Cos dobrego ale dla nas nie Octavek

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iksik2
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2006
    • 844

    #51
    heh, tak siedzę, ślinka mi cieknie i ktoś obiecał przepis na pizze ale doczekać się nie mogę wiec wrzucam swój (porcja na dużą blachę z ciasta grubego lub na dwie z cienkiego):
    pół kilo mąki
    5dkg drożdży
    szklanka wody z mlekiem (samej wody, samego mleka, jak kto woli - mi najbardziej pasuje pół na pół)
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    trochę oliwy z oliwek
    ugotowanych i dokładnie utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków - tak na oko - około 5szt takich średnich - ważne żeby ich dokładnie rozgnieść żeby nie było grudek
    dodatki do wyboru do koloru

    Więc po kolei:
    wodę z mlekiem wlewamy do litrowego garnka (tak mniej więcej), sypiemy cukier, troszkę podgrzewamy i dajemy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Do sporego naczynia (ja używam takiej sporej plastikowej miski) wsypujemy mąkę, sól, wlewamy trochę oleju (około dwóch łyżek) i dodajemy ziemniaki. Jak rozczyn z drożdży zacznie rosnąć (zwiększy objętość tak ze 2-3 razy) to dodajemy go do mąki i mieszamy. Najpierw jakimś przyrządem typu łyżka co by się nie uświnić a później już ręcamy Mieszamy do bólu. Znaczy się aż ręce zaczną boleć No ogólnie długo aż ciasto będzie jednolite. I teraz cała zabawa polega na tym żeby zrobić odpowiednią konsystencję ciasta. Nie za miękkie (bo się będzie kleić) i nie za twarde (bo słabo wtedy rośnie). Trzeba po prostu złapać ten punkt w którym właśnie przestanie się do łapek kleić Wtedy najlepiej smakuje (po upieczeniu oczywiście :P )
    Teraz na blachę (lekko posmarowaną oliwą z oliwek) rozkładamy ciasto (na jedną lub dwie blachy), przykrywamy ściereczką i czekamy chwilę (im dłuższa chwila tym ciasto później będzie grubsze). Teraz można piekarnik wystartować (góra + dół) na ~200 stopni. Jak już ciasto będzie wyrośnięte (lub nie - zależy co kto lubi) wierzch smarujemy sosem pomidorowym (nie koncentratem bo jest za kwaśny - jak nie mam sosu pod ręką to super sprawdza się keczup z kotlina - jest gęsty i niezły w smaku) z przyprawami (lub bez przypraw - również wedle uznania - ja uwielbiam bazylię i oregano więc sypię tego sporo), na wierzch dodatki (jak już pisałem - co kto lubi) i do piekarnika. 10 min pieczemy sam dół (temp bez zmian), później dołączamy górę na kolejne 10 min czyli w sumie po 20 min od włożenia pizzy do piekarnika wyciągamy gotową
    Fotki zrobię przy kolejnym razie (znaczy jak ruszę d... do sklepu po składniki)

    PS. Jak ktoś nie wie po co ziemniaki to proponuję zrobić dwie porcje - jedna z ziemniakami druga bez i porównać
    o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

    Komentarz

    • misiek^wro
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8321

      #52
      iksik2, co do sosu, to ja robie wlasny na bazie keczapu kotlina do pizzy

      Biore tak mniej wiecej 2/3 keczapu do 1/3 oliwy z oliwek, wrzucam bazylii i przyprawy do pizzy i to mieszam ... Wtedy wychodzi zajefajny sosik.

      Generalnie moj przepis jest dosyc podobny, ale ja daje wiecej drozdzy( kolo 10dkg) i zamiast wody i mleka, daje wode mineralna
      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

      TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


      Komentarz

      • iksik2
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2006
        • 844

        #53
        misiek^wro, też dodawałem kiedyś oliwy do sosu, ale lepiej mi podchodzi właśnie sam sos lub keczup z przyprawami. A z wodą mineralną spróbuję przy najbliższej okazji
        o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

        Komentarz

        • djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

          #54
          a ja ostatnio się zażeram tym co na zdjęciu
          Załączone pliki

          Komentarz

          • misiek^wro
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8321

            #55
            djczas, przepis :idea: :!:
            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

            TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


            Komentarz

            • djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

              #56
              misiek^wro, he he chciałbyś :P

              a więc kupujesz około 3 kilo pomarańczy około 4 do 6 gruszek wyciskasz sok i wlewasz do garnka dodajesz łyżkę szafranu i obrane gruszki wrzucasz do środka i gotujesz je w soku z pomarańczy po ugotowaniu odstawiasz na kilka godzin najlepiej na noc do tego ser mascarpone wanilia świeża

              Ser mieszamy ze śmietanką i świeżą wanilią a na koniec posypujemy prażonymi pistacjami
              to tak w skrócie bo przepis posiada moja mama a to będzie specjalność zakładu i tajemnica wyrobu (receptura) składniki mogę podać i podałem

              Komentarz

              • endryu
                RS
                • 2006
                • 3773
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

                #57
                Zamieszczone przez djczas
                a to będzie specjalność zakładu
                kiedy będzie czynny zakład :slinka :food :slinka :food :slinka :food :?:
                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                =================================================

                Komentarz

                • djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

                  #58
                  endryu, jak tylko dostane kredyt to w ciągu miesiąca
                  dziś na obiad testowałem
                  zupę rosół chiński won ton z pierożkami i grzybami mun
                  na drugie danie risotto z dzikiego ryżu plus sałatka z akpusty pekińskiej pomidorów papryki w sosie winegret i żeberka w sosie hoi sin

                  Komentarz

                  • misiek^wro
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8321

                    #59
                    Zamieszczone przez djczas
                    na drugie danie risotto z dzikiego ryżu plus sałatka z akpusty pekińskiej pomidorów papryki w sosie winegret i żeberka w sosie hoi sin

                    Wczoraj jadlem takie rissoto, ale zmodyfikowane w sosie serowo pomidorowym z bazylia i siekana jagniecina z czonskiem Mistrzostwo
                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

                    TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


                    Komentarz

                    • djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

                      #60
                      he he dużo ciekawych pomysłów znajdziecie tutaj www.kuchnia.tv program tv do obejrzenia na cyfrze plus powiem naprawdę warto pooglądać bo zmienia on pogląd na kuchnie i jedzenie

                      Ostatnio namiętnie oglądam hells kitchen oraz kuchenne koszmary Gordona Ramseya

                      pierwszy jest na tvn style a drugi program na bbc lifestyle :diabelski_usmiech kurde mogli by to zapodać na tvn turbo

                      Komentarz

                      • meridomaniak
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 875
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

                        #61
                        Kilka dni temu zrobilem golonki z przepisu, ktory podal djczas. Wyszly na prawde dobre. Zmodyfikowalem troche przepis i natarlem je czosnkiem, ale po upieczeniu nie bylo nic czuc. Piwa zreszta tez nie za bardzo. Tak to wyszlo:



                        polecam
                        był Golf | jest Octavia

                        Komentarz

                        • oolsztyniak
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6647
                          • Superb II combi (3T5)
                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

                          #62
                          misiek^wro, jutro jak wroce do domu to pedze do sklepera i robie zakupy na Twoj przepis z tym makaronem mam nadzieje ze moja kobita sie ucieszy jak zrobie obiadek dam znac jak wyszlo
                          Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                          Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

                          Komentarz

                          • misiek^wro
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8321

                            #63
                            oolsztyniak, mysu sie ucieszyc Innej opcji nie ma, moja mnie meczy srednio raz na 2 tygodnie, zebym zrobil makaron
                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

                            TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


                            Komentarz

                            • oolsztyniak
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6647
                              • Superb II combi (3T5)
                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

                              #64
                              Zamieszczone przez misiek^wro
                              oolsztyniak, mysu sie ucieszyc Innej opcji nie ma, moja mnie meczy srednio raz na 2 tygodnie, zebym zrobil makaron
                              ja tą Twoją potrawe troche zmodyfikuję ale większa część będzie według Twojego przepisu
                              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

                              Komentarz

                              • misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

                                #65
                                Zamieszczone przez oolsztyniak
                                ja tą Twoją potrawe troche zmodyfikuję
                                Na tym polega gotowanie
                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

                                TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!


                                Komentarz

                                • natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

                                  #66
                                  Polędwiczki w sosie kurkowym.

                                  Składniki:
                                  - 1 sprawiona polędwiczka wieprzowa
                                  - 0,3-0,4 kg kurek świeżych
                                  - 1 duża cebula
                                  - śmietanka 18%
                                  - sól, pieprz do smaku
                                  - łyżka masła

                                  Mięso:
                                  - polędwiczkę wieprzową opłukać, osuszyć i zdjąć błony, pokroić w 1cm plastry, ubić lekko dłonią, natrzeć oliwą, rozmarynem, pieprzem i solą, do lodówki na noc
                                  - następnego dnia, krótko grillować na patelni grillowej, żeby mięso nie stwardniało, zdjąć i dać mu odpocząć Uśmiech

                                  Sos:
                                  - kurki oczyścić i gotować ok 5-7 minut
                                  - cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić), dodać obgotowane kurki na ok. 3 minuty, a następnie szklankę bulionu z warzyw i gotować jeszcze 10-15 minut, dodać śmietanę, gotować do zredukowania i zgęstnienia
                                  - przyprawić solą i pieprzem

                                  Do przygotowanego sosu dodać polędwiczki i gotować na bardzo małym ogniu ok 5 minut.

                                  Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami gotowanymi na parze.

                                  Smacznego

                                  Szukam przepisu na kaczkę nadziewaną kaszą i królika w sosie śmietanowym :diabelski_usmiech

                                  [ Dodano: Pon 19 Mar, 12 14:48 ]
                                  Szukam przepisów na zimne przekąski, coś polecicie?

                                  Komentarz

                                  Pracuję...