Zorr, no tak źle napisałem. Chodziło mi o to że jak wracałem z wakcji to naprawdę pilnowalem ograniczeń i się nie spieszylem :wink: ale jednak w jednym miejscu się zagapilem i już mają dotacje :lol:
Mandaty, fotki z ITD lub SM
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez aniolAle ci to już przeginali,zrobili sobie bardzo duże zródło dochodów zapominając o swoich prawdziwych obowiązkach
Komentarz
-
-
Niezwykle interesujący wyrok:
Nie wolno zmusić właściciela auta, by wskazał, kto siedział za kierownicą i przekroczył prędkość, jeżeli nie widać tego na zdjęciu z fotoradaru - orzekł Sąd
Ponieważ za jakiś czas artykuł może zniknąć, w dwóch słowach streszczenie:
Sąd Okręgowy we Wrocławiu uznał, że jeśli na fotografii nie widać twarzy prowadzącego, to nie możesz być ukarany za niewskazanie osoby prowadzącej, gdyż nie masz obowiązku prowadzenia ewidencji. Ponadto, może byc naruszone Twoje prawo do ochrony najbliższych - art. 183 par. 1 kpk mówi, że możesz odmówić skłądania zeznań, które obciążałyby Twoich najbliższych.
Dla zainteresowanych - sygn. IV Ka 760/13If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
filozoficznie zapytam - i co z tego ? :lol:
problem jest taki, że prawo oparte na precedensach to jest w Ameryce a nie u nas... każdy sędzia sądzi sobie u nas jak chce, bo jest niezawisły - i żadne wyroki sadu okręgowego we wrocu go nie obligują do niczego (mało tego, nawet wyroki Sądu Najwyższego nie wiążą sądów niższej instancji - no, może poza jednym wyjątkiem)Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
uwaga
nie robimy pompowtryskiwaczy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mattyah4x4filozoficznie zapytam - i co z tego ? :lol:Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
nawet nie za 20% pewnością ani żadną inną... prawdopodobieństwo podobnego orzekania jest niemożliwe do oceny - i właśnie to to próbuję zwrócić uwagę :P
tak czy tak, najpierw trzeba wykazać trochę odwagi i determinacji, powadzić się ze SM i odmowić przyjęcia mandatu - później złożyć sprzeciw od skazującego nakazowego - i już można rozwijać skrzydła na rozprawie prowadzonej na zasadach ogólnych :szeroki_usmiech
tylko... jak się to policzy (same dojazdy do sądu, który często jest w odległym mieście - a przypominam, że obwinionemu nie przysługuje zwrot kosztów !), stracone dniówki i inne (a co będzie, jak zostanie powołany biegły?) to... trzeba mieć dużo do zyskania lub dużą determinację 8)Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
uwaga
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mattyah4x4tylko... jak się to policzy (same dojazdy do sądu, który często jest w odległym mieście - a przypominam, że obwinionemu nie przysługuje zwrot kosztów !), stracone dniówki i inne (a co będzie, jak zostanie powołany biegły?) to... trzeba mieć dużo do zyskania lub dużą determinację 8)If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
zdaje się, że się nie rozumiemy - więc powiem jeszcze raz
nigdzie nie napisałem, żeby nic nie robić ani nie przeciwstawiać się aparatowi ucisku ! :twisted:
staram się tylko pokazać jak to wygląda w praktyce i jakie są inne aspekty...
najłatwiej kogoś namówić do walki pokazując jakiś jeden wyrok, nic zresztą nie wnoszący - a poxniej taka osoba "ruszy" do sądu po sprawiedliwość z przekonaniem łatwego zwycięstwa i zaczną się schody :? koszty, czas, dojazdy nerwy, koszty zastępstwa procesowego - być może również biegli - a na koniec okazać się może, że dany sąd nie podzieli linni orzekania sądu okręgowego we wrocu i przyjdzie z pokorą przyjąć wyrok skazujący
i co wtedy powiesz takiej osobie ? przepraszam, myślałem że Ci się uda ? :roll:
jeżeli ktoś idzie na wojnę z wymiarem sprawiedliwości to powinien wiedzieć, co go może czekać - bo to pomoże w podjęciu decyzji o walce...Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
uwaga
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mattyah4x4zdaje się, że się nie rozumiemy
Zamieszczone przez mattyah4x4staram się tylko pokazać jak to wygląda w praktyce i jakie są inne aspekty...
Zamieszczone przez mattyah4x4najłatwiej kogoś namówić do walki pokazując jakiś jeden wyrok
Zamieszczone przez mattyah4x4nic zresztą nie wnoszący
Zamieszczone przez mattyah4x4a poxniej taka osoba "ruszy" do sądu po sprawiedliwość z przekonaniem łatwego zwycięstwa i zaczną się schody :? koszty, czas, dojazdy nerwy, koszty zastępstwa procesowego - być może również biegli - a na koniec okazać się może, że dany sąd nie podzieli linni orzekania sądu okręgowego we wrocu i przyjdzie z pokorą przyjąć wyrok skazujący
Zamieszczone przez mattyah4x4i co wtedy powiesz takiej osobie ? przepraszam, myślałem że Ci się uda ?
Z tą informacją każdy zrobi co zechce. Zamieszczając ją wydawało mi się (i dalej mi się wydaje), ze warto o tym wiedzieć. Co każdy z tym zrobi dalej, to już jego prywatna sprawa.If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Koledzy co będzie to zobaczymy.Najważniejsze że coś ruszyło w sprawie samowoli Straży Miejskiej i Gminnej.Prokurator Generalny,dziś pierwszy raport kontroli NIK,coś ruszyło.Coraz częściej obywatele(kierowcy)zaczynają walczyć z tymi naciągaczami radarowymi.Coś się ruszyło i za to ich chwale.
Kontrola NIK.
Łapanie na fotoradar, niezgodne z prawem wystawianie mandatów oraz wezwań do zapłaty, zamiast poprawy bezpieczeństwa, dbałość o budżet gmin - to główne zarzuty NIK do działalności straży miejskiej. Tylko w 2010 roku finansowe skutki nieprawidłowości ujawnionych w tej formacji wyniosły ponad 300 mln zł.http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
I co w tym liście piszą? Mają jakieś dowody? Bo to nie Ty masz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem. Założę się, że pismo jest bezprawne, nie musisz donosić ani na siebie, ani na swoich najbliższych.
Rozpoczął się sezon grzewczy, jak masz piec lub kominek to w sumie nada się na podpałkę (innymi słowy nic nie odpisuj).
Komentarz
-
-
barteq nie odpisuj nic. to im krepuje ruchy póki co, bo zgodnie z prawem nic nie moga w takiej sytuacji zrobić.
Pytanie, czy jak zmienią prawo, to czy nie odgrzebią sprawy (ale po roku powinna się przedawnić). Aby miec święty spokój to jak pisze bl wskaż obcokrajowca (najlepiej z jakiegoś dzikiego kraju typu Rosja, Uzbekistan czy coś w tym styluIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Parę dni temu przychodzę do pracy, a szefowa od progu wita mnie z niezbyt przyjemnymi informacjami. A mianowicie: na mój samochód służbowy przyszły dwie fotki (od tyłu) ze Straży Miejskiej. Pierwsze: 86km/h na 70tce a drugie 112km/h na 70tce. I jak zobaczyłem ten drugi to mnie zastanowiło. Jak mogłem jechać 112km/h jak w pojeździe jest zamontowane fabrycznie ograniczenie prędkości do 90km/h? Szefowa wysłała do nich pismo o nieprawidłowym pomiarze i dodała, że w związku z tym iż ten fotoradar wskazał błędną prędkość nie wierzymy w drugi pomiar tego samego fotoradaru. Zobaczymy co napiszą. Jak będą się upierali przy swoim, to idziemy z prawnikiem do sądu.
A tak poza tym to ciekawe ile osób płaci za takie błędne pomiary.... To są maszynki do robienia kasy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tobi77Aro_40 - rozwiązanie które podajesz to składanie fałszywych zeznań.
Zamieszczone przez Tobi77Na takie pisma się kompletnie nie reaguje. No chyba, że ktoś ma ochotę się pobawić, to może zgłosić w prokuraturze próbę wyłudzenia.If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
W poprzedni piątek byłem w Wawie i fotoradar w Pamiątce cyknął mi fotkę, dzisiaj po ponad tygodniu już leży pismo od Straży Miejskiej na stole :evil: Szybkie skr...ny :!:
Teraz pytanie, czy jak nie zbyt dobrze widać twarz kierowcy to można bez skutków prawnych przyjąć mandat karny w wysokości 500zł za nie wskazanie kierującego czy bezpieczniej przyjąć 300zł i 6kt? Dodam że mam już 10pkt na koncie :evil:
Jeszcze jedno mnie zastanawia czy przypadkiem fotoradar nie zawyża prędkości bo jak mi się wydaję w momencie błysku lampy błyskowej shamowałem do 80km/h a przyszło że jechałem 105km/h, na jakim odcinku pętla indukcyjna mierzy prędkość pojazdu?
Jak to w końcu obecnie jest, ponoć straż miejska nie może karać ze stacjonarnych fotoradarów tylko z przenośnych, przykład:
:?:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
piramida
W moim artykule pt. "Jak nie płacić mandatów" (link na dole tekstu) przedstawiłem swoje rozważania jak korzystać z naszych praw, jako właścicieli pojazdów i użytkowników dróg, w przypadku otrzymania od Straży Miejskiej wezwania do zapłaty grzywny za przekroczenie prędkości zarejestrowane przez radar, za zarejestrowane wtargnięcie na skrzyżowanie przy czerwonym świetle lub niewłaściwe parkowanie. Po tekści tym, który miał przede wszystkim publicystyczny i poradnikowy charakter przez moją skrzynkę mailową przetoczyła się burza. Zostałem zasypany prośbami o poradę prawną w konkretnych sytuacjach i na konkretnych dokumentach. Nie chcąc być niegrzeczny, starałem się odpisać każdemu, choć między Bogiem a prawdą w zasadzie, jako prawnik, powinienem brać pieniądze za konsultacje. Ale niech tam, przynajmniej te kilkadziesiąt listów dało mi materiał do wgłębienia się w temat na tyle, że dziś mogę z pełnym przekonaniem opublikować prawną analizę kwestii wezwań do zapłaty grzywny za wykroczenie drogowe, lub wskazania winnego dokonania wykroczenia, której konkluzją - przy pełnej odpowiedzialności za słowo - jest tytuł niniejszego artykułu. Drogi Czytelniku, poniższy tekst pozwoli Ci uniknąć w większości przypadków zapłacenia mandatu, umówmy się więc, że jeśli ta moja gratisowa porada Ci pomoże, to się kiedyś zrewanżujesz i wesprzesz co łaska portal 3obieg.pl, który prowadzę wraz z grupą zapaleńców - nr konta bankowego znajdziesz na dole artykułu. Chcesz pomóc jako dziennikarz obywatelski w walce z bezprawiem? Też daj znać.
Miłej lektury. Są już wyroki sądów potwierdzające argumentację (nie wskazywanie kierującego na niepamięć i możliwość złożenia fałszywego zeznania itp).
Komentarz
-
-
soszek81, dzięki za link, ostatnim razem ta sama Straż Miejska skierowała sprawę do sądu i dostałem 400zł grzywny plus 90zł kosztów ale rozmawiałem z nimi i przyznałem się do winy z tym że było już za późno, teraz mam na nich wyjebane i się w ogóle nie odezwę a czas pokaże co się stanie.
Generalnie nie będę im dostarczał dowodów na samego siebie, niech sami kombinują i ustalają sprawcę wykroczenia bo skoro ja jestem właścicielem to nie koniecznie sprawcą, mają na to 180dni, czas leci :lol:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
Komentarz