziła mnie policja i dyskusja zakończona mandatem, który miał przyjść do mnie do domu.Mandat doszedł w kwocie 239euro w tym było 9 euro kosztów administracyjnych.
    Jestem pewien,że gdybym był Holendrem to dostałbym jedynie pouczenie.Ale cóż... trza było jechać gęsiego i czekać na odwołanie.

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

no to lipa...
      bywa i tak..
      osobiście staram sie obserwować tubylców , cz to z polsce cz za granicą..jak widzę że coś jadą inaczej to sie dostosowuję..
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• utek
        Elegance
        • 2007
        • 867
        • Superb II combi (3T5)
        • APK 2.0 MPI 115 KM

Panowie i Panie, czy ktoś ma przetestowanego pewnego producenta przewodów zapłonowych?

Czy BREMI oferowane na rynku jest jakości takiej jak na pierwszy montaż, czy taka sama loteria jak w przypadku innych producentów?

Komentarz

• blackrs
          RS
          • 2008
          • 4826
          • Superb II combi (3T5)
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

i ja mam krótkie pytanie
          która drogą jechać z Warszawy do Zakopanego? Warszawa-Częstochowa-Katowice-Kraków-Zakopane czy Warszawa-Radom-Kielce-Kraków-Zakopane
          będę jechał w nocy z soboty na niedzielę lub w niedzielę nad ranem.
          Jadę z 9 miesięcznym synem więc zależy mi żeby droga była komfortowa (bez robót i innych utrudnień) i w miarę szybka.
          Dawno nie jechałem tymi drogami i nie wiem w jakim teraz są stanie i na jakim etapie budowy.
          Za wszelkie cenne wskazówki dojazdu z góry dziękuję
          BYŁA o1 rs
          BYŁA o2 1.6
          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• aro_40
            RS
            • 2007
            • 1529
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jak lecisz w nocy lub nad ranem to leć na Radom - Kilece; mały ruch będzie
            Gierkówka wprawdzie będzie bezpieczniejsza ale dalsza no i oczywiście autostrada płatna (jak u cygana za zboże...); tyle, ze leć A2 do 50-tki i tam wcinaj się na gierkówkę (szybciej i bezpieczniej)
            If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• crowl
              Drive
              • 2013
              • 93
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

2 tygodnie temu jechałem na katowice: Warszawa-Częstochowa-Katowice-Kraków-Zakopane. W obie strony. Budowy się pokończyły.
              Jak w Warszawie wlatujesz na obwodnice tak dwupasmówkę masz aż do zakopiańki. Spokojniej bez wyprzedzania na jednym pasie ciągników, pieszych w nocy itp. Mniej też fotoradarów czy policji. Minus to chyba 20zł za autostradę trzeba zapłacić, ale chyba lepiej w ten sposób i mieć spokój. Rok temu jechałem na Radom i powiedziałem że nigdy więcej. Droga czasowo wyszła o wiele dłuższa i cięższa...

No i nie ma tyle wsi jak przez Radom - 50 km/h o 5rano omal nie zapłaciłem mandatu (droga puściutka, prosta, pola, ale obszar zabudowany i wieś).
              "A miało być tak pięknie..."

4x4 @147KM\330Nm by Rogal

Komentarz

• blackrs
                RS
                • 2008
                • 4826
                • Superb II combi (3T5)
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

no tak wstepnie sie skłaniam ku jeździe przez katowice. 20 zł w tą czy w tamtą to nie dużo, a zależy mi żeby małego nie telepało i żeby jechać tymi dwoma pasami. co do godziny wyjazdu sam nie wiem. jak to z dzieckiem, może uda się wyjechać z Białegostoku o 24 a może dopiero o 6
                w sumie liczę z 9h jazdy. mam nadzieję, że przedostatni dzień lutego już nie będzie zatorów na zakopiance
                BYŁA o1 rs
                BYŁA o2 1.6
                JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Conrado1991
                  Drive
                  • 2015
                  • 46
                  • Octavia I (1U2)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

utek, ja w poprzednim samochodzie miałem różnych firm ale najdłużej jeździłem na BERU i wg mnie najlepiej chodził na nich samochód. Poprzedni samochód: passat b4 2.0 2e. W domu jest też passat b5 1.6 AHH i też wkładam NGK albo Beru. Tylko ciężki tutaj jest dostęp i kupuje zawsze lepsze bo droga wymiana.
                  O1 MS-Design TDI AHF+216+G60+chip 140KM 330Nm
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...543723#1543723

Komentarz

• Milord
                    L&K
                    • 2012
                    • 1258
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Panowie skąd ściągacie muzykę?

Jeżdżąc samochodem najczęściej słuchałem radio, najczęściej Trójki.
                    Ale dzisiaj dostałem taką porcję Płonącego Konaru i innych na trzymanie/nietrzymanie moczu, że stwierdziłem, że czas co zmienić.
                    Jestem skrajnym laikiem w temacie ściąganie muzyki z internetu.
                    Ktoś mógłby polecić dobre źródło?

Pozdrawiam
                    Rafał

Komentarz

• rafiki
                      RS
                      • 2012
                      • 15975
                      • Superb III (3V3)

Milord, ja biorę teledyski z youtube a potem sobie konwertuję do mp3 320 kbps
                      رافال
                      Spoty
                      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• spj
                        ModeratoRS
                        • 2009
                        • 3534
                        • Octavia IV combi (NX5)

Chyba, że nie zależy Ci na takiej jakości, to od razu:
                        Pozdrawiam,
                        Paweł

Harmonogram spotów w Pomorskie OCP
                        Grupa lokalna Pomorskie OCP na fb

Komentarz

• utek
                          Elegance
                          • 2007
                          • 867
                          • Superb II combi (3T5)
                          • APK 2.0 MPI 115 KM

Jeżeli ma być dobra jakość, to nie może być mp3.

Komentarz

• spj
                            ModeratoRS
                            • 2009
                            • 3534
                            • Octavia IV combi (NX5)

Skoro Milord wcześniej słuchał radio w samochodzie, a to nie oferuje dźwięku wysokiej jakości, to mp3 powinno w zupełności spełnić jego wymagania.
                            Pozdrawiam,
                            Paweł

Komentarz

• micho_m
                              Rider
                              • 2011
                              • 528
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

utek, i powiesz mi że w zwykłym aucie na zwykłym sprzęcie odróżnisz mp3 od wav albo ori płyty?
                              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                              www.nawmar.pl

Komentarz

• rafiki
                                RS
                                • 2012
                                • 15975
                                • Superb III (3V3)

utek, oczywiście może być np. FLAC (looseless), ale nie każdy radioodtwarzacz samochodowy FLACi obsługuje to jest raz, a dwa to rozmiar jednego pliku. Ja wiem, że coś za coś, ale mi osobiście mp3 320 kbps wystarcza
                                رافال
                                Spoty

Komentarz

• utek
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 867
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • APK 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez micho_m
                                  utek, i powiesz mi że w zwykłym aucie na zwykłym sprzęcie odróżnisz mp3 od wav albo ori płyty?
                                  Oczywiście że odróżnię. Jeżeli chodzi o mp3 i komputer to jeszcze kodeki potrafią w miarę to przetworzyć i zretuszować, ale TV, DVD, odtwarzacz CD z Mp3 czy odtwarzacz w aucie średnio sobie z tym radzą. Flac'ki nie wszystkie urządzenia odtwarzają, ale CD już tak.

W aucie na chwilę obecną również słucham mp3 z pendrive, bo tak jest wygodniej, ale z płyty jest dużo lepsza jakość.

W domu od jakiegoś czasu tylko CD i flac.

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

utek, tylko wiesz, producenci car audio odchodzą powoli od czytników płyt, bo płyty robią się przestarzałe jak kiedyś dyskietki
                                    رافال
                                    Spoty

Komentarz

• Milord
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1258
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dziekuje Panowie!
                                      Sprobuje z YT, mam do tego dwie lewe rece i mam nadzieje, ze niczego nie zepsuje 8)
                                      rafiki robisz to takim sposobem, ktory podal spj?

P.S. Korzystal ktos z Was keidys ze strony xmusic.fm? Tez jest opcja downloadu, nie wiem na ile lepsza/gorsza/bezpieczna?
                                      Rafał

Komentarz

• utek
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 867
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • APK 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez rafiki
                                        utek, tylko wiesz, producenci car audio odchodzą powoli od czytników płyt, bo płyty robią się przestarzałe jak kiedyś dyskietki
                                        Odchodzą bo taniej jest bez napędu, bo to jednak mechanika.

Jeżeli odchodzą od CD, to mam nadzieje ze odtwarzacze posiadają możliwość odtwarzania FLAC, WAV.

Jest jeszcze coś takiego jak Mp3 HD ale nie testowałem tego, a jest nadzieja że odtwarzacz Mp3 sobie z tym poradzi.

Komentarz

• Matfiejkos
                                          Rider
                                          • 2015
                                          • 556
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ARX 1.8 20VT 150 KM

Milord, użyj strony lataa, a robi się to tak:

Masz jakiś filmik na YT, np:
                                          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

między "." a "youtube" wpisujesz "lataa" (bez cudzysłowu):

(wyskakują alerty, ale trzeba kliknąć przejdź do strony)

Na stronie wybierasz w "Laatu:" jak najlepszą jakość (im więcej "p" tym lepiej), a w "Valitse muoto:" "MP3 (pelkkä ääni)". Klikasz Lataa, czekasz chwilę i automatycznie rozpoczyna się pobieranie. Nigdy nie miałem problemów z tą stroną (choć czasem niektóre filmiki nie chcą zaskoczyć za pierwszym razem i muszę wybrać niższą jakość - nie wpływa to jednak mocno na audio). Jak dla mnie najlepszy sposób do pobierania muzyki z YT.

utek, zgodzę się co do tego, że FLAC i inne bezstratne formaty lepiej brzmią od MP3, ale jeszcze wiele czasu minie nim MP3 przestanie być standardem (jakość/waga pliku). Poza tym mam porównanie - te same (mp3 i flac) pliki na moim komputerze (na badziewnych 5.1 za 200 zł :lol: ) brzmią o wiele gorzej niż w Octavii, więc nie jest to kwestia tylko formatu (pewnych ograniczeń nie przeskoczysz, nawet gdybyś miał piosenkę ważącą kilkanaście MB). Druga sprawa - nie mówię że się nie da, bo różnicę słychać pomiędzy FLAC a MP3, ale trzeba mieć naprawdę dobry sprzęt. Trzecia - często to jest efekt placebo, ale niektórzy naprawdę słyszą różnicę pomiędzy kompresją stratną i bezstratną.

Co do reszty wypowiedzi - ja zmieniłem radio na takie bez CD i jestem naprawdę mega zadowolony (pewna firma namówiła mnie na model USB + AUX + BT z możliwością odczytu plików właśnie w wav, flac i mp3). Nigdy już nie wrócę do wożenia płyt w aucie :szeroki_usmiech .

Przy okazji pytanko ode mnie. Oryginalnie występował napęd 4x4 w O1 w hatchbacku? Czy trzeba robić swap z kombi?
                                          Srebrna Szczała 1.6 Octavia I FL Classic - sprzedana po 15 latach
                                          Jeszcze srebrniejsza Szczała 1.8T Octavia I FL Elegance

Zapraszam do obejrzenia mojego auta i luźnych pogaduch
                                          Škoda Octavia I FL Elegance+ 1.8T 4x4

Komentarz

• rafiki
                                            RS
                                            • 2012
                                            • 15975
                                            • Superb III (3V3)

Milord, nie. Ja sobie ściągam na kompa teledyski (jakiś-tam-downloader mam do tego) i potem programem Pazera Free Video To iPod Converter wycinam sobie sam dźwięk w jakości jakiej chcę (do 320 kbps), można też zmienić głośność nagrania (chyba do max. 300% oryginału).

[ Dodano: Pią 29 Sty, 16 11:07 ]
                                            Matfiejkos, lataa nie zawsze działa często są problemy z klipami z VEVO, bo mają oznaczone prawa autorskie
                                            رافال
                                            Spoty

Komentarz

• Matfiejkos
                                              Rider
                                              • 2015
                                              • 556
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • ARX 1.8 20VT 150 KM

rafiki, właśnie mi się z 4 różnych wykonawców VEVO skonwertowało i zaczęło ściągać, tak więc nie wiem od czego to zależy. Do moich potrzeb wystarcza, bo nie słucham "mainstreamu" (jak będę chciał to radio sobie włączę ). W każdym bądź razie podałem jeden ze sposobów, zawsze można szukać w google znanych utworów jako "nazwa utworu mp3 download" :diabelski_usmiech .

Tak jak piszesz, można też ściągnąć teledysk a potem wyciągnąć z niego dźwięk - ja używam AoA Audio Extractor Platinum. Trzeba mieć tylko full wersję, bo inaczej wyciąga do 2 minut bodajże tylko. Ale to trochę więcej roboty jest.

No jak co komu, koledze podaliśmy kilka sposobów .

Pozdrawiam i ponawiam pytanko by nie umknęło:
                                              Czy oryginalnie występował napęd 4x4 w O1 w hatchbacku? Czy trzeba robić swap z kombi?
                                              Srebrna Szczała 1.6 Octavia I FL Classic - sprzedana po 15 latach
                                              Jeszcze srebrniejsza Szczała 1.8T Octavia I FL Elegance

Zapraszam do obejrzenia mojego auta i luźnych pogaduch
                                              Škoda Octavia I FL Elegance+ 1.8T 4x4

Komentarz

• rafiki
                                                RS
                                                • 2012
                                                • 15975
                                                • Superb III (3V3)

Matfiejkos, ja wieczorem sprawdzę co za downloader mam, w każdym razie ściąga mi pełne teledyski i na pewno za to nie płaciłem a co do "nazwa utworu..." to chyba nigdy jeszcze nie znalazłem nic lepszego niż 128 kbps
                                                رافال
                                                Spoty

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

Matfiejkos,

[ Dodano: Pią 29 Sty, 16 13:35 ]
                                                  aa.. a jak się ściąga takie piosenki to da się ściągnąć coś długiego , np nagranie z koncertu ?
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• spj
                                                    ModeratoRS
                                                    • 2009
                                                    • 3534
                                                    • Octavia IV combi (NX5)

Polecam http://mp3ornot.com/ jeżeli ktoś chce sprawdzić czy słyszy różnicę między 128kbps a 320kbps. Ja nie słyszę, albo tak mi się wydaje, bo poniższy wynik przeczy temu.
                                                    Mój wynik 10ciu prób załączam poniżej.
                                                    rafiki teraz Ty, czekam na Twój wynik.
                                                    Przyznam się, że w większości strzelałem chociaż nie należę do osób, którym słoń na ucho nadepnął
                                                    Aha, i testowałem bez słuchawek.
                                                    Załączone pliki
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Paweł

Komentarz

Pracuję...