Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez blackrs
    Zamieszczone przez szkoda
    bo nie jest oklejony jakimis gównami z innego samochodu
    niektórzy chyba tego nie widzą i co chwile pisza że wygląda słabo jak narazie nic nie widac
    hehe

jedno co widać, ale trudno mi to ocenić, to rozstaw osi - wygląda na przyzwoitszy niz dotychczas, to by dobrze wróżyło
    czy może się mylę :?:
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Bardzo prawdopodobne, że ©koda zrezygnuje z montowania najsłabszej jednostki o pojemności 1,2 l i mocy 105 KM. Podstawowa odmiana powinna być zatem napędzana 122-konnym motorem 1,4 TSI, który pozwoli na osiągnięcie pierwszej setki w około 10 s.

To moze jednak w tym modelu pojda w druga strone i wyladuje jakies V6 benzynowe i takim sam diesel albo chociaz R5 TDI.

Z drugiej strony w Superbie tez nie ma 1.2TSI, bo auto jest ciezkie. Czy tu bedzie podobnie?? Moze nie, bo Golf 7 jest lzejszy niz poprzednik
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Tony065
        RS
        • 2009
        • 2487
        • Octavia I (1U2)
        • ARX 1.8 20VT 150 KM

To moze jednak w tym modelu pojda w druga strone i wyladuje jakies V6 benzynowe i takim sam diesel albo chociaz R5 TDI.
        pobożne życzenie... niestety, nierealne w O3. Big Brother VW nie pozwoli :evil: nawet w SII największy silnik jest słabszy niż w innych z VAG.
        Black Pearl, Elegance & RS LOOK
        @ by Tune-up Gdańsk
        TDI VP++ i jeszcze rośnie
        Antek

Komentarz

• Octavianos
          L&K
          • 2010
          • 1130

Rozstaw osi ma wynosić 2678 mm
          SIMPLY CLEVER
          Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez Octavianos
            o, czyli jeszcze dobrze widzę, 10cm to jest bardzo dobra wiadomość
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• Eidos71
              RS
              • 2011
              • 2050
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jedno co widać, ale trudno mi to ocenić, to rozstaw osi - wygląda na przyzwoitszy niz dotychczas, to by dobrze wróżyło
              czy może się mylę :?:

Na ostatniej fotce, na dole artykułu, jest porównanie O2 i O3 "na żywo".
              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• rowerek
                Rider
                • 2010
                • 449

Zamieszczone przez Octavianos
                o, czyli jeszcze dobrze widzę, 10cm to jest bardzo dobra wiadomość
                Jeżeli OIII ma zostać przesunięta klasę wyżej i konkurować z Paskiem, Mondeo itp. to szału nie robi. Powinien wynosić przynajmniej 2750 mm (taka jest średnia konkurentów, z wyjątkiem Paska - 2,71m i Mondeo - 2,85m).

[ Dodano: Pią 26 Paź, 12 00:15 ]
                Kolejny egzemplarz przyłapany. Tym razem bez tylnej wycieraczki co wskazywałoby na to, że będzie to dodatkowa opcja.

Octa III

Komentarz

• tomekjmopl
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1187
                  • Opel
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Głównym elementem maskowania jest stare logo oraz tylne lampy :wink:

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Nie wiem jak wam, ale mnie się nie podoba pozaokrąglany grill skoro auto ma być lekko kanciaste. Strasznie to wygląda.
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• tomekjmopl
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1187
                      • Opel
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

AdamB, ten gril to też raczej dali dla jaj. Prędzej będzie taki jak w Rapidzie:

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8033
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

tomekjmopl, obyś miał rację :szeroki_usmiech
                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• blackrs
                          RS
                          • 2008
                          • 4826
                          • Superb II combi (3T5)
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

tak będzie
                          rapid jak jeździł zamaskowany to tak samo miał gril robiony
                          BYŁA o1 rs
                          BYŁA o2 1.6
                          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Octavianos
                            L&K
                            • 2010
                            • 1130

Bagażnik będzie miał 586 l, rozstaw osi 2686 mm, długość - 4659
                            SIMPLY CLEVER
                            Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• rowerek
                              Rider
                              • 2010
                              • 449

Czyli analogicznie do rozstawu osi także całe auto wydłuży się o 10cm. Do SII brakuje prawie 20cm także nie będziemy mieli w sprzedaży dwóch takich samych aut, jak to mówiły plotki (a mówiły, że OIII ma mieć dł. prawie taką jak Superb, czyli ~4,8m). Z takimi wymiarami to gabarytowo nadal będzie raczej między segmentami a nie stricte w klasie średniej. Jest krótsza nawet od określanych jako 'małe' Accord'a i Laguny III.

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

rowerek, i dobrze że nie będzie zbyt długa bo by wyglądała jak superb, długi a wąski :szeroki_usmiech
                                Bagażnik i tak jest zbyt wielki a miejsca na nogi dla pasażerów pewnie trochę przybędzie i o to chodzi
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez rowerek
                                  Z takimi wymiarami to gabarytowo nadal będzie raczej między segmentami a nie stricte w klasie średniej
                                  NIe na nie zartuj !! Z takim mysleniem dochodzimy do absurdu. Obecne Audi A4 ma 4,70 więc tylko o 4 cm wiecej niż O III. Czyli A4 to też auto mędzy segmentami ??
                                  Moim zdaiem przy takich wymiarach jak podał Octavianos, O III bedzie jak najbardziej typowym przedstawicielem aut segmentu D, czyli klasy średniej.
                                  A tak wogóle to obecna Laguna III ma 4,69 długości wiec jest tylko o 3 cm dłuższa, a te 3 cm mozna uzyskac poprzez ... odpowiednie uksztaltowanie zderzaków .
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• rowerek
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 449

Zamieszczone przez Big
                                    Z takimi wymiarami to gabarytowo nadal będzie raczej między segmentami a nie stricte w klasie średniej
                                    NIe na nie zartuj !! Z takim mysleniem dochodzimy do absurdu. Obecne Audi A4 ma 4,70 więc tylko o 4 cm wiecej niż O III. Czyli A4 to też auto mędzy segmentami ??
                                    Moim zdaiem przy takich wymiarach jak podał Octavianos, O III bedzie jak najbardziej typowym przedstawicielem aut segmentu D, czyli klasy średniej.
                                    A tak wogóle to obecna Laguna III ma 4,69 długości wiec jest tylko o 3 cm dłuższa, a te 3 cm mozna uzyskac poprzez ... odpowiednie uksztaltowanie zderzaków .
                                    Nie o samą długość mi chodzi. Rozstaw osi jest o 5-10 cm krótszy od większości konkurentów w klasie średniej. Cóż z tego, że ma wymiary prawie jak A4 skoro takie A4 ma rozstaw osi 2,81m! a nie 2,68m jak ma mieć OIII.

Druga sprawa to porównanie z obecnymi nowymi kompaktami. Z każdą generacją modele robią się ciut większe.
                                    Kia Cee'd II i Hyundai i30 - wiadomo, że sporo krótsza bo to klasyczny Hatchback ale rozstaw osi 2,65m
                                    Opel Astra IV hatchback i sedan (sedan może śmiało konkurować bo bagażnik duży) - rozstaw osi 2,685m
                                    Ford Focus - 2,65m

Moim zdaniem te dane wystarczą mi aby twierdzić, że OIII to będzie nadal samochód międzyklasowy a nie stricte klasy średniej. W tej chwili żaden z przedstawicieli obecnej klasy średniej nie ma mniejszego rozstawu osi niż 2,7m (a najmniejszy ma ciasny Accord czyli auto, które w moim udczuciu wnętrzem bardziej plasuje się w kompaktach niż w kl. średniej).

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Nie o samą długość mi chodzi.
                                      Ludzie, wiem, ale jak bedziemy sie spierać o 3-4 cm to dojdziemy do absurdu !
                                      Honda Accord VIII ma rozstaw osi 2,70 m, podobnie jak Toyota Avensis i Alfa Romeo 159. Natomiast O III - 2,68 m.
                                      Jesli O III ma być wyrosniętym kompaktem, bo ma taki, a nie inny rozstaw osi, to Accord,Avensis i Alfa 159 też bo chyba te 2 cm to nie jest róznica klas
                                      Insygnia ma np. rozstaw osi 2,73 m, przy długości 4,83, Mazda 6 - 2,72 m przy więc przy tych autach tego Accorda, Avensisa i Alfę 159 też trzeba by było zakwalifikować do ... wyrośniętych kompaktów 8) czyli wychodzi nam totalna bzdura !!
                                      Po prostu przyjmijmy, że O III to typowy przedstawiciel segmentu D w którym sa auta wieksze i mniejsze (wiadomo, że wymiary aut w danej klasie mogą sie róznić o pare cm), ale wszystkie one nalezą do segmentu D.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

No tak, a co to zmienia dla użytkownika do której klasy należy samochód? Ego?
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• kurczak1985
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 300

Zamieszczone przez Big
                                          Nie o samą długość mi chodzi.
                                          Ludzie, wiem, ale jak bedziemy sie spierać o 3-4 cm to dojdziemy do absurdu !
                                          Honda Accord VIII ma rozstaw osi 2,70 m, podobnie jak Toyota Avensis i Alfa Romeo 159. Natomiast O III - 2,68 m.
                                          Jesli O III ma być wyrosniętym kompaktem, bo ma taki, a nie inny rozstaw osi, to Accord,Avensis i Alfa 159 też bo chyba te 2 cm to nie jest róznica klas
                                          Insygnia ma np. rozstaw osi 2,73 m, przy długości 4,83, Mazda 6 - 2,72 m przy więc przy tych autach tego Accorda, Avensisa i Alfę 159 też trzeba by było zakwalifikować do ... wyrośniętych kompaktów 8) czyli wychodzi nam totalna bzdura !!
                                          Po prostu przyjmijmy, że O III to typowy przedstawiciel segmentu D w którym sa auta wieksze i mniejsze (wiadomo, że wymiary aut w danej klasie mogą sie róznić o pare cm), ale wszystkie one nalezą do segmentu D.
                                          Czy Ty zawsze musisz miec racje :?: :lol:

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez kurczak1985
                                            Czy Ty zawsze musisz miec racje
                                            Nie. wcale nie musze miec racji. Tylko jeśli wiekszość (prasa motoryzacyjna, przedstawiciele Skody itd) mówi, że O III będzie typową klasą średnią (co wynika nawet z podanych tu jej wymiarów) to zawsze znajdzie się pare osób, ktore na siłę będą wszystkich przekonywały, że jest odwrotnie 8) i ja po prostu czegoś takiego nie lubię.
                                            Jeśli ktoś, mądrzejszy ode mnie, mówi mi, że coś co widział, a ja nie, jest np. białe, to ja mu wierzę (przynajmniej do czasu póki sam tego na oczy nie zobaczę), a nie na siłę próbuję udowodnić, że on na pewno się myli, bo to co on widział na 100% było czarne, a nie białe.
                                            Zamieszczone przez Enriquez
                                            No tak, a co to zmienia dla użytkownika do której klasy należy samochód?
                                            Oczywiście, że nic
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• gebek
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1214

Ale oprocz rozstawu osi liczy sie takze szerokosc auta.
                                              A tu aktualna O2 jest odczuwalnie wezsza od aut klasy sredniej...przynajmniej od
                                              Accorda :szeroki_usmiech .
                                              Jesli O3 nadal bedzie taka waska,to pomimo zwiekszenia rozstawu osi do 268 cm,nadal
                                              bedzie tylko wyciagnietym kompaktem....moim zdaniem :szeroki_usmiech a nie pismakow :diabelski_usmiech
                                              Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• rowerek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 449

Zamieszczone przez Big
                                                Nie. wcale nie musze miec racji. Tylko jeśli wiekszość (prasa motoryzacyjna, przedstawiciele Skody itd) mówi, że O III będzie typową klasą średnią (co wynika nawet z podanych tu jej wymiarów) to zawsze znajdzie się pare osób, ktore na siłę będą wszystkich przekonywały, że jest odwrotnie i ja po prostu czegoś takiego nie lubię.
                                                Nie szukam tu zaczepki ale pozwolę sobie stwierdzić, że w tej 'prasie' motoryzacyjnej jest gro osób, które z motoryzacją ma niewiele wspólnego. Póki co nie widziałem też żadnej oficjalnej informacji dot. takiego a nie innego pozycjonowania klasowego (z wyjątkiem Twoich super tajnych informatorów, bo to Ty od początku uparcie forsujesz swoją wersję).

Zamieszczone przez Enriquez
                                                No tak, a co to zmienia dla użytkownika do której klasy należy samochód? Ego?
                                                Oczywiście, że nic nie zmienia ale skoro można sobie podyskutować o kryteriach jakimi ktoś się kieruje w 'segregacji' aut to dlaczego nie?

Zamieszczone przez Big
                                                Jeśli ktoś, mądrzejszy ode mnie, mówi mi, że coś co widział, a ja nie, jest np. białe, to ja mu wierzę (przynajmniej do czasu póki sam tego na oczy nie zobaczę)a nie na siłę próbuję udowodnić, że on na pewno się myli, bo to co on widział na 100% było czarne, a nie białe.
                                                Tylko widzisz, teraz mamy sytuację kiedy ja daje swoje argumenty a Ty swoje. Tylko różnica jest taka, że wg Ciebie to niby ja próbuję teraz komuś ciemnotę wciskać a Twoja racja jest jedyną dobrą.
                                                Twoje argumenty są mniej więcej takie: OIII brakuje 2-3-4 cm w rozstawie osi do rywali z klasy średniej (i to do tych mniejszych rywali łapiących się do tej klasy).
                                                Moje argumenty są takie: OIII ma 2-3-4 cm przewagi nad kompaktami w rozstawie osi. Tyle tylko, że nie znajdziesz auta kl. średniej o mniejszym rozstawie osi od OIII, natomiast znajdziesz kompakty o takich samych wymiarach jak domniemane w OIII. Np. taka Astra IV sedan ma taki sam rozstaw osi i taką samą długość. Nazwiesz Astrę kl. średnią czy kompaktem?

Nie mam zamiaru tutaj iść na noże by bronić swojego stanowiska ale jeżeli coś jest o 2-4cm większe od segmentu niżej i zarazem 2-4cm mniejsze od segmentu wyżej to jest to dla mnie typowy przykład auta międzyklasowego. Do tego trzeba wziąć po uwagę szerokość auta, tak jak pisał gebek

Komentarz

• kurczak1985
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 300

Dlatego warto poczekac na oficjalne wymiary i teraz tak w sumie mysle cena takze bedzie sugerowala czy OIII wg skody ma byc klasa srednia, czy czyms pomiedzy, jak do tej pory :roll:

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Zamieszczone przez kurczak1985
                                                    Dlatego warto poczekac na oficjalne wymiary
                                                    O i z tym mogę się zgodzić w 100%.
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...