Zabezpieczenie nowego samochodu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • staraoctavia
    Elegance
    • 2013
    • 825

Zamieszczone przez Patryk 1992
    Woskuje sie powłoke kwarcową przed zima i po zimie, żeby przedłużyć jej żywotność może wtedy wytrzymać nawet do 5 lat. Ponnieważ kiedy mamy dodatkową warstwę w postaci wosku nie ściera sie powłoka.
    Dlaczego 5lat, skoro wosk sie nie sciera i zabezpiecza powloke? Nie 9 albo12lat? - wierutna bzdura.

Przygotowanie auta do powloki kwarcowej - finalnie zawsze powinno osiagnac sie ten sam efekt. Pelna korekta, lakier w stanie mozliwie jak najlepszym i jalowym. Czyli za kazdym razem bedzie to inna droga. Bo rozne sa lakiery i roznie zniszczone.
    Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Patryk 1992
      Classic
      • 2013
      • 5

Jest to schemat do tego auta czyli piszemy o nowym aucie więc nie jest potrzebna pełna korekta lakieru to po pierwsze (chyba ze mył auto pumeksem) i jest w 6 punkcie kontrola lakieru, czy aby na pewno nie trzeba robić pełnej korekty. Woskowanie powłoki nigdy nie zaszkodzi a może tylko pomóc. Ja po prostu używam wosku zamiast reloadera, ponieważ daje dłuższy efekt a reloader stosujesz do wydłużenia żywotności powłoki..A jeśli masz problem z czytaniem wątku to nie mój problem.
      Detailing to pasja i hobby. www.picmaker.pl

Komentarz

• staraoctavia
        Elegance
        • 2013
        • 825

Patryk 1992 po pierwsze polozylem powlok kwarcowych kilkadziesiat. Po drugie kladlem na auta nowe, ktore osobiscie mylem w salonie jak i na takie, ktore mialy lat ponad 20.

Czesto gesto "mycie" salonowe potrafi tak zniszczyc lakier, ze wyglada gorzej jak kilkuletni.
        Oczywiscie ze kladzenie wosku nie zaszkodzi, poprawia wyglad i ingi. Sa tacy, dla ktorych ingi to wazna sprawa, ja woskuje bo lubie . To wlasnie dla poprawy ingow i sliskosci stosuje sie dedykowane sealenty takie jak Reload lub C1,5 w tej roli swietnie rowniez sprawdza sie Sonax BSD, jak i woski. Powloke tez mozna przetrzec QD. Nie ma to jednak nic wspolnego z wydluzeniem jej zywotnosci, o ktorej piszesz. Prosta sprawa powloka kwarcowa ma twardosc srednio 5-7x wieksza od lakieru. Sadzisz, ze popsikanie sealentem wytworzy na powloce bariere ochronna, ktora bedzie zabezpieczala ja przed scieraniem? To pomysl teraz jak by sie taki wosk lub sealent zachowywal na samym lakierze, krotko bo krotko ale zabezpieczalby tak samo jak powloka - rozumiesz?
        Ladnie Ci wszystko wytlumaczylem, dzielac sie swoja wiedza i doswiadczeniem nabytym nie przed ekranem komputera a w kilkunastoletniej walce o jak najlepszy wyglad auta, dlatego uwazam, ze wycieczki osobiste typu:

A jeśli masz problem z czytaniem wątku to nie mój problem.

Sa nie na miejscu 8)

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Patryk 1992
          est to schemat do tego auta czyli piszemy o nowym aucie więc nie jest potrzebna pełna korekta lakieru
          Oj kolego, chyba staraoctavia, faktycznie ma rację, że nie miałeś do czynienia w praktyce z powłokami.
          Mój fabrycznie nowy superb wymagał delikatnej korekty przed nałożeniem powłoki, dokładnie tak samo jak 99% fabrycznie nowych aut, po ich "przygotowaniu" do wydania w salonie.
          Położenie powłoki na lakier na którym są chociażby najmniejsze swirle, tylko je "wyciągnie" i mocniej uwydatni i bynajmniej nie poprawi jego wyglądu. dlatego praktycznie zawsze przed położeniem powłoki robi się korektę lakieru. Nie musi to być oczywiście wełniak ale lakier do powłoki musi być perfekcyjny.
          Także racje ma staraoctavia,
          Czarny Elegance

Komentarz

• Dareek79
            Drive
            • 2010
            • 61

Tu się kilka osób ze mną zgodzi- powłoki kwarcowe jeszcze bardziej uwydatniają wady lakieru - wszelkiej maści swirle rysy i inne i niedoskonałości lakieru- samo SF 4000 to nieporozumienie.
            Podobnie jak woskowanie powłok jest kompletnie bez sensu- jedynie zapewnić może lepsze kropelkowanie które niczemu nie służy a niektóre testu udowadniająiż czasem osłabiają działanie kwarcu.
            Jak koledzy napisali wyżej - nawet nowe samochody wskutek nieumiejętnego rozkonserwowania mogą wymagać korekty lakieru - praktycznie zawsze się to robi.
            Alfa Romeo Giulietta 2015
            www.zadbaneauto.pl
            Oferta detailingowa dla OCP- szczegóły na priv

Komentarz

• Patryk 1992
              Classic
              • 2013
              • 5

Ile detailerow tyle szkol. Powloki klade juz od 2 lat. Obsluguje pare salonow i zgadzam sie ze czesto auta sa porysowane i trzeba robic pelna korekte. Ale jezeli obsluga salonu wie co robi to nie zniszy lakieru. Jak mam klasc powloke kwarcowa w salonie to czesto auto jest jeszcze zafoliowane i go nie ruszaja wiec lakier mam prawie w stanie idealnym. A detailingu uczylem sie w Angli wiec mysle ze mam o tym pojecie. Ale ciesze sie ze na forum sa ludzie od ktorych mozna sie czegos dowiedziec. A jesli chodzi o lakier i powloki to wiem nie od dawna ze powloka wyciagnie kazda nie doskonalosc lakieru i najmiejsza wade tak samo jest przy foliach matowych na auto tylko z tym ze tam malutkie wgniecenie bedzie wielkim dolem i z doswiadczenia moge powiedziec ze czesto jak klienci przyjezdzaja sciagac foli do mnie to pod folia maja wyrownane auto szpachla i robia wielkie oczy dlaczego ( na marginesie dodam ze nie oklejam aut ).
              Detailing to pasja i hobby. www.picmaker.pl

Komentarz

• staraoctavia
                Elegance
                • 2013
                • 825

Zamieszczone przez Dareek79
                Podobnie jak woskowanie powłok jest kompletnie bez sensu- jedynie zapewnić może lepsze kropelkowanie które niczemu nie służy a niektóre testu udowadniająiż czasem osłabiają działanie kwarcu.
                Woskowanie powloki jest tym czym jego "wykonczenie" dedykowanym sealentem, moze miec na celu kilka rzeczy, ingi, wyglad, sliskosc. Czy dla samego zabezpieczenia lakieru jest to potrzebne? Jest inny aspekt, wszystko to robimy poniekad dla siebie, wiec jak ktos lepiej sie czuje z tym, to ma to sens.
                Wosk powloki nie oslabi, ale prawda jest, ze moze go "zapchac" i wplynac w ten sposob na pogorszenie takich wlasciwosci jak wlasnie ingi

Komentarz

• Rok z Bagien
                  L&K
                  • 2010
                  • 1172

Dziękując tym co pomogli, a tym co wietrzyli jedynie katastrofę przy nakładaniu powłoki przeze mnie, ten filmik dedykuję. :wink: :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gbnVPYXPcm8&feature=youtu.be[/youtube]

Komentarz

• staraoctavia
                    Elegance
                    • 2013
                    • 825

Najwazniejsze abys byl zadowolony a auto zabezpieczone. Na przyszlosc powinno pojsc lepiej.

Komentarz

• Rok z Bagien
                      L&K
                      • 2010
                      • 1172

Zamieszczone przez staraoctavia
                      Na przyszlosc powinno pojsc lepiej.
                      Poszło bardzo dobrze.
                      Powłoka - co wielokrotnie podkreślał jej dystrybutor - nie ma za zadania dawać jakieś super hiper kropelkowanie, czy zrzut wody.
                      Ma chronić lakier przed UV, solą, drobnymi ryskami, ułatwiać mycie i stwarza możliwość przykrycia jej dowolnym woskiem lub selantem.

Jak do tej pory - aplikacja 9 dni temu (na filmie) - mycie to fraszka. Pomimo tego, że samochód był zakurzony nadal ładnie lśnił. Dzisiaj zmywałem ptasie guano - pikuś. :wink:

Po następnym myciu idzie BSD od Sonaxa.

I jeszcze jedno na filmie samochód nie był wcześniej myty. Z marszu oprysk wodą na zakurzony samochód.

Komentarz

• staraoctavia
                        Elegance
                        • 2013
                        • 825

Kolego doskonale wiem co i jak z powloka. Pisales juz o tym, ze byl brudny. Krople extra zobaczysz po BSD. Mialem na mysli, ze wystarczy Ci na cale auto. Aplikowalem w sobote na Octavie kombi II i wystarczylo na cala plus jeszcze jedna warstwa na maske i testowo for fun na jedna felge - zobaczymy co i jak.

Komentarz

• gusiak11
                          L&K
                          • 2013
                          • 1362
                          • Ford

To jest skoda opisana przez staraoctavia,

niestety na srebrnym kolorze nie da sie wyciągnąc głębi
                          http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• zsolpyw
                            Elegance
                            • 2012
                            • 897

Pany Detaliści, zastanawiaja mnie ponizsze kwestie w dziedziny trwalych powlok, ktore zamieszczone w 1 miejscu dalyby obraz ogÓłu.

- czas trzymania sie powloki, od czego on zalezy ?
                            - grubosc powloki [um] . Jesli sie porysuje, jest mozliwosc przypolerowac ? jest z czego zebrac ?
                            - jak wyglada 'konczaca sie' powloka ? czy cos jak poprzecierany klar ?
                            - zdjecie powloki - wystarczy pasta, czy papier wodny ? da sie zebrac sama powloke czy zdrowy lakier przy okazji zjadamy ?

Przy okazji wczoraj zaparkowal kolo mnie gostek nowa Mazda 6.( Odchodzac od auta zauwazyl bystrym okiem brudek na masce, zawrocil by go paluszkem usunac.) :P Z daleka lakier- igla. z bliska oczywiscie powszednie śfirle :lol:

Co utwierdza mnie w przekonaniu ze moja stara Skoda wyglada lepiej niz nowka z salonu :szeroki_usmiech
                            Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• kylo76
                              Rider
                              • 2013
                              • 743
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez zsolpyw
                              moja stara Skoda wyglada lepiej niz nowka z salonu
                              Bo Twoja stara skoda ma normalny lakier, a nie jakąś eko-farbkę, która rysuje sie od patrzenia i wiatru.
                              O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

- czas trzymania sie powloki, od czego on zalezy ?
                                Od sposobu i chemi używanej do mycia auta
                                Od tego czy auto jest garażowane i jak często oraz w jakich warunkach użytkowane.
                                - grubosc powloki [um] . Jesli sie porysuje, jest mozliwosc przypolerowac ? jest z czego zebrac ?
                                o.k. 1 mikrona. NIe da sie jej przepolerować.
                                - jak wyglada 'konczaca sie' powloka ? czy cos jak poprzecierany klar ?
                                Tu niech wypowiedzą sie bardziej obeznani ode mnie, bo u mnie jeszcz ejest o.k.
                                Ale moim zdaniem kończąca sie powłoka nie odpycha wody i duzo trudniej myje sie auto.
                                Przy okazji wczoraj zaparkowal kolo mnie gostek nowa Mazda 6.( Odchodzac od auta zauwazyl bystrym okiem brudek na masce, zawrocil by go paluszkem usunac.) Z daleka lakier- igla. z bliska oczywiscie powszednie śfirle
                                Mazda, podobnie jak Honda, ma fatelne lekiery. One rysują sie od samego patzrenia na nie.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• staraoctavia
                                  Elegance
                                  • 2013
                                  • 825

Co do grubosci powlok to producenci pisza rozne rzeczy, z reszta tak samo jak tworcy woskow itp. Okreslic tego sie nie da, bo zalezne jest przede wszystkim od samej aplikacji i ilosci warstw, zeby sprawdzic to wiarygodnie potrzebny jest wskaznik laserowy oraz wysokiej klasy miernik powloki lakierniczej.

Komentarz

• gusiak11
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1362
                                    • Ford

czas trzymania sie powloki, od czego on zalezy
                                    Czas trzymania jest zależny od tego co piszą staraoctavia, Big, sposobu użytkowania oraz nałożonych warstw, jakość powłoki też jest nie bez znaczenia. Jednokrotne położenie powłoki np. C1 jest podejrzewam mierzone w 0.0xx cześciach mikrona, ale np 4Nano Snow Extreme już jest zupełnie inne w nakładaniu, w grubości zobaczymy jak w jakości. Dobre mierniku lakieru dwukrotne nałożenie są już w stanie wyłapać.
                                    jest mozliwosc przypolerowac
                                    Nie ma takiej opcji gdyż ponieważ
                                    1)jest to dość twardy skurczybyk
                                    2)jest jej naprawdę ''cienko''
                                    3)to trochę jak polerowanie chromu jest jest jest o kurde juz nie ma

jak wyglada 'konczaca sie' powloka ? czy cos jak poprzecierany klar
                                    Widziałem kiedyś BMW 5 gdzie była powłoka położona testowo na pół maski, wg. zapewnień właściciela powłoka miała coś około 4 lat, różnica była bardzo widoczna

moja stara Skoda wyglada lepiej
                                    Nie porównuj samochodów z grupy VW z japońskimi, jak piszę Big, tam są cienkie, miękkie lakiery które bardzo szybko ulegają porysowaniu, zmatowieniom a w późniejszym czasie przetarciom choć nie zawsze tak jest Subaru maluje po europejsku
                                    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• zsolpyw
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 897

A jak ze sciagnieciem powloki ?? mocna kombinacja wystarczy czy scierniwo ?
                                      PRzetloczenia, ranciki zapewne koszmar :twisted:

Ni chodzilo mi o porownanie lakierow, tylko o to ze moje auto po korekcie z FK1000p na wierzchu, rozwaznie myte, wyglada lepiej niz prawie nowka.

Moglaby byc niezla mina goscia, gdyby mu pokazac pod swiatlem jego swirle na jego new car i ich brak na moim :P

[ Dodano: Wto 29 Paź, 13 08:33 ]
                                      Zamieszczone przez gusiak11
                                      tam są cienkie, miękkie lakiery które bardzo szybko ulegają porysowaniu, zmatowieniom a w późniejszym czasie przetarciom
                                      Sugerujesz ze na skutek mycia mozna przebic klar ????

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• greg505
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1239

Czy ktos moze polecic jakiegos detailer'a w Krakowie?
                                        Interesuje mnie cena polozenia takiej powloki.
                                        Black magic

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Sugerujesz ze na skutek mycia mozna przebic klar ????
                                          Na skutek mycia na pewno nie, bo podczas mycia nie stosujesz żadnych kosmetyków o właciwościach ściernych. Ale juz po parokrotnej mocniejszej korekcie, jak najbardziej tak.
                                          Zamieszczone przez greg505
                                          Interesuje mnie cena polozenia takiej powloki.
                                          Położenie samej powłoki wraz z jej kosztem to ok. 1 000 zł + cena ewentualnej korekty lakieru.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• staraoctavia
                                            Elegance
                                            • 2013
                                            • 825

Nie wiem co sugeruje gusiak11, ja twierdze, ze na japonczyku to tylko kwestia czasu - nie jedno takie auto widzialem

Wpadniesz do Lublina na weekend i sie zrobi

Komentarz

• zsolpyw
                                              Elegance
                                              • 2012
                                              • 897

Ja moge Ci to ogarnac jako ze pierwszy raz, po kosztach browca :P trzeba jakos zaczynac :P

Jesli wybierzesz mimo wszystko kogos innego, zbierz informacje jak sie to usuwa skutecznie. Zawsze moze ci sie poorysowac w krzaczorach bardziej niz aktualny lakier, zaczac odlazic, z powodu czasu lub powodow innych :twisted:

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• staraoctavia
                                                Elegance
                                                • 2013
                                                • 825

Jesli wybierzesz mimo wszystko kogos innego, zbierz informacje jak sie to usuwa skutecznie. Zawsze moze ci sie poorysowac w krzaczorach bardziej niz aktualny lakier, zaczac odlazic, z powodu czasu lub powodow innych :twisted:
                                                mozesz rozwinac swoja mysl, bo nie wiem o co kebab :roll:

Komentarz

• zsolpyw
                                                  Elegance
                                                  • 2012
                                                  • 897

kebab o to ze pol sukcesu to dobrze polozyc, drugie pol dobrze sciagnac. z mozliwie malym ubytkiem zdrowego lakieru, a najlepiej bez ubytku. Skoro powloki sa wielokrotnie twardsze niz lakier, darcie papierem to niefajna wizja.

Dlatego jak zarzucac cos takiego to u kogos kto umie to profi sciagnac.

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• staraoctavia
                                                    Elegance
                                                    • 2013
                                                    • 825

GRUBO idziesz od jakiegos czasu, ale tu przeszedles sam siebie :lol:

Komentarz

Pracuję...