SH-20 już piękna asfaltowa, ku niezodowoleniu off roadowców. Na początku drogi na pierwszym zakręcie na górze zrobione dwa tarasy widokowe, widok na wszystkie serpentyny.
ruwado Darek w tm roku ponownie AL tyle, że bardziej objazdowo. Nie planuję siedzieć w jednym miejscu dłużej niż 3 dni. Więc żadnych rezerwacji a że planowany wyjazd jest między 17 a 20 lipca to może być wesoło Jadę tylko z żonką.
Z ciekawszych miejsc/tras to SH20, SH21, Prom samochodowy z Koman do Fierze. Może uda sie dotrzeć dp Valbone. Jest i w planach droga 1000 zakrętów SH 22 do Kukes. W Tiranie obrotowa kawiarnia widokowa i przeciwatomowy bunkier komunistycznego przywódcy Enwera Hodży. Może na powrocie Ochryda. Póki co to ogólne plany za co wyjdzie to czas pokaże.
Mirku, to może się przypadkiem gdzieś spotkamy na trasie, bo ja też wyruszam 17 lipca na dwa tygodnie do Himare (3 raz ;-) )
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Mirku, to może się przypadkiem gdzieś spotkamy na trasie, bo ja też wyruszam 17 lipca na dwa tygodnie do Himare (3 raz ;-) )
Na chwilę obecną jestem za. Czas jednak pokaże jak się sprawy będą miały po dotarciu do AL i jakie będą pierwsze kierunki zwiedzania. Żonka trochę marudzi by zamoczyć cztery litery właśnie gdzieś za przełęczą Llogara więc może i trafi się jakiś dzień odpoczynku po tej stronie gór. Jeśli możesz to zostaw mi na pw jakieś namiary na kontakt z Tobą (mail, tel )
Jaką trasą planujesz jechać do AL. Jedziesz w ciemno czy coś rezerwujesz ?
Planuję jak w zeszłym roku, Opis znajdziesz na znanym Ci forum albańskim, na którym też swego czasu byłeś aktywny (mam nadzieję, że w tym roku też coś skrobniesz). Mam zarezerwowany ten sam hotelik w Himare (nawet ten sam pokój) Trasa przez Serbię i Macedonię - największe obawy do korków na granicach (uszczelnienie granic unijnych).
Co do plaży to polecam tą przy przełęczy https://goo.gl/photos/Zhz7KF5G7hHV1utQ6
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Ja właśnie wróciłem wczoraj z Himare. Skoda przejechała bez zająknięcia 4980 km, spisała się na medal. Oprócz Himare, które było głównym celem, przy okazji odwiedziliśmy Grecję i Turcję. Jakby ktoś miał pytania, to chętnie odpowiem
W Albanii można spokojnie płacić EUR, czy konieczna ich waluta?
Na stacjach benzynowych nie było problemem płacenie w euro, w kurortach nadmorskich również. Osobiście jednak płaciłem w większości kartą, lub lokalną walutą. Co ciekawe - kartą dało się płacić prawie wszędzie.
Za to niemiłym zaskoczeniem było dla mnie, że w Grecji na bramkach nie można było płacić kartą za przejazd. Jedynie gotówka. W każdym innym kraju, przez który jechaliśmy, nie było problemów z płaceniem kartą.
I kilka zdjęć, które na szybko zgrałem z telefonu:
Dokładnie o to mi chodziło, tam gdzie da się kartą, to kartą, a na jakieś drobne opłaty za wejście gdzieś EUR może być . Fortuny nie stracę. Co innego siedząc tam dłużej, to wiadomo, są bankomaty. A tak nie ma sobie co głowy zawracać.
Komentarz