Jaki jest sens kupowania mocnych samochodów?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Casper
    Rider
    S_OCP Member
    • 2008
    • 649
    • Audi

wesol, na seryjnej skrzyni na 2-gim biegu max mogłem jechać 60/h może 65/h, na obecnej skrzyni na 2-gim biegu do około 90/h ciągnie, jak myślisz czemu ? :shock:
    wszem i wobec wiadomo VP pali mniej od PD, TDI pali mniej od TSI, MPI czy innego benzyniaka ot cała tajemnica, przykład seryjny 1.9 TDI AHF, ASV bez problemu schodzi poniżej 4l/100, ktoś tam pisał że zszedł do 3,2l/100, ja kiedyś mając 130KM/290Nm najmniej spaliłem 3,6l/100 :roll:
    Była 1.9 TDI AHF Elegance
    190KM/395Nm

Jest A6C6 3.0TDI V6 Tiptronic
    277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• wesol
      Rider
      • 2008
      • 689

co ma przelozenie skrzyni do spalania? wez mi to wytlumacz bo chyba sam nie wiesz co piszesz kolego. Wez wbij 5 bieg przy 50 km/h i wcisnij pedal gazu choc troche i psrawdz jakie wyniki ci pokaze wyswietlacz. Pzelozenie nie ma nic do spalania. Moze jakby jeszcze zalozyl jakas skrzynie 7 biegowo to by spalił 2.5 litra. TDI na VP tez keidys mialem wlasnie AHF ale seryjnego. Tez osiagalem rozne wyniki ale liczone z tankowania pod korek. W dlugiej trasie przy pedkosciach 150 km/h osiagalem 4.7-4.8 litra na sto. Jakby jechac tak powiedzmy 90-100 km/h tez z 500 km jednostajnie to jest do wycisniecia 4.0 czy 4.2 litra i tyle tez podaje dla tych silnikow producent. Trzy z hakiem to nierealne.
      G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• Casper
        Rider
        S_OCP Member
        • 2008
        • 649
        • Audi

niższe obroty przy tej samej prędkości, równe jest mniej gazu, co daje mniejszą dawkę paliwa ? :shock:

nierealne... :roll:
        [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LRkRRZ0HUWg&feature=youtu.be[/youtube]
        190KM/395Nm

277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• TomekRs
          RS
          • 2011
          • 1670

Moc auta to indywidualna sprawa kazdego z nas i tyle

Komentarz

• ahmed799
            RS
            • 2009
            • 6871
            • Ford

Zamieszczone przez octaviars1
            Moc auta to indywidualna sprawa kazdego z nas i tyle
            octaviars1, bardzo mądre słowa :kciukgora

филип
            Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• kiler_NN
              Classic
              • 2011
              • 34

tak sobie czytam i może wtrącę trzy grosze na temat NIBY większego spalania mocniejszych silników
              3 lata temu jechaliśmy do Chorwacji w 3 samochody
              BMW 530 D
              audi A4 2.0 TDI
              golf 1.9 tdi
              praktycznie ciągle (oczywiście poza polską ) autostrada i około 150/h na tempomacie wszyscy razem jednym tempem
              zgadnijcie jakie wyszły różnice w spalaniu ???? ok litra na TYSIĄC kilometrów

Komentarz

• wesol
                Rider
                • 2008
                • 689

Chlopaki to jest bardzo proste. Nie chodzi oto jaka moc ma silnik maksymalna. Te auta jadące w jednym szeregu w jednym tempie musz apodobnie spalic bo podobna energie generuja by sie poruszac z ta sama predkoscia i tym samym stylem. Tak jak z agregatem pradotworczym. TO z ema 8 kilowatów mocy to nie znaczy ze masz go w danej chwili na tyle obciazonego. Mozesz pobierac powiedzmy 2 kilowaty to wiadomo z eduzo mniej spali jak obciazony na 100%. Ten mniejszy agregat powiedzmy 5 kilowatowy tez obciazony 2 kilowatami to bedzi epodobnie spalal jak ten wikszy.

casper co ty za skrzynie wsadziles ze takie roznice masz nawet na 2 biegu. Poza tym chyba wiesz ze nizsze obroty nie musz powodowc ze mnie spali. Jedz autem powiedzmy 120 km/h na 5 biegu i porownaj to z jazda tym samym autem z ta sama predkoscia na 6 biegu. Myslisz ze bedzie taka duza różnica w spalaniu??

Komentarz

• klekocix
                  Rider
                  • 2010
                  • 479
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Oprócz Octavii posiadam jeszcze samochód o mocy 45KM, którym jeżdżę na co dzień. Mocy jest może i niedostatek ale jadąc codziennie rano w potężnym korku w Warszawie (ul. Prymasa 1000lecia, kierunek Dw. Zachodni) jestem nie raz szybszy niż facet w Porsche czy Corvette.

Ja przynajmniej wyleczyłem się dzięki temu z super szybkich samochodów. A nawet jeśli w miejscu docelowym będę o 5 minut później niż posiadacz 200 czy więcej KM - to co z tego?
                  Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• kiler_NN
                    Classic
                    • 2011
                    • 34

taka jest idea samochodów miejskich że mają być małe i służyć do ekonomicznego przemieszczania się w korkach . Ale mimo wszystko nie puściłbym się czymś takim w trasę powiedzmy 300 km .poza tym mam dziwne wrażenie na tym hipotetycznym odcinku 300 km np okta TDI spali porównywalne ilości paliwa jak ten samochód o mocy 45 KM .A i w mieście chyba zużycie paliwa niewiele się różni .

Komentarz

• Casper
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 649
                      • Audi

wesol, mam tylko 5 biegów więc nie porównam, jednak różnica w spalaniu będzie nie wielka, mam dłuższe przełożenia, dużo momentu w sporym zakresie obrotów i nie potrzebuje dużo gazu, żeby stałą prędkość utrzymać na poziomie 140/h co przekłada się na spalanie

Przez długi czas jeździłem Volvo 2.0D 140KM, spalanie przy prędkościach o których mówimy oscylowało w granicach 6,5-7l/100, różnica między 5-tym i 6-tym biegiem była w okolicy 0,2-0,4l przy tej samej prędkości na tempomacie w zależności czy górka, czy wiatr itp. a przecież takie nowe auto, hamerykanckie
                      190KM/395Nm

277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• kabanos
                        RS
                        • 2011
                        • 4544
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Casper, jaką masz skrzynię i jakie przełożenia?
                        wesol, nie wierzę, że przy 150 km/h miałeś spalanie rzedu 4,7-48. :roll:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• czto
                          Rider
                          • 2010
                          • 546
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Casper
                          Ja u siebie mając 395Nm jadąc 140 km/h palę 4.2-4,7l/100, jadąc 160km/h około 5-5,5l/100
                          W dieslu, w dieslu. Moja Caxa przy 160 km/h już sobie nieźle pożera paliwko

[ Dodano: Nie 27 Sty, 13 17:15 ]
                          Zamieszczone przez klekocix
                          Oprócz Octavii posiadam jeszcze samochód o mocy 45KM, którym jeżdżę na co dzień. Mocy jest może i niedostatek ale jadąc codziennie rano w potężnym korku w Warszawie (ul. Prymasa 1000lecia, kierunek Dw. Zachodni) jestem nie raz szybszy niż facet w Porsche czy Corvette.

Ja przynajmniej wyleczyłem się dzięki temu z super szybkich samochodów. A nawet jeśli w miejscu docelowym będę o 5 minut później niż posiadacz 200 czy więcej KM - to co z tego?
                          Zanim dorobiłem się Octavi, pomykałem Thalią 1.4 75KM i Picasso 1.6 97 KM. Na pewno nie byłem zawalidrogą, czy to w mieście czy na trasach Kraków - polskie morze, których zrobiłem kilkanaście.
                          2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                          2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                          2009 Renault Clio MTV 1.4
                          2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                          2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• Casper
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 649
                            • Audi

kabanos, z Golfa IV 5-tka, nie powiem Ci dokładnie z której wersji, musiał bym poszukać gwarancji od niej, nic specjalnego nie szukałem, po prostu moja padła kupiłem drugą i po założeniu mocno się zdziwiłem :szeroki_usmiech
                            190KM/395Nm

277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• aniol
                              RS
                              • 2012
                              • 5228
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Casper, Nie przejmój się, w spalanie mojej octavki też nie którzy nie wierzyli, ot taki typ człowieka i tyle. Nara!
                              http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                              Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• kabanos
                                RS
                                • 2011
                                • 4544
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Casper
                                kabanos, z Golfa IV 5-tka, nie powiem Ci dokładnie z której wersji, musiał bym poszukać gwarancji od niej, nic specjalnego nie szukałem, po prostu moja padła kupiłem drugą i po założeniu mocno się zdziwiłem :szeroki_usmiech
                                To wszystko tłumaczy, dlaczego masz dożo niższe spalanie. Co do innych to się już nie wypowiadam, bo to nie ma sensu.

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2009
                                  • 10918
                                  • Fiat

kiler_NN, no to że 2.0 tdi i 1.9 tdi ma podobne spalanie i różni je około 1 litr na tysiaka to rozumiem...ale to, że cięższe sporo 530d, które ma 6 garnków i 3 litry pojemności już ( i pewnie automat) pali prawie tyle samo to jakaś bujda według mnie.
                                  Mam proste porównanie mam aktualnie 1.9 tdi pd (5 manual), miałem kiedyś 2.5 v6 tdi vp (tiptronic) w tych samych budach w zasadzie (superb vs passat b5). Spalanie w trasie do Wwy np wychodzi = jadąc równo, bez szaleństw do 120-130 maks - silnik 1.9 tdi - 5,7-6 litrów, silnik 2.5 tdi 7,5-7,8 litra. Może nowsze v6 stki są ekonomiczniejsze, ale 6 cylindrów musi więcej pociągnąć, nie ma innej opcji.

Komentarz

• kmink
                                    L&K
                                    • 2007
                                    • 1360
                                    • Superb III (3V3)

Przecież mocnych aut nie kupuje się z myślą czy będzie palili 10 czy 11l .... jak jeżdżę bez szaleństw czyli 100-120km/h z wyprzedzeniem kilku tirów to golf pali jakieś 7l/100km...w mieście 9-10...na niemieckich autostradach jadąc szybko 200-250 wychodzi ok 14l.... Tak więc nie ma tragedii... fakt skoda palili mniej...2-3l ale nie miałem tyle zabawy jak mam z golfem :!: Może za kilka lat fotoradary bedą strzelaly do kierowców więc wole wyszalec się za wczasu :wink:
                                    Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                    https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                    www.dpfserwis.pl

Komentarz

• kazik4x4
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2728

Zamieszczone przez kmink
                                      ..na niemieckich autostradach jadąc szybko 200-250 wychodzi ok 14l....
                                      A długo tak gnasz te dwie i pół paki?

Komentarz

• kmink
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1360
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kazik4x4
                                        Zamieszczone przez kmink
                                        nooo... od granicy do granicy... po co wyciagasz zdanie z kontekstu i zadajesz takie debilne pytanie? A noo zapomniałem w końcu status forumowego zaczepiacza i jatrzyciela zobowiązuje :lol:
                                        Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                        https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                        www.dpfserwis.pl

Komentarz

• kabanos
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 4544
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

sew1981, przecież przy 120-130 pocinien ci spalić maks 5 litrów :wink:

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Zamieszczone przez kmink
                                            Zamieszczone przez kmink
                                            nooo... od granicy do granicy... po co wyciagasz zdanie z kontekstu i zadajesz takie debilne pytanie? A noo zapomniałem w końcu status forumowego zaczepiacza i jatrzyciela zobowiązuje :lol:
                                            Chłopaku, z ciekawości pytam, bo po prostu ciekaw jestem, czy tak wysilony silnik jak CDLF jest w stanie na dłuższą metę gonić pod jak by nie było dużym obciążeniem. Bo to przecież nie 3.5l R6 lub V8
                                            A ty od razu z jęzorem w moim kierunku? Nieładnie.

Komentarz

• wesol
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 689

no raczje nie jest to za ciekawa jazda dla silnika. Niby ni eprotestuje ale kolega tez tak smiga do Francji i powrót i mial bmw takie chyba 2 letnie z motorem cos pod 2 litry i zaorał motor. Wstawil 3.5 jak dobrz epamietam i juz mowi ze sie da tym jezdzic. TOP SPEED nie jest dobry dla zadnego silnika doladowanego a zwlaszcza dla diesla.

Komentarz

• adi747
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1138

mnie 1.9tdi przy jeżdzie non stop 190km/h spalał 1.2 litra/100km od tak co do niskiego spalania :diabelski_usmiech niedługo będzie można na powietrzu jechać
                                                była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                                                2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                                                JEST
                                                megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                                                octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                                                octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• kabanos
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 4544
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

adi747, jak przerobisz Octe na szybowiec :diabelski_usmiech

Komentarz

• aniol
                                                    RS
                                                    • 2012
                                                    • 5228
                                                    • Octavia I combi (1U5)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez kmink
                                                    Zamieszczone przez kmink
                                                    I tu cie popieram, masz chłopie u mnie piwo. Mnie też przed wczoraj wyprowadzili z równowagi i zarobiłem ostrzeżenie bo mnie poniosło. Niektórzy tak majom.
                                                    Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

Pracuję...