Cos dobrego ale dla nas nie Octavek

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piernik
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 975
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

    #26
    A może macie ochotę na torcik, ale jaki :wink: Aż żal byłoby jeść.

    Komentarz

    • Hunter
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1655

      #27
      bardzo prosty przepis...

      na -> Bigos bez kapusty

      Składniki: 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg ogórków kiszonych, 1/2 kg marchwi, 25 dag papryki czerwonej, 25 dag boczku wędzonego, 25 dag kiełbasy, 20 dag przecieru pomidorowego, sól, pieprz, majeranek

      Sposób przygotowania:
      Pieczarki pokroić w słupki, a cebule, kiełbasę i boczek w kostkę. Razem przełożyć na patelnie i smażyć. Ogórki, paprykę i marchewkę pokroić równie w kostkę i smażyć na osobnej patelni. Gdy wszystko się podsmażyć, wsypać do garnka, dodać przecier pomidorowy, podlać woda i dusić ok. 40 minut. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło
      z pieczywem. Przepis na około 8 porcji. Smacznego

      P.S. piernik było wiele razy...
      ...nie ma to jak Octavia :drive:
      >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

      Komentarz

      • koja86
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 3178

        #28
        Hunter, muszę to upichcić zapowiada się smacznie
        Takie zwykłe Ambiente

        Komentarz

        • hubert78
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1576

          #29
          Zupa gulaszowa - GULYÁS LEVES


          Składniki:
          1. 40 dkg wołowiny lub wieprzowiny w zależności od gustu;
          2. łyżka smalcu;
          3. 1 duża cebula;
          4. 1 duży pomidor bez skórki;
          5. 1 zielona papryka najlepiej bez skórki;
          6. 2 pietruszki;
          7. 2 marchewki;
          8. 4-5 ziemniaków;
          9. koncentrat pomidorowy;
          10. kostka rosołowa;
          11. łyżka mąki;
          12. przyprawy (czerwona papryka w proszku słodka, majeranek, sól, pieprz)

          Bazuję na przepisie Mistrza Makłowicza, ale dodałam kilka składników wg swojego gustu i upodobań Nie ma w niej kminku, gdyż Makłowicz mówił, że węgrzy tej przyprawy nie dodają.

          Posiekać drobno jedną dużą cebulę, a następnie zeszklić na smalcu. Posypać jedną łyżką czerwonej papryki w proszku i uważać, żeby się nie przypaliła. Dodać 400g wołowiny pociętej w drobną kostkę i podsmażyć. Posolić, popieprzyć, dodać jednego pociętego pomidora i zieloną paprykę. Zalać 1,2 litra wody i wrzucić kostkę rosołową. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w plasterki pietruszkę i marchewkę. Na końcu pocięte w dużą kostkę ziemniaki. Dodać koncentrat i gotować na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.
          Na końcu zagęścić mąką lekko zbrązowioną na patelni. Najlepiej do mąki dodać trochę zupy i wymieszać, następnie przez sitko przelać do garnka, żeby nie było grudek Polecam zupka wychodzi bardzo smaczna

          Komentarz

          • djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

            #30
            Zamieszczone przez hubert78
            dodałam
            hubert78-tka :wink: czy ja źle widze

            Komentarz

            • Hunter
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1655

              #31
              djczas, to już wiadomo, skąd nasza kuchareczka hubert78-tka tak świetnie gotuje
              ...nie ma to jak Octavia :drive:
              >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

              Komentarz

              • hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

                #32
                buehhhheeeheee i no i wyszło na jaw że palgiat :szeroki_usmiech a tak się chciałam popisać

                PS narzekaliście na brak wpisów od kobiet a tu proszę niespodzianka ( kurna chata ale mnie te stringi cisną)

                Komentarz

                • djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

                  #33
                  Jak ktoś lubi sobie robić kanapki to polecam pastę serową do kanapek
                  składniki
                  100 gram bryndzy
                  200 gram sera białego
                  pół puszki makreli w oleju
                  1/3 puszki śledzików anchovies
                  pół puszki sardynek Brunshwik w sosie tabasco
                  mała śmietana kwaśna 18%

                  jak robimy

                  sery wkładamy do robota i mixujemy lub ugniatamy widelcem dodajemy śmietanę mixujemy(ugniatamy), dodajemy makrele i tak jak na początku mixujemy(ugniatamy),
                  to samo robimy z resztą składników do smaku solimy i pieprzymy. Podajemy na kanapkach z chleba lub tostach ewentualnie podajemy w miseczce do zamaczania bagietki smacznego

                  Komentarz

                  • koja86
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 3178

                    #34
                    Zamieszczone przez djczas
                    Jak ktoś lubi sobie robić kanapki to polecam pastę serową do kanapek
                    składniki
                    100 gram bryndzy
                    200 gram sera białego
                    pół puszki makreli w oleju
                    1/3 puszki śledzików anchovies
                    pół puszki sardynek Brunshwik w sosie tabasco
                    mała śmietana kwaśna 18%
                    Jutro robię mam ory bryndzę zakopiańską :szeroki_usmiech
                    Takie zwykłe Ambiente

                    Komentarz

                    • dinderi
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 129

                      #35
                      Akurat sezon więc polece cos co w naszej, polskiej kuchni nie często bywa.
                      Danie bardzo proste, stosunkowo szybkie, bardzo smaczne, tanie, lekkie ale sycące.

                      Australijska zupa, krem z dyni.

                      Na cca. 2,5 litra zupy potrzebujemy 1/2 dyni o średnicy cca. 30-40 cm. Im dynia bardziej pomarańczowa tym lepiej, bo smak bedzie tym bardziej wyrazisty. Mało dojrzała dynia tez sie nadaje, ale wiadomo... dojrzałe najlepsze

                      1. Gotujemy 1 litr bulion z czegokolwiek. Najbardziej neutralny będzie drobiowy, bo najmniej wpływa sobą na smak zupy, a przeciez ma to byc zupa z dyni W wersji super szybkiej mozna równiez uzyć kostek rosołowych.
                      2. W czasie, kiedy gotuje sie nam bulion, myjemy dokładnie dynię, aby ani gram piasku nie został (skrzypi nieprzyjemnie w zębach). Wyjmujemy pestki - to trzeba zrobic dokładnie, bo pestki choćby 2 dni gotował, nie rozgotują się i potem pluć trzeba, trocinami.
                      3. Kiedy mamy juz bulion, nalezy go przecedzić, aby nie zostały żadne kostki. Mięsko i warzywa można spowrotem wrzucić do zupy, ale nie jest to przymus, a bardziej wariacja.
                      4. Wypestkowaną, wspomnianą 1/2 dyni, obieramy ze skórki i kroimy na dużą kostkę (moze byc nawet 4x4 )
                      5. Wrzucamy do 1 l czystego bulionu
                      6. Kroimy w dużą kostkę, 2-3 duże cebule (Może być również ostry por, zamiast częsci cebuli. Dodaje to nawet unikalnego aromotu)
                      7. Wrzucamy do garnka i wszystko razem gotujemy około 35-50 minut (zależnie od stopnia dojrzałości dyni), pod przykryciem.
                      8. Kiedy dynia jest jeszcze lekko twarda (mniej wiecej jak niedogotowane ziemniaki), wyłączamy gaz i wszystko w garnku miksujemy. Miksujemy tak aby zupa przybrała konsystencje kremu, ale nie była całkowicie "zhomogenizowana". Maleńkie, chrupiace grudki dyni dodają uroku jedzeniu. (Ostroznie przy miksowaniu! bo lubi pryskać i nie dość, że wszystko wokoło upier... na pomarańczowo, to sie jeszcze poparzyć można)
                      9. Doprawiamy najlepiej Vagetą i pieprzem, ew. sosem Tabasco lub Salsa Habanero. Ale bardzo ostrożnie, bo ostry smak nie ma gdzie "zginąć" i wystarczy naprawdę 2 krople Tabasco, albo jedna Habanero. Pamietajmy, ze to lekka zupa warzywna, która ma naturalnie słodkawy smak))
                      10. Ja dodaję na koniec pół małego pudełeka kwaśnej smietany 18%, a czasami łyżke masła.
                      Mieszamy dokładnie, wlewany do miseczek. Można posypać czymś zielonym z wierzchu, mozna posypać grzankami, przepalonymi na złoto w piekarniku, mozna dosypac groszku ptysiowego.

                      Jemy ostrożnie, żeby sie nie poparzyć Zupa, tak jak budyń, potrafi z wierzchu być chłodna, a centymetr niżej wrząca.
                      Takie są i tak najpiekniejsze...

                      Komentarz

                      • tomek
                        L&K
                        • 2005
                        • 1078

                        #36
                        a ja polecam grill'a elektrycznego, ale z plyta zamiast kratki.
                        Losos filet nie mrozony tylko swiezy. Klade na goraca plyte skora do dolu. Po chwili, tak z minute przewracam go na druga strone, czyli skora do gory. Skora jest lekko przyrumieniona, odrywam ja bardzo latwo. Pod skora znajduje sie dosyc duzo tluszczu. Odwracam go znowu, czyli strona z ktorej wlasnie zdalem skore do dolu. Naturalny tluszczyk zaczyna wyciekac, rybka zaczyna sie rumienic. Potem na druga strone, tak samo przyrumieniam i gotowe. Zadnych przypraw i kombinowania. Jedyna wada, to ze trzeba potem mocno przewietrzyc, bo jedzie surowa ryba w domu ale co tam, warto, smaczne i zdrowe.
                        Generalnie taki grill to swietna sprawa, bo nie wysusza tak jak takie z kratka. Piersi kurze tez wychdza super, bo sie tak nie wysuszaja.
                        O2FL RS | S2 | F2

                        Komentarz

                        • misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

                          #37
                          Dawno nikt juz nie pisal, to zamieszcze i swoj post i odswieze tego kotlecika


                          Przepis na Cannelloni zapiekane w duuuuzej ilosci sera. ( taki przepis, ktory wymyslilem z lenistwa, bo nie chcialo mi sie smazyc miesa mielonego z cebula, dodawac do niego obranych pomidorow ze skorki i dusic tego, zeby mialo w miare zwiezla konsystencje ) Mojej dziewczynie smakowalo bardzo ( musze wierzyc na slowo ) i rzekomo po spozyciu tego duzo bardziej mnie kochala :twisted:

                          Na samyejszym poczatku ustawiamy nasz piekarnik na 200 stopni i ogrzewanie od gory i dolu.

                          Do rzeczy :arrow: skladniki :
                          makaron prima gusto - typu cannelloni ( czerwone opakowanie )
                          paczka sera mozzarella bialego w zalewie, najlepiej santa lucia\
                          kostka sera zoltego, najlepiej gouda
                          mala cebulka
                          polowka papryki czerwonej albo zielonej ( zolta tutaj nie przypasi )
                          smietana do gotowania
                          2 paczki sosu carbonara jak na zdjeciu ( ewentualnie mozna kupic inny sos, np pomidorowy czy cos :arrow: choc carbonara na 100% lepszy :szeroki_usmiech )
                          kawalek boczeczku
                          przyprawa do makaronu
                          musztarda meksykanska kamisu ( na bazie gorczycy )
                          swieza bazylia na oknie

                          Teraz tak. Na 1 osobe spokojnie mozna zalozyc, ze bedzie trzeba 10 rurek. Wcyaigamy tylez ile trzeba z pudelka, a te wstawiamy na miejsce, jesli jakies zostaly. Bierzemy zaroodporne naczynie i smarujemy mocno maslem. Nastepnie kroimi ser i mozzarelle w paski, kroimi w kostke papryke, cebule i boczek. Wyjmujemy 1 litrowy garnuszek, zalewamy tyle wody x2 ile jest na instrukcji sosu carbonara. i wsypujemy tam zawartosc torebek ( 1 na osobe, przypominam ). Ma sie lekko odstac.

                          Rurki nadziewamy 1 paskiem mozzarelli i 1 paskiem sera zoltego, a na bokach wsadzamy po troche boczku, tak zeby to lekko przytkac.
                          Nastepnie rurki nalezy ulozyc jedna przy drugiej w zaroodpornym naczyniu.
                          Rurki poryspujemy cebula, papryka, zalewamy bardzo delikatnie smietana, sypiemy na makaron przyprawe specjalnie do niego, nastepnie delikatnie, nakladamy niewielka ilosc musztary meksykanskiej ( doslownie po 4-8 ziarenek w niektore miejsca )

                          Gdy juz skonczylismy ten proces, zabieramy sie za sos. Stawiamy nasz garnuszek na gazie, gotujemy. Dosypujemy garsc pokrojonego w kosteczke boczku ( tak tak, nasza potrawa bedzie obfita w boczek :twisted: ) i pare listkow bazylii ( trzeba pamietac o tym, ze nie kazdy ma swieza bazylie na oknie ), ktore rwiema nad garnkiem na kawaleczki. Tak przygotowany sos ( gdy juz zgestnieje ) zalewamy do makaronu, ktory nastepnie wstawiamy na circa 20 minut do piekarnika

                          Bon apetit.
                          Załączone pliki
                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

                          TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


                          Komentarz


                          • #38
                            Bazyli76, zapomniałeś jeszcze o Zielonej Budce na Teatralce :diabelski_usmiech

                            Komentarz

                            • Geralt
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 589

                              #39
                              misiek^wro, dzieki Tobie zrobilem sie glodny :slinka
                              pozdrawiam
                              Adam W.

                              Komentarz

                              • hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

                                #40
                                misiek^wro, wygląda bardzo apetycznie jutro wypróbuję 8)

                                Komentarz

                                • misiek^wro
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8321

                                  #41
                                  Spoko, jak mnie najdzie ochota na jedzenie, to za jakis czas wrzuce moze przepis na pizze, albo cus innego w sam raz do piwka
                                  Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                  Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                  ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

                                  TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


                                  Komentarz

                                  • hubert78
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1576

                                    #42
                                    misiek^wro, zrobiłem !!! wyszła zaje...fajna ale oczywiście nie był bym sobą gdym czegoś nie zmodyfikował :szeroki_usmiech
                                    Przepis godny polecenia

                                    Komentarz

                                    • misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

                                      #43
                                      hubert78, ale pomysl sobie, ze ekstaza smakowa dla kubkow jest wieksza, gdy zamiast serem nadziejesz te rureczki miesem mielonym w sosie pomidorowym z cebulka

                                      Wtedy jest juz .... orgazm kulinarny ... ale na to trzeba troche czasu, zeby odpowiednio przysmazyc mieso mielone
                                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

                                      TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


                                      Komentarz

                                      • hubert78
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1576

                                        #44
                                        misiek^wro, a ty myślisz że jak ja zrobiłem :szeroki_usmiech połowa naczynia żaroodpornego wg twojego przepisu a druga z mięsem :diabelski_usmiech mniam

                                        EDIT
                                        PS Uwielbiam kuchnię włoską

                                        Komentarz

                                        • misiek^wro
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8321

                                          #45
                                          Zamieszczone przez hubert78
                                          PS Uwielbiam kuchnię włoską
                                          Ja rowniez Dlatego przy najblizszej sposobnosci postaram sie zamiescic kolejny przepis :twisted:
                                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

                                          TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


                                          Komentarz

                                          • victopk
                                            Drive
                                            • 2006
                                            • 58

                                            #46
                                            Zamieszczone przez misiek^wro
                                            przy najblizszej sposobnosci postaram sie zamiescic kolejny przepis
                                            Całkiem dobrze się zapowiada.
                                            Chyba będziesz musiał przynosić próbki na spota i obawiam się, że na jednym kawałku i 16 - tu widelcach się nie skończy.

                                            Komentarz

                                            • hubert78
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1576

                                              #47
                                              victopk, he he dobrze powiedziane
                                              misiek^wro, NIe długo będziesz musiał napisać do Pimp my Car ( czy jakoś tak) co by Tobie bagażnik z Okci przerobili na mini kuchnie jak temu gościowi z Trabantem

                                              Komentarz

                                              • misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

                                                #48
                                                victopk, hehehe to zrobicie skladke na restauracje, ja moge gotowac :P
                                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

                                                TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


                                                Komentarz

                                                • hubert78
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1576

                                                  #49
                                                  Zamieszczone przez misiek^wro
                                                  victopk, hehehe to zrobicie skladke na restauracje, ja moge gotowac :P
                                                  A wexmiesz mnie na pomocnika ??? proszę :?

                                                  Komentarz

                                                  • misiek^wro
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8321

                                                    #50
                                                    Zamieszczone przez hubert78
                                                    A wexmiesz mnie na pomocnika ??? proszę :?
                                                    no to deal :diabelski_usmiech
                                                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

                                                    TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


                                                    Komentarz

                                                    Pracuję...