poszukuję odpowiedzi na pytanie które spędza mi sen ....
czy winda przemysłowa całkowicie ogrodzona, pracująca w automacie, z kontrolowanym dostępem ludzi , która jest składnikiem systemu transportowego, musi (???) posiadać system hamulca bezpieczeństwa ?
obecnie pracuję nad projektem dla polskiej firmy, i padło takie życzenie... ma być hamulec...
ja szukam argumentów by tą sprawę ominąć, gdyż same cięgna windy ( pasy z kordem kevlarowym) mają współczynnik bezpieczeństwa większy niż 10.
w zagranicznych aplikacjach nigdy takiego cuda nie robiłem... a parę wind już zeszło z "mojej deski"
prosiłbym o konstruktywne podpowiedzi.... samo UDT milczy w temacie mimo że pytałem przez maila.
samo UDT milczy w temacie mimo że pytałem przez maila.
:?:
Lepiej wysmaruj pismo i wyślij przekaż osobiście za potwierdzeniem.
Umów się na spotkanie z inspektorem przedstaw na szybko sprawę, że Inwestor upiera się przy hamulcu awaryjnym.
Czasu mają niewiele, ale na pewno Cię przyjmą.
np. UDT w Gliwicach był temu przychylny.
Dziwna sprawa. Przeważnie to UDT lub inne równie upierdliwe służby się upierają.
Rozumiem, że winda jest w wydzielonym miejscu, odseparowana, nie są przewożone nią osoby. Pasy kevlarowe o współczynniku 10 i samohamowny układ napędowy powinny wystarczyć.
Może inwestor zgodziłby się na rozwiazanie stosowane w wózkach widłowych/zwyżkach/dźwigach, czyli siłownik hydrauliczny z zaworem, który w razie zbyt dużego przepływu (podczas opadania) zamyka przepływ olej a tym samym wyhamowuje/zatrzymuje siłownik i opadanie maszyny.
Umów się na spotkanie z inspektorem przedstaw na szybko sprawę
do tego chyba dojdzie ....
Zamieszczone przez kazik4x4
Dziwna sprawa. Przeważnie to UDT lub inne równie upierdliwe służby się upierają.
tak wlasnie słyszałem .... ale przez tel to nikt za wiele nie powie w temacie.
Tak jak napisałem układ jest odizolowany z kontrolowanym dostępem.
uzupełniając - silnik jest elektryczny, nie hydrauliczny. oczywiście z hamulcem. pas zębaty. jak w rozrządzie
znalazłem coś takiego : Hamulec windy
co prawda podroży całe urządzenie ale jak klient ma być zadowolony to trudno :diabelski_usmiech
szczerze, to projektować nową linię w PL jest bardzo trudno, porównując np. do fabryk w Niemczech. czy Czechach.
Komentarz