Lichwa w bankach?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fan
    Elegance
    • 2009
    • 760

Zamieszczone przez r2r
    Zamieszczone przez Agamek12
    a jak jest "na zachodzie"?
    Jaka jest różnica w oprocentowaniu lokat i kredytów? Jest tak duża rozbieżność jak u nas?
    Ja się zastanawiam, jak z kolei na tle zachodu, ten temat wygląda np. w Szwajcarii.
    Ktoś się orientuje?
    Lokaty poniżej 2%,także nie ma czegoś takiego jak ktoś mówi:"jakbym trafił szóstkę w totka to bym wpłacił do banku w Szwajcarii" :szeroki_usmiech .Kredyt hipoteczny lekko powyżej 2%,a ten 1% co napisałem wyżej to było oprocentowanie na nowe auto w salonie(nie wiem,może była akurat promocja).
    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Zamieszczone przez fan
      Zamieszczone przez r2r
      a jak jest "na zachodzie"?
      Jaka jest różnica w oprocentowaniu lokat i kredytów? Jest tak duża rozbieżność jak u nas?
      Ja się zastanawiam, jak z kolei na tle zachodu, ten temat wygląda np. w Szwajcarii.
      Ktoś się orientuje?
      Kredyty mieszkaniowe i samochodowe nawet 1% a lokaty nie przewyższają 2%.
      Chyba odwrotnie Lokaty zazwyczaj są niżej oprocentowane niż kredyty

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14885
        • Octavia IV (NX3)

Dzisiaj miałem Klientów razem z rodziną z Niemcowni. I wywiązał sie ten sam temat. Zapytali dlaczego u nas jest tak drogo, skoro u nich kredyt hipoteczny można dostać na 2,50 %? Ja wiem czy to taka duża różnica? U nas walutowe też inaczej stoją niż złotówkowe, a u nich tylko EUR.
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• greg505
          L&K
          • 2013
          • 1239

Przeciez u nas mozna dostac niewiele wyzszy, 3.1%
          Black magic

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14885
            • Octavia IV (NX3)

No właśnie - tak jak na początku tematu. To, że u nas jest kredyt (nieważne jaki) na 8 %, to fakt, ale złotówkowy. W EURO jest niższy, a więc różnica wcale nie jest taka duża.
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9935
              • Ford

Zamieszczone przez ruwado
              No właśnie - tak jak na początku tematu. To, że u nas jest kredyt (nieważne jaki) na 8 %, to fakt, ale złotówkowy. W EURO jest niższy, a więc różnica wcale nie jest taka duża.
              Ale my mamy jeszcze ryzyko kursowe... A to (jak pokazuje sytuacja kredytobiorców Frankowych) stwarza duże ryzyko wzrostu wartości kapitału (i w konsekwencji odsetek) kredytu wyrażonego w PLN...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• greg505
                L&K
                • 2013
                • 1239

Te 3.1 to mialem na mysli w zlotowkach
                Black magic

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9935
                  • Ford

Zamieszczone przez greg505
                  Te 3.1 to mialem na mysli w zlotowkach
                  Ale Ty piszesz o kredycie hipotecznym, a ja zarzuciłem temat oprocentowania zwykłych kredytów konsumpcyjnych...
                  Adam... Używam:

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

Obecnie stopy kredytowe mamy już na naprawdę przyzwoitym poziomie - taka europejska średnia.

Jak brałem swój kredyt hipoteczny to mi rata wychodziła: w pln 3300 a w CHF: 2500. Teraz w PLN (po serii obniżek stóp) mam 2400 pln. Także finansowanie nieruchomości dla konsumentów mamy na naprawdę światowym poziomie.

Jak jest z innymi kredytami to nie wiem - ale leasing mam na 3 % rocznie więc też chyba przyzwoicie.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

loyd, Tylko z kredytem we Franku jest taka sprawa, ze przy tym bumie w 2007-2009 roku kredyt zlotowkowy hipoteczny byl oprocentowany na poziomie 8-10%, gdzie ten we franku byl na poziomie 2-2,5%, potem jak frank zaczal drozec, to u nas kredyty poszly do poziomu 12-13%, a ten we franku tanial. Kurs oczywiscie rosl.

Ja mam taki we franku, oprocentowanie od kilku lat jest na poziomie 1,6%, gdzie zlotowkowe dalej na takim poziomie nie sa. Tak wiec pomimo ze kurs franka wzrosl o 70% to i tak przez dobre kilka lat bylo taniej raz roznica byla wieksza, raz mniejsza, teraz jest drozej. Jednak dalej nie jest to wiecej jak 5-10% przy porownywalnym kredycie.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9935
                        • Ford

Maicroft, ale kapitał kredytu (przeliczony na złotówki) zwiększył Ci się dość znacząco - bank nie wymagał w związku z tym jakiegoś dodatkowego zabezpieczenia?
                        Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                          RS
                          • 2008
                          • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
                          loyd, Tylko z kredytem we Franku jest taka sprawa, ze przy tym bumie w 2007-2009 roku kredyt zlotowkowy hipoteczny byl oprocentowany na poziomie 8-10%, gdzie ten we franku byl na poziomie 2-2,5%, potem jak frank zaczal drozec, to u nas kredyty poszly do poziomu 12-13%, a ten we franku tanial. Kurs oczywiscie rosl.
                          W latach 2008-2009 złotówkowe były nie 8-10% tylko między 5 a 5,5% - podaję za ING. W 2004 roku brałem kredyt inwestycyjny na zakup nieruchomości przemysłowych i nie można było tego podciągnąć pod hipoteczny - i tu faktycznie oprocentowanie było dosyć wysokie 14,5%/rok+ marża 3% no i okres spłaty nie 30 lat a 32 miesiące. Co oczywiste żaden bank "koroporacyjny" nie kwapił się dac, ale znalazł się bank "spółdzielczy" który bez problemu dał gotówkę.

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9935
                            • Ford

Zamieszczone przez kazik4x4
                            W latach 2008-2009 złotówkowe były nie 8-10% tylko między 5 a 5,5% - podaję za ING. W 2004 roku brałem kredyt inwestycyjny na zakup nieruchomości przemysłowych i nie można było tego podciągnąć pod hipoteczny - i tu faktycznie oprocentowanie było dosyć wysokie 14,5%/rok+ marża 3% no i okres spłaty nie 30 lat a 32 miesiące.
                            Fakt: w grudniu 2006 brałem kredyt złotówkowy w NORDEA i oprocentowanie miałem cos na poziomie 5-6% (marża ~1% plus WIBOR 3 lub 6 miesięczny - już nie pamiętam).
                            Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Agamek12, Nie, nie chcieli. Generalnie i tak w kredycie byla klauzula wyplaty do rownowartosci dwukrotnosci kredytu w PLN. Jako ze tej kwoty nigdy nie przekroczylo, ani do niej sie nie zblizylo lacznie z odsetkami to problemu nie widza. Prawda jest taka, ze bank i tak nic ciekawego z taka nieruchomoscia nie zrobi, wiec jak klient placi, to lepiej niech placi, niz mamy sadzic sie z nim o splate roznicy po zlicytowaniu mieszkania
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9935
                                • Ford

Agamek12, Nie, nie chcieli. Generalnie i tak w kredycie byla klauzula wyplaty do rownowartosci dwukrotnosci kredytu w PLN. Jako ze tej kwoty nigdy nie przekroczylo, ani do niej sie nie zblizylo lacznie z odsetkami to problemu nie widza. Prawda jest taka, ze bank i tak nic ciekawego z taka nieruchomoscia nie zrobi, wiec jak klient placi, to lepiej niech placi, niz mamy sadzic sie z nim o splate roznicy po zlicytowaniu mieszkania
                                Fakt. Jak klient połaci to bank nie musi szukać dodatkowego zabezpieczenia.
                                Ala pamiętam jak kilka lat temu moi znajomi (brali kredyt w CHF na 110% wartości nieruchomości) mieli stresa, bo banki żądały od nich dodatkowego ubezpieczenia z powodu zmniejszenia wartości nieruchomości z jednoczesnym wzrostem wartości kapitału kredytu.
                                Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Ala pamiętam jak kilka lat temu moi znajomi (brali kredyt w CHF na 10% wartości nieruchomości) mieli stresa, bo banki żądały od nich dodatkowego ubezpieczenia z powodu zmniejszenia wartości nieruchomości z jednoczesnym wzrostem wartości kapitału kredytu.
                                  No a jakby nie znaleźli to co im bank może? Tak na prawdę to jedynie może wprowadzić dodatkową opłatę miesięczną kilkadziesiąt pln tytułem "ubezpieczenia kredytu".
                                  No bo co? Będzie wymawiał kredyt jeśli płacą i bujał sie z mieszkaniem które jak sam określił niewiele warte - a już na pewno nie tyle, ile było nań wzięte kredytu.

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

Zamieszczone przez kazik4x4
                                    Ala pamiętam jak kilka lat temu moi znajomi (brali kredyt w CHF na 110% wartości nieruchomości) mieli stresa, bo banki żądały od nich dodatkowego ubezpieczenia z powodu zmniejszenia wartości nieruchomości z jednoczesnym wzrostem wartości kapitału kredytu.
                                    (...) Tak na prawdę to jedynie może wprowadzić dodatkową opłatę miesięczną kilkadziesiąt pln tytułem "ubezpieczenia kredytu".(...).
                                    No właśnie o takie mniej-więcej ubezpieczenie chodziło - coś na zasadzie "ubezpieczenia niskiego wkładu własnego" powodującego zwiększenie marży o jakiś tam ułamek %. A przy kredycie na kilkaset tysięcy to powodowało niemały wzrost raty...
                                    Ale po wizycie w oddziale bank odpuścił to ubezpieczenie...

[ Dodano: Pon 18 Maj, 15 20:45 ]
                                    Jaj ciąg dalszy...
                                    Postanowiłem założyć sobie w swoim banku lokatę... Qr.a mać... Oprocentowanie stałe w skali roku 0,20% ewentualnie zmienne 0,50% na lokacie 6-miesięcznej. Poje.ało ich - punkt 11 tabeli :shock:

Szukam jednak nowego banku. Bo w PKO BP nie ma sensu oszczędzać - jeszcze trochę, a zaczną uskuteczniać oprocentowanie ujemne.
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2009
                                      • 10917
                                      • Fiat

ja jednego nie kumam w bankowości w Polsce - opłat i formy załatwiania spraw w PKO BP, chciałem tam przeżucić konto swoje ostatnio. Ale się przestraszyłem..... Jedyny polski bank, a sam odstrasza klientów. Czyżby celowo?....Tak to wygląda....zero konkurencyjności w tym banku

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

Zamieszczone przez sew1981
                                        ja jednego nie kumam w bankowości w Polsce - opłat i formy załatwiania spraw w PKO BP, chciałem tam przeżucić konto swoje ostatnio. Ale się przestraszyłem..... Jedyny polski bank, a sam odstrasza klientów. Czyżby celowo?....Tak to wygląda....zero konkurencyjności w tym banku
                                        Ostatnio zakładałem u nich lokatę (w oddziale przed Dworcem PKP w Katowicach) - bite 30 minut zakładała mi kobietka lokatę za 5kzł...
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2009
                                          • 10917
                                          • Fiat

Agamek12, no właśnie, a opłaty chore...kiedyś miałem konto u nich też masakra była. ostatnio w ramach "patriotyzmu" i trzymania swoich ciężko zarobionych paru groszy w polskich rękach, chciałem przełożyć konto do nich spowrotem, ale jak odwiedziłem stronę i poczytałem opinie użytkowników banku to mi się odechciało, nic się nie zmieniło....to chyba celowe działaniem, żeby ludzi zniechęcić. bo co za problem dziś zrobić dobrą stronę w sieci , obsługę w necie, zatrudnić specjalistę od marketingu, który by to usprawnił i ofertę/ceny dostosował do czasów. Jak patrzyłem na kapitał własny to wcale PKO nie odbiega od innych banków....nie kumam tego kompletnie...

Komentarz

• endryu
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3773
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Postanowiłem założyć sobie w swoim banku lokatę... Qr.a mać... Oprocentowanie stałe w skali roku 0,20% ewentualnie zmienne 0,50% na lokacie 6-miesięcznej.
                                            To warto zajrzeć na stronę http://www.bankier.pl/lokaty/porownaj-lokaty i coś sobie dopasować. Choć obecnie w oprocentowaniach lokat nie ma rewelacji. Ale można przez internet, bez posiadania konta i innych produktów założyć lokatę w kilka minut.
                                            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                            =================================================

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9935
                                              • Ford

Zamieszczone przez endryu
                                              Postanowiłem założyć sobie w swoim banku lokatę... Qr.a mać... Oprocentowanie stałe w skali roku 0,20% ewentualnie zmienne 0,50% na lokacie 6-miesięcznej.
                                              To warto zajrzeć na stronę http://www.bankier.pl/lokaty/porownaj-lokaty i coś sobie dopasować. Choć obecnie w oprocentowaniach lokat nie ma rewelacji. Ale można przez internet, bez posiadania konta i innych produktów założyć lokatę w kilka minut.
                                              Pewnie ze można... Ale to cholernie uciążliwe pilnować paru lokat rozrzuconych po kilku bankach. Jutro jadę do Millenium. Mają tam coś dające po roku ~2,55% przed "belką".

Kiedyś w czasach Nordei (przejętej wraz ze mną przez PKO) zakładałem lokaty przez internet w kilka chwil - bo wszelkie dane miałem podane wręcz "na tacy". A interfejs PKO jest tak nieintuicyjny i informacje tak porozrzucane, że odechciewa się kontaktów z nimi zarówno przez WWW, jak i w oddziale...
                                              Adam... Używam:

Komentarz

• endryu
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3773
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ale to cholernie uciążliwe pilnować paru lokat rozrzuconych po kilku bankach. Jutro jadę do Millenium. Mają tam coś dające po roku ~2,55% przed "belką".
                                                Nic uciążliwego Zaznaczasz lokatę jako nieodnawialną, wskazujesz nr konta w swoim banku i po okresie lokaty kasa wraca na konto.
                                                Jutro jadę do Millenium. Mają tam coś dające po roku ~2,55% przed "belką".
                                                Nie warto jechać. Przy browarze przez neta lepiej np w http://www.bankier.pl/lokaty/porowna...dvar/0/0/1/0/0 lub

Korzystałem z tych produktów. Szybka realizacji zza klawiatury
                                                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                                =================================================

Komentarz

• maxpaynemm
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1764
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, Tu masz ofertę na 2,75% -4m oraz 2,85% - 7m jak załozysz sam przez neta. Niestety na lokatach szału nie ma i narazie nie bedzie.

Alior Bank to ogólnopolski bank uniwersalny, obsługujący wszystkie segmenty rynku. Oferta banku skierowana jest do klientów, którzy oczekują wyższej jakości usług i doradztwa. W ofercie dla klientów indywidualnych i firm: konto osobiste, lokaty, kredyty, pożyczki, karty kredytowe.
                                                  Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• karuzel
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 210

Sprawdź ofertę SMART BANK mają konto oszędnościowe coś koło 3% lub 3,1% do 50.000 zł

Komentarz

Pracuję...