TESLA - wątek dla miłośników aut elektrycznych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• sew1981
    odpowiedział(a)
    https://www.youtube.com/watch?v=hOrDVZZ6z9A

Gość z uśmiechem na twarzy, bo zarabia na sprzedaży tego, ja bym sam to spalił, zanim samo nie spłonie...dla mnie to porażka co dzieje się z Teslami jak widać....
    Nie komentuje jazdy dalej tym czymś i ładowaniami po drodze.

"Silnik się uszkodził sam, czasami tak bywa. Tesla nie dała odpowiedzi na pytanie co się stało i dlaczego silnik się uszkodził" hehehe. Rewelacja serwis.
    Ostatnio edytowany przez sew1981; 6296.

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    jak czytam ten wywiad to płakać się chce....ten gość ma tyle wspólnego z samochodami, co ja z promami kosmicznymi, a ten tekst mnie zabił:
    "W życiu nie byłem tak zadowolony z jakiegokolwiek zakupu. No, może jeszcze pierwszy iPhone dał mi podobną satysfakcję…"......
    brawo Ty....Kolo idzie z duchem czasów i reklamy....poza tym to na zamówienie reklama, a nie obiektywny artykuł....
    Ostatnio edytowany przez sew1981; 6296.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Polecam kanal, ktory tu juz padal tego skosnego Norwega

Po 10minutach mamy +20% bateria z 10 na 30%.

Problem jest to ze ladowarka moze miec i 1000kW, ale... latwo obliczyc jaki prad musi plynac przy napieciu 400V, a to wiaze sie z tym, ze ladowanie nie zacznie jest od 1000kW, tylko stopniowo powiedzmy od 100-150kW. Druga sprawa laduje sie najszybciej w zakresie 10-50%, potem prad ladowania spada, a przy 80% to juz tragedia.

Stad mapa Tesli wyliczajac trase podaje ze mozemy ladowac sie na 2 ladowarkach po 2h, albo zjechac 5 razy i ladowac sie przez 20minut i tez dojedziemy - bo wylicza tak ladowanie zeby do celu starczylo energii, a potem aby od celu dojechac do najblizszej ladowarki.

Zostaw komentarz:

• PiotrekDK
    odpowiedział(a)
    Nie jest tak słodko jak piszą, tluczesz się powoli bo żre prąd, zimą marzniesz bo ogrzewanie żre prąd . Ja przed chwilą byłem zatankować z dojazdem zajęło mi to 5 minut no w porównaniu do półtora godziny co mówi ten Polak to spora różnica. Ale dobrze że można się przespać w bagażniku
    Taki samochód ma sens jeśli tluczesz się na krótkich odcinkach wokół komina i najlepiej jak to jest twój drugi samochód.
    Trzeba przyznać że to ładny samochód i w prądzie jest przyszłość, ale jeszcze daleka droga zanim te samochody staną się tak uniwersalne jak auta z napędem spalinowym. Jak na ten okres wolałbym dobrą hybrydę, zobaczymy co Skoda wkrótce pokaże.
    Rozmiarowo Tesla 3 jest mniejsza niż Octavia i to czuć w środku.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    nowe ladowarki - 10 minut i energia na 270 km dla Tesli Model 3.
    https://elektrowoz.pl/ladowarki/tesl...-aktualizacja/
    a za tydzien premiera pick-upa...

pierwszy Polak ze swoja Tesla Model 3?
    Ostatnio edytowany przez marlej108; 1129.

Zostaw komentarz:

• PiotrekDK
    odpowiedział(a)
    Bardzo fajnie autko ta 3, tylko słabo z tym zasięgiem zwłaszcza teraz zimą.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    TESLA Model 3 za 35.000 zielonych - nareszcie :-)

https://electrek.co/2019/02/28/tesla...tery-interior/

tu sobie mozna skonfigurowac auto :-)
    Ostatnio edytowany przez marlej108; 1129.

Zostaw komentarz:

• magistratus
    odpowiedział(a)
    Ponad pół miliona kilometrów Teslą? I to bez awarii - kalifornijski egzemplarz Tesli Model X to dowód na potencjał aut elektrycznych.

Zostaw komentarz:

• Alonzo_
    odpowiedział(a)
    Mysle że tu nie lobby paliwowe winne jest tylko ta posrana polityka klimatyczna ileś lat temu wylansowana i z uporem maniaka pchana mimo, że jej założeń kraje starej unii uznawane za niby silne i gospodarczo rozwiniete nie sa w stanie bez perturbacji spełnić. Ktoś wyciska nas z kasy jak cytrynę. Ciekawe gdzie jest granica. Jak widać Francuzi mają dosyć a niby sa bogatsi od nas.
    Lobby paliwowe to bym obstawiał w cenach paliw obecnych jak i to że mimo spadków na giełdach ceny na stacja stoją.
    Zresztą przy okazji tych zamieszek we Francji padały komentarze że niby Makaron nic z tymi cenami nie robi bo to ma być element walki o elektryczne auta i czyste powietrze.
    Czyli bedzie *hujowo. Wszystko bedzie drogie....oczywiście "dla naszego dobra". Nie umrzemy na płuca tylko na zawał i nerwy albo bo nie będziemy mieli na leki. Wielka mi róznica.
    To ja wole tę starą wersję.
    Ostatnio edytowany przez Alonzo_; 7050.

Zostaw komentarz:

• Garret
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez shok Zobacz wpis
    Ogólnie w Europie prąd poszedł bardzo do góry. To nie tylko w Polsce. Czyżby lobby paliwowe? No bo skąd nagle tak drastyczna podwyżka cen.
    jak to skąd? Prawa do emisji C02 swoje kosztują (coraz więcej)

Zostaw komentarz:

• Alonzo_
    odpowiedział(a)
    Załaduj do tej kosiarki aku co będzie robiło co najmniej 500km zasięgu i szybko się ładowało i da radę tak przez wiele cykli i......zobaczysz ile będzie kosztować

Zostaw komentarz:

• bennek
    odpowiedział(a)
    Czytając ostatnio o zyciu w Norwegii, doczytałem że tam państwo bardzo wspiera i dotuje zakup aut elektrycznych ale ma tu się już niedługo zmienić. Moda na elektryki w bogatym kraju podziała na innych.
    Ktoś tu pisze że dziwi się cenom aut gdzie nie ma tyle osprzętu co w spalinowce i racja. Prosty przykład kosiarka elektryczna kosztuje od 300zł+ a spalinówka od 1000+ . Elektryczna praktycznie nie do zajeżdżenia ,a w spalinowej co rusz coś się psuje.
    Jedno jest pewne mechanicy będą nie zadowoleni z aut elektrycznych.

Zostaw komentarz:

• shok
    odpowiedział(a)
    Ogólnie w Europie prąd poszedł bardzo do góry. To nie tylko w Polsce. Czyżby lobby paliwowe? No bo skąd nagle tak drastyczna podwyżka cen.

Zostaw komentarz:

• slawko80rr
    odpowiedział(a)
    chyba nikt nie wrzucał

https://youtu.be/ArUujnJcmXk​​​​​​

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Ladowarka komercyjna jest w zalozeniu przynajmniej u nas zrobiona tylko do doraznego doladowania systemu. To nie ma byc glowne zrodlo ladowania auta elektrycznego.

Biorac pod uwage to jak kombinuja z tym, aby cene pradu podniesc i jak uwalic wszelkie projekty elektrowni wiatrowych to moze byc blado z tymi elektrykami.

Zaraz ktos madry wymysli, ze jak zamontujesz sobie fotowoltaike na dachu to MUSISZ odsprzedac energie do sieci, a nie mozna sobie jej magazynowac w osobnej instalacji na potrzeby np. ladowania takiego auta.

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)
    W jednym z ostatnich raportów w TVN Turbo odbył się "test" jakiegoś elektrycznego SUV-a Jaguara. Fajne było "spalanie" tego auta - przy agresywnej jeździe potrzebował coś koło 20kWh(?) na każde 100km. To oznaczało, że przy cenie 1kVh "z gniazdka" ~50-60gr koszt przejechania 100km = ~10-12zł. Ale przy ładowaniu "szybką" ładowarką komercyjną kosztowało to już koło ~55-60zł.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Czy Tesla zostanie najczesciej wybierana marka w segmencie premium w USA juz w tym roku?
    W trzecim kwartale Tesla prześcignęła większość konkurentów, a po czwartym ma być liderem.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Dobre wiesci finansowe dla Tesli - ba nawet bardzo dobre :-)

Wyniki finansowe Tesli dotąd pozostawiały wiele do życzenia i spędzały sen z oczu niektórych inwestorów. Ale trzeci kwartał 2018 Tesla zamyka na plusie!

Zostaw komentarz:

• perfex
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez marlej108 Zobacz wpis
    Zgodnie z teorią Muska - jesli Tesli sie uda - to inni pojda w jej slady.

Volkswagen elektryczny w cenie Golfa tdi juz za rok...

https://moto.rp.pl/parking/18104-ele...c-tansze-tesli
    Ja nie wiem skąd te chore ceny elektryków.. Nie wierzę, że baterie kosztują tak ciężkie tysiące euro. A poza bateriami tam nie ma co kosztowac. Brak silnika, skrzyni, wydechu tylko ze dwa silniki od pralki. Jakby elektryk miał chociaż ze 200km Prawdziwego zasięgu i kosztował Mniej niż samochód to bym to kupił. Ale za jakieś 150tys? (o cenach Tesli nie wspomnę) To niech sobie je wetkną wiadomo gdzie.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Zgodnie z teorią Muska - jesli Tesli sie uda - to inni pojda w jej slady.

Volkswagen elektryczny w cenie Golfa tdi juz za rok...

Dla rodziny I.D. koncern Volkswagena zbudował nową platformę MEB. Już w 2019 roku pojawią się pierwsze, w pełni elektryczne modele, które mają mieć zasięg do 55

Zostaw komentarz:

• Vampirema
    odpowiedział(a)
    Najwiekszym problemem aut elektrycznych jest czas ładowania i mało stacji.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Akurat z tym, kto kupi to nie ma problemu bo ciagle ma setki tysiecy rezerwacji....

Some Tesla customers who put down a deposit for a Model 3 are getting restless and asking for their money back after production delays have pushed back initial delivery estimates.

Tesla ma tyle rezerwacji, ze nie nadaza z produkcja i czesc osob zaczyna je odwolywac, bo ile mozna czekac na samochod (choc w Polsce niektorzy czekali na zamowionego Superba i 10 miesiecy...).

Powoli zostaje osiagnieta tzw. masa krytyczna jesli chodzi o oplacalnosc produkcji i cene auta elektrycznego... czyli to o czym mowil Elon Musk od kiedy wzial sie za auta elektryczne. Po przekroczeniu pewnego progu, pewnej sporej skali produkcji i jednoczesnie obnizeniu ceny - auta elektryczne stana sie codziennoscia tak jak telewizory lcd w miejsce tych klockow, ktore kazdy mial jeszcze do niedawna w domu. Czy ktos teraz kupilby jeszcze telewizor kineskopowy nowy? Raczej nie. I to samo mam nadzieje stanie sie w motoryzacji - gdy auta elektryczne beda realnie oferowaly wiecej (podkreslam - WIECEJ, nie tyle samo, ale WIECEJ) niz auta spalinowe a cenowo nie beda od nich odbiegaly to w tym momencie nastapi koniec aut spalinowych. Zdecydowana wiekszosc ludzi kupuje smartfony a tylko mniejszosc siega po zwykle komorki czy telefony stacjonarne. Smartfon to po prostu zupelnie inna jakosc. I podejrzewam, ze tak samo bedzie z autami elektrycznymi. Tyle ze Polska to kraj Trzeciego Swiata pod tym wzgledem, a nawet Zachodnia Europa w porownaniu z USA (czy nawet Chinami!) zaczyna odstawac in minus. O Afryce czy Ameryce Poludniowej nie wspominajac. Z drugiej strony to Amerykanie zmotoryzowali swiat tworzac pierwsze masowe tanie auto dla kazdego - Forda T. Czas zeby znowu Amerykanie zmotoryzowali swiat - tworzac pierwsze masowe tanie auto elektryczne. A auta na rope i jej pochodne to taki sam przezytek, na dodatek uzalezniony od takich zbojeckich reżimów jak Arabia Saudyjska, Iran, Emiraty Arabskie, Rosja...
    Sew, Tesle najpierw koncerny motoryzacyjne traktowaly z poblazaniem, lekcewazaco... a teraz z przerazeniem, bo zrozumialy ze daly d..py w kwestii aut elektrycznych i do tego doszla afera z falszowaniem masowo danych dot. silnikow diesla i truciem ludzi. Tesla w Europie bedzie miec ciezko, bo niemieckie koncerny sie jej boja (vide ostatnie dwa miesiace sprzedazy gdzie Tesla w USA sprzedaje wiecej niz Niemcy swoich aut i dwa mniej wiecej miesiace temu oswiadczenie prezesa Mercedesa, ze Tesla jest ich glownym konkurentem (nie BMW, nie Audi, nie Lexus, ale wlasnie Tesla). Dlatego w Europie bedziesz mial pewnie wybor ograniczony (chyba ze Trump przepcha swoje pomysly z obnizeniem cel na samochody z USA w UE - co akurat jest w pelni sluszne). Inaczej to auta elektryczne zaraz zaczynaja produkowac masowo rzekomo Niemcy - VW w bylej fabryce Trabanta w Zwickau i w Dreznie w Szklanej Manufakturze...

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    a kto te pojazdy kupi?
    może Musk ma deal z Eurokratami, stąd wycofywanie diesli w UE hehe.....będzie mus kupowania Tesli w "promocji"
    wszystko po tych idioten można się spodziewać.....

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Tesla jest teraz w stanie utrzymać produkcję blisko 1000 pojazdów dziennie... DZIENNIE. Coś co jeszcze do niedawna wg szefow koncernow motoryzacyjnych bylo niemozliwe.... JEST MOŻLIWE.
    GO TESLA! :-)
    Tesla is looking to significantly increase Model 3 production in the current quarter as it attempts to turn its revenues...

ps. ciekawi mnie kiedy w koncu zaprezentuja wersje Tesli Modelu 3 za 35.000 dolarów... czyli tyle ile kosztuje Octavia RS w PL.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Jakby ktos byl zaintresowany to pewna telewizyjna Tesla na sprzedaz

Zostaw komentarz:

Pracuję...