Jak myjecie swoje ©kody? ankieta

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ufo
    L&K
    • 2008
    • 1475
    • Octavia III combi (5E5)
    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Big, słuchaj, bo z tego co piszesz, "handlujesz" tymi środkami?
    bo mam pytanie, czy masz w zestawie mleczko czy też politurę z technologią NANO-TEC?

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez ufo
      Big, słuchaj, bo z tego co piszesz, "handlujesz" tymi środkami?
      :szeroki_usmiech nie, nie handluje tymi srodkami, ani nie mam nic wspólnego z tą firmą Zamawiam je tak jak wszyscy przez Nexusa, lub na ich stronie internetowej. Po prostu mam świra na punkcie autodetailingu A że jest to uznana w świecie chemii samochodowej marka (tak jak. np. Jaguar czy Maybach w świecie samochodowym) to używam ich kosmetyków. Jesli miałbym polecić jeszcze inne marki to Auto Glym, Swisswax, Chemical Brothers.

Zamieszczone przez ufo
      czy masz w zestawie mleczko czy też politurę z technologią NANO-TEC?
      Mequiars nie ma kosmetyków z ta technoligią. Ale to co ma wystarczy w zupełnosci do porzadego wyczyszczenia i zabezpieczenia auta. Co do powłaki Nano-Tec. Nie łudz się, że to zabepzieczy auto na wiecej niz 2-3 miesiace

[ Dodano: Czw 12 Lut, 09 22:29 ]
      Zamieszczone przez ufo
      czy też politurę
      Jesli chodzi o czystą politurę (odżywkę lakieru) to jest nią DC Step2 - dzieki niemu osiagniesz głeboki "mokry" połysk oraz wieksza głębię szczególnie na ciemnych lakierach.
      Zamieszczone przez ufo
      mleczko
      Podejrzewam, że chodzi ci o wosk do zabezpieczenia uzyskanego wczesniej efektu. Jesli tak, to polecam NTX 2.0 - genialny wosk.
      Ale jeśli mam być szczery to podstawą całego procesu jest Quick Clay, a dokładnie glinka którą ten zestaw zawiera. Bez niej żadno porządne czyszczenie lakieru nie moze sie odbyć
      Czarny Elegance

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1086
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Wszystko co piszą użytkownicy jest prawdą, pielęgnacja lakieru sprawia nie lada przyjemność, kiedy jeszcze samochód jest "nowy" i emocjonalnie związany z własnym "ja", i z trudami związanymi z jego zakupem. Ale po paru latach zostaje tylko dbałość o to aby nie było rdzy, i to tak naprawdę jest najważniejsze. Wygląd schodzi na drugi plan, a także dochodzi leniwość w wykonywaniu tak naprawdę bezsensownych czynności związanych z "błyszczeniem" samochodu.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Marian 2
          Wygląd schodzi na drugi plan, a także dochodzi leniwość w wykonywaniu tak naprawdę bezsensownych czynności związanych z "błyszczeniem" samochodu.
          Niestety kolego ale nie moge sie z tym zgodzić czydszczenie 13 letniego Fiata Punto mojej zony sprawia mi wieskza przyjemnosc niz czyszczenie 1.5 rocznej mojej Octavki Na takim starym lakierze duzo lepiej widac efekty działania porządnych kosmetyków i daje to duuużo wiekszą farajda niz czyszczenie fabrycznie nowego auta które ma lakier w i tak idealnym stanie
          Oto efekty takiego czyszczenia 13 letniego auta: http://www.forum.meguiars.pl/viewtopic.php?f=14&t=294
          Czarny Elegance

Komentarz

• ufo
            L&K
            • 2008
            • 1475
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Big
            Nie łudz się, że to zabepzieczy auto na wiecej niz 2-3 miesiace
            właśnie mam taki środek /foto/, którego wypróbowałem już w listopadzie. na wiosnę robię poprawkę. jak do tej pory spisuje się znakomicie. powiem szczerze, że od stycznia nie myłem gąbką auta /pogoda/, tylko spłukuje go co tydzień zimna woda pod ciśnieniem. może nie wytrzyma 6 miesięcy jak jest napisane na butelce ale naprawdę jest godny polecenia.
            Załączone pliki

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Ufo, ale co ten środek ma robić?? zabezpieczeć przed działaniem czynników zewnetrznych? Czyscić lakier? Odzywiac lakier?
              Czarny Elegance

Komentarz

• ufo
                L&K
                • 2008
                • 1475
                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Big, czyści i zabezpiecza przed czynnikami zewnętrznymi

Komentarz

• zpluta
                  L&K
                  • 2008
                  • 1194

A mogę zapytać (tak dodatkowo) ile czasu i pieniędzy np. miesięcznie lub rocznie poświęcacie na glancowanie swoich samochodów i na te wszystkie super-środki? Bo tak się zastanawiam, czy podobne podejście jak Wasze jest w moich możliwościach czasowych i finansowych
                  :

Komentarz

• Arti_r1
                    RS
                    • 2008
                    • 2626

zpluta że tak powiem na porządne czyszczenie poświęcisz część niedzieli i autko będzie zrobione na glanz hehe.A jeśli chodzi o koszty to już zależy jakiś środków chcesz użyć A jeśli chodzi o takie tam tylko mycie i konserwacja to tak mniej więcej 2h
                    Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                    Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• zpluta
                      L&K
                      • 2008
                      • 1194

Mi odkurzanie środka, mycie i woskowanie zajmuje na pewno więcej niż 2 godziny. Chyba że ktoś pomoże polerować.

:

Komentarz

• Arti_r1
                        RS
                        • 2008
                        • 2626

Noo widzę do polerowania to masz pomocników :szeroki_usmiech Każdy ma swoje zadanie heh A tak na poważnie,to mnie takie całkiem porządne czyszczenie samochodu po zimie zajmuje parę dobrych godzinek.W okresie letnim jest już trochę krócej
                        Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                        Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• rollcage
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 168

ja uzywam aktywnej piany i karchera, tylko dokładnie czyszcze niz na myjniach

Komentarz

• 2pac
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1476
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mycie ręczne, gąbka wiadro, wąż, karcher i rozne srodki konserwujace
                            President Johnny II + President Florida/ ML-145
                            O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                            OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez zpluta
                              A mogę zapytać (tak dodatkowo) ile czasu i pieniędzy np. miesięcznie lub rocznie poświęcacie na glancowanie swoich samochodów i na te wszystkie super-środki?
                              Wiesz nie licze tego. Ale w okresie wisenno-letnim myję samochód ok. 3-4 razy w miesiącu w tym raz w miesiącu stosuje cały kompletny proces (mycie, przegotowanie powierzchni, polerowanie, zabezpieczanie do tego to co przy każdym myciu czyli: odkurzanie, mycie i pastowanie felg, nabłyszczanie opon,, czyszczenie wnętrza) . Taki proces zajmuje ok 5 -6 godz . W okresie zimowym jest to 2 razy w miesiącu.
                              Co do wydatków. Hmmm, wcale nie są aż tak wysokie, bo pomimo tego, że kosmetyki kórych uzywam do tanich nie należą, to są one baaardzo wydajne (np. w lutym 2008 r. zamówiłem Quick Clay, Szampon, wosk, środek do nabłyszczania opon i do tej pory dodatkowo musiałem zamówić tylko szampon ( a czyszczę 2 auta, moje i zony). Takze w ogólnym rozrachunku wcale nie jest tak drogo
                              dodatkowo wszystkie aplikatowy, ręczniki do suszenia czy polerowania z tej firmy można po prostu uprać w pralce więc również nie są jednorazowego użytku

[ Dodano: Pią 13 Lut, 09 06:51 ]
                              Zamieszczone przez ufo
                              Big, czyści i zabezpiecza przed czynnikami zewnętrznymi
                              MOze to i dobre (Nigrin jest niezły) ale takie 2 w 1 mnie nie przekonuje Powiem ci tak, spróbuj glinki i wosku NTX 2.0 z oferty Mequiars, a nie wrócisz do innych kosmetyków - wiem co pisze bo też tak miałem
                              Czarny Elegance

Komentarz

• lookash_
                                Rider
                                • 2009
                                • 302

A co sądzicie o Nano Technologii są zakłady które dają nawet gwarancje na powlokę którą nałożą? Co prawda w Polsce jeszcze sie z takim nie spotkałem ale niemiaszki już proponują.
                                Czarny Szkodnik

Komentarz

• zpluta
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1194

Zamieszczone przez Big
                                  w okresie wisenno-letnim myję samochód ok. 3-4 razy w miesiącu w tym raz w miesiącu stosuje cały kompletny proces (mycie, przegotowanie powierzchni, polerowanie, zabezpieczanie do tego to co przy każdym myciu czyli: odkurzanie, mycie i pastowanie felg, nabłyszczanie opon,, czyszczenie wnętrza) . Taki proces zajmuje ok 5 -6 godz . W okresie zimowym jest to 2 razy w miesiącu.
                                  To musisz mieć strasznie dużo czasu albo strasznie silną motywację. Przyznaję się bez bicia, że poprzedni samochód glancowałem gruntownie 1-2 razy w roku. W tym jeden z tych razów wypada zwykle na czas urlopu, kiedy siedzę sobie w górach, autko na rodzinnym trawniku, mam dość czasu i możliwości aby porządnie się autem zająć. Wtedy odkurzam dokumentnie samochód, wraz z bagażnikiem, schowkami - no, dosłownie wszędzie. Potem mycie z zewnątrz, woskowanie, polerowanie, nabłyszczanie plastików, zwykle też wtedy wymiana filtrów. Zajmuje mi to zwykle cały dzień ale bez pośpiechu.

Poza urlopem nie za bardzo mam czasu a może i nawet miejsca na takie pucowanie. Pod blokiem się nie da, na myjniach kolejki, pośpiech itp. No, powiedzmy, że zostaje jeszcze u mnie w pracy - ogrodzony teren, woda, prąd dla odkurzacza itp. I tu zwykle jest ten "drugi raz w roku" w jakąś sobotę. Chyba że jadę do rodziców, jest akurat ładna pogoda, to pucuję auto przed garażem ojca (jak na zdjęciu powyżej), bo tam też warunki i atmosfera sprzyjają

Jak się ma prawie nowe auto (tak ja u mnie teraz) to motywacja jakby większa ale czasu przez to nie przybywa. A w końcu samochód nie jest ważniejszy od pracy, rodziny itp. A jak ma to być zrobione porządnie, to chcę to robić sam. Poza tym nie da się np. umyć samochodu w jednym dniu, a woskować i polerować w drugim Poza tym nie palę się do mycia samochodu w zimie - mróz, błoto na drodze - syzyfowa robota. Jak umyłem samochód w zeszłym tygodniu tak na szybko (ciepła woda + szczotka) na dwa dni przed spotem, to na spot i tak już dojechałem brudnym (przynajmniej do wysokości listew na drzwiach).

Podsumowując: lubię mieć czysty i zadbany samochód ale wszystko w ramach rozsądku oraz średnich możliwości czasowych.
                                  :

Komentarz

• Maru 123
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 4660

lookash_, tu dają gwarancję http://diamondbrite.pl/
                                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

To musisz mieć strasznie dużo czasu albo strasznie silną motywację
                                      Sobota i niedziela na dzałeczce jest chyba idealnym czasem i miejscem ku temu
                                      Lubie jeździcz czytym autem. A Car detaliling to moje hobby (jedno z kilku) i mycie oraz czyszczenie auta sprawia mi po prostu przyjnemność . Rodzina na tym bynajmniej nie cierpi - uwazam, że każdy powinien mieć troche czasu TYLKO dla siebie. Żona ma swoje hobby ja swoje i chorym by był układ gdzie jedno i drugie aby być ze sobą rezygnowali by ze swojegoo hobby. Rodzina to nie obóz koncentracyjny
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4660

Zamieszczone przez Big
                                        Rodzina to nie obóz koncentracyjny
                                        :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                                        Zamieszczone przez Big
                                        mycie oraz czyszczenie auta sprawia mi po prostu przyjnemność
                                        podzielam zdanie przedmówcy :szeroki_usmiech

Jak umyłem samochód w zeszłym tygodniu tak na szybko (ciepła woda + szczotka)
                                        nie używaj szczotek tzw. zwykłych zmiotek- mają twarde plastikowe włosie i rysują lakier. stosuj tylko SAMOCHODOWE szczotki do mycia z naturalnego włosia
                                        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• zpluta
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1194

Zamieszczone przez Big
                                          A Car detaliling to moje hobby (jedno z kilku) i mycie oraz czyszczenie auta sprawia mi po prostu przyjnemność
                                          Mi też ale w takim razie mam za dużo tych hobby I nie mam działeczki, gdzie mógłbym wjechać autem i się nim zajmować.

[ Dodano: 09-02-13, 09:48 ]
                                          Zamieszczone przez Maru 123
                                          nie używaj szczotek tzw. zwykłych zmiotek- mają twarde plastikowe włosie i rysują lakier
                                          To ciekawe czym śnieg zmiatacie ....
                                          :

Komentarz

• Maru 123
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4660

zpluta, ja śnieg zmiatam tylko z szyb. z lakieru staram się nie zmiatać go a jak już to delikatnie...
                                            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• lookash_
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 302

lookash_, tu dają gwarancję http://diamondbrite.pl/
                                              Czy za taka kwotę opłaca się konserwować, a może lepiej dbać jak wy i poświęcić trochę więcej czasu.
                                              Czarny Szkodnik

Komentarz

• tomekjmopl
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1187
                                                • Opel
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Czy zwykły płyn do naczyń, Ludwik, albo mydło?

znam takich co stosują proszek do prania :shock: :shock: :jaja :jaja
                                                Mój Teściu onegdaj używał Sidoluxa i efekty chwalił pod niebiosa :twisted:

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

To ciekawe czym śnieg zmiatacie ....
                                                  Mam do tego specjalna mięciutką szczoteczkę i robie to bardzo delikatnie.
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

• zpluta
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1194

zpluta, ja śnieg zmiatam tylko z szyb. z lakieru staram się nie zmiatać go a jak już to delikatnie...
                                                    No ładnie. I potem jedziesz a za Tobą tuman śniegu. Jadący za Tobą klnie jak szewc ...

Poza tym jak tak potem śnieg zalega na samochodzie, to chyba też niezdrowe, nie?
                                                    :

Komentarz

Pracuję...