u nas są srekonormy euro, a tam chodzą w maskach po ulicach, nie ma co się dziwić....
TESLA - wątek dla miłośników aut elektrycznych
Zwiń
X
-
Zostaw komentarz:
-
-
Jestem za postępem i sam kiedyś mam nadzieje stanę się posiadaczem elektryka, ale pisanie że elektryk jest lepszy od spalinowego pod każdym względem to bujda.
Na dzień dzisiejszy:
- problem z "tankowaniem" , ładowanie trwa koszmarnie długo, nawet w najlepszych obecnie modelach
- bardzo skromny zasięg, na papierze wygląda to wszak coraz lepiej, ale wystarczy trochę dynamicznej jazdy, albo niższych temperatur i wracamy do punktu wyjścia...czyli na ten moment auta miejskiego, nic poza tym.
- problem z dostępnością stacji ładowania, może i w mieście szybko się sytacja poprawi, ale pojedź sobie na rodzinne wakacje po Włoszech, i pozwiedzaj oddalone od dużych miast dzikie tereny...zresztą, wystarczą polskie wioski
- brak dźwięku...porównujesz auta do muzyki, to zapytaj jakiegoś audiofila co sądzi o mp3, dla Ciebie pewnie to luksus i komfort, bo nie trzeba wozić tony kaset w aucie...dla innego to problem
Dźwięk wydechu w spalinowym aucie to dla niektóych muzyka dla uszu, i jest tych ludzi bardzo dużo.
- żywotność baterii? recycling? jestem ciekawy ile lat trzeba żeby je szlak trafił...koszta wymiany?
- na chwilę obecną bardzo wysokie koszta zakupu, co robi z tych aut obecnie fanaberię dla bogatych, a nie zakup z myślą o oszczędnościach w domowych budżecie
To na szybko, przed poranną kawą, jest tego więcej.
Kiedyś się to pewnie zmieni, ale to kiedyś, obecnie elektryczne auta mają głównie jedną przewagę, nie kopcą, to mocny argument, ale tak naprawdę na TEN moment, jedyny istotny.Ostatnio edytowany przez feels3; 32248.
Zostaw komentarz:
-
-
Tesla 3 - samochód, który ma byc autem popularnym za kwote ok. 35.000 dolarow w USA - ile ma miec do setki? 5,6 sekundy....
Read the latest EV news from the U.S. and around the globe including new model reveals, business news, industry insights, latest technology, and more.
W przyszlosci (i to wcale nie odleglej!) kazde auto bedzie elektryczne, a samochody spalinowe beda czyms w rodzaju kaset magnetofonowych w muzyce obecnie, czy maszyn parowych - a wiec przedmiotem zainteresowania grona milosnikow i nic poza tym.
I im szybciej to sie staniem - tym lepiej. Auto elektryczne jest pod kazdym wzgledem lepsze od spalinowego kopciucha. Jedyny problem to kwestia odpowiedniego zasiegu - a wiec baterii ale mysle, ze to bedzie rozwiazane szybciej niz nam sie moze wydawac.
Oczywiscie skads sie musi brac energia - wiec jest tez kwestia zanieczyszczenia srodowiska, ale primo - znika kwestia zatrucia bezposredniego - czyli wdychania koszmarnych spalin dzien w dzien bezposrednio przechodzac obok jezdzacych aut, czy zyjac wsrod nich - czyli cos co dotyka kazdego z nas, a secundo - i ta kwestia bedzie w koncu rozwiazana. To ze paliwa kopalne wciaz dominuja wynika tylko z jednego - nie z problemu technologii - tylko z przyczyn ekonomicznych - to sie bardzo oplaca wielkim korporacjom, krajom arabskim, Rosji, itp. Ale predzej czy pozniej ropa przestanie byc potrzebna do zasilania aut - i bardzo dobrze :-)
Zostaw komentarz:
-
-
Tesla Model 3 z zewnatrz prezentuje sie naprawde niezle...
Zostaw komentarz:
-
-
a jak ktos germanofil to moze jednak VW - ulepszona wersja elektrycznego Golfa:
Zostaw komentarz:
-
-
-
Specyficzny test Tesli, momentami w sumie to zabawny ;-)
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie na osiedlu jest Tesli kilka a może nawet kilkanaście. Auto popularne wsród Holendrów z kasą.Mój sąsiad ostatnio nawet przywiózł sobie kostkę brukową w bagażniku hehe
Zostaw komentarz:
-
-
Ma nieco ponad trzy i pół metra długości, jest w stanie poruszać się z prędkością 135 km na godzinę, na jednym ładowaniu będzie mógł przejechać około 100 km. We wtorek w Warszawie przedstawiciele Fabryki Samochodów Elektrycznych przedstawili montowany w Bielsku-Białej samochód elektryczny FSE 01.
prawie 100 tysięcy za fiata 500 w wersji el....raczej wiele klientów nie będzie....
Zostaw komentarz:
-
-
i wlasnie Tesla Model 3 ma byc dostepny finansowo dla wiekszosci Amerykanow... i moze zmienic postrzeganie motoryzacji, to znaczy, ze auto elektryczne moze stac sie codziennoscia, a nie drogim dziwactwem, na dodatek zwykle paskudnym i o smiesznie niskim zasiegu.
Pozyjemy, wkrotce zobaczymy.
Zostaw komentarz:
-
-
Ford T był dostępny dla większej ilości nabywców (tak mi się przynajmniej wydaje - sprawa ceny)
Co Ty tak się najarałeś tą Teslą? są jeszcze inne elektryki przecież i hybrydy.
Zostaw komentarz:
-
-
W Kalifornii nie tylko piękna pogoda, ale model 3 Tesli jest coraz intensywniej testowany - nagranie sprzed kilku dni.
Czy Tesla Model 3 to XXI-wieczny odpowiednik Forda Model T?
Oby!
Zostaw komentarz:
-
-
zobaczymy, teslablog...nie wiem czy to obiektywne źródło. Krzysiek piszę o lekkim zysku i byciu na minusie w sprzedaży tych aut, Ty piszesz Marlej o wielkich dochodach. Komu wierzyć? Nie wiem, ja widziałem Teslę ostatnio model S, jakieś 85 dopisek chyba miała. Czarna, na trójmiejskich blachach. Ładne to, ale też wątpię, że wiele osób to kupi w naszych warunkach.
Zostaw komentarz:
-
-
Tesla idzie jak burza i mam nadzieje ze im się uda - jesli model 3 odniesie sukces to motoryzacja na serio skroczy w nowa ere powszechnych aut elektrycznych.
Model 3 może stać się tym czym byl model T Forda.
Trzy kolejne Gigafactory, Model 3 na radarze oraz 48% procent zamówień więcej niż w analogicznym kwartale.
a tu masz info o finansach Tesli.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie nie wiem czy wiecie.. a może zasoczę niektórych maniaków electric car ale TESLA w 2016 nie zarobiła nawet złotówki a wręcz stracila. Wynik finansowy na minusie. O tyle dziwne może że wszędzie się mówi że to gracz wyprzedzający rynek,że zaintersowanie jest ogromne że idą do przodu jak burza : ). 4 kwartał 2016 był na lekkim plusie. Auta fajne ale:
- Realny zasięg wersji z największymi bateriami to 600km nominalnie ( max 400 w realu - bez Klimy ) - więce nadal zasięg słaby jak na auto do podróży dłuższych
Jeszcze chwile musimy poczekać na tą rewolucję w motoryzacji.. wg. mnie min 5-10 lat.
Zostaw komentarz:
-
-
u nas w 3miescie jedna tez bardzo czesto parkuje w Sopocie przy urzedzie miasta bo tam jest ladowarka.
Zostaw komentarz:
-
-
W Katowicach przy Orlenie bardzo często można spotkać Tesle
Zostaw komentarz:
-
-
Tesla model S napotkaną dziś na spacerze z psem.
i to na gdańskich tablicach ;-)
Zostaw komentarz:
-
-
Szkoda. Ponoc Passat Gte to świetna maszyna. Co Ty w tym bagażniku wozisz? Octa to dobre auto dla platnego zabójcy...duzy bagażnik...dwa ciała bez problemu sie zmieszczą..
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpishybrydę to bym przeżył, why not,
ale pełnego elektryka w polskich realiach i stylu jazdy = zasięg, nie ma opcji, jeszcze trochę poczekamy. dziś to dla ludzi którzy poruszają się autem w sposób wyłącznie zaplanowany np. do roboty wyłącznie. Gorzej jakby była potrzeba użycia auta nagła, a aku pustytrochę nie ten teges że tak powiem.
Zostaw komentarz:
-
-
hybrydę to bym przeżył, why not,
ale pełnego elektryka w polskich realiach i stylu jazdy = zasięg, nie ma opcji, jeszcze trochę poczekamy. dziś to dla ludzi którzy poruszają się autem w sposób wyłącznie zaplanowany np. do roboty wyłącznie. Gorzej jakby była potrzeba użycia auta nagła, a aku pustytrochę nie ten teges że tak powiem.
Zostaw komentarz:
-
-
Miałem okazję pojeździć elektrycznym Renault tyle, że Zoe. Przed jazdą byłem gorącym przeciwnikiem elektryki (uważałem że nie mają duszy ;-) ale po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów - jestem na tak. Oczywiście poprawy wymaga zasięg i czas ładowania (wymiana zespołu akumulatorów na naładowane to fajny pomysł na te bolączki) ale Zoe jest ładowany kablem. Nie pomyślano o czymś wygodniejszym dla użytkownika w obsłudze kabla np zwijanie jak w odkurzaczu. Kabel trzeba wozić w bagażniku, a że na dworze chlapa - to brudny kabel brudzi ręce, czasem ciuchy i rzeczy w bagażniku. W środku Zoe przypomina szturmowca z gwiezdnych wojen. Ogólnie tandeta. Na białym, kremowym i beżowym plastiku szybko widać zabrudzenia. Zasięg w obecnych warunkach wynosił około 70 km (ogrzewanie). Komputer po Warszawie nawet zaniżał tę wartość - auto przejechało więcej niż wynikało z danych kompa - dobrze że w tą stronę. Na postoju w uruchomionym aucie (ogrzewanie, radio, światła) komputer pokazuje zużycie na poziomie 1 kWh. Maksymalne przyśpieszenie - 69 kWh - ale to chyba limit wyświetlacza. Normalna jazda (70-80 km/h po płaskim) - 8 kWh. Więc na wyjazd, załatwienie kilku spraw i powrót - wystarczyło. Po "uruchomieniu" słychać wentylatory akumulatorów. Wolna jazda to odgłosy zawieszenia i opon, szybsza - opony, jęczenie silnika i wiatr. Nieprawdą są teksty o absolutnej ciszy. Po mieście hałas jest porównywalny z cichym autem benzynowym. W dowodzie rejestracyjnym była wpisana moc 46 kW ale nie wiem czy to prawda. Ogólnie jazda jak zwykłym autem z automatem z tą różnicą że Zoe ma świetny start - do około 75 km/h jest naprawę dynamiczne. Czas do 100 jest przeciętny ale do tych 75 - rewelacja. Jak na miasto auto jest aż za zrywne. Na trasie słychać jęk silnika i wiatr i powyżej 100 spada dynamika. Subiektywnie charakterystyka silnika jest o wiele przyjemniejsza niż w lexusie nx300h (ten musi najpierw wkręcić benzyniaka na obroty, narobić hałasu i dopiero jedzie - szkoda że nie korzysta więcej z napędu elektrycznego przy przyśpieszaniu). Mocne hamulce (z odzyskiem energii). Na łukach (np. kto kojarzy ślimaki mostu Łazienkowskiego) czuć bardzo wyraźnie dużą masę auta - "coś" chce przewrócić samochód na bok i nie pozwala mu skręcać.
Zatem ogólnie - to chyba niestety będzie przyszłość
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: