No i co dalej z tym OFE / ZUS?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • no_fear
    Rider
    • 2010
    • 504
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez westwi78
    ZUS już chyba się szykuje na przyjęcie naszych pieniędzy

http://niezalezna.pl/54918-szokujace...dolaja-zadaniu
    tylko SuperB się łapie :lol:
    www.SPAmobile.pl

Komentarz

• Lashlo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1455

Panie, Panowie. ZUS przeje, OFE zarobi, ale na siebie.
      Stopy zwrotu są podobne.
      Nie liczyłbym ani na ZUS ani na OFE a jedynie na siebie..niestety

Komentarz

• r2r
        RS
        • 2008
        • 4721
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Moim zdaniem temat do zamknięcia.

Portal informacyjny TVP Info to najnowsze informacje i wideo. Zawsze aktualne wiadomości z kraju i ze świata, transmisje on-line i relacje na żywo.

Lektura tego tematu oraz ostatnich wytycznych co do ZUSowskich limuzyn, utwierdza mnie w przekonaniu, że rząd może wszystko, a polaczek będzie siedział, narzekał, biedził siebie i rodzinę, przekręci sąsiada/znajomego, żeby przeżyć samemu, ale władzy chętnie nadstawi policzek po raz kolejny i posłusznie zrobi co mu się każe, głosząc jak mantrę, klasyczne polskie motto: "...ale co my możemy zrobić :?: "

Na prostą logikę - Jeśli rząd zamierza uwalić ludzi pracą, do końca życia, to po co w tym momencie ZUS :?: :?: :?: :shock:
        Swojej podstawowej funkcji, jaką jest opieka nad chorymi - i tak nie spełnia, a emerytura :?: Po co mam odkładać na emeryturę, skoro mam zapowiedziane, że ona nie nadejdzie :?: :?: :?:
        W tym momencie ZUS staje się już tylko bezproduktywną instytucją, (którą i tak już jest) ale bez żadnych pozorów. Dawaj kasę i spierd..aj. Normalnie jak "ochrona" zapewniana przedsiębiorcom przez Pruszków :evil:
        Aż tak trudny jest tutaj ciąg przyczynowo skutkowy, aby zajarzyć, że coś jest nie tak.

PS: ja dziś zapłaciłem, bo jutro 10-ty, ale co miesiąc strzela mnie coraz większa kurwica, kiedy pytam się sam siebie, "Po co to :?: Na co :?: Komu :?: Czemu aż tyle :?: " :evil: :evil: :evil:

Możemy tu sobie siedzieć i ględzić, niczego takie tematy nie zmienią, bo polska jaźń nie chce się "otworzyć", chce wierzyć, że wszystko jest OK i tego się trzyma.
        Artur

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14909
          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez r2r
          Na prostą logikę - Jeśli rząd zamierza uwalić ludzi pracą, do końca życia, to po co w tym momencie ZUS :?: :?: :?: :shock:
          Swojej podstawowej funkcji, jaką jest opieka nad chorymi - i tak nie spełnia, a emerytura :?: Po co mam odkładać na emeryturę, skoro mam zapowiedziane, że ona nie nadejdzie :?: :?: :?:
          No cóż:
          1) do roboty, aż do śmierci, ale płacić składki na ZUS/OFE (jeden ...j) trzeba
          2) jak na starość byście chcieli iść do domu opieki (państwowego) i wasza emerytura będzie za mała, to już samorządy forsują projekt(czytałem cos takiego), żeby nie dokładać, tylko sięgnąć po majątek takiego staruszka, albo do rodziny, bo ma sie obowiązek opiekować - a tak jak w pkt1) - całe życie płacić składki i podatki trzeba:shock:
          pozdrawiam - Darek
          ​​

Komentarz

• sosna1
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 463
            • Octavia II (1Z3)
            • BGU 1.6 MPI 102 KM

Ja tam zostaję w OFE, emerytury nie dożyję a przynajmniej odłożone składki rodzina odziedziczy.
            Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• himi
              L&K
              • 2013
              • 1115
              • Octavia II (1Z3)
              • CBZB 1.2 TSI 105 KM

5x do tego czasu przewalą kasę z OFE jakimś cudem. Pamiętajmy co potrafią. My nie mamy NIC do powiedzenia. Że przypomnę MILION popisów Polaków pod obywatelskim sprzeciwem - wnioskiem o referendum w/s sześciolatków. Mieli ludzi w dupie. I mają nas tam cały czas. Ja prowadzę DG, jednoosobową i mam dość, poziom mojej frustracji osiągnął zenit. Na widok polityków mnie skręca. Nigdy dotąd nie odczuwałem takiego obrzydzenia dla ludzi z polityki szeroko pojętej. Do wszystkich. Cieszę się, że nie mieszkam w Wawie, bo nie wiem jakby skończyło się przypadkowe spotkanie któregoś z tych buców. W moim mieście osobiście znam jednego posła, kolega z czasów licealnych. Unikam go, z obawy o moje reakcje.... Zastanawiam się jak długo jeszcze społeczeństwo to wytrzyma tak biernie jak dziś.

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

himi, kolego nie potrzebnie sie stresujesz :wink: Też prowadzę DG i jakoś żyję z tym że co to za życie, cały czas na krawędzi prawa pomiędzy tym co wolno a czego nie wolno :evil:
                A powinno być tak że płacisz dziesięcinę i masz spokój a nie wieczne kombinowanie bo na tym się skupia w dzisiejszych czasach prowadzenie biznesu w Polsce...
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• r2r
                  RS
                  • 2008
                  • 4721
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez himi
                  Ja prowadzę DG, jednoosobową i mam dość, poziom mojej frustracji osiągnął zenit. Na widok polityków mnie skręca. Nigdy dotąd nie odczuwałem takiego obrzydzenia dla ludzi z polityki szeroko pojętej. Do wszystkich. Cieszę się, że nie mieszkam w Wawie, bo nie wiem jakby skończyło się przypadkowe spotkanie któregoś z tych buców. W moim mieście osobiście znam jednego posła, kolega z czasów licealnych. Unikam go, z obawy o moje reakcje.... Zastanawiam się jak długo jeszcze społeczeństwo to wytrzyma tak biernie jak dziś.
                  Mamy podobne przemyślenia, odruchy i podejście do sprawy :lol:

Zamieszczone przez piramida
                  himi, kolego nie potrzebnie sie stresujesz
                  Prawdopodobnie za tym stresem, stoi ta przyczyna:
                  Zamieszczone przez piramida
                  jakoś żyję z tym że co to za życie
                  :niewiem
                  Artur

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14909
                    • Octavia IV (NX3)

piramida, i to właśnie jest najgorsze, nawet jak harujesz i wiesz, że zarobiłeś, to nigdy nie masz pewności czy jakiś pop...niec za rok nie zmieni prawa wstecz i nie naśle ci komornika. Tak jak w przypadku akcyzy za sprowadzane pick-upy.
                    pozdrawiam - Darek
                    ​​

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9943
                      • Ford

No i jaka Wasza decyzja...?
                      Ja "pozostaję"(!) w OFE choć wiem, że tak czy siak na emeryturze (o ile nie wychowam córek na odpowiedzialne i pomagające rodzicom dorosłe dzieci) może mnie czekać bieda... :-(
                      Adam... Używam:
                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Lashlo
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1455

Agamek12, a ja w ZUS,bo to zawsze będzie dotowane przez państwo a OFE kasę robi dla siebie i pomimo gwarancji może paść jak Amber Gold i dostaniemy z tego zero.
                        Naprawdę, to nie ma znaczenia, ani OFE ani ZUS nie da nam emerytur.

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Lashlo
                          ani OFE ani ZUS nie da nam emerytur.
                          skoro tak będzie to po co mam płacić teraz składki
                          zlikwidować dziadostwo
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Zamieszczone przez Enriquez
                            ani OFE ani ZUS nie da nam emerytur.
                            skoro tak będzie to po co mam płacić teraz składki
                            zlikwidować dziadostwo
                            Bo teraz płacisz (płacimy) emeryturę swoim starym...

PS: jak ja swoim zazdroszczę tego, że na emeryturze nie muszą biedować... :?
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Lashlo
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1455

Enriquez, bo ktoś (my) musimy to jakoś utrzymywać (ten chory system)
                              Inwestujcie w ziemię, moja rada. To jest ew. emerytura.

Komentarz

• sebastian7905
                                RS
                                • 2009
                                • 3580
                                • Volkswagen
                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Inwestujcie w ziemię, moja rada. To jest ew. emerytura.
                                dodam jeszcze ,nieruchomości tj. lokale ,mieszkania aby móc to kiedyś wynająć i zbierać co miesiąc kasę za wynajem.
                                Ja myślę o domkach nad morzem ,aby ta starość nie była taka ciężka ,dokuczliwa i stresująca , aby na chleb i opłaty nie zabrakło
                                Sebastian
                                Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                                Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                                Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                                Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Agamek12, a ja w ZUS,bo to zawsze będzie dotowane przez państwo a OFE kasę robi dla siebie i pomimo gwarancji może paść jak Amber Gold i dostaniemy z tego zero.
                                  Naprawdę, to nie ma znaczenia, ani OFE ani ZUS nie da nam emerytur.
                                  A ja wolę dać pieniądze tym którzy być może je przepieprzą, niż tym którzy przepieprzą je na pewno.
                                  Panowie, pozbądźcie się złudzeń, że za 30 lat utrzymacie się z emerytur.
                                  Księgowością moich firm zajmują się poważni ludzie którzy zajmują się doradztwem finansowym na poziomie spółek komandytowych/akcyjnych a to już dosyć wysoki próg.
                                  Żeby doradzać, to trzeba mieś wiedzę, intuicję a dobrze też być blisko legislacji - czyli projektowania ustaw.
                                  Od kilku lat jest "szyta" ustawa, gdzie w przyszłości średnia emerytura to nie będzie kilkadziesiąt (60-80????) procent zarobków z wybranych (najlepszych) lat, ale będzie max 22-23% zarobków.
                                  Równolegle z tym, pracuje się nad tzw. emeryturą obywatelską, czyli np. wszyscy dostaja po 900pln do ręki. Logika tego rozwiązania jest taka, że ten co całe życie żył za najniższą krajową "umie żyć" za grosze, a ten który zarabiał solidne pieniądze powinien mieć na starość odłożony jakiś kapitał, żeby nie odczuł tego, że mu sie nagle z dnia na dzień stopa życiowa pogarsza.

[ Dodano: Sro 23 Lip, 14 07:45 ]
                                  Zamieszczone przez westwi78
                                  Moim zdaniem nie ma ucieczki od systemu opartego na solidarności pokoleniowej.
                                  Jest ucieczka. Jeśli prowadzisz działalność gospodarczą zakładasz spółkę z o.o. i nie płacisz od siebie jako członka zarządu żadnych składek ZUS. Musisz mieś tylko jakieś ubezpieczenie zdrowotne.

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

kazik4x4, z tym że przy spółce z o.o. jest pełna księgowość a co za tym idzie większe koszta prowadzenia firmy, do tego każda złotówka przychodząca i wychodząca złotówka musi mieć pokrycie.

Dla obecnego "tauzena" który idzie do zusu nie ma sensu bawić sie w spółki, tym bardziej że około 350zł odlicza sie od podatku wiec teoretycznie przedsiębiorce zus kosztuje około 700zł
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Alonzo_
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2460
                                      • Hyundai

Zamieszczone przez kazik4x4

Równolegle z tym, pracuje się nad tzw. emeryturą obywatelską, czyli np. wszyscy dostaja po 900pln do ręki. Logika tego rozwiązania jest taka, że ten co całe życie żył za najniższą krajową "umie żyć" za grosze, a ten który zarabiał solidne pieniądze powinien mieć na starość odłożony jakiś kapitał, żeby nie odczuł tego, że mu sie nagle z dnia na dzień stopa życiowa pogarsza.
                                      No to...logiczne
                                      Ale qrwa tylko w teorii (oderwanej od rzeczywistości)
                                      Jak czytam takie coś to nie mogę wyjść z osłupienia jak można być tak głupim i jednocześnie tak bezczelnym aby mi tak ten złodziejski ruch argumentować.
                                      Nie wiem co mnie bardziej już wqrwia. Czy to że wszyscy dookoła kradną i oszukują, i to złodziejstwo jedzie na naszych grzbietach czy bardziej to, że jeszcze mają czelność tak nam to swoje złodziejstwo tłumaczyć, mając nas za totalnych intelektualnych debili.

Komentarz

• r2r
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4721
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czekam na kolejnego desperata, któremu będzie wszystko jedno i wejdzie na Wiejską obwieszony granatami, detonując się tam i zbierając przy tym jak najwięcej ganiturów ze sobą w zaświaty. Taki ktoś powinien mieć w przyszłości ulicę tytułowaną swoim nazwiskiem :!:
                                        Artur

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Ostatnio chodza e-maile o bombach w zusach, skarbowych, sadach
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• r2r
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4721
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Maicroft, może gdyby ZUS wyje..ał jakiegoś Muslima, to ten by był bardziej nieugięty niż marudzący polaczek-cebulaczek i nie bawił się w e-maile, tylko Allah Akbar i... :zastrzelic
                                            Artur

Komentarz

• Alonzo_
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2460
                                              • Hyundai

r2r jak czytam czasami w różnych wątkach Twoje posty to sądzę, że nie trzeba szukać brudasa aby rozjebać to i owo....jeszcze chwila i sam to zaczniesz rozwalać

Oj tam....nie spinajcie się. Ludzie z tego się śmieją (ot ciekawe -śmieją się z tego nad czym co dzień płaczą):
                                              Największy zbiór polskich kabaretów! Kabaret Moralnego Niepokoju, Kabaret Ani Mru Mru, Halama, Stuhr, Kryszak i wiele innych skeczy! Kabarety znane i mniej popularne! Skecze nowe i te starsze. Wszystko na Kabarety.TworzymyHistorie.pl! Zapraszamy!

ale trafnie ujęte w skeczu

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14909
                                                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez r2r
                                                Czekam na kolejnego desperata, któremu będzie wszystko jedno i wejdzie na Wiejską obwieszony granatami, detonując się tam i zbierając przy tym jak najwięcej ganiturów ze sobą w zaświaty. Taki ktoś powinien mieć w przyszłości ulicę tytułowaną swoim nazwiskiem :!:
                                                Zamieszczone przez Alonzo_
                                                r2r jak czytam czasami w różnych wątkach Twoje posty to sądzę, że nie trzeba szukać brudasa aby rozjebać to i owo....jeszcze chwila i sam to zaczniesz rozwalać
                                                może faktycznie kolejny desperat rośnie nam na forumie
                                                pozdrawiam - Darek
                                                ​​

Komentarz

• r2r
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 4721
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Alonzo_, ruwado, jestem bardzo łagodną i miło usposobioną do innych, jednostką. Moja żona jest 10 razy bardziej wybuchowa niż ja. Uwielbiam spokój i ciszę, ale jeśli przychodzi do polityki, podatków, to jakoś tak dziwnie się dzieje że wychodzi ze mnie kawał skurwiela :twisted:
                                                  Artur

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14909
                                                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez r2r
                                                    Uwielbiam spokój i ciszę, ale jeśli przychodzi do polityki, podatków, to jakoś tak dziwnie się dzieje że wychodzi ze mnie kawał skurwiela :twisted:
                                                    coś o tym wiem :lol:
                                                    pozdrawiam - Darek
                                                    ​​

Komentarz

Pracuję...