Zamieszczone przez rss
Skrobaczka
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Bigjeśli nie chcesz rysowac szyb, to zapomnij o skrobaczce - kup odmrażacz do szyb.Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Szyba rzecz nabyta, albo ja kamien strzeli, albo po kilku latach bedzie obita od piasku tak, ze i tak bedzie do wymiany.
Ja kupilem skrobaczke, ktora ma twarda gume zamiast plastiku i taka rozprawiam sie z szybami.
Odmrazacz byl super, do momentu, jak trzeba by bylo wylac cale opakowanie w ciagu jednego dnia, jak co chwile szyby mi jednego dnia rok temu zamarzaly. Do tego grubego lodu nie bylo szans ruszyc, chyba ze bym czekal z 20minut, to w takim czasie ogrzewanie zacznie mi dzialac w aucie i samo sie odmrozi.
Na gruby lod reflektorow stosuje inna metoda. Zapalam swiatla mijania i drogowe, wtedy szybko reflektor sie rozgrzeje i lod mozna zdjac nawet reka :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubNo ale przy grubszym lodzie to chyba trzeba za długo czekać aż odmarzną po odmrażaczu
Zamieszczone przez _JakubA propos mam ten odmrażacz skodowski czy można go również stosować na spryskiwacze reflektorów (w nowej octavii są wysuwane ciśnieniowo ze zderzaka), nie zniszczy lakieru ?Czarny Elegance
Komentarz
-
-
_Jakub, podepnę się pod Twój temat żeby nie zakładać kilku podobnych wątków, bo sprawa też dotyczy szyby przedniej. Czy ktoś może mi polecić jakiś porządny płyn do spryskiwaczy? Coś co po spryskaniu nie zamarza w pięć sekund? Rok w rok, za każdym razem gdy w mroźny, ciemny poranek wyruszam do pracy, to pierwszy kilometr pokonuje po omacku. Próbowałem już różnych płynów, w różnych cenach, i moim zdaniem to wszystko jeden szajs. Trzeba by chyba lać czysty koncentrat, czy co? A przecież po spryskaniu porządnym płynem, to i lód podczas skrobania na pewno by lepiej schodził?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez smeri lód podczas skrobania na pewno by lepiej schodził?
Instrukcja dla ludzi wyobrażających sobie moja metodę tak jak przedmówca:
Odchylasz wycieraczki, pryskasz i nie przejmujesz się ruchem ramion które śmigają z dala od szyb, strugi namaczają szybkę i rozmiękczają lód, a potem naparzasz skrobaczką bryję powstałą w powyżej opisany sposób. Nie musisz wtedy maltretować szyb, szurając po twardym lodzie.
Komentarz
-
-
kurcze, tego jeszcze chyba nie było :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
ale w razie czego też polecam odmrażacze :szeroki_usmiech
[ Dodano: Wto 27 Paź, 09 16:21 ]
Zamieszczone przez smerInstrukcja dla ludzi wyobrażających sobie moja metodę tak jak przedmówca:
Odchylasz wycieraczki, pryskasz i nie przejmujesz się ruchem ramion które śmigają z dala od szyb, strugi namaczają szybkę i rozmiękczają lód, a potem naparzasz skrobaczką bryję powstałą w powyżej opisany sposób. Nie musisz wtedy maltretować szyb, szurając po twardym lodzie.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Pryskam odmrażacz na szyby, odpalam furę i max nawiew na szybę.
Ważne aby przed odpaleniem wycieraczki były wyłączone..
Sonax też polecam jeszcze sie nie zawiodłem.
Nie jest to badziewie, które krzepnie w -10 choć jest napisane -22.
Szybek nigdy nie drapię, odsnieżam i nawiew na szyby + ogrzewanie tylnej.
Po 2-3min wszystko ładnie spływa :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
smer, Jak nie chcesz zeby szyba po odmrozeniu nie marzla jak spryskasz szybe to wlej do zbiorniczka z plynem 05l denaturatu zaden plyn wtedy nie zamarznie ja to stosuje i jest ok...www.strzelec.wczasy.pl
Zapraszam wszystkich chetnych na ferie zimowe do pensjonatu STRZELEC" w KARPACZU... rozsadne ceny. informacje odnosnie noclegów i cen pod numerem telefonu 0757619796
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28851
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftKiedys wlewalo sie taki na zime i bylo dobrze
Każdy kto je pisze ma chyba krótką pamięć. Kiedys nie używano lakierów wodorocieńczalnych. Kiedyś nie było "szkieł" reflektorow z poliweglanów. Kiedyś ktoś kto miał samochód skakał do góry, że go WOGULE ma i nie bardo obchodziły go poszarzałe plastiki, parciejace uszczelki czy zmatowiały lakier. Juz sam fakt posiadania samochodu był dostatecznie nobilujący. Dziś ludzie troche inaczej na to patrządlatego to co było dobre kiedyś, z reguły jest nieakceptowalne dziś
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Skrobaczka- poprzedni sezon cały przejechałem na skrobaczce o końcówce mosiężnej. Szyba się nie rysuję a lód schodzi bardzo dobrze.
odmrażacz w płynie może być... ja mam ten problem że parkuję na parkingu przy elektrowni (chłodnie -> para = ciągła mżawka), co za tym idzie, wychodząc z pracy to mam cały samochód pokryty pokrywą lodową. Wtedy odmrażacz pomaga, ale bez dobrej skrobaczki (mosiężnej) się nie obejdzie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftBig, No widzisz, moze nie do konca, do dzis metoda wlewania denaturatu do paliwa, zeby pozbyc sie wody jest uskuteczniana przez wielu i zadne mega srodki nie pomagaja, jak cos prostego.
Natomaist denaturat dolany do płynu do spryskiwaczy będzie miał kontakt z lakierem auta, będzie miał kontakt z elementami gumowymi np. uszczelki czy plastikowymi np. obudowy lusterek lub poszybie, jesli auto wyposażone jest w spryskiwacze reflektorów będzie miał kontakt również z ich "szkłami" wykonanymi z poliwęglanów. Czy czlowiekowi któremu odbarwi się od tego denaturatu lakier, lub poszarzeja plastiki, czy tez sparcieje guma uszczelek lub "szkło" reflektora pokryje się półprzeźroczystem nalotem powiesz: " ale przecież dolewa się denaturatu do paliwa i jest o.k. " ??
Spróbuj połknąc pigułkę na serce w przypdku gdy potrzebujesz coś na bolący ząb. Jak myślisz pomoże, czy raczej zaszkodzi
Obecnie płyny do spryskiwaczy muszą być odpowiednio dobrane aby nie zrobić krzywdy miękkiemu lakierowi wodorozcienczalnemu jakim lakierowne są obecnie auta. Również inne pod wzgledem składu chemicznego płyny stosowane są do aut które wyposazone są w spryskiwacze reflektorów. Tak aby nie powodowały zmatowien i mikropeknieć "szkieł"reflektorów wykonanych z poliweglanów.
To już nie są czasy Poloneza czy Fiata 125p lub Skody 105 gdzie można było dolweać denaturatu.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftsmer, Odchyl wycieraczki w OII, nie zostawiajac ich w pozycji serwisowej przed wyjsciem z auta...
Hmm... dziwne... zresztą nie wiem jak jest w O2, możliwe że tam ten numer nie przejdzie...
Komentarz
-
-
No nie da sie
Jak chcesz wymienic piora, musisz po zgaszeniu auta nacisnac dzwignie, wtedy wycieraczki ustawiaja sie na gorze, zmieniasz piora i mozesz recznie zjechac nimi do pozycji 0.
A wiec zeby szybe odmrazac plynem do mycia szyb, trzeba by bylo za kazdym razem po zgaszeniu auta naciskac dzwignie zeby wycieraczki wyladowaly na gorze i miec nadzieje, ze nikt ich w nocy nie sciagnie z uwagi na to ze sa juz blizej chodnika :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz