Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Dobry Golf to 120tys, doposazony to prawie 150tys - :twisted:

Moze u nas tez bedzie OIII w salonie
    Spritmonitor.de

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14888
      • Octavia IV (NX3)

marlej napisał najszczerszą prawdę - co prawda na żywo widziałem Rapida, a O III tylko na zdjęciach, ale widać wyraźnie, że nowa linia Skody (Rapid i O III) to takie samo autko (wygląd, deska, wnętrze) tylko9 w różnych rozmiarach. Mogą być drobne różnice w jakości materiałów. Tak więc dla mnie jeśli kupowałbym, to kluczowe znaczenie by miała cena w takim samym wyposażeniu. Co bedzie tańsze.
      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Czy w Krakowie jest już gdzieś w salonie octa3?
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Co do tylnej kanapy nowej Octavki to prawde mowiac na oko ona wydaje sie normalna... tyle ze jak sie na niej siada to jest jakos tak... hmm dziwnie, odczucia jakby siedzialo sie na laweczce, to nie jest jakis dramat ze niewygodnie, i przez chwile to w sumie w ogole nie przeszkadza, tyle ze wyraznie wygodniej jest w O2 i w ... Rapidzie bo tam jest dluzsze siedzisko. A w O3 no cos im nie wyszlo, chyba ze to ja moze mam dziwna budowe ciala (ale wtedy to tez dotyczy kolegi Grzesk bo tez mu bylo z tylu O3 tak sobie).
          Mysle ze dzieciom to nie bedzie przeszkadzac, ale z tylu nie zawsze jezdza male dzieci. Oczywiscie tak naprawde to dopiero wyjdzie w praniu - czyli na dluzszych trasach czy tam jest wygodnie czy nie.
          Nie wiem - moze o dziwo to bedzie wygodne... (ale raczej watpie).
          Oczywiscie z punktu widzenia kierowcy ta tylna kanapa nie ma zadnego znaczenia prawde mowiac - w koncu on tam siedziec nie bedzie.
          Watpie tez aby krotka tylna kanapa stala sie przeszkoda nie do przejscia przy zakupie Octavii, podejrzewam ze 95% kupujacych nawet tego nie zauwazy - bo kto siada dluzej z tylu kupujac samochod? Wsiadasz, patrzysz ile masz miejsca na nogi, oooo duzo, sprawdzasz ewentualnie podlokietnik... i wysiadasz :-) Wiec Skoda moze spac spokojnie wiekszosc klientow nad tylna kanapa nie bedzie sie zastanawiac - przynajmniej przy zakupie auta.
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• OrsonTSI
            Rider
            • 2010
            • 716
            • Volkswagen
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez piramida
            Wiem ze w Inter na Zakopiańskiej maja w garazu i ma byc jutro lub w sobote na salonie
            OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez OrsonTSI
              Wiem ze w Inter na Zakopiańskiej maja w garazu i ma byc jutro lub w sobote na salonie
              Dzieki

Marlej, dzieciom nawet będzie wygodniej na krótszej kanapie ponieważ dzieci są mniejsze i mają krótsze nogi więc byc może ta kanapa jest specjalnie krótsza co by pociechom było wygodniej :?:
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• padero
                Rider
                • 2009
                • 369
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

marlej108, ale przyznasz,że mimo tej nieszczęsnej kanapy i plastikowych drzwi,OIII to ogólnie udane i dosyć nowoczesne auto
                Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Marlej, dzieciom nawet będzie wygodniej na krótszej kanapie ponieważ dzieci są mniejsze i mają krótsze nogi więc byc może ta kanapa jest specjalnie krótsza co by pociechom było wygodniej :?:
                  hehe, no fakt to moze byc argument w druga strone - teoretycznie dzieciom to wygodniej bedzie na krotszej (serio) :-) o ile w Polsce dzieci moglyby jezdzic bez fotelika... ale skoro te mniejsze dzieci jezdza w fotelikach... to w sumie ten argument pewnie nie ma znaczenia :-)

(moim zdaniem mogli po prostu zostawic taka kanape (dlugosc) jaka byla dotychczas)

ps. podkreslam jednak - ze to nie jest tez tak, ze ta kanapa to jak w maluchu czy seicento, ale jak sie usiadzie w O2 (nie wspomne Superba...) ktora tez pewnie bedzie w salonie - i do O3 no to ewidentnie jest krotsze siedzisko. Na razie na to zwrocili uwage tylko czescy dziennikarze na auto.cz

Zreszta nie chce juz dluzej pisac o tej nieszczesnej tylnej kanapie bo sie zrobi awantura, swoje zdanie wyrazilem na jej temat w poprzednim poscie :-)
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• grzesk
                    Rider
                    • 2010
                    • 296

Zamieszczone przez marlej108
                    A w O3 no cos im nie wyszlo, chyba ze to ja moze mam dziwna budowe ciala (ale wtedy to tez dotyczy kolegi Grzesk bo tez mu bylo z tylu O3 tak sobie).

..... Wiec Skoda moze spac spokojnie wiekszosc klientow nad tylna kanapa nie bedzie sie zastanawiac - przynajmniej przy zakupie auta.
                    Raczej nie masz dziwnej budowy ciała. Ja mam 178 cm i miałem podobne jak ty odczucia. Nie jest jakoś tam bardzo źle ale dziwnie krótko. W O2 która była też tam nie siadałem tylko w Rapidzie bo on mnie bardziej interesuje i w Rapidzie było dla mnie wygodniej z tyłu.

Może to też kwestia przyzwyczajenia się do tego, że nogi "wiszą" w powietrzu i będzie OK.
                    Na pewno nie jest to argument negujący to auto bo naprawdę dobrze im to wyszło ale czuje się pewien malusieńki niesmak, tym bardziej, że ja wożę ludzików z tyłu i trochę o tym myślę.
                    Ogólnie auto fajne i z chęcią bym się nim zaopiekował ale raczej nikt mi takiego prezentu nie zrobi i będę szukał coś w mniejszych pieniądzach i być może KIA CEED lub Rapid wygrają :-) ze względu na możliwie niską cenę do uzyskania. Ale to moje zdanie i moje potrzeby
                    SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• sh95
                      Classic
                      • 2009
                      • 26

Załamujecie mnie tą krótką kanapą. Ja w swojej O2 jechałem z tyłu może kilka razy, z czego ostatnio kilka dni temu po lekturze tego wątku i ... załamałem się, skoro taka krótka kanapa jest w O2 (mam 186cm), to jaka tragedia musi być w O3.

Chyba jutro się wybiorę za dnia obmacać samemu... czy ktoś potwierdzi że w Gdyni u Plichty jest już jakaś sztuka?

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez sh95
                        Załamujecie mnie tą krótką kanapą. Ja w swojej O2 jechałem z tyłu może kilka razy, z czego ostatnio kilka dni temu po lekturze tego wątku i ... załamałem się, skoro taka krótka kanapa jest w O2 (mam 186cm), to jaka tragedia musi być w O3.

Chyba jutro się wybiorę za dnia obmacać samemu... czy ktoś potwierdzi że w Gdyni u Plichty jest już jakaś sztuka?
                        po pierwsze to nie wiedzialem, ze w O2 jest krotka tylna kanapa... zawsze wydawala mi sie idealna :-)

po drugie - skoro z tylu jechales tylko kilka razy to co Cie ta tylna kanapa obchodzi? :-)

ps. jutro maja miec tez w Sopocie model i do ogladania i do jazd testowych.
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rafik11
                          Rider
                          • 2009
                          • 448

jutro jadę zobaczyć sobie tę OIII bo w Lublinie wiem że mają ją już w salonie, natomiast ja chciałbym zwrócić waszą uwagę na pojawiającego się na horyzoncie nowego mocnego konkurenta OIII, a mianowicie seata leona III. O ile hb pewnie nie będzie bezpośrednią konkurencją OIII liftback to o tyle wersja w kombi może ciekawie tę konkurencję rozruszać. Mnie osobiście to co pokazało się w internecie czyli wersja kombi bardzo się spodobała, wnętrze wygląda ciekawie (przynajmniej zegary nie są prawie tak identyczne jak w OIII - OIIFL)cenowo pewnie będzie pomiędzy golfem a OIII(nie brać pod uwagę obecnych cen, które są pokłosiem wojny pomiędzy iberią a vw, co i tak już wkrótce się zakończy). O ile pamiętam to w klasie compaktów seat nie miał wersji kombi(a tylko taka mnie interesuje) więc dla ratowania marki pewnie vw zrobi tak jak zrobił wcześniej ze skodą ( czy to OI czy SI) czyli da dobrej jakości materiały, nieźle skonfiguruje wyposażenie w stosunku do ceny i pewnie to będzie promowane kosztem skody.

Komentarz

• dato
                            L&K
                            • 2012
                            • 1431

Zamieszczone przez mirek_p11
                            Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                            że mozna kupić Superb-a kombi z tego roku w wersji ambiente
                            no właśnie dzisiaj w salonie porównałem sobie ceny, wyposażenie i za 115 tysi kupiłbym Superba a nie O3, bo mimo starszej konstrukcji jest to inna klasa
                            Rok temu szukałem auta i na poważnie myślałem o O2. Szukałem dużego kombi, we w miarę mocnym dizlu i sensownym budżecie. Na samym końcu porównań została Insignia z Superbem, Insignia lekko ładniejsza (pod każdym względem), ale bez bagażnika. Octa odpadła chwilę wcześniej, jak się okazało, że w lepiej "wypasionej" wersji, z Zenonem, etc. różni się ceną TYLKO ~15 tys (cennikowo) od S2. JEST to inna klasa auta, pod każdym względem. O3 będzie fajna, elektronicznie nowocześniejsza, etc, ALE nadal półkę niżej od przed / po liftowego S2.

Octa nie ma istotnie mniej przestrzeni "ładunkowej" (nie mówię o tylnej kanapie). Nic jej specjalnie nie dolega. Ale wystarczy się przejechać Octavią i Superbem i... Różnice - nie tylko te subtelne, wyraźne - da się wyczuć
                            ...Big to na pewno lepiej wyjaśni

Komentarz

• sh95
                              Classic
                              • 2009
                              • 26

po pierwsze to nie wiedzialem, ze w O2 jest krotka tylna kanapa... zawsze wydawala mi sie idealna :-)

po drugie - skoro z tylu jechales tylko kilka razy to co Cie ta tylna kanapa obchodzi? :-)
                              Bo moja żona ma 176cm i marudzi w O2 na dłuższej trasie Ja sam też nie uważałem że jest krótka, aż jak siadłem równo i stwiedziłem, że kanapa powinna być dłuższa o min 8 cm... (tak wiem, w bmw7 pewnie mi podpasuje).
                              Nie długo dzieci będą jeździły same z tyłu, ale to tak gdzieś za 2 lata, wtedy problemu by nie było.

Komentarz

• nibelung
                                Drive
                                • 2009
                                • 94

Na razie z seatem w Polsce jest problem.
                                Newsweek.pl - wiadomości z Polski i ze świata. Najnowsze wydarzenia i opinie a także artykuły z kategorii społeczeństwo, biznes, kultura, historia, psychologia, trendy.
                                Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez sh95

Bo moja żona ma 176cm i marudzi w O2 na dłuższej trasie
                                  Aha, no to mozliwe, ze w O3 moglaby marudzic jeszcze bardziej...
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• cool_torun
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 162

Byłem, zobaczyłem i zmierzyłem miarą :diabelski_usmiech
                                    Niestety marlej nie masz racji, że kanapa jest krótsza - długość ta sama co w O2, ale jest podwójne ale:
                                    po pierwsze w O3 siedzi się niżej i w związku z tym od krawędzi tylnej kanapy do podłogi w O3 jest o ok. 2 cm mniej niż w O2
                                    po drugie kanapa w O3 jest bardziej płaska a oparcie mniej wyprofilowane niż w O2
                                    W związku z tymi "ale" odnosi się właśnie subiektywne wrażenie że siedzenie jest krótsze.
                                    A co do reszty - boki drzwi plastik w miarę przyzwoity, a dla tych co lubią trzymać łokieć na podłokietniku - sam podłokietnik jest miękki.
                                    Poza tym siedząc w O3 odnosi się wrażenie że jest się bliżej asfaltu niż w O2.
                                    Z tyłu miejsca sporo - mam 180 cm i po ustawieniu przedniego fotela, z tyłu można było śmiało poszaleć.
                                    Co do felg standardowych w Ambition - rzeczywiście jakoś wydają się za małe (mimo że to 16-tki) w stosunku do całej gabloty.

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez cool_torun
                                      Byłem, zobaczyłem i zmierzyłem miarą długość ta sama co w O2, ale jest podwójne ale: po pierwsze w O3 siedzi się niżej i w związku z tym od krawędzi tylnej kanapy do podłogi w O3 jest o ok. 2 cm mniej niż w O2 po drugie kanapa w O3 jest bardziej płaska a oparcie mniej wyprofilowane niż w O2 W związku z tymi "ale" odnosi się właśnie subiektywne wrażenie że siedzenie jest krótsze.
                                      Hmm.

Mi sie tam siedzialo wyraznie mniej wygodnie niz w O2... i dalbym sobie obciac glowe ze siedzisko jest krotsze (odleglosc od plecow w kierunku foteli, a nie od drzwi do drzwi).

Ale jesli faktycznie to zmierzyles i sa to wymiary identyczne to serio jestem zdziwiony... - to jaka ci wyszla kolego ta dlugosc siedziska - podaj w centymetrach ok? Od oparcia do kranca kanapy ile tam jest cm????

Bo czeskim dziennikarzom tez wyszlo, ze jest krocej i napisali to juz dwa razy jaka jedna z wad nowej Octavii (linki podawalem w tym watku, o tu masz ten ostatni link, pierwszego nie chce mi sie juz szukac:

Po devíti letech přichází zcela nová Octavia. Ve velkém testu představíme benzinový turbomotor 1,2 TSI.

i Czesi pisza:
                                      "Minusy

Valivý hluk v nízkých rychlostech (kola 17 palcù)
                                      Hluk zadní nápravy pøi pøejezdu vìt¹ích nerovností
                                      Krat¹í namìøená délka zadního sedáku
                                      Velká, av¹ak nízko umístìná obrazovka navigace"

Nie pisze tego jako material do klotni, po prostu jestem naprawde zdziwiony ze jesli faktycznie zmierzyles to miarka to wg Ciebie ta dlugosc (od plecow do konca kapany) jest taka sama.... czyli jaka? Bo tego nie napiales...

ps. co do siedzenia nizej - to masz chyba racje. ale nie jestem pewny czy to wlasnie powoduje, ze siedzi sie z tylu inaczej niz w O2, mniej wygodnie...
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• grzesk
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 296

A mogłem wczoraj miarkę poprosić od pracowników salonu...
                                        Chyba jeszcze raz tam podjadę ale już z miarką już dla samej ciekawości bo mam takie same odczucia jak marlej108 tym bardziej, że przesiadałem się kilka razy między O3 a Rapidem bo stały obok siebie.
                                        SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

to trzeba mierzyć, żeby stwierdzić czy jest komuś wygodnie czy nie :?: :lol:
                                          uwzględnijcie ugięcie tapicerki :idea:
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• blackrs
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4826
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

ciekaw jestem jak komentują pracownicy w salonie takich ludzi co przychodzą oglądać samochód i głównie to co robią to mierzą tylne siedzisko i stukają w plastik palcem :szeroki_usmiech
                                            BYŁA o1 rs
                                            BYŁA o2 1.6
                                            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• tomekjmopl
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1187
                                              • Opel
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

blackrs, komentarze w stylu " dewianci z OŁSIPI"

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

blackrs, ja wiem jak komentują (mam kolegów sprzedawców w róznych salonach), ale z grzeczności i przyzwoitości tego nie napiszę 8)
                                                Wygoda siedzenia na tylniej kanapie moze wynikać, poza dł. siedziska, głównie z wysokości jego zamontowania, oraz z kąta jego nachylenia.
                                                P.S.
                                                Jadę dziś po pracy do kumpli ogadać nową O III
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• OrsonTSI
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 716
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jesli ktos czytał Auto Swiat z testem OIII to tam sa podane długosci siedziska w OIII, Leonie, A3 i G7 i powiem ze nie jest tak najgorzej z ta dlugoscia a druga sprawa to chyba celowy zabieg w celu wywołania efektu WOW czyt. ile tu miejsca na nogi.....

Mam pytanie : ile osob ktore brały udział w tych rozmowach o dlugosci kanapy jezdzi z tyłu a jesli nie to kto .... podpowiem : dzieci , zona ( na pewno drobne mamy zony.....) i czasem tesciow sie wiezie lub rodziców ktorzy chyba juz nie sa takimi obserwatorami jak my...... wiec apeluje ! - KONIEC TEMATU KANAPY jest jaka jest i inna nie bedzie i tym gadaniem tego nie zmienimy
                                                  OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• blackrs
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 4826
                                                    • Superb II combi (3T5)
                                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez OrsonTSI
                                                    Mam pytanie : ile osob ktore brały udział w tych rozmowach o dlugosci kanapy jezdzi z tyłu a jesli nie to kto .... podpowiem : dzieci , zona ( na pewno drobne mamy zony.....) i czasem tesciow sie wiezie lub rodziców ktorzy chyba juz nie sa takimi obserwatorami jak my...... wiec apeluje ! - KONIEC TEMATU KANAPY jest jaka jest i inna nie bedzie i tym gadaniem tego nie zmienimy
                                                    dokaldnie już o tym pisalem kilka stron. u mnie jak ktoś jeździ z tyłu to rodzice albo tesciowie ale to krótkie traski jak trzeba np z imprezy odebrać. Podczas takiego powrotu z imprezy są w stanie takim ze raczej nie zwracają uwagi na długość siedziska :szeroki_usmiech .
                                                    Ja w żadnym swoim samochodzie nie jechałem z tyłu ani razu wiec dla mnie ona nie ma żadnego znaczenia :szeroki_usmiech
                                                    BYŁA o1 rs
                                                    BYŁA o2 1.6
                                                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

Pracuję...