Zabezpieczenie nowego samochodu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arti_r1
    RS
    • 2008
    • 2626

Zamieszczone przez Rok z Bagien
    Trochę mi niestety brakło i tylna klapa oraz zderzak z tyłu
    brakło na octavie? :shock: kurde a ja na dniach mam nakładać to na nową captive, i będzie kicha jak braknie.
    Już w pt myłem te auto bo barany przed wydaniem auta, na szybko czymś nasmalcowali aby się świeciło po zjeździe z lohry i porobili niezłe mazy :/ których nie było widać przy odbiorze auta. Użyłem shake z APC i Tenzi Truck, potem przeleciałem rękawicą z jakimś szamponem z k2 to jeszcze jakieś krople się pokazywały. Kolejna porcja shake i piękna tafla :diabelski_usmiech . Po wysuszeniu na to na szybko sonax bsd :P

Więc nie bardzo wiem dlaczego - wg. kolegi staraoctavia, - miałbym zmieniać środki do mycia auta. :diabelski_usmiech
    może staraoctavia nie wiedział że stosujesz lepsze kosmetyki, a sądził że używasz tylko tych co podałeś
    Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
    Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• Rok z Bagien
      L&K
      • 2010
      • 1172

Zamieszczone przez Arti_r1
      brakło na octavie? :shock: kurde a ja na dniach mam nakładać to na nową captive, i będzie kicha jak braknie.
      Już w pt myłem te auto bo barany przed wydaniem auta, na szybko czymś nasmalcowali aby się świeciło po zjeździe z lohry i porobili niezłe mazy :/ których nie było widać przy odbiorze auta.
      No ze mnie spec żaden. Może za dużo nakładałem na początku ? Może bojąc się o niepokrycie dokładne całości, robiłem za duże zakładki ? Może błędem było, że początkowo nie zakręcałem buteleczki po aplikacji i coś odparowało ? Może akurat w moim flakoniku było nieco mniej ?

Nie wiem.
      Pierwsze co zrób to zerwij etykietę z buteleczki. Kompletnie zasłania ilość preparatu. Ja to zrobiłem za późno i na program naprawczy było za późno. :? :roll:

Też miałem jakiś wosk, ale sprytnie położony zgodnie z zasadą: "grunt to frunt, w dupie z resztą".
      Tylko maska i dach, reszta tylko czymś przetarta.

Mam nadzieję, że moje mycia, a później przejazd finishową pastą usunął to coś. A jak nie to Final Wipe - po tym, to lakier się zrobił strasznie tępy....

Praca z SX jest bardzo przyjemna, ale potrzebne jest hiper, extra dobre światło.

pzdr

Komentarz

• Arti_r1
        RS
        • 2008
        • 2626

Praca z SX jest bardzo przyjemna, ale potrzebne jest hiper, extra dobre światło.
        myśle że metahalogen załatwi sprawę

No ze mnie spec żaden.
        ze mnie też nie :P tym bardziej od powłok hahaha. Najbardziej się obawiam latania z tymi fibrami na około auta :roll:
        Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
        Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• staraoctavia
          Elegance
          • 2013
          • 825

Uspokoiles mnie tymi szamponami wymienionymi pozniej.
          Faktycznie musiales na poczatku "strasznie na bogato poleciec" skoro zabraklo na tyl.
          Czekamy na zdjecia jak sie prezentuje.
          Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• lu5asz
            RS
            • 2011
            • 2006
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez staraoctavia
            "strasznie na bogato poleciec"
            Z tego co wiem dajemy 3 krople na wacik i rozcieramy,ruch w ksztalcie litery S lub jak kto woli robimy ósemki
            Kondziu

OCP

Komentarz

• staraoctavia
              Elegance
              • 2013
              • 825

Zgadza sie, tak samo jak woskowanie: nakladamy wosk na aplikator i woskujemy pytanie jak czesto ktos bedzie dawkowal srodek na aplikator.

Komentarz

• Patryk 1992
                Classic
                • 2013
                • 5

Witam co do zapezpieszczenia nowego auto to polecam 4nano Lack protect 3D. Bo jeśli nie umiesz nakładać powłok to 4nano jest najłatwiesze, ponieważ jak zostawisz cquatrz za długo bez wcierania to sie później namęczysz. Co do wytrzymałości na aucie spokojnie wytrzyma rok czasu. Na szyby 4nano Clear Vision polecam od 80km/h nie musisz używać wycieraczek działa już u mnie od 4 miesięcy rewelacyjnie i nie zostają smugi. A wnętrze to na plastiki Natural Look i trim restroyer na uszczelki. Tapicerka tylko i wyłącznie fabric guard 303. Nawet rozlaną kawę można łatwo wyczyścić z fotel. Co do wosków to są dobre ale trzeba je też pielęgnować i poświęcać im czas a powłoce już nie. Ja polecam tylko zawsze nawoskować powłokę przed zima i po zimie. Najlepiej Colinte.
                Detailing to pasja i hobby. www.picmaker.pl

Komentarz

• kazek103
                  Rider
                  • 2012
                  • 351

Komentarz

• staraoctavia
                    Elegance
                    • 2013
                    • 825

Komentarz

• gusiak11
                      L&K
                      • 2013
                      • 1362
                      • Ford

Zamieszczone przez Patryk 1992
                      Ja polecam tylko zawsze nawoskować powłokę przed zima i po zimie
                      A możesz rozwinąć tą myśl.... bo wnioskuje żę
                      Najlepiej Colinte
                      wytrzyma pół roku
                      http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Dareek79
                        Drive
                        • 2010
                        • 61

Re: Zabezpieczenie nowego samochodu

Forum Kosmetyka aut gdzieś odpłynęło i zaczęło zjadać własny ogon.

Zapytam tutaj.
                        Nówka O III.
                        Czym i jak ?

Chodzi mi po głowie Nano LP3D. Przedtem przejazd Achillesem, a przed nałożeniem IPA.
                        Albo Nano Snow Extreme - reszta jak wyżej + Colli 476.

Nie chcę C-Quartza.

Możecie coś sensownego podpowiedzieć ?

pzdr
                        Tylko powłoka kwarcowa/ceramiczna - oczywiście jak ma być trwałe i porządne zabezpieczenie.

[ Dodano: Pon 07 Paź, 13 22:11 ]
                        Ja polecam tylko zawsze nawoskować powłokę przed zima i po zimie. Najlepiej Colinte.
                        Możesz mi powiedzieć po co?
                        Powłoka ma sama w sobie włąściwości hydrofobowe.
                        Jeśli nie kropelkuje - IPA lub Reload załatwi sprawę
                        Alfa Romeo Giulietta 2015
                        www.zadbaneauto.pl
                        Oferta detailingowa dla OCP- szczegóły na priv

Komentarz

• staraoctavia
                          Elegance
                          • 2013
                          • 825

No wlasnie po to, zamiast Reloda czy C1,5 czy Sonaxa BSD itp 8)

Komentarz

• Dareek79
                            Drive
                            • 2010
                            • 61

No a ja, cały czas się waham...

Przed nałożeniem jakiejś trwalszej powłoki zniechęca mnie przejazd jakimś finishową pastą polerską, dość skomplikowana procedura nakładania (mam garaż, ale nie do takich rzeczy.... :roll: ) i pytanie, co kiedy zacznie się ona kończyć ? Ściąganie mechaniczne ? Jak to usunąć, by nałożyć coś nowego ?

Na chwilę obecną pójdę chyba w układ kanapkowy.
                            Po przyjeździe dekontaminacja miękką glinką, przejazd delikatny Achillesem, na to Colli.

Colli będę przykrywał - ile się da w zimie i na wiosnę - Sonaxem Xtreme Brilliant Shine Detailerem.

Innymi słowy Colli będzie robiło za powłokę "long life", a Sonax za kropelki i za "chłopca do bicia". :lol: :lol:
                            Na wiosnę powtórka i znowu i znowu....

PS.Jest ktoś, kto wykorzystał całą puchę Colli ?? Tak prywatnie, a nie w studio CD... :diabelski_usmiech
                            Zapewniam Cie że takie rzekome "kanapkowe" zabezpieczenie nie działa jak Tobie się wydaje- zrobisz tylko jeden wielki lepik na lakierze- potem będzie wątek - czym to zdjąć.
                            Fabrycznie nowe nowe autko - zabezpieczenie powinno wyglądać tak:
                            1. Menzerna SF 4000 na miękkim padzie 3M
                            2. IPA
                            3. Powłoka kwarcowa/ceramiczna- (C-Quartz, C1, Tenzi H1, Q1)
                            masz spokój na minimum rok- wystarczy co jakiś czas przemyć autko IPĄ - i przelecieć Last Touch-em- oczywiście myć z głową a nie szczotką do zamiatania podwórka.
                            Tyle w tym temacie

[ Dodano: Pon 07 Paź, 13 22:21 ]
                            No wlasnie po to, zamiast Reloda czy C1,5 czy Sonaxa BSD itp 8)
                            Powłoka Kwarcowa nie wymaga żadnego dodatkowego zabezpieczenia sama w sobie ma właściwości hydrofobowe - no chyba że ktoś lubi podniecać się kropelkami- ale to temat na inny wątek
                            www.zadbaneauto.pl

Komentarz

• staraoctavia
                              Elegance
                              • 2013
                              • 825

Menzerna, Ipa, powloka powodzenia ....

Komentarz

• Dareek79
                                Drive
                                • 2010
                                • 61

Menzerna, Ipa, powloka powodzenia ....
                                rozwiń proszę
                                www.zadbaneauto.pl

Komentarz

• staraoctavia
                                  Elegance
                                  • 2013
                                  • 825

Bo to jest bez wiekszego sensu.
                                  Po pierwsze lakiery sa rozne/roznie zabezpieczane na Mitsu czy Hondzie nada blasku, na Audi nie zrobi kompletnie nic. Po drugie IPA sobie mozesz przemyc dla dobrego samopoczucia bo nawet polowy olejkow po pascie nie zmyjesz wiec powloka polezy ze hoho...

Komentarz

• Dareek79
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 61

Bo to jest bez wiekszego sensu.
                                    Po pierwsze lakiery sa rozne/roznie zabezpieczane na Mitsu czy Hondzie nada blasku, na Audi nie zrobi kompletnie nic. Po drugie IPA sobie mozesz przemyc dla dobrego samopoczucia bo nawet polowy olejkow po pascie nie zmyjesz wiec powloka polezy ze hoho...
                                    Nie zgodzę się z Tobą- owszem można i umyć po Menzernie SF 4000 ale chyba nie do końca rozróżniasz właściwości FG500, PF2500 a SF4000.
                                    Wieć teza że IP-ą nie zmyjesz SF 4000 to pojechałeś
                                    Na samochodzie poniżej leżakuje sobie powłoka od marca ub. roku - samochód przejechał 40 tkm i stoi pod chmurką
                                    foto z tostera

I jeszcze jedno- czym przygotujesz kupującemu np A4 stojącą na placu sprzedającego przez 8-10 miesięcy?
                                    Załączone pliki
                                    www.zadbaneauto.pl

Komentarz

• staraoctavia
                                      Elegance
                                      • 2013
                                      • 825

I ja tez sie nie zgodze. Mam wkleic zdjecie swojego samochodu, ktory jest czarny, nie ma powloki i wyglada dobrze? Przeciez to niczego nie wnosi.

Komentarz

• Dareek79
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 61

I ja tez sie nie zgodze. Mam wkleic zdjecie swojego samochodu, ktory jest czarny, nie ma powloki i wyglada dobrze? Przeciez to niczego nie wnosi.
                                        Oczywiście- pokazuję Ci samochód (możesz wierzyć albo i nie to już osobna sprawa) który jest zabezpieczony powłoką od ponad 1,5 roku, normalnie jeździ stoi pod chmurką i wygląda jak na foto - da się da się.
                                        Możesz wkleić - tylko wklej foto swojego samochodu po korekcie i szmalcowaniu co 1 -3 miesiące - porównamy po półtora roku ok?
                                        Więc nie wiem do czego zmierzasz i co chcesz udowodnić?. Z powłokami kwarcowymi pracuję od około 3 lat więc chyba mam w tej tematyce doświadczenie - nie uważasz?- patrz podpis.
                                        www.zadbaneauto.pl

Komentarz

• staraoctavia
                                          Elegance
                                          • 2013
                                          • 825

Kazdy robi jak uwaza. Nie twierdze ze kwarc jest zly, bo bardzo pomaga i nadaje szklistosci. Da sie czarny utrzymac bez powloki ale wymaga to wiele...
                                          Z powlokami tez pracuje nie od dzis, a wet sanding robilem pierwszy raz 9lat temu

Komentarz

• Dareek79
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 61

Kazdy robi jak uwaza. Nie twierdze ze kwarc jest zly, bo bardzo pomaga i nadaje szklistosci. Da sie czarny utrzymac bez powloki ale wymaga to wiele...
                                            Z powlokami tez pracuje nie od dzis, a wet sanding robilem pierwszy raz 9lat temu
                                            świetna sprawa - mieliśmy okazję robić WS na S- klasie w ub roku i porównać to autko z fabrycznym bez WS - mina właściciela salonu bezcenna. :shock:
                                            Fabryczny wyglądał jakby był pomalowany przez pana Kazia w stodole.
                                            www.zadbaneauto.pl

Komentarz

• staraoctavia
                                              Elegance
                                              • 2013
                                              • 825

Coraz nowsze auta pod tym wzgledem sa coraz gorzej pomalowane. Z perspektywy czasu patrzac wtedy to byla fanaberia, dzis to koniecznosc :evil:

Komentarz

• Patryk 1992
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 5

Woskuje sie powłoke kwarcową przed zima i po zimie, żeby przedłużyć jej żywotność może wtedy wytrzymać nawet do 5 lat. Ponnieważ kiedy mamy dodatkową warstwę w postaci wosku nie ściera sie powłoka.

[ Dodano: Sro 09 Paź, 13 09:38 ]
                                                Schemat powłoki kwarcowej powinien wyglądać tak.
                                                1. Opłukanie auta z Karchera
                                                2. Aktywna piana
                                                3. Mycie ręczne szampon bez wosków tak dla jasności
                                                4. Glinkowanie
                                                5. Osuszenie auta
                                                6. Przetarcie lakieru IPĄ i sprawdzenie stanu lakieru
                                                7. Manzerna SF4000 na finiszowym padzie.
                                                8. Umycie auta znowu szamponem bez wosków i osuszenie.
                                                9. IPĄ przecieramy auto, żeby usunąć resztki pasty i olejki i odtłuścić lakier.
                                                10. Położenie powłoki kwarcowej instrukcja w zależności od producenta.
                                                11. CIESZYĆ SIE BLASKIEM

Komentarz

• staraoctavia
                                                  Elegance
                                                  • 2013
                                                  • 825

Woskuje sie powłoke kwarcową przed zima i po zimie, żeby przedłużyć jej żywotność może wtedy wytrzymać nawet do 5 lat. Ponnieważ kiedy mamy dodatkową warstwę w postaci wosku nie ściera sie powłoka.

[ Dodano: Sro 09 Paź, 13 09:38 ]
                                                  Schemat powłoki kwarcowej powinien wyglądać tak.
                                                  1. Opłukanie auta z Karchera
                                                  2. Aktywna piana
                                                  3. Mycie ręczne szampon bez wosków tak dla jasności
                                                  4. Glinkowanie
                                                  5. Osuszenie auta
                                                  6. Przetarcie lakieru IPĄ i sprawdzenie stanu lakieru
                                                  7. Manzerna SF4000 na finiszowym padzie.
                                                  8. Umycie auta znowu szamponem bez wosków i osuszenie.
                                                  9. IPĄ przecieramy auto, żeby usunąć resztki pasty i olejki i odtłuścić lakier.
                                                  10. Położenie powłoki kwarcowej instrukcja w zależności od producenta.
                                                  11. CIESZYĆ SIE BLASKIEM
                                                  Sa dwie opcje:
                                                  -albo nie masz zielonego pojecia o czym mowisz, nie stosowales nigdy powloki i wiedze teoretyczna czerpiesz z netu i opowiastek
                                                  -albo jesli to robisz, to robisz to nadwyraz nieudalnie.

Tak czy siak nie pisz wiecej takich rad i podsumowan, bo wprowadzasz zamet i dezorientacje wsrod forumowiczow, ktorzy chca poznac temat powlok i zabezpieczenia lakieru.

Komentarz

• Patryk 1992
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 5

A możesz powiedzieć co niby żle napisałem?

Komentarz

Pracuję...