Skrobaczka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jas18
    Classic
    • 2010
    • 19

Skrobaczka

Zamieszczone przez rss
    ladne, ale sadzac po zalaczonych schematach wiecej w nich formy niz tresci ....
    Ogolnie tak zle nie wygladaja. Zobaczymy jak sie bedzie spisywal, bo kolega sobie zakupil do TT. Moze uda mi sie cyknac dokladnie fotkie srodka zanim zalozy.
  • _Jakub
    Ambiente
    • 2009
    • 114

Skrobaczka

Jakiej firmy najlepsza żeby nie rysowała szybek, gdzie kupujecie ? Patrzyłem czy jest w ofercie meguiars ale nie ma.
    Pozdrawiam

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

jeśli nie chcesz rysowac szyb, to zapomnij o skrobaczce - kup odmrażacz do szyb.
      Czarny Elegance

Komentarz

• _Jakub
        Ambiente
        • 2009
        • 114

Zamieszczone przez Big
        jeśli nie chcesz rysowac szyb, to zapomnij o skrobaczce - kup odmrażacz do szyb.
        No ale przy grubszym lodzie to chyba trzeba za długo czekać aż odmarzną po odmrażaczu. A propos mam ten odmrażacz skodowski czy można go również stosować na spryskiwacze reflektorów (w nowej octavii są wysuwane ciśnieniowo ze zderzaka), nie zniszczy lakieru ?
        Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Szyba rzecz nabyta, albo ja kamien strzeli, albo po kilku latach bedzie obita od piasku tak, ze i tak bedzie do wymiany.

Ja kupilem skrobaczke, ktora ma twarda gume zamiast plastiku i taka rozprawiam sie z szybami.

Odmrazacz byl super, do momentu, jak trzeba by bylo wylac cale opakowanie w ciagu jednego dnia, jak co chwile szyby mi jednego dnia rok temu zamarzaly. Do tego grubego lodu nie bylo szans ruszyc, chyba ze bym czekal z 20minut, to w takim czasie ogrzewanie zacznie mi dzialac w aucie i samo sie odmrozi.

Na gruby lod reflektorow stosuje inna metoda. Zapalam swiatla mijania i drogowe, wtedy szybko reflektor sie rozgrzeje i lod mozna zdjac nawet reka :twisted:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez _Jakub
            No ale przy grubszym lodzie to chyba trzeba za długo czekać aż odmarzną po odmrażaczu
            Bez przesady. 30-45 s i masz szybę rozmrożoną. No chyba że wolisz mieć porysowaną
            Zamieszczone przez _Jakub
            A propos mam ten odmrażacz skodowski czy można go również stosować na spryskiwacze reflektorów (w nowej octavii są wysuwane ciśnieniowo ze zderzaka), nie zniszczy lakieru ?
            Nie radzę, może zniszczyć lakier. Ale po co chcesz stosować na spryski ?? Przed zimą wymień płyn do spryskiwaczy na porządny zimowy i na 100% spryski ci nie zamarzną. Jesli zostanie w układzie płyn letni to spryski mogą wtedy przymarznąć.
            Czarny Elegance

Komentarz

• smer
              RS
              • 2008
              • 2021
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

_Jakub, podepnę się pod Twój temat żeby nie zakładać kilku podobnych wątków, bo sprawa też dotyczy szyby przedniej. Czy ktoś może mi polecić jakiś porządny płyn do spryskiwaczy? Coś co po spryskaniu nie zamarza w pięć sekund? Rok w rok, za każdym razem gdy w mroźny, ciemny poranek wyruszam do pracy, to pierwszy kilometr pokonuje po omacku. Próbowałem już różnych płynów, w różnych cenach, i moim zdaniem to wszystko jeden szajs. Trzeba by chyba lać czysty koncentrat, czy co? A przecież po spryskaniu porządnym płynem, to i lód podczas skrobania na pewno by lepiej schodził?
              Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zamieszczone przez smer
                i lód podczas skrobania na pewno by lepiej schodził?
                No i wycieraczki po dwoch takich akcjach nadawaly sie do kosza, jak przejada po tych grudkach lodu
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez smer
                  ktoś może mi polecić jakiś porządny płyn do spryskiwaczy?
                  Ja uzywam płynu Sonaxa, zarówno zimowego jak i letniego i jest o.k.
                  Dodatkowo zwróć uwagę, jesli masz spryski, czy dany płyn moze byc używany do szyb reflektorów samochodowych.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• smer
                    RS
                    • 2008
                    • 2021
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                    Zamieszczone przez smer
                    i lód podczas skrobania na pewno by lepiej schodził?
                    No i wycieraczki po dwoch takich akcjach nadawaly sie do kosza, jak przejada po tych grudkach lodu
                    Maicroft, napisałem wyraźnie "podczas skrobania", a nie podczas szurania wycieraczkami.

Instrukcja dla ludzi wyobrażających sobie moja metodę tak jak przedmówca:
                    Odchylasz wycieraczki, pryskasz i nie przejmujesz się ruchem ramion które śmigają z dala od szyb, strugi namaczają szybkę i rozmiękczają lód, a potem naparzasz skrobaczką bryję powstałą w powyżej opisany sposób. Nie musisz wtedy maltretować szyb, szurając po twardym lodzie.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

kurcze, tego jeszcze chyba nie było :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                      ale w razie czego też polecam odmrażacze :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 27 Paź, 09 16:21 ]
                      Zamieszczone przez smer
                      Instrukcja dla ludzi wyobrażających sobie moja metodę tak jak przedmówca:
                      Odchylasz wycieraczki, pryskasz i nie przejmujesz się ruchem ramion które śmigają z dala od szyb, strugi namaczają szybkę i rozmiękczają lód, a potem naparzasz skrobaczką bryję powstałą w powyżej opisany sposób. Nie musisz wtedy maltretować szyb, szurając po twardym lodzie.
                      nie do zrobienia w O2 :idea:
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• bzyq_74
                        RS
                        • 2008
                        • 3467
                        • Volkswagen
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Pryskam odmrażacz na szyby, odpalam furę i max nawiew na szybę.
                        Ważne aby przed odpaleniem wycieraczki były wyłączone. .
                        Sonax też polecam jeszcze sie nie zawiodłem.
                        Nie jest to badziewie, które krzepnie w -10 choć jest napisane -22.

Szybek nigdy nie drapię, odsnieżam i nawiew na szyby + ogrzewanie tylnej.
                        Po 2-3min wszystko ładnie spływa :diabelski_usmiech
                        MARCIN
                        Mój szkodnik

Komentarz

• djcalibra
                          Ambiente
                          • 2025
                          • 140
                          • Octavia I (1U2)
                          • AGP 1.9 SDI 68 KM

smer, Jak nie chcesz zeby szyba po odmrozeniu nie marzla jak spryskasz szybe to wlej do zbiorniczka z plynem 05l denaturatu zaden plyn wtedy nie zamarznie ja to stosuje i jest ok...
                          www.strzelec.wczasy.pl

Zapraszam wszystkich chetnych na ferie zimowe do pensjonatu STRZELEC" w KARPACZU... rozsadne ceny. informacje odnosnie noclegów i cen pod numerem telefonu 0757619796

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28851

Komentarz

• Maru 123
                            RS
                            • 2008
                            • 4660

a ten denaturat nie ma negatywnego wpływu na lakier/uszczelki?
                            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez Maru 123
                              ten denaturat nie ma negatywnego wpływu na lakier/uszczelki?
                              oraz na "szkła" reflektorów?
                              Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

smer, Odchyl wycieraczki w OII, nie zostawiajac ich w pozycji serwisowej przed wyjsciem z auta to bedziesz mistrzem :twisted: A wiec wiem co mowie

Zalezy pewnie czy uzyjemy niebieskiego czy przezroczystego denaturatu. Kiedys wlewalo sie taki na zime i bylo dobrze :twisted:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Kiedys wlewalo sie taki na zime i bylo dobrze
                                  Maicroft, sorry ale takie teksty mnie rozwalają !!
                                  Każdy kto je pisze ma chyba krótką pamięć. Kiedys nie używano lakierów wodorocieńczalnych. Kiedyś nie było "szkieł" reflektorow z poliweglanów. Kiedyś ktoś kto miał samochód skakał do góry, że go WOGULE ma i nie bardo obchodziły go poszarzałe plastiki, parciejace uszczelki czy zmatowiały lakier. Juz sam fakt posiadania samochodu był dostatecznie nobilujący. Dziś ludzie troche inaczej na to patrzą dlatego to co było dobre kiedyś, z reguły jest nieakceptowalne dziś
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• Evil
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 721

Skrobaczka- poprzedni sezon cały przejechałem na skrobaczce o końcówce mosiężnej. Szyba się nie rysuję a lód schodzi bardzo dobrze.

odmrażacz w płynie może być... ja mam ten problem że parkuję na parkingu przy elektrowni (chłodnie -> para = ciągła mżawka), co za tym idzie, wychodząc z pracy to mam cały samochód pokryty pokrywą lodową. Wtedy odmrażacz pomaga, ale bez dobrej skrobaczki (mosiężnej) się nie obejdzie.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Big, No widzisz, moze nie do konca, do dzis metoda wlewania denaturatu do paliwa, zeby pozbyc sie wody jest uskuteczniana przez wielu i zadne mega srodki nie pomagaja, jak cos prostego.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Rafał 82
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 150
                                        • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Big
                                        Ja uzywam płynu Sonaxa
                                        Czy na stacji benzynowej można ten płyn kupić? Jaka jest orientacyjna cena?

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Big, No widzisz, moze nie do konca, do dzis metoda wlewania denaturatu do paliwa, zeby pozbyc sie wody jest uskuteczniana przez wielu i zadne mega srodki nie pomagaja, jak cos prostego.
                                          Ale nie myl 2 rzeczy. rozmawiamy tu miedzy innymi o płynie do spryskiwaczy a co ma do tego paliwo nie wiem ?
                                          Natomaist denaturat dolany do płynu do spryskiwaczy będzie miał kontakt z lakierem auta, będzie miał kontakt z elementami gumowymi np. uszczelki czy plastikowymi np. obudowy lusterek lub poszybie, jesli auto wyposażone jest w spryskiwacze reflektorów będzie miał kontakt również z ich "szkłami" wykonanymi z poliwęglanów. Czy czlowiekowi któremu odbarwi się od tego denaturatu lakier, lub poszarzeja plastiki, czy tez sparcieje guma uszczelek lub "szkło" reflektora pokryje się półprzeźroczystem nalotem powiesz: " ale przecież dolewa się denaturatu do paliwa i jest o.k. " ??
                                          Spróbuj połknąc pigułkę na serce w przypdku gdy potrzebujesz coś na bolący ząb. Jak myślisz pomoże, czy raczej zaszkodzi
                                          Obecnie płyny do spryskiwaczy muszą być odpowiednio dobrane aby nie zrobić krzywdy miękkiemu lakierowi wodorozcienczalnemu jakim lakierowne są obecnie auta. Również inne pod wzgledem składu chemicznego płyny stosowane są do aut które wyposazone są w spryskiwacze reflektorów. Tak aby nie powodowały zmatowien i mikropeknieć "szkieł"reflektorów wykonanych z poliweglanów.
                                          To już nie są czasy Poloneza czy Fiata 125p lub Skody 105 gdzie można było dolweać denaturatu.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• Bialy
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 306

Ostatnio w Makro widziałem po 22zł. Tylko kurcze nie pamiętam czy to 4 czy 5 litrów... ale chyba 5.
                                            Na stacji raczej ciężko, popatrz na tych prywatnych, może będzie. Ja kupiłem sobie na razie wynalazek z Lidla 5l za 5zł, bo nie ma mrozów jeszcze to taki wystarczy

Komentarz

• smer
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2021
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

smer, Odchyl wycieraczki w OII, nie zostawiajac ich w pozycji serwisowej przed wyjsciem z auta...
                                              Kurde, nie bardzo kumam co miałeś na myśli. Czyżby w O2 nie dało się odchylić ramion wycieraczek i zawachlować nimi bez kontaktu z szybą?
                                              Hmm... dziwne... zresztą nie wiem jak jest w O2, możliwe że tam ten numer nie przejdzie...

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

No nie da sie

Jak chcesz wymienic piora, musisz po zgaszeniu auta nacisnac dzwignie, wtedy wycieraczki ustawiaja sie na gorze, zmieniasz piora i mozesz recznie zjechac nimi do pozycji 0.

A wiec zeby szybe odmrazac plynem do mycia szyb, trzeba by bylo za kazdym razem po zgaszeniu auta naciskac dzwignie zeby wycieraczki wyladowaly na gorze i miec nadzieje, ze nikt ich w nocy nie sciagnie z uwagi na to ze sa juz blizej chodnika :diabelski_usmiech
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• smer
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2021
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Kurde, dlaczego ja cenię prymitywizm????? (pytanie oczywiście retoryczne)

Komentarz

Pracuję...