czym palicie w domu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • QBA
    RS
    • 2004
    • 2646

Zamieszczone przez Jabar1975
    na smierc :diabelski_usmiech
    raczej na "smierdź" :haha:

Komentarz

oj ...widze że zbaczamy z tematu.
      decyzja podjeta.

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

Zamieszczone przez Sigma_74
        decyzja podjeta.
        tato tato kto to jest ten pan wygladajacy jak kominiarz
        - oj synku to sasiad Sigma_74, wlasnie do pieca dolozyl :diabelski_usmiech

cholera mam dzisiaj taki humor ze to sie musi dla mnie skonczyc zle

tak powaznie na ile wycenili Ci te solary? I jaki planujesz zbiornik cwu? Z cyrkulacja?

[ Dodano: Wto 09 Sty, 07 17:36 ]
        oj ...widze że zbaczamy z tematu.
        my nigdy nie zbaczamy z tematu - czasami tylko znajdujemy w nim jego drugi sens :diabelski_usmiech
        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

ak powaznie na ile wycenili Ci te solary?
          7 tysięcy do grzania wody.
          na pozostale pytania nie znam odpowiedzi.

ato tato kto to jest ten pan wygladajacy jak kominiarz
          - oj synku to sasiad Sigma_74, wlasnie do pieca dolozyl
          bez przesady na groszke nie jest tak aż zle, ludzie maja i sobie chwalą tak więc sądze że też będe zadowolony a może kiedyspompy stanieją i sięprzekonamy i zmienimy

Komentarz

• tompol
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 410

tato tato kto to jest ten pan wygladajacy jak kominiarz
            - oj synku to sasiad Sigma_74, wlasnie do pieca dolozyl :diabelski_usmiech
            Eeee tam. Założy sobie DPF na komin, wykombinuje jakiś hermetyczny system zasypowy i luzik. Nikt się nie pozna. :diabelski_usmiech
            srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zamieszczone przez tompol
              Założy sobie DPF na komin,
              ale z DPF to juz nie zczipuje maszyny :diabelski_usmiech
              a może kiedyspompy stanieją i sięprzekonamy i zmienimy
              oby - zreszta ten system tez ma troche wad - bede w tym roku probowal rozpoznac temat i cos wybrac na przyszly. U mnie jest jeden plus ze mam praktycznie w dzialce gaz ziemny.... moze jakis system kombinowany?

Komentarz

nie
                zero gazu,

Komentarz

• Jabar1975
                  RS
                  • 2006
                  • 3331

zero gazu,
                  a masz kanalize? czy wlasny zbiornik/szambo?

Komentarz

szambo !!! nie mam jeszcze kanalizy miejskiej.

Komentarz

• Jabar1975
                      RS
                      • 2006
                      • 3331

tez mysle czy lepiej zrobic szambo czy przydomowa oczyszczalnie - a moze sie wyjaji gmina z robota i podciagna kanalize - w co watpie :cry: czesto oprozniasz? ile u was taka przyjemnosc?

Komentarz

• QBA
                        RS
                        • 2004
                        • 2646

ile u was taka przyjemnosc?
                        Pompka i kawalek rury do studzienki deszczowej na przyleglej ulicy :P

Dobra teraz to naprawde EOT :diabelski_usmiech

Komentarz

czy przydomowa oczyszczalnie
                          tu kwestia nie jest tego czy chcesz czy nie, kwestia kosztów i gruntów, u mnie nie opaca sie bo za dwa lata bede mial scieki.

Komentarz

• greszczyn
                            Elegance
                            • 2005
                            • 893
                            • Nissan

Ja stoję przed podobnym wyborem jeśli chodzi o ogrzewanie " chałupy"

Dziś otrzymałem ofertę z firmy Bałtykgaz , czyli gaz z butli (podziemny ) :
                            Koszt projektu + uzgodnienia + pozwolenia + podłączenie : 800 zł brutto
                            koszt m3 gazu 5,80 zł +vat :shock:
                            koszt miesięcznej dzierżawy zbiornika 2700 l - 20 zł brutto
                            Poniósłbym jeszcze koszty prac ziemnych , czyli wykonanie wykopu pod zbiornik , ławy fundamentowej , i wykopów potrzebnych do ułożenia rur .
                            Może coś mi jeszcze umknęło , ale to jutro .

Czy ktoś orientuje się w cenie m3 gazu z sieci ?

Sorki mała poprawka 5,40 zł + vat za m3 :?

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

Jabar1975, oczyszczalnie przydomową wywóz nieczystości stałych raz w roku koszt wywozu około 100zł plus co jakiś czas bakterie koszt około 20 zł za aplikacje
                              koszt miesieczny utrzymania szamba to około 70 zeta miesiecznie przy opróżnainiu raz w miesiącu
                              korzystanie ze ścieków miejskich to już koszt może być nawet do 3k rocznie w zależności od zużycia wody

[ Dodano: Sro 10 Sty, 07 09:02 ]
                              Sigma_74, ale koszty podliczone sumarycznie wychodzą że oczyszczalnia nawet przy kanalizacji miejskiej wychodzi taniej u mnie w krościenku przy pensionacie utrzymanie takiej oczyszczalni daje oszczedności rzędu prawie 10k rocznie

Komentarz

• Jabar1975
                                RS
                                • 2006
                                • 3331

Zamieszczone przez greszczyn
                                Czy ktoś orientuje się w cenie m3 gazu z sieci ?
                                oplata stala miesieczna : okolo 10pln plus 0,4385 pln/m3 w taryfie W2 - w Mazowieckiej Spolce Gazownictwa (jedna z drozszych w kraju) + cena gazu o ktorej zapomnialem ops:

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Przegladnij i nie mow ze masz drogo. Stala stawka + zmienna stawka i robi cene

Odbiorca ten zostanie zakwalifikowany do grupy taryfowej W-2.
                                  Jego miesięczna opłata za gaz wyniesie:
                                  85 m3 * 0,8382 zł/m3 + 1 m-c * 4,80 zł/m-c + 1 m-c * 6,00 zł/m-c + 85 m3 * 0,4325 zł/m3 = 118,81 zł netto (144,95 zł brutto)
                                  Cena jednostkowa gazu w skali roku wynosi:
                                  (12 m-cy * 118,81 zł/m-c) / 1.020 m3 = 1,40 zł/m3 netto (1,71 zł/m3 brutto),
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

Maicroft, masz racje, pominalem w obliczeniach wartosc gazu ops:
                                    wyjdzie 1,71pln/m3 brutto
                                    co i tak przy ponad 5,8pln+vat za m3 jest tanio.

Komentarz

• greszczyn
                                      Elegance
                                      • 2005
                                      • 893
                                      • Nissan

A czy ktoś z Was ogrzewa dom prundem ?
                                      Bo pokutuje twierdzenie , że energia elektryczna jest najdroższym rozwiązaniem jeżeli chodzi o ogrzewanie domu .
                                      Ale czy aby na pewno ?

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

chyba tak,
                                        moja bliska rodzina malo nie zbankrutowala bo ma taka instalacje i ostatnio wymieniali na ekogroszek.

Z kolei kumpel ma taki szwedzki system grzania przes sufit matami - i generalnie jest ok tylko ze:
                                        rachunki za prad wyzsze niz za ogrzewanie gazowe o ponad 100% - ale : koszt samej instalacji duzo mniejszy niz gazowej,
                                        dodatkowo ma piece akumulacyjne dynamiczne wiec laduje je w nocy i twierdzi ze jest ok.
                                        wada tego systemu to:
                                        przy temp -20st nie da rady dogrzac domu na wiecej niz 21 st
                                        z uwagi na rodzaj promieniowania zimno jest w stopy (zwlaszcza jak sie siedzi przy stole lub biurku)

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

greszczyn, Dobry piec musi miec z 12-16kV, zwykla instalacja 3fazowa do domu zakladana powiedzmy z 10 lat temu byla obliczona na obciazenia wlasnie 12kV, teraz liczy sie do ok.20kV. Samo przylacze, na wieksze obciazenie bedzie tez drozsze i trzeba to brac pod uwage przy kalkulacjach.

Taki piec powiedzmy idzie sobie przez jakies 8-12 godzin dziennie, bo jak nas nie ma w domu to po co ma chodzi.

Czyli dziennie na okraglo mozna przyjac koszt ~70zl, w taryfie nocnej polowa tej ceny, generalnie zalezy ile kto jest w domu, jaka chce miec temperature, jaka jest na zewnatrz itd.

A gaz mozna przyjac ze do 30m3/h czyli ~50zl

To takie mocno przyblizone obliczenia.

[ Dodano: Pią 12 Sty, 07 23:11 ]
                                          Jabar1975, Nie kazdy lubi miec 21-22'C przy -20'c na zewnatrz w kazdym pokoju. Przynajmniej ja, mam dosc jak mam siedziec caly dzien zima w pomieszczeniu gdzie jest 22'C
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Jabar1975
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3331

Zamieszczone przez Maicroft
                                            Nie kazdy lubi miec 21-22'C przy -20'c na zewnatrz w kazdym pokoju. Przynajmniej ja, mam dosc jak mam siedziec caly dzien zima w pomieszczeniu gdzie jest 22'C
                                            zgadza sie najlepsze sa temp ok.20st ale czasami dobrze jest dogrzac bardziej w łazience, pokoju dzieciakow itd

Komentarz

a czasami miły wieczór to tak miło jak ciepłej niż zwykle.

Komentarz

• greszczyn
                                                Elegance
                                                • 2005
                                                • 893
                                                • Nissan

Zamieszczone przez Maicroft
                                                greszczyn, Dobry piec musi miec z 12-16kV, zwykla instalacja 3fazowa do domu zakladana powiedzmy z 10 lat temu byla obliczona na obciazenia wlasnie 12kV, teraz liczy sie do ok.20kV. Samo przylacze, na wieksze obciazenie bedzie tez drozsze i trzeba to brac pod uwage przy kalkulacjach.
                                                Jeszcze nie mam instalacji elektrycznej w domu ( czekam na wstępną wycenę ) .
                                                Myslałem o grzejnikach konwektorowych i piecach akumulacyjnych oraz o ogrzewaniu podłogowym na prund .

Chociaz jak zaczynam w tej chwili przeglądać ceny pieców akumulacyjnych , to koszty instalacji mogą się zbliżyć do tradycyjnego ogrzewania wodnego .

Rozmawiałem z instalatorem ( b.dobrym ) , który namawia mnie na PC , ale ...... cena zrywa beret , od 40 koła netto w zwyż , w zależności czy to pompa powietrze -woda , czy woda -woda ,czy woda solanka + instalacja grzewcza wbudynku ( grzejnki ,rozprowadzenie ) , jak dla mnie kosmos .

W przyszłym tygodniu mam dostać przybliżoną ofertę na kotłownię wraz instalacją CO z piecem gazowym lub olejowym .

Czy w krajach unijnych , też jest taki bum na "eko" groszek jak u nas ? Czy przepisy odnośnie stosowania paliw stałych do ogrzewania domów , są inne w Polsce i UE ?

Czemu pytam ? By za 2-3 lata nie okazało się , że w nowo budowanych budynkach , nie będzie mozna stosować , kotłow na wungiel , albo okaże sie , że jest to nie opłacalne , bo cena węgla będzie kosmiczna . ( tak jak było pare lat temu z olejem opałowym , ludzie zaczeli wywalac stare kotły na wszystko i montowali olejowe , by po pięciu latach , znowu powrócić np. do węgla .)

Komentarz

• Jabar1975
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3331

Czy przepisy odnośnie stosowania paliw stałych do ogrzewania domów , są inne w Polsce i UE ?
                                                  regulacje sa rozne w kazdym kraju - tam sie stawia na ekologie - a u nas
                                                  co najsmieszniejsze jesli chodzi o czyste zrodla energi to nie mozna np. korzystac z wlasnej elektrowni wiatrowej - w praktyce - bo w teorii jak najbardziej
                                                  po pierwsze trzeba ten prad wrzucic do sieci ogolnej (zaklad energetyczny zaplaci nam za prund cale 10% jego wartosci)a nastepnie mamy prawo odkupic go za cene wg stawek oficjalnych , jesli nie ma w okolicy sieci energetycznej to mozemy sobie korzystac z wlasnego prundu o ile zaplacimy od niego wszystkie mozliwe podatki wymyslone w naszym kraju...

Komentarz

• tomek
                                                    L&K
                                                    • 2005
                                                    • 1078

Uwazajcie, zeby nie przekobinowac z tymi pompami etc. Ja bym mimo wszystko radzil, jezeli jest gaz ziemny, porzadny kociol kondensacyjny, np viessmann'a. Moze i trzeba wybecelowac dobrze ponad 10, czy moze nawet 20kpln, na starcie, ale pozniej komfort jest na najwyzszym poziomie, a koszty naprawde smieszne. Takiego kondensata mozna sobie nawet powiesic w kuchni, jego praca jest wlasciwie niezauwazalna, poza palaca sie kontrolka, a komfort bezdyskusyjny.

Jest jeszcze jeden bardzo wazny aspekt, ktorego tu jeszcze nikt nie poruszl - SERWIS :!: :!: . Niech sie takie pompy, czy inne wynalazki zepsuja przy -20 st.C - powodzenia - firma co zakladala, padla, najblizszy serwis na pomorzu, a pan kazio hydraulik z ogloszenia nie wie oczym do niego mowisz. A kupisz takiego viessmann'a czy innego buderus'a, dzwonisz na infolinie, i dostajesz namiar na serwis nie tylko w twoim miescie, ale i dzielnicy, a kazda czesc zamienna masz od reki, lub nastepnego dnia.
                                                    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

Pracuję...