TESLA - wątek dla miłośników aut elektrycznych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Gość
    Guest replied
    Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpis
    Z Renault jest tak, ze oni sprzedaja auto, ale baterie sa ich wlasnoscia i moze stad wlasnie opcja gdzie mozna bylo je podmieniac.
    dokladnie baterie sa wlasnoscia Renault, moze to nawet lepsze rozwiazanie, kto wie. Kolega mieszkajacy w DE mial wlasnie jakis czas temu okazje kupic lekko puknieta Zoe za nie duze pieniadze, Raz ze ludzi stac na takie auta, dwa ze z tytulu posiadania elektryka maja wiele ulg i to sie kalkuluje, u nas narazie to wszystko raczkuje.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Z Renault jest tak, ze oni sprzedaja auto, ale baterie sa ich wlasnoscia i moze stad wlasnie opcja gdzie mozna bylo je podmieniac.

W Skandynawii jezdzi duzo Tesli, bo tam po pierwsze jest dotacja na takie auto przy zakupie, a potem przykladowo przeprawy promowe sa za darmo. Do tego w Norwegii to wiekszosc wyposazenia domu jest na prad, sam prad jest stosunkowo tani, no i to dodatkowy bodziec do zakupu przy przeliczeniu kosztow.

Na allegro jakis czas temu byly 2-3letnie Tesle z przebiegami 100-150kkm. A wiec nie ma problemu robic tym autem takich przebiegow rocznych.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Na Francji czy w Holandii mnostwo tego jezdzi, nawet na TAXI sa, ale Tesla ma 2 nowych konkurentow na swoim rynku ktorzy chca ja zdetronizowac i kto wie czy im sie nie uda. Elektryki niech sobie tam beda, ale poki tyle bedzie to kosztowac to trzeba bedzie w polsce wybudowac drogi dla rowerow jak w holandii bo polacy beda musieli popitalac na rowerkach jesli tradycyjne silniki zostaly by wycofane.

Zostaw komentarz:

• PiotrekDK
    odpowiedział(a)
    Oj zlała mnie Tesla w tamtym roku jak jechałem do pracy, odejście ma ładne. Za to ja je leję na autostradzie bo wtedy wloką się razem z tirami
    U nas sporo ich jeździ.
    Dla mnie Renault lepsze rozwiązanie zrobiło niestety się nie przyjęło
    Parę lat temu Renault sprzedawało w Danii chyba że 2 modele elektryczne i wybudowalo sieć stacji, gdzie bateria była wbudowana w podwoziu. Wjeżdżało się do stacji a robot zmieniał baterie na nową naładowaną(można też było na codzień ładować w domu z gniazdka). Dla mnie to było coś bardziej rewolucyjnego niż te drogie zabawki Tesli, bo likwidowało największą bolączkę aut elektrycznych, czyli zasięg.
    Załączone pliki
    Ostatnio edytowany przez PiotrekDK; 1814.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Tesla poszla juz o krok dalej.

W sprzedazy ma power packi do gromadzenia energii oraz zaczyna sprzedaz dachow solarnych. W ten sposob po inwestycji w taki zestaw, koszt jazdy bedzie rowny praktycznie 0.

Co do samych elektrykow kilka ofert mamy na rynku.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    TESLA z pewnoscia jest firma, ktorej udalo sie naruszyc status quo w motoryzacji i mam nadzieje, ze odniesie sukces.

Zostaw komentarz:

• TESLA - wątek dla miłośników aut elektrycznych

Od kiedy pamiętam jestem autoholikiem. Samochody to jedna z moich pasji. I znając dość dobrze tę dziedzinę ludzkiego życia pokuszę się o stwierdzenie - najwyższy czas aby silnik spalinowy zdechł. Najwyższy czas na auta elektryczne w miejsce spalinowych brudasów.

I co zabawne - to nie żadna firma o stuletniej tradycji przoduje w technologii aut elektrycznych - ale nowa firma Elona Muska - TESLA - nowicjusz na rynku samochodowym. Ale nowicjusz, który z miejsca pokonał uznanych czempionów i sam stał się dzięki swojej ciężkiej pracy błyskawicznie mistrzem.

W ciągu ostatnich 3 dni dwa razy w Trójmieście natknąłem się na auto TESLA MODEL S - najlepsze auto obecnie produkowane na świecie. Mam nadzieję, że firma TESLA upowszechni auta elektryczne i przyczyni się do rozwoju motoryzacji elektrycznej swoim modelem 3, który pod koniec tego roku wchodzi na rynek, tak samo jak sto lat temu Ford model T sprawił, że motoryzacja spalinowa stała się dostępna niemalże dla każdego człowieka w świecie Zachodu.

Go TESLA! :-)

W powyższym filmiku jest czytany tekst genialnego wynalazcy - Nikoli Tesli (czyta: Jonathan David Dixon).

"It is not a dream
    It is a simple feat of scientific electrical engineering
    Electric power can drive the world's machinery without the need of coal, oil, or gas
    Although perhaps humanity is not yet sufficiently advanced to be willingly led by the inventor's keen searching sense
    Perhaps it is better in this present world of ours that a revolutionary idea be hampered in its adolescence
    All that was great in the past was ridiculed, condemned, combatted, suppressed, only to emerge all the more triumphantly from the struggle.

Our duty is to lay the foundation for those that are to come, and to point the way
    Yes, humanity will advance with giant strides
    We are whirling through endless space at an inconceivable speed
    All around everything is spinning; everything is moving;
    Everywhere, there is energy!"

Gdybym żył w USA - Tesla Model 3 byłby moim kolejnym autem.

ps. kazdemu zainteresowanemu czlowiekiem, ktory pcha motoryzacje do przodu - polecam te ksiazke:

​​​​​​​http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksi...l-Tesla-SpaceX
Pracuję...