Posprawdzałem sobie różne procesory i karty graficzne oferowane w interesujących mnie laptopach.
Mój aktualny Turion X2 64 2x2.2GHz ma ok. 1200pkt w testach wydajności
Nowy Pentium Dual Core 2x2.0GHz ma ok. 2000pkt w testach
Natomiast i3-2350M ma jakieś 2700pkt czyli ponad 2 razy tyle co mój sprzęt.
Jeśli chodzi o karty graficzne to jest tu bardziej zagadkowo.
Mój aktualny ATI Mobility Radeon HD 4570 z 512MB na pokładzie dostaje ok. 270pkt
Oferowany w niektórych sprzętach GeForce GT610M dostaje tylko 265pkt
Natomiast Intel HD 3000 z pamięcią współdzieloną z RAMem (jak pisza "do 1.6GHz) otrzymuje już 400pkt.
Pytanie więc, czy mój Radeon HD4570 jest tak mocny czy te nowe GF GT610M tak słabe?
I jak wygląda sprawa z grami na tym Intelu HD 3000 z pamięcią współdzieloną? Da się uruchamiać na tym gierki?
Zależy mi szczególnie na moim ulubionym Battlefield: BC2 (który na Turion X2 + Radeon HD4570M działał w niższych detalach ale płynnie).
Jeśli dobrze pamiętam - to komputer działa tak szybko jak najwolniejsza jego część - czyli nie zależnie jak mocny będzie procek to wąskim gardłem będzie grafika i gra będzie chodzić wolniej niż na moim 3 letnim komputerze?
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
marlej108 - procesory 3 generacji (Ivy Bridge) różnią się kilkoma "rzeczami" od procesorów 2 generacji (Sandy Bridge). Procki 3 generacji są wydajniejsze od swoich odpowiedników 2 generacji, są mniej energożerne, mają mniejszą powierzchnię rdzenia, gdyż wykonane są w 22-nm procesie litograficznym (procki 2 generacji wykonane są w 32-nanometrowym procesie litograficznym).
Wszystko to prawda, ale ...
W praktyce okazuje się, że ivy sa cieplejsze, czasami dużo cieplejsze od sandy.
Generalnie 3 generacja nie wniosła nic nowego. Sandy są bardzo szybkie. Dla większośći uzytkowników wystarczająco szybkie. Ivy wygrywa głównie poprzez podniesienie standardowych zegarów.
[ Dodano: Wto 25 Wrz, 12 10:20 ] klekocix,
w jakiej grasz rozdzielczości na obecnym sprzecie.
Jak dla mnie integra intela jak i 610m nie nadają się kompletnie do bf bc2.
[ Dodano: Wto 25 Wrz, 12 10:22 ] ziutsane,
Obok elitbooka moge polecić serię Precision Della.
Przewinęło się tych laptopów dużo przez moje ręce i (M6500, M6600, M4500, M4600).
Świetny sprzet.
Jeśli chodzi o laptop to potrzebuję sprzętu typowo na stół, gdzie mógłbym go postawić, wystawić fakturę, zagrać w jakąś nowszą gierkę czy poprzeglądać internet a po wszystkim odstawić go na szafę.
Zależy mi na oddzielnej karcie graficznej z własną pamięcią. Ideałem byłby komputer 15"/17" z procesorem i5, dyskiem 750GB, klawiaturą numeryczną, silną kartą wifi i to tyle.
widze że mamy podobne wymagania, dodatkowo jeżeli zależy Ci na jakości wykonania to oblookaj sobie:
Osobiście używam tylko Lenovo z serii T(z najmocniejszymi prockami)...żaden inny mi jakoś nie leży...
Na komputerze głównie pracuje i korzystam z netu, sporadycznie oglądam filmy i raczej nie gram...do takiej pracy seria T nadaje się wyśmienicie
aldam, Dell raczej odpada. Firma, w której pracuję, ma globalnie podpisaną umowę z HP. Musimy się zadowalać laptopami tej firmy. Z elitebooka jestem na prawdę zadowolony - w szczególności bateria b. długo trzyma (przydatne w podróży).
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Musiałeś trafić na wyjątkowo dobry egzemplarz. Mam w robocie ponad 50 szt. różnych modeli EliteBooków. Ciągle są jakieś problemy. Niedługo zostanę "ulubionym" klientem serwisu HP. Ostatnio w dwumiesięcznym 8460p wylał się wyświetlacz, a w nowiutkim wyjętym z pudełka 8470p lampka świeci się cały czas, nie da się jej wyłączyć. Z każdym nowym modelem jakość wykonania coraz gorsza. A to przecież modele biznesowe.
Z cywilnymi nie jest lepiej, szczególnie unikałbym serii Pavilion dv.
Mam za to długie i dobre doświadczenia z różnymi modelami Dell'a i tę markę bym polecał.
ze swojej strony mogę dodać, że obsługa gwarancyjna dell'a zaskoczyła mnie mocno.
kilka dni przed końcem gwarancji 3-letniej, zgłosiłem awarię w postaci jednego wypadniętego klawisza i jednego zacinającego się. sytuacja dotyczyła 2 laptoków.
pan na infolinii (pozdrawiam serdecznie) zapytał mnie, czy poradzę sobie z wymianą klawiatury. odpowiedziałem że tak i za dwa dni miałem dwie nowiuśkie klawiaturki.
ja obecnie od prawie roku mam dell-a. i bardzo polecam. kierowałem się glownie tym ze mój brat ma w pracy sprzet typu własnie laptop i polecał dell-a. bardzo fajny sprzęt
OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
ja używam Della Latitude Series E5400 i jest GIT!
W poprzedniej robocie w korporacji mieliśmy HP i jedyne co mogę na ten temat powiedzieć, to, że do 2-3 miesięcy jakoś toto działa, później się zaczyna jazda...
Poza tym jak się weźmie do ręki Della i HP to jakoś tak HP wygląda plastikowo strasznie.
Koledzy, doradzcie w temacie laptopa dla rodziców. Wymagania:
1. tani - tak w granicach 1000zł
2. 15" lub większy
3. napęd CD
4. WiFi
Laptop ma służyć właściwie tylko do internetu i czasem obejrzenia filmów na płycie.
PS: mam już drugiego DELL-a. Bateria wytrzymuje góra 2 lata. Co około 6-8 miesięcy pada napęd CD. W poprzednim dwa razy padał dysk twardy (sprzęd używany 4 lata)...
albo taniej bez windy.
Tysiąc to akurat taka nieszczęśliwa kwota, że nowego nic sensownego nie kupisz a za poleasingowy to aż tyle szkoda dać... Moim zdaniem oczywiście.
Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
jeśli chodzi o Delle, to również dorzuce swój pozytywny głos, mój model to XPS701. nie polecam jedynie ekranu "glare" ale, to już jest powiedzmy kwestia mocno indywidualna. to mój drugi dell, w poprzedniej firmie też miałem della (poprzedni model od XPS) a kilku kumpli miało HP elitebook, mój chodził bez problemu, w u nich albo grata albo grzanie albo matryca siadala.
zwolin, chodzi o to, żeby poruszać się w budżecie "nieco" powyżej 1000zł a nie "prawie" 2000zł.
Co do DELL-a dodam: teraz mam E5500, wcześcienie 120L (teraz służy do zabawy córce). I z bateriami miałem zawsze(!) taką historię, że bateria przez prawie 1,5-2 lata trzymała ponad 2h, po czym nagle w ciągu dosłownie 2-3 tygodni(!) zjechać do góra 30 minut, a po kolejnym miesiącu trzymać dosławnie 5 minut. Właśnie teraz przerabiam te 30 minut i... już zamówiłem baterię.
człowiek całe życie mieszka w tej dziurze a nawet nie wie że u mnie na wsi naprawiają takie sprzęty, możesz coś bliżej na PW bo mam prywatnie Della do naprawienia.
zwolin, inaczej: 1-1,5kzł to "około" tysiąca .i w tych granicach szukam..
Twojej propozycji przyjrzę się w domu, bo mieści się w widełkach, ale mam zablokowane Allegro i w pracy obejrzeć nie mogę... :?
Bez Win a poza tym to co mi potrzebne ma. Opinie na forach całkiem ok - oczywiście malkontenci narzekją na obudowę i jej "elastyczność".
A tutaj możesz sobie zerknąć na testy tanich jednostek:
Laptop wcale nie musi być drogi, a co więcej, nawet tanie komputery przenośne mogą być dobre. Przekonaliśmy się o tym sami, testując 27 różnych modeli firm: Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, MSI, Packard Bell, Samsung i Toshiba, dostępnych w cenach: 1200 zł, 1300 zł, 1400 zł, 1500 zł oraz 1600 zł, które choć pochodzą z najniższej półki, niejednokrotnie miło nas zaskoczyły. Co w takim razie warto kupić przy mocno ograniczonym budżecie, który sprzęt będzie najlepszy?
Pytanie odnośnie Dell'a. Który model prezentuje wyższą jakość wykonania, Inspiron czy Vostro?
2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz