Marzenie o niemieckim dieslu z niskim przebiegiem ...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zorr
    RS
    • 2011
    • 2110

Zamieszczone przez Wosho
    Wiem wiem, ale liczę na to że doturlam się do 4/5 lat bez żadnych stłuczek i będzie nie bity od pierwszego własciciela i nie będzie tragedii
    no tragedii nie będzie tyle że gdyby w ogłoszeniach były realne przebiegi oraz kwestie wypadkowości to ceny używek kształtowałyby się zupełnie inaczej.
    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Wosho
      Rider
      • 2012
      • 328

Generalnie dziwi mnie ze nie ma swiadomosci, jjak ciezko kupic dobry uzywany samochod.
      Przeciez kazdy rozsadnny czlowiek zanim cos kupi, poczyta w sieci chociaz.
      Juz nie mowie ze wyszuka forum danego modelu i poczyta i jego wadach zaletach, czy tez moze ktos z forum nie sprzedaje.
      Ale chociaz minimum wiiedzy zdobyc.

Komentarz

• radekgw
        L&K
        • 2010
        • 1182

Zamieszczone przez loyd
        Sporo jak na vaderland ale u nich tak się jeździ. Mam tam znajomego, który do pracy jeździ 140 km w jedną stronę (po autostradzie bez limitów - but w podłogę i jazda). Do pracy jedzie 30 - 40 min (i drugie tyle z powrotem).

Do tego często sobie jeźdzą do Francji i Włoch - ogólnie ich tedeik w kombi i automacie trafi po 3 latach do handlarza z przebiegiem 400 kkm a potem do kretyna Polaka z przebiegiem 175.251 km :wink:

I najlepsze jest to, że wszyscy będę happy :szeroki_usmiech
        loyd - znajomy Cie niezle buja, albo ma bugatti veyrona. Jak mozna zrobic 140 km w 30 minut ?? toz to srednia predkosc musi byc 280 km/h !! przy 40 minutach - srednia 210 km/h - takze tez nie wyobrazalna..
        Ok zrozumiem 50 minut na prawde, ale prosze bajek nam nie opowiadac.
        Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• paweł2
          L&K
          • 2010
          • 1405

Co do przebiegów niedaleko mnie jest warsztat(ojciec tam jezdzi) i ostatnio wyszło że skrecili OI 99r 1.9TDI uwaga :shock: z 656kkm na 256kkm i poszła od razu jako igiełka :lol:
          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• SS
            RS
            • 2010
            • 16209
            • Superb III (3V3)

Generalnie dziwi mnie ze nie ma swiadomosci, jjak ciezko kupic dobry uzywany samochod.
            nie trudno kupić tylko trudno zrozumieć, że dobry musi kosztować.
            Pisał Sebastian

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

SS, +1 :diabelski_usmiech
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• moto-zakup
                Classic
                • 2014
                • 26

SS,+1 dokładnie tak - ludzie w Polsce w cenie dobrego modelu w DE kupują w Polsce auto o model nowsze.

Komentarz

• loyd
                  RS
                  • 2010
                  • 2342

Zamieszczone przez radekgw
                  loyd - znajomy Cie niezle buja, albo ma bugatti veyrona. Jak mozna zrobic 140 km w 30 minut ?? toz to srednia predkosc musi byc 280 km/h !! przy 40 minutach - srednia 210 km/h - takze tez nie wyobrazalna..

Niech będzie i 50 minut ... Jaka to różnica ? Wiem ile jeździ bo widziałem licznik a auto ma od nowości.

Komentarz

• radekgw
                    L&K
                    • 2010
                    • 1182

Zamieszczone przez loyd
                    Zamieszczone przez radekgw

Niech będzie i 50 minut ... Jaka to różnica ? Wiem ile jeździ bo widziałem licznik a auto ma od nowości.
                    różnica 20 minut... czyli w przypadku Twojego kumpla jakos 105km... Loyd nie podwarzam ile robi kilometrow i o tym nie pisalem, tylko z jaka predkoscia je robi, bo pewnie mogloby sie okazac ze dojezdza do pracy 70 minut ale co to za roznica
                    Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• moto-zakup
                      Classic
                      • 2014
                      • 26

Słuchajcie ten Touran wrócił na aukcje w tym komisie - zobaczcie z jakimi zmianami....
                      A niektórzy dalej niech sądzą że w Niemczech takie rzeczy są karalne!
                      Przykład tego auta pokazuje już dwa aspekty zakupów aut w Niemczech.

Komentarz

• kornat
                        Rider
                        • 2007
                        • 578

Teraz trójka z przodu źle wygląda jak kiedyś dwójka. Dawniej było, że nikt nie chciał kupić z przebiegiem ponad 200kkm a teraz ludzie przyzwyczaili się do aut z takim przebiegiem i teraz dla nich 300kkm to szrot.

Komentarz

• rafiki
                          RS
                          • 2012
                          • 15975
                          • Superb III (3V3)

kornat, dla wielu wielu ludzi 200kkm to już tylko na złom albo blacha na części, bo mechanika to już na pewno do niczego się nie nadaje :roll:
                          رافال
                          Spoty
                          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• xcracer
                            Elegance
                            • 2014
                            • 851
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

rafiki tylko część z tych osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sami jeżdżą autami z przebiegiem 2 razy większym niż widnieje na liczniku...
                            Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

xcracer, ale co z tego? Przecież te cyferki są najważniejsze! Bo "Co, sąsiadowi powiem, że moje auto ma 300kkm, to co on pomyśli? Że mnie na dobre auto nie stać" :roll:
                              رافال
                              Spoty

Komentarz

• xcracer
                                Elegance
                                • 2014
                                • 851
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

To też racja, publika najważniejsza
                                Moja FLka:

Komentarz

• moto-zakup
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 26

Jako autor artykułu zapraszam do jego komentowania bo niektórzy nawet jak się im przedstawi szereg dowodów i tak nie chcą wierzyć w wysokie przebiegi aut. Dzisiaj dostałem taki komentarz do artykułu.
                                  ,,Oczywiście zgadzam się z nierealnymi oczekiwaniami wobec diesli ale w powyższy artykuł ciężko mi uwierzyć.
                                  Auto jeździło 490 dni (na taxi) średnia prędkość po mieście to na pewno poniżej 40km/h. Załóżmy, ze właściciel jeździł po 16h dziennie (w co wątpię) nie odliczamy sobót i niedziel, miał kursy non stop bez przystanków i walił cały czas po 40km/h.
                                  490 * 16 * 40 = 313600 km. Sory ale przebieg 315k jest nierealny do zrobienia w rok, obojętne czy w Niemczech czy w Polsce.
                                  Nawet jeżeli jakimś cudem tak było to jest to jeden przypadek na miliard i nie widzę sensu obrazowania nim czegokolwiek.,,

To kolejny już komentarz gdzie ten konkretny samochód spotyka się z niedowierzaniem w jego przebieg. Wielu ludzi którzy nie znają się na motoryzacji i nie śledzą tego rynku stara się dostosować rynek samochodów do swoich potrzeb wierząc w małe przebiegi samochodów. Jak podkreślałem wielokrotnie w artykule ten przypadek nie jest regułą ale mnie cieszy jak choć jedna osoba która go przeczytała zastanowi się czy aby każdy dwuletni samochód ma 100 tys. na liczniku - sprawdzi go i nie da się oszukać. Fakt artykuł ma działać jak terapia szokowa powiązana z realnym przykładem.

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

moto-zakup, zapytaj autora od kiedy rok ma 490 dni :lol: BTW, autor założył jazdę na taxi czyli nie oszukujmy się głównie po mieście.

[ Dodano: Sro 06 Sie, 14 18:11 ]
                                    Przyjmując, że rok ma średnio 365 dni wychodzi 230 tys. W warunkach przedstawianych przez autora niewykonalne, ale wystarczy zapytać kolegę IrekLubin o Octavie z jego firmy. 2 lata i 400-500 tys. km...
                                    رافال
                                    Spoty

Komentarz

• K4mils
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 278
                                      • Renault

Tam nie chodziło o to że rok ma 490 dni tylko że auto było używane 490 dni
                                      B5 FL 1.9 TDI '05
                                      Clio II 1.2 16V '04

Komentarz

• rafiki
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 15975
                                        • Superb III (3V3)

K4mils, wyszło 313 z kawałkiem, a autor potem napisał, że to nierealne do zrobienia w rok. Wychodzi, że wg autora rok ma 490 dni albo tyle ile było używane auto
                                        رافال
                                        Spoty

Komentarz

• K4mils
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 278
                                          • Renault

Faktycznie zwracam honor
                                          B5 FL 1.9 TDI '05
                                          Clio II 1.2 16V '04

Komentarz

• Thundi
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1157

Zamieszczone przez moto-zakup
                                            uto jeździło 490 dni (na taxi) średnia prędkość po mieście to na pewno poniżej 40km/h. Załóżmy, ze właściciel jeździł po 16h dziennie (w co wątpię) nie odliczamy sobót i niedziel, miał kursy non stop bez przystanków i walił cały czas po 40km/h.
                                            490 * 16 * 40 = 313600 km. Sory ale przebieg 315k jest nierealny do zrobienia w rok, obojętne czy w Niemczech czy w Polsce.
                                            Według obliczeń taki samochód zrobił by w rok 233600km.

A taryfa jeżdżąca 40km/h to w dzień wiele robi trasy w nocy i większe przebiegi robi. Poza tym nie oszukujmy się za granicą te 100-150km do pracy nie jest problemem. Znam ludzi co do pracy we Wrocławiu z Namysłowa czy Ząbkowic Śląskich przyjeżdżają (i to prywatnymi samochodami)
                                            O ortografie dba FF.
                                            Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                            http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• moto-zakup
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 26

Wiecie są głosy że przypadek jest jakąś mistyfikacją także ja już nie będę przedstawiał swojego punktu widzenia na ten temat. Są jednostki którym w żaden sposób nie da się czegoś przetłumaczyć - napotykasz na mur do wszystkiego trzeba mieć dystans - ale wypowiedzi niektórych niedowiarków świadczą że ludzie lubią wierzyć w to co myślą a nie co widzą

Komentarz

• xcracer
                                                Elegance
                                                • 2014
                                                • 851
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dzięki temu zawsze będzie zbyt na padlinę przywożoną z zachodu
                                                Moja FLka:

Komentarz

• elpolacco
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1372
                                                  • Volkswagen
                                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

xcracer, nie każde auto z zachodu to padlina. Osobiście miałem OII 1.9TDI sprowadzoną z Belgi i złego słowa powiedzieć nie mogłem. Auto całe w oryginalnym lakierze. Teraz w czerwcu przyprowadziłem sobie OII FL 1.6MPI i jakoś nie narzekam.
                                                  Kuzyn kupił VW Bore 1.9TDI, na domiar od "złego" handlarza i po za wymienionym łożyskiem w kole, rozrządzie, olejami, filtrami i tulejami na wahaczu nie dołożył do auta grosza. Sama eksploatacja. Auto ma ponad 3lata i zrobił nim już ponad 60tys.km. Objechał Chorwację, kilka razy Niemcy i jakoś się nie rozleciała ta padlina
                                                  Inny kuzyn ma Fiata Bravo 1.6MultiJet - też kupił od handlarza, sprowadzone z Niemiec. Objechał Chorwację, Słowację i od 2 lat się jeszcze nie rozleciała. Każdy ma jednak prawo do swojego zdania, ale ja niestety takie, że auto trzeba przepatrzeć przed zakupem i to dokładnie, a nie patrzeć na jego pochodzenia, bo dzisiaj czy to osoba prywatna, handlarz czy Niemiec każdy chce cię wydym*** i tyle.
                                                  VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Te Irkowe to teez jezdzily okolo 490dni bo w miedzyczasie mialy kolizje byly dni wolne a potem firma sie skonczyla. Auta odebrane byly we wrzesniu 2012 a skonczyly jezdzic wiosna 2014 a przebiegi to wlasnie ok. 450kkm
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...