Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Rok z Bagien
    Kufffa, ale czemu on ma koła od melexa ?

Siakoś nijak mi one nie pasują. :roll: :mryellow
    ma gorsze proporcję niż obecny superb :roll:
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Zamieszczone przez Octavianos
      Pamiętajcie, że 1.4 TSI 122KM będzie dostępny tylko z DSG; jak na razie nie przewiduje się manuala do tego silnika.
      Zarąbiście, po co komu manual, kiedy jest DSG?

Zamieszczone przez Agamek12
      Ta podstawa (mówię o 1.4TSI DSG) to będzie zupełny golasek, czy auto w przynajmniej średniej wersji (klima, elektryka, alu, radio, itp.) wyposażenia?
      Z takim silnikiem (topowym w tym modelu, oczywiście mówię o benzynie) nie może być tanio, a czy będzie w podstawce? Pewnie też nie, zobaczymy. Dopóki jest na rynku Octavia II, Rapid może mieć kłopoty z "rozruchem", ale to nawet lepiej, do premiery rynkowej Octy III, usuną usterki tzw. wieku dziecięcego w Rapidzie i mozna będzie to łykać.

Inna sprawa, że do tego czasu koreańce zapewne pokażą, lub chociaż zapowiedzą silniki z turbo i 2-sprzęgowe skrzynie. Nie mogę się tego dnia już doczekać
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9943
        • Ford

Cóż, na dniach chyba wyjaśnią sie wszystkie niewiadome...
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

Jak nie, jak tak
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• blackrs
            RS
            • 2008
            • 4829
            • Superb II combi (3T5)
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

a mi sie fotel kierowcy nie podoba , jego obróbka z dołu a raczej jej brak
            BYŁA o1 rs
            BYŁA o2 1.6
            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

no tu jest niby jakies porownanie Octavii i Rapida...

Prostor ve výrobním programu Škody Auto mezi vozy Fabia a Octavia, který do června vyplňovala Octavia Tour, nezůstane dlouho prázdný. Od října se totiž začne prodávat novinka Rapid.

i jesli tenze Rapid ma kosztowac tyle mniej wiecej co obecna Octavia....bedac w istocie jej mniejsza i de facto zubożoną wersja (a na dodatek nie daj Boze po prostu Fabka III z dupa - to moje podejrzenia...), to szczerze mowiac Skoda chyba by zwariowala... i mysle ze sprzedaz by jej spadla u nas. No chyba ze Octavia III znowu bedzie sie wybijac przy innych modelach z jej klasy - tylko wtedy juz ktorej klasy? C (compact)? C/D? ???

ps. jakby najtansza wersja bez klimatyzacji miala kosztowac prawie 50k to Rapid chyba sie za bardzo nie bedzie sprzedawal, obstawiam ze bez klimy powinien kosztowac 39k i tak takiej wersji nikt nie kupi raczej.

ps.2 kolka faktycznie wygladaja jak od melexa albo malucha... jakies takie mizerne. i niestety troche mi Rapid przypomina Baryłę - czyli nie swietej pamieci Fiata Siene/Albeę...

czekam na zbadanie tej maszyny organoleptycznie w salonie - moze jednak bedzie ok.....
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

marlej108, wierzysz w cuda że rapid będzie kosztować 39kzł, ile kosztuje citigo?
                Najtańsz około 29kzł, w wersji bardziej wypasionej 40kzł, taki rapid będzie kosztować w najtańszej wersji jakieś 45-50kzł
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ruwado
                  RS
                  • 2009
                  • 14909
                  • Octavia IV (NX3)

Chyba jutro go oficjalnie pokażą. Wg. mnie tez jak będzie droższy niz od 45 koła, to bezsens. Chyba, że że Octavia III też będzie sporo droższa.
                  pozdrawiam - Darek
                  ​​

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4829
                    • Superb II combi (3T5)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

będzie bo będzie wieksza
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6
                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• ruwado
                      RS
                      • 2009
                      • 14909
                      • Octavia IV (NX3)

No to pewnie minimalne ceny będa
                      - Rapid 50
                      - Octa - 60
                      za golasy
                      pozdrawiam - Darek
                      ​​

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

Zamieszczone przez marlej108
                        jesli tenze Rapid ma kosztowac tyle mniej wiecej co obecna Octavia....bedac w istocie jej mniejsza i de facto zubożoną wersja
                        Skąd takie mniemanie? Jeśli mówimy o "de facto" to de facto Rapid ma większy rozstaw osi od Octavii II, niemal identyczny bagażnik (mniejszy o kilkanaście litrów), inne wymiary bardzo zbliżone, tylko poza mniejszą długością. Zgodzę się co do zubożonej wersji, o czym już pisałem, do tego ma silniki z dolnej półki Octavii i belkę skrętną z tyłu.

Zamieszczone przez ruwado
                        Chyba jutro go oficjalnie pokażą. Wg. mnie tez jak będzie droższy niz od 45 koła, to bezsens. Chyba, że że Octavia III też będzie sporo droższa.
                        Oczywiście że będzie droższa. W końcu ma konkurować w klasie D, czyli z Mondeo, Passatem, Avensisem, Insignią, etc.

Zamieszczone przez ruwado
                        No to pewnie minimalne ceny będa
                        - Rapid 50
                        - Octa - 60
                        za golasy
                        50 to poziom Kii cee'd, więc Rapid powinien być IMO tańszy.
                        60 to poziom gołego Golfa VII, resztę sobie sami dopowiedzcie
                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• neoXs
                          Rider
                          • 2010
                          • 555

Ja tylko jeszcze dodam, że przy wielu zapowiedziach Rapida (tu akurat opieram się na PL prasie) pisano, iż Rapid zastąpi Toura.

Skoro Tour zaczyna się od 44 350zł to Rapid nie powinien startować więcej niżeli od 45 tys. Do 1.2mpi mogą dorzucić instalkę LPG i już zrobiłoby się ciekawie

Komentarz

• Tony065
                            RS
                            • 2009
                            • 2497
                            • Octavia I (1U2)
                            • ARX 1.8 20VT 150 KM

no i rapidomms dopadł i mnie :wink:
                            Załączone pliki
                            Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                            @ by Tune-up Gdańsk
                            TDI VP++ i jeszcze rośnie
                            Antek

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Morgoth
                              jesli tenze Rapid ma kosztowac tyle mniej wiecej co obecna Octavia....bedac w istocie jej mniejsza i de facto zubożoną wersja
                              Skąd takie mniemanie? Jeśli mówimy o "de facto" to de facto Rapid ma większy rozstaw osi od Octavii II, niemal identyczny bagażnik (mniejszy o kilkanaście litrów), inne wymiary bardzo zbliżone, tylko poza mniejszą długością. Zgodzę się co do zubożonej wersji, o czym już pisałem, do tego ma silniki z dolnej półki Octavii i belkę skrętną z tyłu.
                              Z wymiarow jasno wynika ze ma byc mniejszy... np. wezszy.. czy jego szerokosc jest blizsza Fabii czy Octavii? i konstrukcyjnie chyba tez do Octavii nie dorasta co? (vide - ta tylna belka).

To auto bedzie po prostu tansze w produkcji... i koncern chce na nim wiecej zarobic.

Nikt mi nie wmowi ze Rapid to praktycznie to samo co Octavia II... bo tak nie jest :-) To ubozsze auto i kropka. Jesli cena bedzie odpowiednio niska - OK. ale jesli bedzie jak za obecna O2 - to o nie! to juz na pewno nie dla mnie. Na dodatek mi sie ze zdjec po prostu nie podoba bo przypomina baryłę - Fiata Siena - Albea - a wiec wielki tylny odwlok, male kolka - ale moze zmienie zdanie jak ją w koncu na zywo zobacze - wciaz tesknym okiem w tym celu spogladam jak przejezdzam przy salonie Skody w Sopocie hehe

pozdro :-)
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8038
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

i konstrukcyjnie chyba tez do Octavii nie dorasta co? (vide - ta tylna belka).
                                Nie wiem jak Ty, ale osobiście jeżdżąc poprzednim autem z belką i teraz z wielowahaczowym nie widzę specjalnej różnicy w prowadzeniu czy komforcie jazdy, ale widzę różnicę kolosalną różnicę w kosztach serwisowania.
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Rok z Bagien
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1172

Zamieszczone przez AdamB
                                  Nie wiem jak Ty, ale osobiście jeżdżąc poprzednim autem z belką i teraz z wielowahaczowym nie widzę specjalnej różnicy w prowadzeniu czy komforcie jazdy
                                  A ja widzę i to znaczną. Szczególnie na poprzecznych nierównościach, a już nie daj Bóg o nieliniowym przebiegu. Wielowahacz zdecydowanie lepiej znosi także zakręty, jest mniej podsterowny. (porównuję 307 Kombi i O II).

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8038
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                    Wielowahacz zdecydowanie lepiej znosi także zakręty, jest mniej podsterowny.
                                    Aż tak ostro nie jeżdżę aby tego doświadczyć, ale rację Ci przyznaję, po jakich dziurach by nie jechać to jest cicho od tylnego zawieszenia w OII.

Komentarz

• Rok z Bagien
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1172

Zamieszczone przez AdamB
                                      Aż tak ostro nie jeżdżę aby tego doświadczyć
                                      Ja w sumie też.

Ale mam taki zwyczaj po zakupie nowego samochodu, że jadę na puste rondo i robię sobie 2-3 okrążenia. Z różną prędkością. Mając na świeżo w pamięci zachowanie poprzedniego samochodu sprawdzam na co stać, a na co nie, nowy pojazd.

Ta mniejsza podsterowność Octy była wyczuwalna.

pzdr

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Ja tam trochę czuję, że wielowahacz z tyłu w Avensisie T25 pozwala na nieco więcej niż belka w Octavi 1. Choć coraz częściej zauważam, że pozwala na nieco zbyt mało... ale molże to amorki już się zużyły...?
                                        Adam... Używam:
                                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8038
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Rok z Bagien, poprzednie moje auto to była Fabia I htb i powiem szczerze, że na zakrętach miałem wrażenie, że Fabia na 185/60R14 szybciej wchodziła w zakręty niż OII na 195/65R15. Pewnie to tylko było złudzenie. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Morgoth
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1116

Z wymiarow jasno wynika ze ma byc mniejszy... np. wezszy.. czy jego szerokosc jest blizsza Fabii czy Octavii? i konstrukcyjnie chyba tez do Octavii nie dorasta co? (vide - ta tylna belka).
                                            Masz pod ręką wymiary?* Swego czasu w Auto Bild'zie, a tydzień później w Auto swiecie było porównanie side-by-side Rapida z Octavią II, chyba gdzieś tu wrzucałem, ale teraz nie pomnę gdzie to jest. Chodzi mi o wymiary, na przykład szerokość o której mówisz. Czym innym jest szerokość zewnętrzna, a czym innym szerokość w środku np. na wysokości bioder, czy ramion.

Nikt mi nie wmowi ze Rapid to praktycznie to samo co Octavia II... bo tak nie jest :-) To ubozsze auto i kropka.
                                            Nikt Ci niczego nie wmawia, chodzi tylko o niejako zastąpienie Octy II Rapidem, a nowa Octa III pójdzie już o klasę wyżej zarówno wymiarami, jak i cenami. Stąd moje podejrzenie, że ceny Rapida nie będą niskie, w podobnej konfiguracji (silnik, skrzynia i akcesoria) będą porównywalne z Octą II.

Co do belki skrętnej z tylnym zawieszeniu :
                                            Najnowszy Golf VII też ma belkę skrętną w biedniejszych wersjach silnikowych i wyposażeniowych, dopiero droższe opcje posiadają zawieszenie "multi link".

*) Wygrzebałem w necie takie dane :
                                            :arrow: http://images.caricos.com/s/skoda/20...0_1024x768.jpg
                                            :arrow: http://images.caricos.com/s/skoda/20...9_1024x768.jpg
                                            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Luk@s
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 212

Ja uważam, że Rapid będzie startował od ok 45tys aby zaznaczyć też, że jest to auto wyższej klasy niż Fabka, aktualnie Fabia bez promocji etc i jakiejś totalnie gołej wersji typu Easy to jest 38tys brutto.
                                              service by Auto Tar

Komentarz

• Eidos71
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2050
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ciekawe jest to, że na oficjalnej stronie Paris Motor Show 2012, w zakładce "wystawcy" brak jest Skody... Jest VW, jest Seat, jest Audi, a czeskiego producenta - nie ma... :?:

Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• rolka
                                                  Drive
                                                  • 2012
                                                  • 72

Zamieszczone przez Dzida
                                                  http://motoryzacja.interi...zl,1846787,3460
                                                  Mi podobają się wpisy pod artykułem zakompleksionych rodaków. Nie jedzie trzeb kręcić do 5000 o/m i tym podobne. Widać że ludzie nie mają pojęcia o silnikach z serii TSI .....ale poklepać w klawiaturkę warto.
                                                  Dla mnie bardzo ładne auto.

Komentarz

Pracuję...