Nagrywanie rozmowy telefonicznej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • łyko73
    Classic
    • 2008
    • 12

Zamieszczone przez rafiki
    Następne propozycje lepiej wrzucajcie bez numeracji, bo lista i tak będzie wg alfabetu :wink: zaraz robię aktualizację 1 strony
    tak sobie wcześniej wymyśliłem ale się przyczepił taki jeden :diabelski_usmiech :wink:
  • hubert78
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1576

Mam krótkie pytanie:
    Czy jeśli podczas rozmowy z moim kontrahentem zostałem poinformowany o tym że rozmowa jest nagrywana mam prawo zażądać kopii rozmowy ???

Komentarz

• hubert78
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1576

nie spytał o zgodę, poinformował że jest nagrywana, a że nie miałem i nie mam złych intencji nie przeszkadzało mi to. A pytam ponieważ poczynione zostały pewne ustne ustalenia

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

Biszczu,
        No to nie zrobił tego i co w związku z tym ?

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

To mniej wiecej wyglada tak jak dzwonisz o jakies ubezpieczenie itp. Informują, ze rozmowa moze być nagrywana.....jezeli nie wyrażasz na to zogdy ....rozłącz się. Wiec jakbyś nie wyraził na to zgody to byś się rozłaczył....
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Puchacz
            Moderator
            S_OCP Member
            • 2004
            • 1192
            • Superb III (3V3)

Biszczu, a jak jest z infoliniami? Tam też jest tylko informacja, że rozmowa jest nagrywana. Nawet często nie ma informacji, że jeśli się z tym nie zgadzasz to powinieneś się rozłączyć.

Zazwyczaj to leci "w trosce o wysoką jakość obsługi... rozmowy są nagrywane...".
            Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• hubert78
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1576

Słuchajcie troszeczkę w innym kontekście pytam. Chodzi mi o to czy mam prawo do kopii nagranej rozmowy?
              Chodzi o to że jeden z handlowców dał ciała i sprawa oparła się o mnie (z racji nieobecności właścicieli), klient poirytowany brakiem reakcji ze strony handlowca zażądał podjęcia decyzji, a że nie mogliśmy załatwić tego mailowo bo w tym momencie byłem w aucie, klient poinformował mnie że aby miał podkładkę nagrywa rozmowę. I żeby było jasne nie chcę się wycofać z ustaleń tylko że zarówno ja się zobowiązałem do pewnych rozwiązań jak i klient, a problem polega na tym że to ja pierwszy muszę poczynić pewne ustępstwa które będą miały ekonomiczne uzasadnienia tylko wtedy kiedy klient też dotrzyma słowa.

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

hubert78, 90% przypadków nagrywania to ściema.
                Raczej bez sądu trudno będzie zmusić go do przekazania kopii nagrania.
                Poza tym nagrywanie nie równa się przechowywanie.

Komentarz

• hubert78
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1576

Zamieszczone przez westwi78
                  hubert78, 90% przypadków nagrywania to ściema.
                  Raczej bez sądu trudno będzie zmusić go do przekazania kopii nagrania.
                  Poza tym nagrywanie nie równa się przechowywanie.
                  A jeśli hipotetycznie poproszę klienta "dla jego dobra" o przekazanie nagranie w celu sporządzenia pisemnej notatki/porozumienia z przeprowadzonej rozmowy.

Kurcze jednego nie rozumiem jak (wg przepisów prawnych) mozna uzyskać nagranie bez jego przechowywania (chyba że definicja przechowywania = upłynięcie jakiegoś czasu od daty nagrania) ?

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

hubert78 nie ma jakiś szczególnych przepisów dotyczących nagrywania w prawie powszechnie obowiązującym.
                    A o przechowywanie to chodzi mi o to, że ktoś może coś nagrywać i zaraz potem kasować.

Komentarz

• hubert78
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1576

Biszczu, westwi78,

Co by nie było dziękuję za informację

[ Dodano: Czw 28 Mar, 13 19:57 ]
                      hubert78 nie ma jakiś szczególnych przepisów dotyczących nagrywania w prawie powszechnie obowiązującym.
                      A o przechowywanie to chodzi mi o to, że ktoś może coś nagrywać i zaraz potem kasować.
                      Technicznie nie da się nagrać i skasować bo żeby skasować trzeba posiadać/przechować (choćby nawet przez 30sekund)

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

Zamieszczone przez hubert78
                        Technicznie nie da się nagrać i skasować bo żeby skasować trzeba posiadać/przechować (choćby nawet przez 30sekund)
                        no oczywiście, uprościłem chodzi mi o to, że ten ktoś może już nie mieć tej rozmowy, albo nawet w ogóle nigdy jej nie miał.

Komentarz

• hubert78
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1576

Zamieszczone przez hubert78
                          no oczywiście, uprościłem chodzi mi o to, że ten ktoś może już nie mieć tej rozmowy, albo nawet w ogóle nigdy jej nie miał.
                          A pamiętasz może który paragraf mówi o przechowywaniu nagranych rozmów ?

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

hubert78, już pisałem - nie ma takich przepisów. (nie mówimy o wewnętrznych typu policja, straż pożarna etc)

Komentarz

• micho_m
                              Rider
                              • 2011
                              • 528
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

pisemnej notatki/porozumienia z przeprowadzonej rozmowy.
                              Najlepiej powiedz mu ze potrzebujesz ta rozmowę zeby pokazać właścicielom i sporządzić pisemna umowę, spróbuj "po dobroci". A wszelkie ustalenia lepiej umieścić na piśmie
                              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                              www.nawmar.pl

Komentarz

Pracuję...