Opel Vectra C 19 CDTI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • munio599
    Classic
    • 2009
    • 29

Opel Vectra C 19 CDTI

no z tego co pamietam w Rzeszowie na Auhan ON 4.39, Pb95 4.49 ,Pb98 4.69 LPG nie pamietam ceny z niedzieli 14.12.2014
    munio
  • Jacomelli
    Rider
    S_OCP Member
    • 2008
    • 501

Opel Vectra C 19 CDTI

Panowie,
    Nadchodzi czas na zmianę auta. Rodzina się powiększa, a poza tym klient sam się zgłosił po moją O1 :P
    Zastanawiam się nad Vectrą C 19 cdti
    Znalazłem fajny egzemplarz z 2008 roku od pierwszego właściciela z udokumentowanym przebiegiem. Wersja 150 KM, kombi, OPC_line z dużą liczbą dodatków. Umówiłem się na oględziny na dziś.
    Czy ktoś miał do czynienia z takim autem? Jak to się sprawdza w codziennej eksploatacji. Jak awaryjność? Wrażenia z jazdy?

Z góry dzięki za opinie.
    Była: O1 2003 .19 TDI ASV
    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• rob555
      Rider
      • 2006
      • 748

Auto mega pakowne...silnik bardzo fajny ale jak ma DPF to pewnie trzeba usunac bedzie by cieszyc sie bezawaryjnoscia (ew jeszcze klapy kolektora wywalic...)
      Design w srodku typowy dla opla dla mnie ciezki i malo praktyczny.

Zawieszenie dosc trwale (proste) wada sa drogie czesci takie upierdliwe jakies zaworki gumki i dwumasy ktore czesto padaja (ale w grupie VW to samo )
      pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
      hybrydowe wtryski i turbiny
      programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
      www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• Jacomelli
        Rider
        S_OCP Member
        • 2008
        • 501

Czyli koszty utrzymania na podobnym poziomie co np o2?

Jeśli kupie to DPF za jakiś czas pewnie poleci. Jeżdżę sporo mieście.

Jak znam życie, to jeśli się nie zdecyduje to auto w weekend pójdzie. Takie aut szybko znajdują nowych właścicieli kupić używane od 1-szego włsciciel, udokumentowane, to zawsze długie poszukiwania. wiec zaczynam czuć lekkie nakręcenie.
        Wcześniej nie myślałem o Oplu, rozglaam się dopiero od jakich 3 dni i się trafiło.
        Problem w tym, że wcześniej nie myślałem o Oplu, ale mają w sumie nie najgorsze opinie.
        Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Jacomelli
          Wersja 150 KM
          Niestety, do tych 150 KM wersji Opel wepchał swoje łapki (wersja 120 KM to po prostu silnik Fiata bez żadnych modyfikacji) i potrafią płatać figle. Padają głównie wtryskiwacze.
          Ogólnie Vectra C, to auto ze wszech miar godne polecenia. Jest wygodne, pakowne, ma dobre właściwości jezdne i sporej poj. bagażnik. Jedyne co potrafi dokuczyć to zawieszenie (tuleje wahaczy). Silniki benzynowe są niezniszczalne. Z dieslami bywa różnie.
          Czarny Elegance

Komentarz

• witachu
            L&K
            • 2011
            • 1319

miałem kiedyś styczność z taką Vectra własnie w pakiecie OPC w kombi autko miało 1.9 cdti 120 km czyli własnie ten słabszy. aczkolwiek mając wtedy porównanie do OII 1.9 tdi auto lepsze wedlug mnie pod wzgledem własciwości jezdnych silnika. oczywiscie to inna klasa aut ale skoro jeździłes wczesniej OI to powinienes czuc jeszcze lepsze wrazenie, auto w wersji kombi pakowne, duzy bagaznik, regularny kształt dzięki swej kanciatej budowie w srodku duzo miejsca z przodu jak i z tyłu. deska kanciata w srodku ale łatwa w obsłudze, przejrzysta. wygodne fotele. swietne bixenony skrętne - jechałem w nocy 80 km autostradą to nie było konieczności włączenia długich ale spróbowałem to było jasno jak na stadionie , ale to pewnie jak większość z tej klasy auto sporych wymiarów ale szybko mozna je wyczuc w wymiarach i nie ma problemu. silnik bardzo przyjemnie. radził sobie ładnie. z pewnością 150 km bedzie juz napewno lepiej dopasowany ale własnie jak pisał Big majstry z opla pozmieniali coś według własnego widzi mi sie i przez to bywają z nim problemy. ale pewnie to tak jak w w OII 1.9vs2.0 tdi ten i ten ma swoje plusy i minusy. w srodku cicho, silnika malo słychac. fajnie sie prowadzi, stabilne na trasie na zakrętach, fajniej nim jeździć niż po dziurach w mieście bardzo miło wspominam to auto, mimo ze ta przygoda trwała trzy dni i przejechałem 1000 km z czego 2/3 w trasie. za nim kupiłem OII tez rozglądałem sie własnie za taką ale trafiła sie okazja fajnej OII i tak zostało. podobno fajny do tej Vectry jest motor 2.0T cos koło 175km o ile pamietam ale jak jest naprawde to nie wiem. ale te podstawowe benzyny moim zdaniem zbyt słabe do sprawnego przemieszczania wiec albo minium 120 km w dieslu lub własnie 2.0 T w benzynie bo ta Vectra troche waży
            OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
            (znajdź również na fb)

Komentarz

• mani0
              Rider
              • 2008
              • 643

Jacomelli, szwagier ma takie cuś od nowości.
              mówi, że mu się nie psuje, ale on mało jeździ.
              pofarciło mu sie i nie ma dpf-a fabrycznie, nie wiem od czego to zależy, bo też 2008.
              jedyny minus, to nie odpala na mrozie :twisted: - filtr paliwa zamarza i dupa, jeszcze przed -20'C...
              spalania nie kojarzę - coś bliżej 9 w mieście - bez deptania.

Komentarz

• Jacomelli
                Rider
                S_OCP Member
                • 2008
                • 501

Dzięki za odpowiedzi.

Jestem po oględzinach auta i powiem tak... wygląda na to że zdradzę skodę
                Auto bardzo zadbane, fajnie wyposażone, dodatkowo ma dołożone m.in. dedykowaną navi, z dvd i kamerą cofania. Jest faktycznie wielkie. Wymaga przyzwyczajenia a czujniki parkowania na pewno się przydadzą
                Jutro jadę na sprawdzenie do Norauto. Niestety ASO nie miały miejsc. Ktoś robił przeglady w norauto? macie jakieś doświadczenia? A może polecicie kogoś na jutro w W-wie?
                Trochę martwią mnie te wtryskiwacze - popytam jeszcze mechanika.

Prowadzi się bardzo fajnie. Jest mniej sztywne niż octavia, ale za to bardziej komfortowe. Silnik bardzo ładnie ciągnie od dołu. Hamulce skuteczne, choć mogłyby być bardziej czułe. Skrętne biksenony - świetna sprawa. Niestety ma DPF (ale tego w razie czego można się pozbyć 8) ).. Z wrażliwych rzeczy są jeszcze klapki w kolektorze... tak mówi mój mechanik. Można też się tego pozbyć podobno (ale tu muszę zasiegnąć jezyka)

Jak zakupię to się pochwalę. :P
                Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• paweł2
                  L&K
                  • 2010
                  • 1405

iestety ma DPF (ale tego w razie czego można się pozbyć 8) ).. Z wrażliwych rzeczy są jeszcze klapki w kolektorze... tak mówi mój mechanik. Można też się tego pozbyć podobno (ale tu muszę zasiegnąć jezyka)
                  Tu masz odp.
                  Zamieszczone przez rob555
                  ilnik bardzo fajny ale jak ma DPF to pewnie trzeba usunac bedzie by cieszyc sie bezawaryjnoscia (ew jeszcze klapy kolektora wywalic...)
                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• koddi
                    Rider
                    • 2008
                    • 405
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Pytanie wyda się banalne ale sam trafiłem na fajną ofertę Vectra C 1.9 CDTI 120kM 2006 r. słabsza tylko ten DPF mnie drażni....Jedni piszą że go nie a inni że jest
                    A jak z blacharką takiej vectry ? przy przebiegu 200k -250k co najczęściej lubi paść ?
                    Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
                    Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
                    ...
                    A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez koddi
                      A jak z blacharką takiej vectry ?
                      Jeśli chodzi o Vectrę C to jest bardzo dobrze. Jesi auto nie było rozbite i naprawione na szybko przez pana Kazia, to nie ma żadnych kłopotów ze rdzą.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• koddi
                        Rider
                        • 2008
                        • 405
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

A sama eksploatacja, i części nie zabijają ? ceną
                        ...
                        A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez koddi
                          A sama eksploatacja, i części nie zabijają ? ceną
                          Nie. Ceny są na takim samym poziomie jak VAG. Przy czym występuje dużo zamienników.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• koddi
                            Rider
                            • 2008
                            • 405
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Cholerka podobała mi się i planowałem kupić O1 z1.9tdi najlepiej 110konną ale nie mogę nic u siebie znaleźć i Ta vectra mi się podoba, oczywiście pod warunkiem że nie będzie miała DPF'u
                            ...

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

koddi, jeśli masz do wyboru O I lub Vectrę C, to wg. mnie ... nie masz wyboru 8)
                              Vectra C bije na głowę O I pod każdym jednym względem. Jedyne co bym ci polecił to ewentualne poszukanie Vectry C FL. Jest dużo ładniejsza i lepiej wyposażona względem tej z przed FL.
                              Natomiast z ta do której link podałeś coś jest nie tak. Bo na jesieni 2005 r. był FL Vectry i te auta z października, listopada i grudnia 2005 r. już są modelami po FL a tu nagle pojawia się 2006 r. z przed FL. dziwna sprawa 8)
                              Czarny Elegance

Komentarz

• koddi
                                Rider
                                • 2008
                                • 405
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Z informacji mi nabytych po rozkodowaniu nr vin....

VIN: W0L0ZCF3551121107
                                Kod modelu: 0JF35
                                Kod opakowania: LK69
                                REG: AE13027
                                Data produkcji: 20050513

Typ Silnika: Z19DT
                                Numer Seryjny Silnika: 4532198
                                Typ Nadwozia: F35
                                Kod GM*Drive: XXJS
                                Filtr Napędu: Kierownica z lewej strony

W0L:General Motors
                                0:Pojazd Nie Specjalny
                                Z:Vectra
                                C:Vectra
                                F35:5 Drzwiowy Kombi
                                5:2005
                                1:Rüsselsheim
                                121107:SERIAL NUMBER

2HU = FARBA ZEWNĘTRZNA,PATRZ TABELA FARB W PRZEDMOWIE DO KATALOGU MODELU 2J8 5QA 80I = WNĘTRZE-CZARNY 80X = WYKOŃCZENIE WNĘTRZA NADWOZIA-CZARNY 80Y = WYKOŃCZENIE PŁATU DRZWI,CZARNY A14 = SZYBA,OKNO BOCZNE,TYLNE,ZABARWIONA A53 = SIEDZENIE PRZEDNIE,PASAŻERA,6-FUNKCYJNA OBSŁ. RĘCZNA AE4 = DLA SIEDZEŃ SPORTOWYCH AH4 = FOTEL PRZEDNI,KIEROWCY,RĘCZNY SZEŚCIODROŻNY AHA = Z REGULACJĄ PODPARCIA LĘDŹWIOWEGO AHB = Z REGULACJĄ PODPARCIA LĘDŹWIOWEGO AJT = DOTYCZY WARUNKÓW MONTAŻU SIATKI ZABEZPIECZAJĄCEJ AY0 = PODUSZKA POWIETRZNA,DACH,PRZÓD AY5 = ZAGŁOWEK,TYLNY,TKANINA,ŚRODKOWY B76 = DLA PRZYRZĄDÓW Z CZARNYMI TARCZAMI B7Y = OSŁONA PROGU DRZWI, CHROM BD8 = WYPRASKA,ZESPÓŁ,DACH,W KOLORZE NADWOZIA BGZ = IDENT.PUNKT EFEKTYWNY CON. C31 = NAGRZEWNICA POMOCNICZA C77 = WENTYLATOR,POWIETRZE WYMUSZONE CE4 = SPRYSKIWACZ REFLEKTORA CJ2 = STEROWANIE KLIMATYZACJI CU1 = DLA NORWEGII CU1 D09 = PODŁOKIETNIK,PRZEDNI,ŚRODKOWY DDG = LUSTERKO,ELEKTRYCZNE,PRAWE-LEWE FX3 = PROGRAM STATECZNOŚCI ELEKTRONICZNEJ FX4 = PRZEŁOŻENIE KOŃCOWE PRZEKŁADNI GŁÓWNEJ 3.35 JL9 = ABS K34 = STEROWANIE TEMPOMATU K60 = ALTERNATOR,100A KA1 = DLA OGRZEWANYCH SIEDZEŃ PRZEDNICH KD4 = UŻYWANY Z GNIAZDEM ELEKTR. PRZEDNIEJ KONSOLI LHD = KIEROWNICA PO LEWEJ LPM = SILNIK WYSOKOPRĘŻNY Z19DT MM3 = UŻYWANY(-A,-E) Z RĘCZNĄ SKRZYNIĄ BIEGÓW MZ3 = F40 (WR) RĘCZNA SKRZYNIA BIEGÓW N46 = KOŁO KIEROWNICY,CZTERY SZPRYCHY N65 = OPONA,ZAPASOWA,OSZCZĘDNOŚĆ MIEJSCA NC0 = WYPOSAŻENIE,UNIA EUROPEJSKA NT3 = EMISJA SPALIN,EEC 00 NW7 = STEROWANIE TRAKCJI OHI = LOKALNY GM W EUROPE OHI PA7 = KOŁO,JEZDNE,STAL,61/2X15 QHL = OPONY,195/65 R 15-91H SVB = UCHWYT NA NAPOJE, TYLNY T61 = DOTYCZY UKŁADU ŚWIATEŁ DZIENNYCH (DRL) T67 = AKUMULATOR,70AH T6C = PŁYTA WYKOŃCZENIA,WEWNĘTRZNA,STANDARDOWA,WARIANT 1 U3F U66 = GŁOŚNIKI,7 U91 = ANTENA KRÓTKA,DACH,RADIO UAH = WYŚWIETLACZ SYSTEMU AUDIO-WIDEO,WYŚWIETLACZ INFOR. GRAFICZNYCH (GID), VAR2 UCH = RADIO AM/FM STEREO,SZUKANIE,CD,ETR,WYCISZANIE,MP3 UJ3 UK6 = STOSOWANY ZE STEROWANIEM RADIA NA TYLNYM SIEDZENIU I WTYCZKAMI SŁUCHAWEK V2T = BAGAŻNIK PRZYCZEPNY,BAGAŻNIK,DACH,POWŁOKA PROSZKOWA V3D = BAGAŻNIK DACHOWY - BEZBARWNY DACH,CZARNY VFB = OCHRANIACZ NADWOZIA,PRZED USZKODZ. TYLN. BOCZN. POSZYCIA ZEWN. VG9 = WOSK ZABEZPIECZAJĄCY W1Y = DLA PRZYPADKU STEROWANIA RADIA NA KIEROWNICY W2N = LITERNICTWO,BOCZNE,USUNĄĆ W4Y W6D = WYKOŃCZENIE,TKANINA,SPORT,WARAINT 1 WBE = WYPOSAŻENIE JEDNOSTKI ODBIORNIKA,RADIO XA3 = OPEL XA7 = OGRZEWANA DYSZA SPRYSKIWACZA SZYBY PRZEDNIEJ XK6 = DLA NORWEGII Z0U = DLA NORWEGII Z1F = CZUJNIK,SYSTEM OGRANICZAJĄCY,LEWY
                                ...

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez koddi
                                  Data produkcji: 20050513
                                  A czyli podany w ogłoszeniu 2006 r. to pewnie data pierwszej rejestracji, czyli ktoś robi klientów w wała, bo wszędzie w ogłoszeniu jako rok PRODUKCJI podany jest 2006.
                                  Ja bym poszukał innego egz. po FL
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• koddi
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 405
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Na tą chwile Interesująca wydaje się być ta Vectra i A6 http://www.finn.no/finn/car/used/obj...nkode=46467950

Spokojnie pomyślę nad nią, a jak nie to czekamy do maja.
                                    ...

Komentarz

• Tony065
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2497
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ARX 1.8 20VT 150 KM

Viki C po lifcie ma poprawione zawieszenie z tyłu, co zapobiega rozjeżdżaniu się zbieżności. Poza tym to auto bez porównania do OI, bo wyszło ładnych parę lat później na rynek i jest to klasa średnia a nie przerośnięty kompakt :diabelski_usmiech

[ Dodano: Nie 02 Lut, 14 22:23 ]
                                      koddi, weryfikowałeś gdzieś te przebiegi :?: trochę to dziwne :arrow: A6 2001r 212kkm i VC 2006r 232kkm... Czemu nie mniej niż 2 na początku :?: :diabelski_usmiech
                                      Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                      @ by Tune-up Gdańsk
                                      TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                      Antek

Komentarz

• kmink
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1360
                                        • Superb III (3V3)

Wersja 150Hp to silnik 16V, zadbane wersje trzymają ładnie moc i można to zrobić w okolice 180-190Hp/400Nm w miarę bezdymnie. Co sie psuje..

1. EGR
                                        2. Kolektor - klapy w kolektorze
                                        3. Wtrysk sterujący
                                        4. DPF(jeśli fura lata w mieście)

1,2,4 można wywalić/zaślepić/usunąć...2ki nie da się obejść :szeroki_usmiech
                                        Ludzie nażekają tez na koła dwu masowe ale to podobnie jak w VAGu...jeden robi na jednym kole 400k km-ów a inny 50k...
                                        Bardzo często auta są zaniedbane i nie trzymają serii, wychodzą na rolka po 130-140Hp

Silnik 101Hp/120Hp to o zaworowa jednostka, nie ma kolektora z klapami wirowymi, psuje się to samo co w 150ce oprócz kolektora :wink:

Obie wersje mocowe to dokładnie takie same silniki tylko 101ka jest programowo wykastrowana. W serii wychodzą ok 10-15hp więcej niż jest w dokumentach, nietrzymanie mocy jak w 150ce praktycznie nie występuje. Stroi się to w okolice 155-165Hp.

Może się zdarzyć, że trafisz na wersje 120Hp ale DTH - 16V, programowo wykastrowana 150ke bo w jakiś latach na jakieś rynki klepali taka opcje...

Najlepiej wejdź na forum VKP, tam znajdziesz sporo informacji.
                                        Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                        https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                        www.dpfserwis.pl

Komentarz

• koddi
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 405
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Jak się okazało "moja" vectra jest z2005r. a gość w ofercie podał rok pierwszej rejestracji.

Jak rozumiem lepiej kupić po lifcie wersję bo poprawiono np; tylny zawias, jest mocniej doposażona.

Ale dalej mi coś nie gra....wyczytałem że silniki 1.9dcti były montowane dopiero w wersjach po lifcie..... :?:
                                          ...

Komentarz

• Jacomelli
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 501

Dzięki wszystkim za opinie

No to stało się!
                                            W weekend nabyłem Vectrę C.
                                            Miałem zrobić test w Norauto, a udało się umówić w ASO, w którym była serwisowana.

Wynik niezły. Lakier w normie (b. ładnie zachowany), zawieszenie dobre, dpf dobry, przebieg potwierdzony- na koniec grudnia 2012 116 tyś (teraz po roku 149 tyś). Problemy- jedna piasta zaczyna hałasować (za jakiś czas będzie do wymiany), warto sprawdzić i pewnie zmienić świece żarowe (pojawił się błąd, który już nie występuje) i obserwować kolektor, bo zaczyna "zdradzać objawy". Ogólnie dobrze

Telefonicznie pacjentka była konsultowana ze znajomym znachorem. Znachor powiedział: "BRAĆ! Co do rzeczy które trzeba zrobić to się okaże, na ile ASO chciało Cię naciągnąć na naprawę Poza ASO koszt nie zabija. Kolektor można wywalić, dpf jak zacznie sprawiać problemy też"
                                            Więc postanowiłem wejść w związek małżeński (mimo, że jeszcze z o1 rozwodu nie wziąłem)

Moja nowa żona to:

Vectra 1.9 CDTI, 150 KM, Kombi, 2008 r (pierwsza rejestracja 2009). Wersja elegance z pakietem OPC line.
                                            Ważniejsze składniki wyposażenia:
                                            ABS, ESP,
                                            Półskóra
                                            Biksenony z doświetlaniem zakrętów
                                            Dedykowana NAVI
                                            Alusy(16 na zimę, 18 na lato)
                                            Czujnik deszczu
                                            Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• koddi
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 405
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Woow ..... elegancko
                                              Życzę bezawaryjności i oby służyło

Pochwal się zdjęciami swojej VC
                                              ...

Komentarz

• Alonzo_
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2460
                                                • Hyundai

Jacomelli gratki.
                                                Ja miałem takie auto z tym silnikiem poliftówkę z 2005 roku też kombi przez ponad pół roku i nerwów mi trochę napsuła, ale po niej wiem więcej i o dziwo wszedłbym z tą wiedzą jeszcze raz w takie auto. Parę modów zrobił i się teraz cieszył. Bo auto naprawdę warte uwagi IMO.
                                                Tych nieszczęsnych klap lepiej nie usuwać w ogóle bo np namacalnie wzrośnie wg mnie spalanie. Ja zblokowałem je na ful otwarte silikonem i pracowała tylko ta z nastawnikiem. Nie wywalało błędów ale spalanie o 1-1,5 litra wzrosło.
                                                Jest na to lepszy sposób. Wymiana kolektora na profi zrobiony z łożyskowanymi osieami od klap i listwą do nich mocowaną na śrubki. Przy ori plastikowim syfie to jest milion razy lepsze (jakby co info na priv)
                                                Wtrysk przerabiałem - jeden padł, z tym to jednym padają innym nie, ale masz mnóstwo tanich używek albo tanio to się dziś regeneruje. To żaden problem
                                                Sam silnik, jest bardzo trwały i generalnie mało problematyczny. Np ori pasek rozrządu jest wymieniany przez OPLA dopiero po 150 kkm. Sprzęgła raczej mają dobrą opinie, ale zdarzają się pady szybko, pechowy egzemplarz/styl jazdy. Zależy jak się trafi.
                                                Ja potwierdzając co wyżej koledzy napisali, wymieniłbym kolektor (bo jak zasyfi się, zatrzyma i listew spadnie, i pechowo zablokuje tę klapę z nastawnikiem to ten się spali i trzeba będzie kupować nowy/kolejny- ja tak spaliłem swój).
                                                Programem bym wypiął w ogóle EGR-a bo się lubi zawieszać (też to miałem - czyszczenie nic nie dawało) i awaryjny za awaryjnym.
                                                Problemem w VC jest dotknięcie się łapek GM-u do sterowania silnikiem/elektroniki. Nie dość ,ze jest kilka punktów , które wywalają przy byle drobiazgu awaryjny to jeszcze często po ponownym uruchomieniu wiele błędów się kasuje i trudno zdiagnozować usterkę. Ale TTTM.
                                                Co do DPF-a - mała wskazówka - Na prawym chyba środkowym słupku (od strony pasażera ) jest naklejka. W dolnym lewym jej rogu jest kwadrat w którym jeżeli nie posiadasz fabrycznie zamontowanego DPF wpisane masz 1.20 natomiast gdy napisane jest 0.50 masz DPF.
                                                Ja zrobiłem 8 tysia swoim (ok 130 kkm miał na blacie i raczej faktycznie - sam sprowadzałem lekko uszkodzoną), wkoło komina i nie miałem z tym problemów.
                                                Ale problem DPF-a w VC/Zafira z tymi silnikami jest bardzo duży i znany. Można profilaktycznie wywalić.
                                                Jak ktoś napisał polifty w kombi mają poprawiony zawias z tyłu.
                                                Auto wygodne wg mnie dość ciche. Oby się dobrze spisywała i cieszyła.
                                                Bezawaryjności i radości życzę.
                                                Pzdr

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Vectra 1.9 CDTI, 150 KM, Kombi, 2008 r (pierwsza rejestracja 2009). Wersja elegance z pakietem OPC line.
                                                  Ważniejsze składniki wyposażenia:
                                                  ABS, ESP,
                                                  Półskóra
                                                  Biksenony z doświetlaniem zakrętów
                                                  Dedykowana NAVI
                                                  Alusy(16 na zimę, 18 na lato)
                                                  Czujnik deszczu
                                                  No to widze, że mocno doposazona ta elegence.
                                                  Fajne auto i oby sie sparowało !!
                                                  Zapraszam na VCP !!
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...