Zamieszczone przez Jabar1975
czym palicie w domu
Zwiń
X
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez Sigma_74decyzja podjeta.
- oj synku to sasiad Sigma_74, wlasnie do pieca dolozyl :diabelski_usmiech
cholera mam dzisiaj taki humor ze to sie musi dla mnie skonczyc zle
tak powaznie na ile wycenili Ci te solary? I jaki planujesz zbiornik cwu? Z cyrkulacja?
[ Dodano: Wto 09 Sty, 07 17:36 ]
Zamieszczone przez Sigma_74oj ...widze że zbaczamy z tematu.nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Sigma_74
Zamieszczone przez Jabar1975ak powaznie na ile wycenili Ci te solary?
na pozostale pytania nie znam odpowiedzi.
Zamieszczone przez Jabar1975ato tato kto to jest ten pan wygladajacy jak kominiarz
- oj synku to sasiad Sigma_74, wlasnie do pieca dolozyl
Komentarz
-
Zamieszczone przez Jabar1975tato tato kto to jest ten pan wygladajacy jak kominiarz
- oj synku to sasiad Sigma_74, wlasnie do pieca dolozyl :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tompolZałoży sobie DPF na komin,Zamieszczone przez Sigma_74a może kiedyspompy stanieją i sięprzekonamy i zmienimynasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez Sigma_74zero gazu,nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
tez mysle czy lepiej zrobic szambo czy przydomowa oczyszczalnie - a moze sie wyjaji gmina z robota i podciagna kanalize - w co watpie :cry: czesto oprozniasz? ile u was taka przyjemnosc?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Sigma_74
Zamieszczone przez Jabar1975czy przydomowa oczyszczalnie
Komentarz
-
Ja stoję przed podobnym wyborem jeśli chodzi o ogrzewanie " chałupy"
Dziś otrzymałem ofertę z firmy Bałtykgaz , czyli gaz z butli (podziemny ) :
Koszt projektu + uzgodnienia + pozwolenia + podłączenie : 800 zł brutto
koszt m3 gazu 5,80 zł +vat :shock:
koszt miesięcznej dzierżawy zbiornika 2700 l - 20 zł brutto
Poniósłbym jeszcze koszty prac ziemnych , czyli wykonanie wykopu pod zbiornik , ławy fundamentowej , i wykopów potrzebnych do ułożenia rur .
Może coś mi jeszcze umknęło , ale to jutro .
Czy ktoś orientuje się w cenie m3 gazu z sieci ?
Sorki mała poprawka 5,40 zł + vat za m3 :?
Komentarz
-
-
Jabar1975, oczyszczalnie przydomową wywóz nieczystości stałych raz w roku koszt wywozu około 100zł plus co jakiś czas bakterie koszt około 20 zł za aplikacje
koszt miesieczny utrzymania szamba to około 70 zeta miesiecznie przy opróżnainiu raz w miesiącu
korzystanie ze ścieków miejskich to już koszt może być nawet do 3k rocznie w zależności od zużycia wody
[ Dodano: Sro 10 Sty, 07 09:02 ]
Sigma_74, ale koszty podliczone sumarycznie wychodzą że oczyszczalnia nawet przy kanalizacji miejskiej wychodzi taniej u mnie w krościenku przy pensionacie utrzymanie takiej oczyszczalni daje oszczedności rzędu prawie 10k rocznie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greszczynCzy ktoś orientuje się w cenie m3 gazu z sieci ?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Przegladnij i nie mow ze masz drogo. Stala stawka + zmienna stawka i robi cene
Odbiorca ten zostanie zakwalifikowany do grupy taryfowej W-2.
Jego miesięczna opłata za gaz wyniesie:
85 m3 * 0,8382 zł/m3 + 1 m-c * 4,80 zł/m-c + 1 m-c * 6,00 zł/m-c + 85 m3 * 0,4325 zł/m3 = 118,81 zł netto (144,95 zł brutto)
Cena jednostkowa gazu w skali roku wynosi:
(12 m-cy * 118,81 zł/m-c) / 1.020 m3 = 1,40 zł/m3 netto (1,71 zł/m3 brutto),
Komentarz
-
-
Maicroft, masz racje, pominalem w obliczeniach wartosc gazu ops:
wyjdzie 1,71pln/m3 brutto
co i tak przy ponad 5,8pln+vat za m3 jest tanio.nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
chyba tak,
moja bliska rodzina malo nie zbankrutowala bo ma taka instalacje i ostatnio wymieniali na ekogroszek.
Z kolei kumpel ma taki szwedzki system grzania przes sufit matami - i generalnie jest ok tylko ze:
rachunki za prad wyzsze niz za ogrzewanie gazowe o ponad 100% - ale : koszt samej instalacji duzo mniejszy niz gazowej,
dodatkowo ma piece akumulacyjne dynamiczne wiec laduje je w nocy i twierdzi ze jest ok.
wada tego systemu to:
przy temp -20st nie da rady dogrzac domu na wiecej niz 21 st
z uwagi na rodzaj promieniowania zimno jest w stopy (zwlaszcza jak sie siedzi przy stole lub biurku)nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
greszczyn, Dobry piec musi miec z 12-16kV, zwykla instalacja 3fazowa do domu zakladana powiedzmy z 10 lat temu byla obliczona na obciazenia wlasnie 12kV, teraz liczy sie do ok.20kV. Samo przylacze, na wieksze obciazenie bedzie tez drozsze i trzeba to brac pod uwage przy kalkulacjach.
Taki piec powiedzmy idzie sobie przez jakies 8-12 godzin dziennie, bo jak nas nie ma w domu to po co ma chodzi.
Czyli dziennie na okraglo mozna przyjac koszt ~70zl, w taryfie nocnej polowa tej ceny, generalnie zalezy ile kto jest w domu, jaka chce miec temperature, jaka jest na zewnatrz itd.
A gaz mozna przyjac ze do 30m3/h czyli ~50zl
To takie mocno przyblizone obliczenia.
[ Dodano: Pią 12 Sty, 07 23:11 ]
Jabar1975, Nie kazdy lubi miec 21-22'C przy -20'c na zewnatrz w kazdym pokoju. Przynajmniej ja, mam dosc jak mam siedziec caly dzien zima w pomieszczeniu gdzie jest 22'C
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftNie kazdy lubi miec 21-22'C przy -20'c na zewnatrz w kazdym pokoju. Przynajmniej ja, mam dosc jak mam siedziec caly dzien zima w pomieszczeniu gdzie jest 22'Cnasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez Maicroftgreszczyn, Dobry piec musi miec z 12-16kV, zwykla instalacja 3fazowa do domu zakladana powiedzmy z 10 lat temu byla obliczona na obciazenia wlasnie 12kV, teraz liczy sie do ok.20kV. Samo przylacze, na wieksze obciazenie bedzie tez drozsze i trzeba to brac pod uwage przy kalkulacjach.
Myslałem o grzejnikach konwektorowych i piecach akumulacyjnych oraz o ogrzewaniu podłogowym na prund .
Chociaz jak zaczynam w tej chwili przeglądać ceny pieców akumulacyjnych , to koszty instalacji mogą się zbliżyć do tradycyjnego ogrzewania wodnego .
Rozmawiałem z instalatorem ( b.dobrym ) , który namawia mnie na PC , ale ...... cena zrywa beret , od 40 koła netto w zwyż , w zależności czy to pompa powietrze -woda , czy woda -woda ,czy woda solanka + instalacja grzewcza wbudynku ( grzejnki ,rozprowadzenie ) , jak dla mnie kosmos .
W przyszłym tygodniu mam dostać przybliżoną ofertę na kotłownię wraz instalacją CO z piecem gazowym lub olejowym .
Czy w krajach unijnych , też jest taki bum na "eko" groszek jak u nas ? Czy przepisy odnośnie stosowania paliw stałych do ogrzewania domów , są inne w Polsce i UE ?
Czemu pytam ? By za 2-3 lata nie okazało się , że w nowo budowanych budynkach , nie będzie mozna stosować , kotłow na wungiel , albo okaże sie , że jest to nie opłacalne , bo cena węgla będzie kosmiczna . ( tak jak było pare lat temu z olejem opałowym , ludzie zaczeli wywalac stare kotły na wszystko i montowali olejowe , by po pięciu latach , znowu powrócić np. do węgla .)
Komentarz
-
-
Czy przepisy odnośnie stosowania paliw stałych do ogrzewania domów , są inne w Polsce i UE ?
co najsmieszniejsze jesli chodzi o czyste zrodla energi to nie mozna np. korzystac z wlasnej elektrowni wiatrowej - w praktyce - bo w teorii jak najbardziej
po pierwsze trzeba ten prad wrzucic do sieci ogolnej (zaklad energetyczny zaplaci nam za prund cale 10% jego wartosci)a nastepnie mamy prawo odkupic go za cene wg stawek oficjalnych , jesli nie ma w okolicy sieci energetycznej to mozemy sobie korzystac z wlasnego prundu o ile zaplacimy od niego wszystkie mozliwe podatki wymyslone w naszym kraju...nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Uwazajcie, zeby nie przekobinowac z tymi pompami etc. Ja bym mimo wszystko radzil, jezeli jest gaz ziemny, porzadny kociol kondensacyjny, np viessmann'a. Moze i trzeba wybecelowac dobrze ponad 10, czy moze nawet 20kpln, na starcie, ale pozniej komfort jest na najwyzszym poziomie, a koszty naprawde smieszne. Takiego kondensata mozna sobie nawet powiesic w kuchni, jego praca jest wlasciwie niezauwazalna, poza palaca sie kontrolka, a komfort bezdyskusyjny.
Jest jeszcze jeden bardzo wazny aspekt, ktorego tu jeszcze nikt nie poruszl - SERWIS :!: :!: . Niech sie takie pompy, czy inne wynalazki zepsuja przy -20 st.C - powodzenia - firma co zakladala, padla, najblizszy serwis na pomorzu, a pan kazio hydraulik z ogloszenia nie wie oczym do niego mowisz. A kupisz takiego viessmann'a czy innego buderus'a, dzwonisz na infolinie, i dostajesz namiar na serwis nie tylko w twoim miescie, ale i dzielnicy, a kazda czesc zamienna masz od reki, lub nastepnego dnia.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
Komentarz