[do elektryków] Dwa źródła zasilania do 1 żarówki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Skorpion24
    Classic
    • 2010
    • 37

Green1983, a masz do niej dostęp? może jest jakis nr czesci na niej.
  • mamaj12
    RS
    • 2009
    • 1956
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jeśli są na sali elektrycy proszę o podpowiedź czy takie coś bez większego kombinowania jest możliwe.

Otóż jest sobie dom. W podbitce są światełka na 2 bokach. Żarówka x jest na rogu.
    1 1 1 1 x
    2
    2
    2
    2
    1 będą odpalane wyłącznie włącznikiem 1.
    2 będą działały na fotokomórkę oraz włącznik 2 (inny jak 1).

Czy jest sposób aby światełko x działało zarówno jak 1 i 2?
    obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
    wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Nie jestem dobry w elektryce, ale według mnie trzeba zastosować do zasilania tej konkretnej żarówki stycznik uruchamiany przez podanie napięcia z kabli fazowch zasilających rząd 1 i 2.
      Wtedy stycznik poda napięcie na żarówkę, a napięcia z rzędu 1 i 2 nie będa się "krzyżowały" i zasilały sobie zarówek na wzajem (o ile są z jednej fazy) lub wywalały zabezpieczeń i ile sa różnych faz.
      Koszt stycznika+obudowa = 60-100pln.
      Tak się wyraziłem jak umiałem, nie jestem elektrykiem, ale mniej więcej (raczej mniej niż więcej) coś wiem.

Komentarz

• Wally
        RS
        • 2012
        • 3790
        • Volkswagen

Poczekaj do wieczora - dam zadanie do rozwiązania chłopakom u siebie i będzie Pan zadowolony
        Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
        => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
        => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
        "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• mrrudzin
          Rider
          • 2009
          • 403

Re: [do elektryków] Dwa źródła zasilania do 1 żarówki

Potrzebujesz albo dwa przekaźniki z cewkami 230V AC (obciążalność styków trzeba dobrać ze względu na moc żarówki, przy żawrówce do 100W wystarczy przekaźnik 1-2A)
          Cewkę jednego przekaźnika zasilasz z obwodu "1", cewkę drugiego analogicznie z "2", styki łączysz równolegle. Koniecznie obwód trzeba zabezpieczyć wyłącznikiem nadmiarowoprądowym (popularnie s-ką), przekaźniki trzeba schować w izolowanej obudowie tak, aby nie było żadnej możliwości dostania się tam wilgoci czy wody.

Gdybyś nie miał czujki ruchu możnaby temat rozwiązać prościej - dwoma łącznikami dwubiegunowymi.

Ja bym to widział tak:

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

mrrudzin, Ja miałem na myśli przekaźnik (po mojemu stycznik) trójfazowy.
            Zaletą tego rozwiązania jest to, że stosuje jeden przekaźnik trójfazowy

zamiast dwóch jednofazowych

oraz że w razie czego ma jeszcze dwa wolne piny do podpięcia czegoś co by sobie jeszcze kiedyś chciał podpiąć.
            Przy zakupie zwrócić należy jedynie uwagę na cewkę przekaźnika, żeby była 230v a nie 400V

mrrudzin - schemat szacun!

Komentarz

• mrrudzin
              Rider
              • 2009
              • 403

Zamieszczone przez kazik4x4
              mrrudzin, Ja miałem na myśli przekaźnik (po mojemu stycznik) trójfazowy.
              Zaletą tego rozwiązania jest to, że stosuje jeden przekaźnik trójfazowy

zamiast dwóch jednofazowych

oraz że w razie czego ma jeszcze dwa wolne piny do podpięcia czegoś co by sobie jeszcze kiedyś chciał podpiąć.
              Przy zakupie zwrócić należy jedynie uwagę na cewkę przekaźnika, żeby była 230v a nie 400V

Możesz narysować jak byś to podłączył? Moim zdaniem gdyby chcieć zastosować jeden stycznik czy przekaźnik, to trzebaby też użyć łącznika dwubiegunowego.

PS. Stycznik jest przeważnie na większy prąd, przekaźnik na mniejszy (stycznik ma komory do gaszenia łuku).

Komentarz

• mamaj12
                RS
                • 2009
                • 1956
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dzięki Panowie za odpowiedzi, ale rozmawiałem dziś z elektrykiem, który to mi podłącza (starszawy Pan, wręcz dziadzio) i powiedział, że się nie da. I jestem przekonany, że jak podrzuciłbym mu Wasze pomysły to chłopina rozłoży ręce.
                Żarówkę podłączam pod 1 szereg, i ew. z czasem dorzucę jej osobną czujkę ruchu.

Raz jeszcze dzięki
                obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
                wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• Thundi
                  L&K
                  • 2005
                  • 1157

Zamieszczone przez kazik4x4
                  Jak ktoś chce to w necie można znaleźć program Crocodile Physics którym można symulować takie schematy (jak i nieco większe i trudniejsze)
                  O ortografie dba FF.
                  Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                  http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...