Pozdrowienia dla Krzysiek1120, który dziś dostojnie przed południem pomykał błyszczącą czarną kombi OI w kierunku Kozłowa koło mojego domu.
UDT - windy przemysłowe
Zwiń
X
-
UDT - windy przemysłowe
Koledzy i Koleżanki,
poszukuję odpowiedzi na pytanie które spędza mi sen ....
czy winda przemysłowa całkowicie ogrodzona, pracująca w automacie, z kontrolowanym dostępem ludzi , która jest składnikiem systemu transportowego, musi (???) posiadać system hamulca bezpieczeństwa ?
obecnie pracuję nad projektem dla polskiej firmy, i padło takie życzenie... ma być hamulec...
ja szukam argumentów by tą sprawę ominąć, gdyż same cięgna windy ( pasy z kordem kevlarowym) mają współczynnik bezpieczeństwa większy niż 10.
w zagranicznych aplikacjach nigdy takiego cuda nie robiłem... a parę wind już zeszło z "mojej deski"
prosiłbym o konstruktywne podpowiedzi.... samo UDT milczy w temacie mimo że pytałem przez maila.
:?:
-
-
Re: UDT - windy przemysłowe
Zamieszczone przez kapisamo UDT milczy w temacie mimo że pytałem przez maila.
:?:
Umów się na spotkanie z inspektorem przedstaw na szybko sprawę, że Inwestor upiera się przy hamulcu awaryjnym.
Czasu mają niewiele, ale na pewno Cię przyjmą.
np. UDT w Gliwicach był temu przychylny.
Komentarz
-
-
Dziwna sprawa. Przeważnie to UDT lub inne równie upierdliwe służby się upierają.
Rozumiem, że winda jest w wydzielonym miejscu, odseparowana, nie są przewożone nią osoby. Pasy kevlarowe o współczynniku 10 i samohamowny układ napędowy powinny wystarczyć.
Może inwestor zgodziłby się na rozwiazanie stosowane w wózkach widłowych/zwyżkach/dźwigach, czyli siłownik hydrauliczny z zaworem, który w razie zbyt dużego przepływu (podczas opadania) zamyka przepływ olej a tym samym wyhamowuje/zatrzymuje siłownik i opadanie maszyny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bzyq_74Umów się na spotkanie z inspektorem przedstaw na szybko sprawę
Zamieszczone przez kazik4x4Dziwna sprawa. Przeważnie to UDT lub inne równie upierdliwe służby się upierają.
Tak jak napisałem układ jest odizolowany z kontrolowanym dostępem.
uzupełniając - silnik jest elektryczny, nie hydrauliczny. oczywiście z hamulcem. pas zębaty. jak w rozrządzie
znalazłem coś takiego : Hamulec windy
co prawda podroży całe urządzenie ale jak klient ma być zadowolony to trudno :diabelski_usmiech
szczerze, to projektować nową linię w PL jest bardzo trudno, porównując np. do fabryk w Niemczech. czy Czechach.
Komentarz
-
Komentarz