Green1983, a masz do niej dostęp? może jest jakis nr czesci na niej.
[do elektryków] Dwa źródła zasilania do 1 żarówki
Zwiń
X
-
[do elektryków] Dwa źródła zasilania do 1 żarówki
Jeśli są na sali elektrycy proszę o podpowiedź czy takie coś bez większego kombinowania jest możliwe.
Otóż jest sobie dom. W podbitce są światełka na 2 bokach. Żarówka x jest na rogu.
1 1 1 1 x
2
2
2
2
1 będą odpalane wyłącznie włącznikiem 1.
2 będą działały na fotokomórkę oraz włącznik 2 (inny jak 1).
Czy jest sposób aby światełko x działało zarówno jak 1 i 2?obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD
Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl
-
-
Nie jestem dobry w elektryce, ale według mnie trzeba zastosować do zasilania tej konkretnej żarówki stycznik uruchamiany przez podanie napięcia z kabli fazowch zasilających rząd 1 i 2.
Wtedy stycznik poda napięcie na żarówkę, a napięcia z rzędu 1 i 2 nie będa się "krzyżowały" i zasilały sobie zarówek na wzajem (o ile są z jednej fazy) lub wywalały zabezpieczeń i ile sa różnych faz.
Koszt stycznika+obudowa = 60-100pln.
Tak się wyraziłem jak umiałem, nie jestem elektrykiem, ale mniej więcej (raczej mniej niż więcej) coś wiem.
Komentarz
-
-
Poczekaj do wieczora - dam zadanie do rozwiązania chłopakom u siebie i będzie Pan zadowolonyByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Re: [do elektryków] Dwa źródła zasilania do 1 żarówki
Potrzebujesz albo dwa przekaźniki z cewkami 230V AC (obciążalność styków trzeba dobrać ze względu na moc żarówki, przy żawrówce do 100W wystarczy przekaźnik 1-2A)
Cewkę jednego przekaźnika zasilasz z obwodu "1", cewkę drugiego analogicznie z "2", styki łączysz równolegle. Koniecznie obwód trzeba zabezpieczyć wyłącznikiem nadmiarowoprądowym (popularnie s-ką), przekaźniki trzeba schować w izolowanej obudowie tak, aby nie było żadnej możliwości dostania się tam wilgoci czy wody.
Gdybyś nie miał czujki ruchu możnaby temat rozwiązać prościej - dwoma łącznikami dwubiegunowymi.
Ja bym to widział tak:
Komentarz
-
-
mrrudzin, Ja miałem na myśli przekaźnik (po mojemu stycznik) trójfazowy.
Zaletą tego rozwiązania jest to, że stosuje jeden przekaźnik trójfazowy
zamiast dwóch jednofazowych
oraz że w razie czego ma jeszcze dwa wolne piny do podpięcia czegoś co by sobie jeszcze kiedyś chciał podpiąć.
Przy zakupie zwrócić należy jedynie uwagę na cewkę przekaźnika, żeby była 230v a nie 400V
mrrudzin - schemat szacun!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4mrrudzin, Ja miałem na myśli przekaźnik (po mojemu stycznik) trójfazowy.
Zaletą tego rozwiązania jest to, że stosuje jeden przekaźnik trójfazowy
zamiast dwóch jednofazowych
oraz że w razie czego ma jeszcze dwa wolne piny do podpięcia czegoś co by sobie jeszcze kiedyś chciał podpiąć.
Przy zakupie zwrócić należy jedynie uwagę na cewkę przekaźnika, żeby była 230v a nie 400V
mrrudzin - schemat szacun!
PS. Stycznik jest przeważnie na większy prąd, przekaźnik na mniejszy (stycznik ma komory do gaszenia łuku).
Komentarz
-
-
Dzięki Panowie za odpowiedzi, ale rozmawiałem dziś z elektrykiem, który to mi podłącza (starszawy Pan, wręcz dziadzio) i powiedział, że się nie da. I jestem przekonany, że jak podrzuciłbym mu Wasze pomysły to chłopina rozłoży ręce.
Żarówkę podłączam pod 1 szereg, i ew. z czasem dorzucę jej osobną czujkę ruchu.
Raz jeszcze dziękiobecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD
Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4mrrudzin - schemat szacun!O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
Komentarz