Jaki nowy laptop 17" ? (a może 15"?)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trooper
    Rider
    • 2011
    • 525
    • Octavia III combi (5E5)
    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

To ja zrobiłem to na siłę - wyjąłem zwykły dysk i SSD nie miał się już prawa pluć
    Moja Balbina

Komentarz

• klekocix
      Rider
      • 2010
      • 479
      • Octavia I combi (1U5)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Chciałbym wrócić do tematu zakupu sprzętu.

Trafiłem na stronę z benchmarkami procków i kart graficznych http://www.cpubenchmark.net/

Posprawdzałem sobie różne procesory i karty graficzne oferowane w interesujących mnie laptopach.

Mój aktualny Turion X2 64 2x2.2GHz ma ok. 1200pkt w testach wydajności

Nowy Pentium Dual Core 2x2.0GHz ma ok. 2000pkt w testach

Natomiast i3-2350M ma jakieś 2700pkt czyli ponad 2 razy tyle co mój sprzęt.

Jeśli chodzi o karty graficzne to jest tu bardziej zagadkowo.

Mój aktualny ATI Mobility Radeon HD 4570 z 512MB na pokładzie dostaje ok. 270pkt

Oferowany w niektórych sprzętach GeForce GT610M dostaje tylko 265pkt

Natomiast Intel HD 3000 z pamięcią współdzieloną z RAMem (jak pisza "do 1.6GHz) otrzymuje już 400pkt.

Pytanie więc, czy mój Radeon HD4570 jest tak mocny czy te nowe GF GT610M tak słabe?

I jak wygląda sprawa z grami na tym Intelu HD 3000 z pamięcią współdzieloną? Da się uruchamiać na tym gierki?

Zależy mi szczególnie na moim ulubionym Battlefield: BC2 (który na Turion X2 + Radeon HD4570M działał w niższych detalach ale płynnie).

Jeśli dobrze pamiętam - to komputer działa tak szybko jak najwolniejsza jego część - czyli nie zależnie jak mocny będzie procek to wąskim gardłem będzie grafika i gra będzie chodzić wolniej niż na moim 3 letnim komputerze?
      Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• aldam
        L&K
        • 2006
        • 1036

Zamieszczone przez Eidos71
        marlej108 - procesory 3 generacji (Ivy Bridge) różnią się kilkoma "rzeczami" od procesorów 2 generacji (Sandy Bridge). Procki 3 generacji są wydajniejsze od swoich odpowiedników 2 generacji, są mniej energożerne, mają mniejszą powierzchnię rdzenia, gdyż wykonane są w 22-nm procesie litograficznym (procki 2 generacji wykonane są w 32-nanometrowym procesie litograficznym).
        Wszystko to prawda, ale ...
        W praktyce okazuje się, że ivy sa cieplejsze, czasami dużo cieplejsze od sandy.
        Generalnie 3 generacja nie wniosła nic nowego. Sandy są bardzo szybkie. Dla większośći uzytkowników wystarczająco szybkie. Ivy wygrywa głównie poprzez podniesienie standardowych zegarów.

[ Dodano: Wto 25 Wrz, 12 10:20 ]
        klekocix,

w jakiej grasz rozdzielczości na obecnym sprzecie.
        Jak dla mnie integra intela jak i 610m nie nadają się kompletnie do bf bc2.

[ Dodano: Wto 25 Wrz, 12 10:22 ]
        ziutsane,
        Obok elitbooka moge polecić serię Precision Della.
        Przewinęło się tych laptopów dużo przez moje ręce i (M6500, M6600, M4500, M4600).
        Świetny sprzet.
        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• fan
          Elegance
          • 2009
          • 760

Co powiecie na ten model? http://allegro.pl/17-cali-dell-17r-i...771930347.html
          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• zajas
            Rider
            • 2009
            • 631

Zamieszczone przez klekocix
            Jeśli chodzi o laptop to potrzebuję sprzętu typowo na stół, gdzie mógłbym go postawić, wystawić fakturę, zagrać w jakąś nowszą gierkę czy poprzeglądać internet a po wszystkim odstawić go na szafę.
            Zależy mi na oddzielnej karcie graficznej z własną pamięcią. Ideałem byłby komputer 15"/17" z procesorem i5, dyskiem 750GB, klawiaturą numeryczną, silną kartą wifi i to tyle.
            widze że mamy podobne wymagania, dodatkowo jeżeli zależy Ci na jakości wykonania to oblookaj sobie:

ja się będę raczej na HP ustawiał..aczklwiek ten Lenovo jeszcze mnie "męczy"..deadline mam na koniec listopada więc może z ceny jeszcze zjadą

Komentarz

• kmink
              L&K
              • 2007
              • 1360
              • Superb III (3V3)

Osobiście używam tylko Lenovo z serii T(z najmocniejszymi prockami)...żaden inny mi jakoś nie leży...
              Na komputerze głównie pracuje i korzystam z netu, sporadycznie oglądam filmy i raczej nie gram...do takiej pracy seria T nadaje się wyśmienicie
              Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
              https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
              www.dpfserwis.pl

Komentarz

• ziutsane
                RS
                • 2007
                • 2376

aldam, Dell raczej odpada. Firma, w której pracuję, ma globalnie podpisaną umowę z HP. Musimy się zadowalać laptopami tej firmy. Z elitebooka jestem na prawdę zadowolony - w szczególności bateria b. długo trzyma (przydatne w podróży).
                Radio: C90r+XDP210EQ
                Kable:Opt,Skyline,50 mm
                Wzm:XES M1+FP 1.800
                Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

A moj Dell dzis pojechal do Wolomina. Zawiesza sie po kilku minatach na tescie POST
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• nrene
                    Drive
                    • 2011
                    • 62

Zamieszczone przez ziutsane
                    Z elitebooka jestem na prawdę zadowolony
                    Musiałeś trafić na wyjątkowo dobry egzemplarz. Mam w robocie ponad 50 szt. różnych modeli EliteBooków. Ciągle są jakieś problemy. Niedługo zostanę "ulubionym" klientem serwisu HP. Ostatnio w dwumiesięcznym 8460p wylał się wyświetlacz, a w nowiutkim wyjętym z pudełka 8470p lampka świeci się cały czas, nie da się jej wyłączyć. Z każdym nowym modelem jakość wykonania coraz gorsza. A to przecież modele biznesowe.
                    Z cywilnymi nie jest lepiej, szczególnie unikałbym serii Pavilion dv.
                    Mam za to długie i dobre doświadczenia z różnymi modelami Dell'a i tę markę bym polecał.

Komentarz

• mani0
                      Rider
                      • 2008
                      • 643

ze swojej strony mogę dodać, że obsługa gwarancyjna dell'a zaskoczyła mnie mocno.
                      kilka dni przed końcem gwarancji 3-letniej, zgłosiłem awarię w postaci jednego wypadniętego klawisza i jednego zacinającego się. sytuacja dotyczyła 2 laptoków.
                      pan na infolinii (pozdrawiam serdecznie) zapytał mnie, czy poradzę sobie z wymianą klawiatury. odpowiedziałem że tak i za dwa dni miałem dwie nowiuśkie klawiaturki.

Komentarz

• witachu
                        L&K
                        • 2011
                        • 1319

ja obecnie od prawie roku mam dell-a. i bardzo polecam. kierowałem się glownie tym ze mój brat ma w pracy sprzet typu własnie laptop i polecał dell-a. bardzo fajny sprzęt
                        OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                        (znajdź również na fb)

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

ja używam Della Latitude Series E5400 i jest GIT!
                          W poprzedniej robocie w korporacji mieliśmy HP i jedyne co mogę na ten temat powiedzieć, to, że do 2-3 miesięcy jakoś toto działa, później się zaczyna jazda...

Poza tym jak się weźmie do ręki Della i HP to jakoś tak HP wygląda plastikowo strasznie.
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• zwolin
                            Rider
                            • 2010
                            • 656

Zamieszczone przez Enriquez
                            że do 2-3 miesięcy jakoś toto działa, później się zaczyna jazda...
                            pracuje ze mną gość, który w serwisie hp pracował przez 2 lata. Generalnie twierdzi, że udane modele można na palcach jednej ręki drwala policzyć.

Della mam 4 lata. Jedyne co wymieniłem to bateria. Tyrany dzień w dzień. Nawet się specjalnie nie powycierał.
                            Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                            O II Tour Combi 1.6
                            Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9942
                              • Ford

Koledzy, doradzcie w temacie laptopa dla rodziców. Wymagania:
                              1. tani - tak w granicach 1000zł
                              2. 15" lub większy
                              3. napęd CD
                              4. WiFi
                              Laptop ma służyć właściwie tylko do internetu i czasem obejrzenia filmów na płycie.

PS: mam już drugiego DELL-a. Bateria wytrzymuje góra 2 lata. Co około 6-8 miesięcy pada napęd CD. W poprzednim dwa razy padał dysk twardy (sprzęd używany 4 lata)...
                              Adam... Używam:
                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• zwolin
                                Rider
                                • 2010
                                • 656

Agamek12, Takie rzeczy, to tylko w Erze.
                                Pozostaja używki: http://allegro.pl/ladny-szybki-lapto...830708300.html

Ewentualnie pomyśl nad zwiększeniem budżetu chociaż o 3 stówki:

albo taniej bez windy.
                                Tysiąc to akurat taka nieszczęśliwa kwota, że nowego nic sensownego nie kupisz a za poleasingowy to aż tyle szkoda dać... Moim zdaniem oczywiście.
                                O II Tour Combi 1.6
                                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 418

jeśli chodzi o Delle, to również dorzuce swój pozytywny głos, mój model to XPS701. nie polecam jedynie ekranu "glare" ale, to już jest powiedzmy kwestia mocno indywidualna. to mój drugi dell, w poprzedniej firmie też miałem della (poprzedni model od XPS) a kilku kumpli miało HP elitebook, mój chodził bez problemu, w u nich albo grata albo grzanie albo matryca siadala.

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9942
                                    • Ford

zwolin, chodzi o to, żeby poruszać się w budżecie "nieco" powyżej 1000zł a nie "prawie" 2000zł.
                                    Co do DELL-a dodam: teraz mam E5500, wcześcienie 120L (teraz służy do zabawy córce). I z bateriami miałem zawsze(!) taką historię, że bateria przez prawie 1,5-2 lata trzymała ponad 2h, po czym nagle w ciągu dosłownie 2-3 tygodni(!) zjechać do góra 30 minut, a po kolejnym miesiącu trzymać dosławnie 5 minut. Właśnie teraz przerabiam te 30 minut i... już zamówiłem baterię.
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• zwolin
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 656

Agamek12, ale 1,3k, to chyba nie prawie 2. Podobne bez windy są niewiele ponad 1k. Trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi.
                                      O II Tour Combi 1.6
                                      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• loru
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4286
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                        A moj Dell dzis pojechal do Wolomina.
                                        człowiek całe życie mieszka w tej dziurze a nawet nie wie że u mnie na wsi naprawiają takie sprzęty, możesz coś bliżej na PW bo mam prywatnie Della do naprawienia.
                                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9942
                                          • Ford

zwolin, inaczej: 1-1,5kzł to "około" tysiąca .i w tych granicach szukam..
                                          Twojej propozycji przyjrzę się w domu, bo mieści się w widełkach, ale mam zablokowane Allegro i w pracy obejrzeć nie mogę... :?
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• Romecky81
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 105

Też ostatnio szukałem czegoś prostego do internetu głównie.
                                            Zakupiłem: http://allegro.pl/lenovo-b570-intel-...830060288.html

Bez Win a poza tym to co mi potrzebne ma. Opinie na forach całkiem ok - oczywiście malkontenci narzekją na obudowę i jej "elastyczność".
                                            A tutaj możesz sobie zerknąć na testy tanich jednostek:
                                            Laptop wcale nie musi być drogi, a co więcej, nawet tanie komputery przenośne mogą być dobre. Przekonaliśmy się o tym sami, testując 27 różnych modeli firm: Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, MSI, Packard Bell, Samsung i Toshiba, dostępnych w cenach: 1200 zł, 1300 zł, 1400 zł, 1500 zł oraz 1600 zł, które choć pochodzą z najniższej półki, niejednokrotnie miło nas zaskoczyły. Co w takim razie warto kupić przy mocno ograniczonym budżecie, który sprzęt będzie najlepszy?

Coś wybierzesz

Komentarz

• fan
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 760

Co wiecie o laptopach firmy Medion?Jak z wykonaniem i uzytkowaniem,bo z tego co widze to sa dosyc tanie a firma ta niby ma cos wspolnego z lenovo?
                                              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• McGan
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 3573
                                                • Superb III (3V3)

fan, odradzam, tandeta Plastiki do bani, matryce tez maja takie sobie. Lenovo rowniez nie blyska jakoscia wykonania
                                                Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                                                Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• czto
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 546
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Pytanie odnośnie Dell'a. Który model prezentuje wyższą jakość wykonania, Inspiron czy Vostro?
                                                  2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                                                  2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                                                  2009 Renault Clio MTV 1.4
                                                  2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                                                  2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• trooper
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 525
                                                    • Octavia III combi (5E5)
                                                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Vostro milion razy. Inspiron jest strasznie kiepsko wykonany. I o ile dobrze pamiętam w Vostro jest biznesowa gwarancja
                                                    Moja Balbina

Komentarz

Pracuję...