Zamieszczone przez BADYL
Pytanie o nasze wojsko
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez kazik4x4Art. 85, pkt. 1 - mam to tak samo w dupie jak w dupie Państwo ma inne artykuły konstytucji - np. równość obywateli wobec prawa. Dezerterów?? Najpierw trzeba do armii zostać wcielonymEOT
Komentarz
-
-
a wyobrażasz/cie sobie sytuację, że wielka armia rosyjska materializuje się niepostrzeżenie pod naszymi granicami? tak bez żadnego sygnału od wywiadu wojskowego czy z satelit "naszych sojuszników"
Teraz o sytuacji na Ukrainie informują w mediach na bieżąco, gdzie ile i jakiego wojska, więc gdyby działo się to u granic NATO można sobie samemu odpowiedzieć.
Tak więc w wyprzedzeniem wiemy gdzie znajduje się ile wojska, możemy sami formować jakąś obronę, sojusznicy albo się stawiają, albo nie, wiemy to z wyprzedzeniem.
Skoro udało się dokonać Cudu nad Wisłą, nie wydaje mi się że tylko 2 dni starczyły by na dotarcie o Warszawy.
Komentarz
-
-
Nie po dwóch dniach..... Po dwóch, trzech dniach dniach to by kolumny pancerne i zmechanizowane podchodziły by pod stolicę dopiero.... jeśli za miejsce rozpoczęcia manewru bierzemy Białoruś. Na pewno kilku naszych dzielnych wojaków trochę ruskiego żelastwa by spaliło używając tego http://pl.wikipedia.org/wiki/Spike_(pocisk) ale i z Rambo dupa gdy wrogów kupa.
Rakiety Iskander z głowicami konwencjonalnymi zwłaszcza wystrzelone w większej liczbie są w stanie sparaliżować - obezwładnić działanie lotnisk na kilka, kilkanaście godzin ale nie są w stanie ich zniszczyć ani zniszczyć w całości sił... samolotów na nich. Samolotów do których uzbrojenia w Polsce praktycznie nie ma a jednostki w nie wyposażone nie osiągnęły gotowości bojowej.Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78noo... zwłaszcza raid na lotnisko podczas konfliktu w Kosowie, gdzie się wszyscy zdziwili co oni tam robią.
Co do wojska polskiego w latach 99-00 miałem zaszczyt służyć krajowi i chciałem wtedy wyjechać na misję do b. Jugosławi , plan był taki że miałem czakać jeszcze pół roku (mniej więcej do końca zasadniczej) i wyjechać na kontrakcie , po zamieszaniu w kosowie kolejka chęytnych dramatycznie się zmniejszyła :szeroki_usmiech , koniec końców szybko się sytuacja uspokoiła i znów spadłem na koniec kolejki.
[ Dodano: Sro 23 Kwi, 14 19:37 ]
Zamieszczone przez shokszkoda ,że nikt szczególnie mundurowi nie odpowiedział na pytanie zadane przez autora
(jest to duże uogulnienie oczywiście ale niestety tak to wygląda)
Komentarz
-
-
nawiazujac do wypowiedzi ze str.2 ja wyjechalem jak wielu innych z mojego pokolenia. wyjechalem nie boo bylo mi zle bo pracy nie mie mialem - bylo mi dobrze i swietna prace mialem, wyjechalem jednak bo tak mi serce kazalo. O rodzinnzm domu o ulicach i drogach , polach i ogrodach jednak nie zapomnialem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zepter00Rakiety Iskander z głowicami konwencjonalnymi zwłaszcza wystrzelone w większej liczbie są w stanie sparaliżować - obezwładnić działanie lotnisk na kilka, kilkanaście godzin ale nie są w stanie ich zniszczyć ani zniszczyć w całości sił... samolotów na nich. Samolotów do których uzbrojenia w Polsce praktycznie nie ma a jednostki w nie wyposażone nie osiągnęły gotowości bojowej.
Druga sprawa F-16 wymagają idealnie czystego pasa startowego bo zasysają powietrze do silników spod siebie (patrz wloty powietrza). Praktycznie uniemożliwia im to startowanie z nieprzygotowanych pasów np. autostrady. Gripeny, MIG-i czy SU nie mają tego problemu.
Reasumując. Wystarczy zniszczyć nam te 3 lotniska ...Był: Nissan Almera, 2001 rok
VW Passat, 1999 rok
BMW 318 iT, 2000 rok
Jest: Skoda Octavia, 2009 rok
Komentarz
-
-
Panowie ! Z przyjemnością powtórzę. Nikt życia za Premiera czy Ministra Finansów nie będzie oddawał. Już bardziej trafia do mnie argument "spalonego domu". Bo właśnie o to chodzi. Definicji Ojczyzny nie będę celowo przytaczał bo jestem prawie pewien, że dacie radę znaleźć ją w necie... BADYL - "postawa pragmatyczna" to faktycznie eufemizm w stosunku do przedmówców... Wiem co masz na myśli. Dziwi mnie tylko ich dwulicowość... Już piszę dlaczego.
Jak kolega kmink czy kazik4x4 okazują "pragmatyzm" to dlaczego jednocześnie dziwią się jak to samo robią politycy i "chapią" pragmatycznie ile się da, w dupie mając ideały i zasady ? To jest typowa mentalność Kalego koledzy ! Ja mogę być "pragmatyczny" - ale Rząd wali w chuja... Nie ! Też jest tak samo "pragmatyczny" jak wy.
Druga sprawa:
Zamieszczone przez kazik4x4Wiem, wiem, zza kompa sami patrioci... Każdy za ojczyznę krew przeleje i życie odda, ale jak przyjdzie co do czego, to wychodzi inaczej.
Zamieszczone przez kazik4x4Tożsamość narodowa?? Dla mnie to tyle samo co nazwisko - jestem z rodu takiego i tyle.
Zamieszczone przez kazik4x4Art. 85, pkt. 1 - mam to tak samo w dupie jak w dupie Państwo ma inne artykuły konstytucji - np. równość obywateli wobec prawa. Dezerterów?? Najpierw trzeba do armii zostać wcielonym
Zamieszczone przez kazik4x4Co mnie tu trzyma? Oprócz pracy np. rodzice w wieku emerytalnym, którzy za parę lat zapewne będą potrzebować opieki a ja jako jedyny który pozostał na miejscu czuję się zobowiązany wobec nich.Zamieszczone przez kazik4x4Ja sam w dupie mam to, co się ze mną dzieje - dla mnie najważniejsza jest rodzina. Jeżeli nie potrafiłbym tu zapewnić godnego życia moim dzieciom na pewno szukałbym miejsca w jakimś innym kraju.
Żeby nie było, że się nad Tobą całkiem znęcam. Częściowo rozumiem takie podejście i choć się z nim całkowicie nie zgadzam to rozumiem... Czasy są ciężkie, kłopotów mnóstwo... Ale to dla mnie nie jest żadne usprawiedliwienie. Brzmi prawie jak "wszyscy kradną to i ja też". Równie mądre i zasadne...
Zamieszczone przez kminklooker, widzisz...takie coś jak patriotyzm podobnie jak kilka innych rzeczy zostało wymyślone dla tępych ludzi, żeby łatwiej ich było można zmusić do udziału w wojnie/bitwie w imię wyimaginowanych zasad...
Poczytaj trochę o historii to może dojrzejesz do stwierdzenia, że właśnie ci "tępi ludzie" walczyli m.in. o to abyś mógł ich teraz spokojnie, w ramach wywalczonej przez nich, wolności wypowiedzi, obrażać i deprecjonować na Forum. Podejrzewam, że po jednej rozmowie z jakimkolwiek kombatantem szybko by ci "rura zmiękła"... Możesz mi wierzyć.
P.S. A może żyje jeszcze dziadek lub ktoś z rodziny kto walczył i był tym "tępym człowiekiem" ? Popytaj, spróbuj... Przedstaw im swoje zapatrywania odważnie i w oczy. Potem daj znać jak zareagowali.
Zamieszczone przez kminkJa jestem obywatelem świata, a nie Polski...teraz mieszkam tutaj, a jutro gdzie indziej...jest mi to wsio ryba...ważne, żebym miał jak wykarmić rodzinę...
Zamieszczone przez kminkCo do historii...poczytaj dobrze to sobie uświadomisz, że zawsze rządziła banda sprzedawczyków, która myślała tylko o własnej d.. .... wymyślali ideały, a głupi ludzie dawali się nabrać...no przy okazji mogli pokazać jakimi są zwierzętami, coś ukraść, kogoś zgwałcić...no bo wojna to fajna okazja żeby się nachapać i skorzystać na nieszczęściu innych...
Zamieszczone przez kminkJesteś nieszczęśliwy, rodzina Cie nie kocha, masz kijową pracę...spoko walcz za rudego...ja nie jestem desperatem i mam inne priorytety...
Zamieszczone przez kazik4x4I nie mówcie mi ku#$%wa, że nie jestem patriotą...
To ja tu płacę co miesiac kilka-kilkanaście tysi PIT, podobne kwoty VAT, a podatki od nieruchomości pięciocyfrowe. O zasranym ZUS nie wspomnę.
Zamieszczone przez kazik4x4Tak gloryfikowany przez niektórych rząd na uchodźstwie z czasów II WŚ to nic innego jak banda tchórzy która miała możliwość stąd uciec. Inni nie mieli.
Zamieszczone przez alxxxNie rozumiem tylko naskoku na kmink, i kazik4x4
Zamieszczone przez shokszkoda ,że nikt szczególnie mundurowi nie odpowiedział na pytanie zadane przez autora
Zamieszczone przez loydTo rzeczywiście tak jest, że jakby ruscy weszli do nas z wojskiem to po dwóch dniach nasza armia przeszłaby do partyzantki...
odpowiedź brzmi - NIE. Powinniśmy dać radę trochę dłużej ale oczywiście nie wyobrażajcie sobie, że linia obrony byłaby na Bugu... prędzej obstawiałbym niestety Wisłę... Taka natura tych działań... Obrona ma jednak swoja inercję...OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Cały czas mnie to męczy - oni (Rusowie) mają gospodarkę jak Włochy ....
Czyli teoretycznie takie Włochy mogłyby na spokojnie wysyłać flotę na Karaiby .... Zawłaszczyć Arktykę, wysyłać bombowce na Japonię - jednym słowem trząść całym światem ??
Czy może Rusowie po prostu robią wszystkich w ch...a z tą swoją potęgą a świat to łyka :wink: ?
Komentarz
-
-
loyd, przy założeniu, że inne państwa się biernie przyglądają, Rosja może roznieść w pył dużą część globu.
W praktyce, są sojusze i traktaty, więc atakując jedno państwo w praktyce ścieramy się z kilkoma. Gdyby Rosja zaatakowała np. Japonię, do wojny na bank weszły by Stany, Chiny pewnie upomniały by się przy okazji o tereny z większością swojej ludności na terenie Rosji. A jak Chiny to pewnie rewolucja w Mongolii i Tybecie przeciwko wieloletniej okupacji.
Gospodarczo Włochy=Rosja, wojskowo Włochy<<<<<<<<<<Rosja, wydatki na armię, kosztem innych dziedzin, liczba ludności, to działa na korzyść militarną Rosji.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikilooker, wyszedł Ci niezły tasiemiec, ale powiem tak - nic dodać nic ująć. Zgadzam się z Tobą w 100%. I nie, nie jestem przeciwko nikomu personalnie.
[ Dodano: Czw 24 Kwi, 14 14:15 ]
Zamieszczone przez lookerZamieszczone przez kazik4x4Wiem, wiem, zza kompa sami patrioci... Każdy za ojczyznę krew przeleje i życie odda, ale jak przyjdzie co do czego, to wychodzi inaczej.
@rota/przysięga:
- a kto cię zmuszał do przysięgi? Sam pewnie do woja się pchałeś i to na siłę. Nikt Ci pistoletu przy skroni nie trzymał, prawda? Od ciebie też pracodawca nie wymagał - sam chciałeś :P :P
@życie:
- Ile razy ryzykowałem życie w cudzej sprawie? Chyba ani razu bo miałem i mam większe ambicje niż praca w wojsku. W porównaniu ze zwykłym policjantem to twoja robota to azyl bezpieczeństwa
@misje:
- nie bądź śmieszny, teraz piszesz że w Iraku i Afganistanie byłeś i taki jesteś bohater. A po ch#$%j tam jechałeś jak nie dla pieniędzy?? Za Polskę się biłeś czy za dewizowy żołd w imię amerykańskich ambicji najemniku :shock: :shock: :?:
To, że kilu tam zginęło - to niefart, ale ilu tu ginie wykonując swoją pracę w innych zawodach za zwykłą pensję :?: Oni sa bohaterami a ni ty. Ty w Iraku czy Afganistanie dla miejscowej ludności (a przynajmniej jej części) jesteś takim samym ścierwem jak ruska armia w Polsce od końca 44r.
I nie mów że "ojczyzna uznała za stosowne mnie tam wysłać" - bo na misje nikt nie jedzie na rozkaz - to jest dobrowolny wybór tych poparty konkretnymi $$$. Ciebie skusiły pieniądze.
@chłopcy vs. mężczyźni:
- stary nie mów mi że bycie "trepem" to jest męska rzecz. W czasie wojny to może i tak, ale w czasie pokoju to jest przechowalnia dla tych co nie mają pomysłu na życie, a właściwie mają pomysł jak je przejechać w miarę ulgowo, według konspektu, do emerytury.
Chłopcy bawią się w wojsko a mężczyźni mają większe ambicje i tyle.
Dla mnie EOT bo się nigdy w tym temacie nie dogadamy.
P.S. Nie bierz tego personalnie do siebie, ale posłużyłeś mi jako przykład do wyrażenia opinii o dzisiejszym wojsku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slawoj78Zamieszczone przez zepter00Rakiety Iskander z głowicami konwencjonalnymi zwłaszcza wystrzelone w większej liczbie są w stanie sparaliżować - obezwładnić działanie lotnisk na kilka, kilkanaście godzin ale nie są w stanie ich zniszczyć ani zniszczyć w całości sił... samolotów na nich. Samolotów do których uzbrojenia w Polsce praktycznie nie ma a jednostki w nie wyposażone nie osiągnęły gotowości bojowej.
Druga sprawa F-16 wymagają idealnie czystego pasa startowego bo zasysają powietrze do silników spod siebie (patrz wloty powietrza). Praktycznie uniemożliwia im to startowanie z nieprzygotowanych pasów np. autostrady. Gripeny, MIG-i czy SU nie mają tego problemu.
Reasumując. Wystarczy zniszczyć nam te 3 lotniska ...
F-16 wymagają tak samo czystych lotnisk jak Mig-29 czy Su-22 albo JAS-39 Gripen... ni mniej ni więcej. F-16 mają za to kilkakrotnie większy zasięg albo raczej bojowy promień działania i kilkukrotnie większą żywotność silników. O możliwościach bojowych... różnicach w tych możliwościach, nawet nie wspomnę.
Wiem, że Mig-29 A ma górne startowe wloty powietrza, które (teoretycznie) pozwalają mu startować w gorszych warunkach ale osiągnięto to za cenę śmiesznie małego bojowego promienia działania (mały zapas paliwa wewnątrz płatowca.) FOD wyrządza dokładnie takie same szkody w silnikach F-16 jak i Migów czy Su.Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez looker
Nasze Siły Zbrojne mają być w stanie odeprzeć pierwsze uderzenie i przygotować obszar działania do przyjęcia pomocy Sojuszu.
Po to jest Wojsko Polskie. Brecht.
Komentarz
-
-
700 przestronnych i szybkich Rosomaków świetnie się nadaje do ewakuacji ludzi i worków z kasą.. a dzięki napędowi 8x8, korek na drodze można polem objechać. Jak most zapchany to i rzekę przepłynie. Są też bardzo ciche, cichsze niż niejedna Octavia na forum to i sensacji nie będą robić.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6_io7fKFR94[/youtube]Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydCzy może Rusowie po prostu robią wszystkich w ch...a z tą swoją potęgą a świat to łyka ?With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
kazik4x4, pojechałeś po całości, podoba mi się :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidakazik4x4, pojechałeś po całości, podoba mi się
Polska już raz była wymazana z map świata i z głębi serca nie wyobrażam sobie by cos podobnego się wydarzyło. Ileż to pokoleń umierało i walczyło byśmy mogli żyć gdzie żyjemy?! Warto o tym pamietać.
Możemy mówić, że jesteśmy/czujemy się obywatelami świata, ale nie oszukujmy się...gdzie byśmy nie żyli to za granicą będziemy tylko obcokrajowcami/gośćmi.
Komentarz
-
Komentarz