A może macie ochotę na torcik, ale jaki :wink: Aż żal byłoby jeść.
Cos dobrego ale dla nas nie Octavek
Zwiń
X
-
bardzo prosty przepis...
na -> Bigos bez kapusty
Składniki: 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg ogórków kiszonych, 1/2 kg marchwi, 25 dag papryki czerwonej, 25 dag boczku wędzonego, 25 dag kiełbasy, 20 dag przecieru pomidorowego, sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w słupki, a cebule, kiełbasę i boczek w kostkę. Razem przełożyć na patelnie i smażyć. Ogórki, paprykę i marchewkę pokroić równie w kostkę i smażyć na osobnej patelni. Gdy wszystko się podsmażyć, wsypać do garnka, dodać przecier pomidorowy, podlać woda i dusić ok. 40 minut. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło
z pieczywem. Przepis na około 8 porcji. Smacznego
P.S. piernik było wiele razy......nie ma to jak Octavia :drive:
>>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<
Komentarz
-
-
Zupa gulaszowa - GULYÁS LEVES
Składniki:
1. 40 dkg wołowiny lub wieprzowiny w zależności od gustu;
2. łyżka smalcu;
3. 1 duża cebula;
4. 1 duży pomidor bez skórki;
5. 1 zielona papryka najlepiej bez skórki;
6. 2 pietruszki;
7. 2 marchewki;
8. 4-5 ziemniaków;
9. koncentrat pomidorowy;
10. kostka rosołowa;
11. łyżka mąki;
12. przyprawy (czerwona papryka w proszku słodka, majeranek, sól, pieprz)
Bazuję na przepisie Mistrza Makłowicza, ale dodałam kilka składników wg swojego gustu i upodobań Nie ma w niej kminku, gdyż Makłowicz mówił, że węgrzy tej przyprawy nie dodają.
Posiekać drobno jedną dużą cebulę, a następnie zeszklić na smalcu. Posypać jedną łyżką czerwonej papryki w proszku i uważać, żeby się nie przypaliła. Dodać 400g wołowiny pociętej w drobną kostkę i podsmażyć. Posolić, popieprzyć, dodać jednego pociętego pomidora i zieloną paprykę. Zalać 1,2 litra wody i wrzucić kostkę rosołową. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w plasterki pietruszkę i marchewkę. Na końcu pocięte w dużą kostkę ziemniaki. Dodać koncentrat i gotować na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.
Na końcu zagęścić mąką lekko zbrązowioną na patelni. Najlepiej do mąki dodać trochę zupy i wymieszać, następnie przez sitko przelać do garnka, żeby nie było grudek Polecam zupka wychodzi bardzo smaczna
Komentarz
-
-
djczas, to już wiadomo, skąd nasza kuchareczka hubert78-tka tak świetnie gotuje...nie ma to jak Octavia :drive:
>>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<
Komentarz
-
-
Jak ktoś lubi sobie robić kanapki to polecam pastę serową do kanapek
składniki
100 gram bryndzy
200 gram sera białego
pół puszki makreli w oleju
1/3 puszki śledzików anchovies
pół puszki sardynek Brunshwik w sosie tabasco
mała śmietana kwaśna 18%
jak robimy
sery wkładamy do robota i mixujemy lub ugniatamy widelcem dodajemy śmietanę mixujemy(ugniatamy), dodajemy makrele i tak jak na początku mixujemy(ugniatamy),
to samo robimy z resztą składników do smaku solimy i pieprzymy. Podajemy na kanapkach z chleba lub tostach ewentualnie podajemy w miseczce do zamaczania bagietki smacznego
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasJak ktoś lubi sobie robić kanapki to polecam pastę serową do kanapek
składniki
100 gram bryndzy
200 gram sera białego
pół puszki makreli w oleju
1/3 puszki śledzików anchovies
pół puszki sardynek Brunshwik w sosie tabasco
mała śmietana kwaśna 18%Takie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
Akurat sezon więc polece cos co w naszej, polskiej kuchni nie często bywa.
Danie bardzo proste, stosunkowo szybkie, bardzo smaczne, tanie, lekkie ale sycące.
Australijska zupa, krem z dyni.
Na cca. 2,5 litra zupy potrzebujemy 1/2 dyni o średnicy cca. 30-40 cm. Im dynia bardziej pomarańczowa tym lepiej, bo smak bedzie tym bardziej wyrazisty. Mało dojrzała dynia tez sie nadaje, ale wiadomo... dojrzałe najlepsze
1. Gotujemy 1 litr bulion z czegokolwiek. Najbardziej neutralny będzie drobiowy, bo najmniej wpływa sobą na smak zupy, a przeciez ma to byc zupa z dyni W wersji super szybkiej mozna równiez uzyć kostek rosołowych.
2. W czasie, kiedy gotuje sie nam bulion, myjemy dokładnie dynię, aby ani gram piasku nie został (skrzypi nieprzyjemnie w zębach). Wyjmujemy pestki - to trzeba zrobic dokładnie, bo pestki choćby 2 dni gotował, nie rozgotują się i potem pluć trzeba, trocinami.
3. Kiedy mamy juz bulion, nalezy go przecedzić, aby nie zostały żadne kostki. Mięsko i warzywa można spowrotem wrzucić do zupy, ale nie jest to przymus, a bardziej wariacja.
4. Wypestkowaną, wspomnianą 1/2 dyni, obieramy ze skórki i kroimy na dużą kostkę (moze byc nawet 4x4 )
5. Wrzucamy do 1 l czystego bulionu
6. Kroimy w dużą kostkę, 2-3 duże cebule (Może być również ostry por, zamiast częsci cebuli. Dodaje to nawet unikalnego aromotu)
7. Wrzucamy do garnka i wszystko razem gotujemy około 35-50 minut (zależnie od stopnia dojrzałości dyni), pod przykryciem.
8. Kiedy dynia jest jeszcze lekko twarda (mniej wiecej jak niedogotowane ziemniaki), wyłączamy gaz i wszystko w garnku miksujemy. Miksujemy tak aby zupa przybrała konsystencje kremu, ale nie była całkowicie "zhomogenizowana". Maleńkie, chrupiace grudki dyni dodają uroku jedzeniu. (Ostroznie przy miksowaniu! bo lubi pryskać i nie dość, że wszystko wokoło upier... na pomarańczowo, to sie jeszcze poparzyć można)
9. Doprawiamy najlepiej Vagetą i pieprzem, ew. sosem Tabasco lub Salsa Habanero. Ale bardzo ostrożnie, bo ostry smak nie ma gdzie "zginąć" i wystarczy naprawdę 2 krople Tabasco, albo jedna Habanero. Pamietajmy, ze to lekka zupa warzywna, która ma naturalnie słodkawy smak))
10. Ja dodaję na koniec pół małego pudełeka kwaśnej smietany 18%, a czasami łyżke masła.
Mieszamy dokładnie, wlewany do miseczek. Można posypać czymś zielonym z wierzchu, mozna posypać grzankami, przepalonymi na złoto w piekarniku, mozna dosypac groszku ptysiowego.
Jemy ostrożnie, żeby sie nie poparzyć Zupa, tak jak budyń, potrafi z wierzchu być chłodna, a centymetr niżej wrząca.Takie są i tak najpiekniejsze...
Komentarz
-
-
a ja polecam grill'a elektrycznego, ale z plyta zamiast kratki.
Losos filet nie mrozony tylko swiezy. Klade na goraca plyte skora do dolu. Po chwili, tak z minute przewracam go na druga strone, czyli skora do gory. Skora jest lekko przyrumieniona, odrywam ja bardzo latwo. Pod skora znajduje sie dosyc duzo tluszczu. Odwracam go znowu, czyli strona z ktorej wlasnie zdalem skore do dolu. Naturalny tluszczyk zaczyna wyciekac, rybka zaczyna sie rumienic. Potem na druga strone, tak samo przyrumieniam i gotowe. Zadnych przypraw i kombinowania. Jedyna wada, to ze trzeba potem mocno przewietrzyc, bo jedzie surowa ryba w domu ale co tam, warto, smaczne i zdrowe.
Generalnie taki grill to swietna sprawa, bo nie wysusza tak jak takie z kratka. Piersi kurze tez wychdza super, bo sie tak nie wysuszaja.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Dawno nikt juz nie pisal, to zamieszcze i swoj post i odswieze tego kotlecika
Przepis na Cannelloni zapiekane w duuuuzej ilosci sera. ( taki przepis, ktory wymyslilem z lenistwa, bo nie chcialo mi sie smazyc miesa mielonego z cebula, dodawac do niego obranych pomidorow ze skorki i dusic tego, zeby mialo w miare zwiezla konsystencje ) Mojej dziewczynie smakowalo bardzo ( musze wierzyc na slowo ) i rzekomo po spozyciu tego duzo bardziej mnie kochala :twisted:
Na samyejszym poczatku ustawiamy nasz piekarnik na 200 stopni i ogrzewanie od gory i dolu.
Do rzeczy :arrow: skladniki :
makaron prima gusto - typu cannelloni ( czerwone opakowanie )
paczka sera mozzarella bialego w zalewie, najlepiej santa lucia\
kostka sera zoltego, najlepiej gouda
mala cebulka
polowka papryki czerwonej albo zielonej ( zolta tutaj nie przypasi )
smietana do gotowania
2 paczki sosu carbonara jak na zdjeciu ( ewentualnie mozna kupic inny sos, np pomidorowy czy cos :arrow: choc carbonara na 100% lepszy :szeroki_usmiech )
kawalek boczeczku
przyprawa do makaronu
musztarda meksykanska kamisu ( na bazie gorczycy )
swieza bazylia na oknie
Teraz tak. Na 1 osobe spokojnie mozna zalozyc, ze bedzie trzeba 10 rurek. Wcyaigamy tylez ile trzeba z pudelka, a te wstawiamy na miejsce, jesli jakies zostaly. Bierzemy zaroodporne naczynie i smarujemy mocno maslem. Nastepnie kroimi ser i mozzarelle w paski, kroimi w kostke papryke, cebule i boczek. Wyjmujemy 1 litrowy garnuszek, zalewamy tyle wody x2 ile jest na instrukcji sosu carbonara. i wsypujemy tam zawartosc torebek ( 1 na osobe, przypominam ). Ma sie lekko odstac.
Rurki nadziewamy 1 paskiem mozzarelli i 1 paskiem sera zoltego, a na bokach wsadzamy po troche boczku, tak zeby to lekko przytkac.
Nastepnie rurki nalezy ulozyc jedna przy drugiej w zaroodpornym naczyniu.
Rurki poryspujemy cebula, papryka, zalewamy bardzo delikatnie smietana, sypiemy na makaron przyprawe specjalnie do niego, nastepnie delikatnie, nakladamy niewielka ilosc musztary meksykanskiej ( doslownie po 4-8 ziarenek w niektore miejsca )
Gdy juz skonczylismy ten proces, zabieramy sie za sos. Stawiamy nasz garnuszek na gazie, gotujemy. Dosypujemy garsc pokrojonego w kosteczke boczku ( tak tak, nasza potrawa bedzie obfita w boczek :twisted: ) i pare listkow bazylii ( trzeba pamietac o tym, ze nie kazdy ma swieza bazylie na oknie ), ktore rwiema nad garnkiem na kawaleczki. Tak przygotowany sos ( gdy juz zgestnieje ) zalewamy do makaronu, ktory nastepnie wstawiamy na circa 20 minut do piekarnika
Bon apetit.Załączone pliki- p1040593_161.jpg (56,4 KB, 205 odsłon)
- p1040592_319.jpg (74,7 KB, 205 odsłon)
- p1040587_653.jpg (50,7 KB, 205 odsłon)
- p1040583_264.jpg (59,0 KB, 205 odsłon)
- p1040582_569.jpg (78,7 KB, 205 odsłon)
- p1040581_122.jpg (77,8 KB, 205 odsłon)
- p1040580_189.jpg (56,6 KB, 205 odsłon)
- p1040579_161.jpg (73,9 KB, 205 odsłon)
- p1040577_131.jpg (54,4 KB, 205 odsłon)
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
marcinowski1983
-
hubert78, ale pomysl sobie, ze ekstaza smakowa dla kubkow jest wieksza, gdy zamiast serem nadziejesz te rureczki miesem mielonym w sosie pomidorowym z cebulka
Wtedy jest juz .... orgazm kulinarny ... ale na to trzeba troche czasu, zeby odpowiednio przysmazyc mieso mieloneByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78PS Uwielbiam kuchnię włoskąByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
Komentarz