Eee złoty deszcz to nie moje klimaty
Lichwa w bankach?
Zwiń
X
-
Lichwa w bankach?
Wczoraj skończyła mi się jedna z lokat bankowych (tzw. dynamiczna, czyli każdy miesiąc podwyższa finalne oprocentowanie i ma zmienną stopę procentową). Ku swojemu wku.wieniu zauważyłem, że przez ten rok po odliczeniu podatku Belki zostało mi niecałe 2,1% "zysku" - czyli nawet mniej niż wynosi stopa inflacji (czyli właściwie straciłem)... No ale ja nie o tym...
Jak to kurczę jest, że przy oprocentowaniu lokat na poziomie 2,5%-3% (przed "belką") rocznie banki proponują zwykłe kredyty konsumpcyjne na poziomie 10% plus masa innych opłat i wmawiają, że to jest atrakcyjna oferta? Przecież taki zarobek to zwykłe lichwiarstwo! Co o tym myślicie?
-
-
Lichwą to bym tego nie nazwał. Przez ostatni rok, dwa Rada Polityki Pieniężnej dała po dupie bankom obniżając stopy procentowe, referencyjną, lombardową (max oprocentowanie nie może być wyższe niż 12%) , cały czas spada wibor a tym samym oprocentowanie kredytów mieszkaniowych. Banki naturalnie korygują spadek przychodów z tytułu odsetek oprocentowaniem lokat. 10% na pożyczkę konsumpcyjną to dość sporo, 7-8% bez problemu można wycisnąć (np. banki spółdzielcze). Biorąc pod uwagę źle spłacane kredyty, ciągłe nowe wymagania KNF, afera z Amber Gold, teraz na tapecie SKOKI (dwa upadły), tym samym wyższe składki na BFG od banków, ofertę na poziomie 2.5-3% na 12 m-c nie jest złą ofertą. Czasy na życie z odsetek już się niestety skończyły.
Komentarz
-
-
Agamek12, a bierzesz kredyt że Cię to tak boli?
Postaw się w sytuacji banku. Przychodzi do Ciebie jakiś człowiek i mówi: pożycz mi 10.000pln oddam Ci w sumie 11500 w ciągu dwóch lat, na raty. Wyjąłbyś pieniądz pewnie bez namysłu bo to świetny zarobek.
Co do kredytów hipotecznych, to są to tak tanie pieniądze, że na prawdę nie opłaca się budować za swoje pieniądze. No bo nikt mi nie powie, że opłaca się wydać na dom 600-700kpln, zamiast wziąć powiedzmy 400-500kpln kredytu i płacić co miesiąc jakieś pieniądze z których lwia cześć ca. 80% pochodzi z lokaty pieniędzy które wydałoby się już dawno przy budowie. Lokaty są niewiele gorzej oprocentowane niż (0,5-0,7%) kredyty hipoteczne wiec gotówka leży, zarabia na kredyt a jak trzeba to zawsze będzie do dyspozycji.
Komentarz
-
-
kazik4x4, dla mnie to kredyty mogłyby mieć oprocentowanie nawet jeszcze wyższe (na razie nie mam potrzeby korzystać) - wkurza mnie jedynie to, że banki mają na nich tak dużą (bo 4-5 krotną) przebitkę. Tzn. mi płacą 200zł (po belce) za pożyczone im 10kzł, ale chcąc pożyczyć od nich, trzeba im za to zapłacić tysiaka...
A co do hipotecznych to nie do końca masz rację. Chcąc trzymać kasę na lokacie i spłacać kredyt hipoteczny to faktycznie z odsetek lokatowych można by spłacać odsetki kredytu (jakieś 60% ich wysokości po belce), ale kapitał trzeba by było spłacać kapitałem lokaty. Do tego po doliczeniu prowizji od wartości kredytu hipotecznego, kosztów ubezpieczenia i kilku innych parametrów... no nie da się na tym zarobić. :? Do tego fakt, że coraz mniej banków chce udzielać kredytu na większą cześć wartości nieruchomości.
No ale ja nie o tym...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12czyli nawet mniej niż wynosi stopa inflacji (czyli właściwie straciłem)... No ale ja nie o tym...
Więc jesteś raczej na sporym plusie :szeroki_usmiechOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez Agamek12czyli nawet mniej niż wynosi stopa inflacji (czyli właściwie straciłem)... No ale ja nie o tym...
Więc jesteś raczej na sporym plusie :szeroki_usmiech
Zresztą rozumiem że to "na sporym plusie" to z takim potężnym przymrużeniem oka...?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12no ale ja nie o tym...Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
AdamB, spłaciłem kredyt złotówkowy hipoteczny już dobre dwa lata temu...
(zresztą nadpłacałem go już od samego początku i spłaciłem 18 lat przed terminem).
Od zawsze też mam w banku odkładane "na czarną godzinę" troszkę pieniążków... I o ile kiedyś cieszyło mnie, że co rok wpływała mi widoczna kwota z odsetek, tak teraz ten coroczny wpływ jest niemal w moim domowym budżecie pomijalny
Komentarz
-
-
Agamek12, to normalne prawa rynku.
Kilka lat temu słyszałem podobno ludzie pozyczają między sobą pieniądze na oprocentowaniu pośrednim między lokatą, a kredytem - ile w tym prawdy nie wiem, tylko z ewentualnym wyegzekwowaniem braku spłaty to robią się schody do "piekła".
Indywidualnie (kredyt typowo konsumencki) teraz dają banki (najlepsze oferty) na ok 10-11 %, a na firmę na poziomie 7,5 %.
Miałem 2 mies. temu ciekawą syytuację. Dzwonią z Idea Expert że mają kredyty na firmę - oferty z wielu banków.
Ok idę, liczy mi że 20 tys na 2 lata rata będzie 1430 zł (wychodzi 35% w skali roku) :szeroki_usmiech
Ile? Jesteście drożsi od Providenta !? :twisted:
Pada pytanie, a ile by chciał Pan płacić za ratę. Mówię 1200 zł. Pani dzwoni za 3 dni, że przyznano mi go.
To ja na bezczela, że negocjujemy dalej - proponuję 1100 zł za ratę i panienka się oburzyła.
Aby ją bardziej "wysłać na drzewo" powiedziałem jej że przyznano mi kredyt w innym banku po 960 zł za ratę. :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBAgamek12, mnie też to boli, ale niestety co ja, co Ty możesz
Wkurza trzymanie kasy w banku i patrzenie, ze pasie ona jedynie bankowców. Z drugiej strony bez sensu wyjąć ją i w całości wydać na coś zupełnie niepotrzebnego. Z trzeciej strony boję się ją w coś zainwestować, więc... za cenę spokoju i jakiejś tam pewności dostaję małe pieniążki.
Nic to. Trzymam, dokładam dalej i wkurzam się, że tak mało mi bank za te pieniądze zapłaci...
Zamieszczone przez bzyq_74Kilka lat temu słyszałem podobno ludzie pozyczają między sobą pieniądze na oprocentowaniu pośrednim między lokatą, a kredytem - ile w tym prawdy nie wiem, tylko z ewentualnym wyegzekwowaniem braku spłaty to robią się schody do "piekła".
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bzyq_74Indywidualnie (kredyt typowo konsumencki) teraz dają banki (najlepsze oferty) na ok 10-11 %, a na firmę na poziomie 7,5 %.
Oferta na 5,99 (12mc), 8,5%(36mc) .Kilka innych podobnych ofert widzę w witrynach wracając z pracy.
Zamieszczone przez Agamek12Wkurza trzymanie kasy w banku i patrzenie, ze pasie ona jedynie bankowców. Z drugiej strony bez sensu wyjąć ją i w całości wydać na coś zupełnie niepotrzebnego. Z trzeciej strony boję się ją w coś zainwestować, więc... za cenę spokoju i jakiejś tam pewności dostaję małe pieniążki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Iron79Zamieszczone przez bzyq_74Indywidualnie (kredyt typowo konsumencki) teraz dają banki (najlepsze oferty) na ok 10-11 %, a na firmę na poziomie 7,5 %.
Oferta na 5,99 (12mc), 8,5%(36mc) .Kilka innych podobnych ofert widzę w witrynach wracając z pracy.
Zamieszczone przez Iron79inni kredyt spłacają kredytem i tak w kółko...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Iron79Lichwą to bym tego nie nazwał. Przez ostatni rok, dwa Rada Polityki Pieniężnej dała po dupie bankom obniżając stopy procentowe, referencyjną, lombardową (max oprocentowanie nie może być wyższe niż 12%) , cały czas spada wibor a tym samym oprocentowanie kredytów mieszkaniowych. Banki naturalnie korygują spadek przychodów z tytułu odsetek oprocentowaniem lokat. 10% na pożyczkę konsumpcyjną to dość sporo, 7-8% bez problemu można wycisnąć (np. banki spółdzielcze). Biorąc pod uwagę źle spłacane kredyty, ciągłe nowe wymagania KNF, afera z Amber Gold, teraz na tapecie SKOKI (dwa upadły), tym samym wyższe składki na BFG od banków, ofertę na poziomie 2.5-3% na 12 m-c nie jest złą ofertą. Czasy na życie z odsetek już się niestety skończyły.
- dlaczego można znaleźć kredyt konsumpcyjny powyżej 10 %????? - to nie w polskich bankach i chyba tu jest odpowiedź - to banki reprezentujące obcy kapitał i wyciagające kasę z naszego kraju.
- w polskich bankach
Zamieszczone przez Iron797-8% bez problemu można wycisnąć (np. banki spółdzielcze).
Poza tym:
trzeba podwyższać fundusze własne - nasz system bankowy jeszcze ciagle sie rozwija - i utrzymywać narzucone wskaźniki finansowe przez KNF
Zamieszczone przez Iron79ciągłe nowe wymagania KNF
ostatnią aferę SKOK Wołomin też pokryją wszystkie banki z wpłat na BFG (na pewno, jak liczą eksperci dotychczasowe składki nie wystarczą.)pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Agamek12, jeżeli porównasz, tak hipotetycznie 3 krotną różnicę w % lokata/kredyt:
2,5 % x 3 = 7,5 %
0,5 x 3 = 1,5 %
U nas podstawowe stopy są wyższe niż na zachodzie - i dlatego ta różnica.
Poza tym jesteśmy niestety dużo biedniejsi i nasze społeczeństwo w porównaniu ze społeczeństwem zachodnim korzysta z usług bankowych z dużo mniejszą "siłą". Dlatego na jednostkowym produkcie u nas trzeba więcej zarobić, żeby podołać wymogom KNF (są wymagane poziomy różnych wskaźników). I uwierz mi nawet jeśli dać Ci lokatę na 2,5 %, a kredyt na 7,7 % - w naszych realiach (popyt klientów, konkurencja, wymogi KNF i osiągany zysk na utrzymanie i zwiększanie funduszy własnych banku, żeby spełnić nowe dyrektywy unijne) - ledwo to się da. A zarobki bankowców :roll: ..... wiem coś o tym na przestrzeni kilku ostatnich latpozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Agamek12, akurat tego nie wiem ile przebitki mają na zachodzie. Ale chciałem Ci pokazać, że przy takiej samej przebitce różnica może być:
albo do zniesienia
albo odczuwalna.
Poza tym obecnie mamy naprawdę szokującą sytuację:
u nas dostaniesz za lokatę w banku, a na zachodzie zaczęło się już coś takiego:
Zamożni Niemcy zaczynają płacić za politykę obniżania stóp procentowych w strefie euro. Deutsche Skatbank, jako pierwszy bank na świecie,
ujemne stopy procentowepozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
czyli warto będzie niedługo w DE trzymać kasę "w skarpecie"...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bzyq_74Miałem 2 mies. temu ciekawą syytuację. Dzwonią z Idea Expert że mają kredyty na firmę - oferty z wielu banków.
Ok idę, liczy mi że 20 tys na 2 lata rata będzie 1430 zł (wychodzi 35% w skali roku) :szeroki_usmiech
Ile? Jesteście drożsi od Providenta !? :twisted:
:
Komentarz
-
Komentarz