Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vesatis
    Ambiente
    • 2013
    • 119
    • Fiat
    • CGGA 1.4 MPI 80 KM

standardowe 11% rabatu, nie jest źle, przy tym założeniu golasa będzie można kupić za 55 tys

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

maxpaynemm, no i jest dobrze !! Ceny jak widać są bardzo dobre i nie ma co na nie narzekać.
      80 tys zł - cennikowo, w 2007 r. kosztowała moja O II 1.6 MPI Elegance + metalic i wielofunkcyjna kierownica. Czyli O III z lepszym wyposażeniem i większa ilością dodatkowego wyposażenia jest w podobnych pieniądzach co analogiczna O II.
      Czarny Elegance

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7461
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez szkoda
        Zamieszczone przez Misiek_Kw
        brąz
        jakaś nowa moda na psa urok, dzisiaj widziałem jakąś brązową renówkę, wygląda to jak jeżdżący klocek IMO...
        Nie znasz sie :-)
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• demmsi
          Elegance
          • 2011
          • 966
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzisiaj gdzieś czytałem artykuł że Golf VII ( tak jak Octavia III ) w słabszych motorach z tyłu też ma belkę zamiast wielowahacza. Prawda to?

Komentarz

• gebek
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1214

Zamieszczone przez demmsi
            Dzisiaj gdzieś czytałem artykuł że Golf VII ( tak jak Octavia III ) w słabszych motorach z tyłu też ma belkę zamiast wielowahacza. Prawda to?
            Tak ,ale do 105 KM wlacznie.Wszystko ponad ma wielowahacz.
            Tato,tato...czy to auto jest chore?
            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Prawda. Golf VII z silnikami 1.2 TSI (85 i 105 KM) oraz 1.6 TDI (105 KM) ma z tyłu belkę. Tak samo belkę z tyłu ma Auris II w słabszych wersjach, oraz najnowszy Civic we wszystkich swoich wersjach.
              O III również w wersjach o mocy do 140 KM ma z tyłu belkę, w mocniejszych jest to wielowahacz.
              Czarny Elegance

Komentarz

• demmsi
                Elegance
                • 2011
                • 966
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czyli octavia w 1.8TSI, 2.0TDI będzie mieć wielowahacz? A wersja 1.4TSI 140KM?

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Czyli octavia w 1.8TSI, 2.0TDI będzie mieć wielowahacz?
                  Tak. Do tego dojdzie jeszcze pewnie 2.0 TSI w OIII RS.
                  A wersja 1.4TSI 140KM?
                  Belkę skrętną.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• gebek
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1214

Zamieszczone przez Big
                    oraz najnowszy Civic we wszystkich swoich wersjach.
                    To akurat nie jest prawda...tylko 5D ma belke,ale nie z powodu oszczednosci jak u konkurencji...tylko ze wzgledu na specyficzny bagaznik i siedzenia,oraz przeniesienie
                    zbiornika pod przednie siedzenia.
                    Klasycznie konstruowany Civic 4D ma z tylu wielowahacz.
                    Wiec w tym przypadku prosze o nie porownywanie do dziadziejacej konkurencji...ktora
                    robi wszystko aby pare eurusow zostalo im w kieszeni,a klient zostal zrobiony na szaro.

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez gebek
                      To akurat nie jest prawda...tylko 5D ma belke,ale nie z powodu oszczednosci jak u konkurencji...tylko ze wzgledu na specyficzny bagaznik i siedzenia,oraz przeniesienie
                      Chodziło mi o wersje 5-cio drzwiową. Nie wnikam z jakich to ważnych, lub nie powodów, tak jest. Stwierdzam jedynie fakt.
                      Zamieszczone przez gebek
                      Wiec w tym przypadku prosze o nie porownywanie do dziadziejacej konkurencji...ktora
                      robi wszystko aby pare eurusow zostalo im w kieszeni,a klient zostal zrobiony na szaro.
                      Myślę, ze nie ma co dorabiać do tego ideologii. Jest tam belka i koniec kropka. Żaden kupujący nie będzie wnikał dlaczego tak jest i kto za to odpowiada.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Tony065
                        RS
                        • 2009
                        • 2497
                        • Octavia I (1U2)
                        • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Big
                        Czyli octavia w 1.8TSI, 2.0TDI będzie mieć wielowahacz?
                        Tak. Do tego dojdzie jeszcze pewnie 2.0 TSI w OIII RS.
                        A wersja 1.4TSI 140KM?
                        Belkę skrętną.
                        Coś mi się zdaje, że na obecną chwilę, to tylko 1.8 TSI ma wielowachacz z tyłu. 2.0 TDI 150KM i cała reszta słabszych motorów jest z belką :evil:
                        Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                        @ by Tune-up Gdańsk
                        TDI VP++ i jeszcze rośnie
                        Antek

Komentarz

• pstryczek
                          RS
                          • 2009
                          • 10795
                          • Superb III (3V3)

O III z silnikiem 2.0TDI 150 KM też ma z tyłu belkę :|
                          Marek

Komentarz

• gebek
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1214

Myślę, ze nie ma co dorabiać do tego ideologii. Jest tam belka i koniec kropka. Żaden kupujący nie będzie wnikał dlaczego tak jest i kto za to odpowiada.
                            Jedynie UFO ma belke...bo chciano umozliwic przewiezienie w aucie kompaktowym roweru w pozycji na stojaca za przednimi siedzeniami.Takiego rozwiazania nie ma nikt w tej klasie...oprocz vanow itp.
                            Dlatego poswiecono prowadzenie dla mozliwosci transportowych,a nie jak w VAGu dla paru euro...i to jest duza roznica.

Komentarz

• pstryczek
                              RS
                              • 2009
                              • 10795
                              • Superb III (3V3)

Ciekawe tłumaczenie z tą Hondą :P
                              Marek

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

pstrykacz, to coś pozmieniali ? Pierwotnie miało być do 140 KM mocy belka, powyżej wielowahacz.

Gebek, nie musisz na każdym kroku podkreślać swojej fascynacji Hondą, naprawdę wszyscy to wiemy że lubisz auta tej marki.
                                P.S.
                                rower przewozi sie na dachu a nie wewnątrz auta, szczególnie, gdy jest na nim pełno błota i smaru
                                Czarny Elegance

Komentarz

• Tony065
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2497
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez gebek
                                  Zamieszczone przez Big
                                  oraz najnowszy Civic we wszystkich swoich wersjach.
                                  Klasycznie konstruowany Civic 4D ma z tylu wielowahacz.
                                  To, że w UFO 5D VIII i IX z tyłu zastosowano belkę, podyktowane jest mniejszą komplikacją konstrukcji, a co za tym idzie mniejszą awaryjnością. Są to na tyle popularne auta, że Honda nie mogła sobie pozwolić na jakiś bubel. Z jednej strony dobrze, bo się tak bardzo nie sypie, ale jak kogoś stać na nowe auto co 3-4 lata, to lepszy/wygodniejszy byłby wielowachacz. Zanim się rozpadnie, to staroć :wink: idzie na sprzedaż.

[ Dodano: Nie 24 Lut, 13 13:08 ]
                                  Big, tak, ale w benzynach.
                                  Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                  @ by Tune-up Gdańsk
                                  TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                  Antek

Komentarz

• padero
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 369
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ta już się najezdziła :cry:

Uploaded with ImageShack.us
                                    Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Uuuu, ale przynajmniej pięknie widać, że kurtyna powietrzna to 1 szt. poduszki, a nie 2 osobne :twisted:
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• pstryczek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 10795
                                        • Superb III (3V3)

W ostatnim numerze AŚ 08/13 jest test porównawczy rodziny VAG i tam właśnie piszą o belce w Seacie i Skodzie i wielowachaczu w Audi i VW, testowali z silnikami TDI 150KM właśnie.
                                        Marek

Komentarz

• Alonzo_
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2460
                                          • Hyundai

Śledzę ten temat, od pewnego czasu nie udzielając sie.
                                          Widzę zarówno głosy fascynacji jak i lekkiego zawodu.
                                          Szczerze to najbardziej mnie ciekawi ilu z aktywnych w tym temacie forumowiczów rzeczywiście planuje zakup auta w pierwszej połowie br. i ilu z tych (jeśli zapozna sie z ofertą rynkową różnych firm) ostatecznie zdecyduje się na O3, ilu stwierdzi, ze nie tego od tego auta oczekiwali i się troszkę zawiedli i pójdą do konkurencji a ilu na końcu sięgnie np po krytykowanego (także przeze mnie) rapida bo skoro wygląda praktycznie tak samo a kosztuje mniej, a nie muszą mieć 1,8 TSi z DSG i na full wypasie tylko 1,4 albo 1,2? Zresztą przy kalkulacji takiego full wypasu to już zaczyna sie robić trochę baz sensu IHMO i trzeba być fanatykiem a nie fanem bo wtedy średniaka można sobie zapodać za ok 100 koła.
                                          Bardzo jestem ciekaw za np pół roku ile będzie tu O3. W tym temacie bardzo aktywne są osoby które np "dosięgnęły" średniaka. Z całym szacunkiem ale one raczej nie pójda po O3 do salonu w najbliższym czasie (chyba, że po "auto dla żony"), podobnie jak te osoby, które ostatecznie wybrały inne marki.
                                          Nieliczne (także pod względem ilości nabitych postów) są głosy wg mnie tych naprawdę potencjalnie zainteresowanych zakupem (jak np padero - choć kolega trochę tu pisze). Ale tych potencjalnych, którzy rzeczywiście mogą pozwolić sobie na O3 a nie tych co na razie sobie o niej marzą.
                                          Przydałaby sie tu ankieta dla takich osób z pytaniem: na dziś czy kupiłbyś O3? I potem zobaczylibyśmy czy ci rzeczywiście którzy kupia np w tym roku nowe auto kupią O3.

Komentarz

• padero
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 369
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Alonzo_, Faktycznie w moim przypadku masz rację, badałem w ostatnim czasie różne tematy typu C5,GolfVII,Optima,I40,Focus,Astra, Insignia i inne renówki, jednak OIII jest dla mnie optymalnym wyborem w relacji silnik(1.8TSI) i wyposażenie(Elegance+dodatki), jestem już zdecydowany i w ciągu najbliższych dwóch tygodni pewnie już zamówie auto. Mam już swoją konfigurację, mam dosyć dobrą ofertę, czekam na jeszcze jedną i na jazdę próbną, no i skoda w ostatnim newsleterze napisała, że wkrótce dostanę wyjątkową ofertę na zakup skody, więc czekam żeby zobaczyć co to będzie, pewnie nic specjalnego ale nie chce potem żałować. Nie zmieniam auta bo muszę, tylko dlatego, że tak jak gdzieś tu pisałem jest to ostatni moment, zeby w miarę dobrze sprzedać swoją OIIFL i kupić nowe auto.OIII mi się podoba i mam nadzieję, że będzie mi się tak sprawować jak OIIFL do tej pory, tak więc narazie zostaję w rodzinie skody.
                                            Dla zainteresowanych w przeciągu miesiąca moja obecna będzie na sprzedaż.
                                            Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Byłem dzisiaj na Zakopianśkie z synem na spacerze, była Octa 1.8 TSI ale jeszcze nie wystawiona więc dyskretnie Iooknęłem bo była otwarta ale niestety było dość ciemno, nie wsiadalem do srodka bo mialem buciory ujebane a burakiem nie jestem wiec jedynie co to obmacalem slawne juz boczki, zerknalem na wykonczenie deski, do bagaznika.

Jak dla mnie to ladne auto, wykonczone ładnie, kufer duży, deska i fotele zgrabne, mógłbym takim jeździć pod warunkiem odpowiedniej mocy pod maską tak więc czekamy na eresa
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• radekgw
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1182

Alonzo troche nie do konca Ciebie rozumiem. Co to za roznica czy ktos kupi teraz to auto czy za pol roku za 2 czy w ogole. Rozmawiamy o aucie i nie wazne czy ktos ma zamiar kupic czy nie moze sie udzielac w temacie. To nawet lepiej, bo im wiecej rzetelnych opinii tym latwiej bedzie stwierdzic czy sie oplaca w ogole octavia interesowac chodz wiadomo ze slepo tez nie mozna wierzyc i najlepiej obadac samemu. No i jak mozna robic ankiete wsrod ludzi ktorzy jeszcze nawet nie pomacali auta, toz to bezsensu, bo ile osob siedzialo w srodku 10 ? Ja sie bardzo interesuje tematem i czasami udzielam nie z powodu tego ze chce juz kupic te auto, tylko chce zobaczyc czy skoda zrobila krok w przod i czy na przyszlosc lepiej nie zaczac sie interesowac innymi markami, ktore tez o nas walcza.
                                                Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• vesatis
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 119
                                                  • Fiat
                                                  • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Z tym wyborem Rapida bo przypomina OIII to nie bardzo rozumiem, przecież to napompowane auto klasy B. Na dodatek moim zdaniem ważnym kryterium wyboru OIII będą nowe silniki TSI z paskiem (a nie awaryjnym łańcuchem) - w Rapidzie montowany jest silnik łańcuchowy. OIII to MQB, Rapid to o ile pamiętam zmodyfikowana płyta któregoś POlo. Poza tym ilość miejsca w środku (zwłaszcza na tylnej kanapie) jest nieporównywalna. To auto o numer mniejsze po prostu i drogie na dodatek. Zupełnie nie rozumiem jak można to rozpatrywać na poważnie.

Komentarz

• ukuk
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 699

Mialem okazje obejrzec nowa Octavie i oto moje wrazenia(przeklejam z innego forum, bo tam juz sie rozpisalem):

Ogladalem na zywo wersje Elegance z malym spoilerkiem, w kolorze szarym i....
                                                    musze powiedziec, ze chce ta lymuzyne z plastikowymi drzwiami. Zewnetrznie - w tej wersji i kolorze, z soczewkowymi reflektorami samochod wyglada nie tyle dobrze, co wrecz swietnie i wbrew niektorym opiniom wcale nie wyglada jak Rapid. Linia jest klasyczna ale nowoczesna i w sumie takie ostre ciosanie wyszlo na lepsze Octavii III niz Golfowi VII. Ta pierwsza jest moim zdaniem po prostu duzo ladniejsza. (Edit: na zywo te polamane reflektory w ogole nie przeszkadzaja [przynajmniej w tej ich wersji] i nie zwracaja na siebie negatywnej uwagi. Co natomiast troche drazni to grill, ktorego szczebelki sa w polowie swojej wysokosci "podklejone" plaska plastikowa maskownica - rzuca sie to w oczy, a w sumie niepotrzebnie bo mozna bylo troche cofnac te plaszczyzne maskujaca).

Wnetrze... rowniez bardzo ladne(+ale),

- Deska b.dobrej jakosci zarowno wyzsza jak i nizsza czesc deski jest miekka... czyli lepiej niz w Passacie, gdzie dol jest tandetny.
                                                    - Projekt deski nie przytlacza i nie szokuje ale wszystko wyglada bardzo ladnie - ogolnie fajny design i zegary tez bardzo OK.
                                                    - We wnetrzu naprawde duuuuuuuuzoo miejsca na szerokosc i serio, nie wyglada to juz jak w kompakcie. Np. Astra 4 na tle O3 wydaje sie klaustrofobiczna studnia. W O3 mozna sie poczuc jak w przestrzennym samochodzie klasy sredniej z lat 2000-2004. Czyli dla mnie ideal bo gdzies pomiedzy gigantem jak nowe Mondeo, a waskawymi kompaktami. Na postrzeganie przestrzeni maja chyba rowniez wplyw duze okna....
                                                    - Z tylu ponadprzecietnie duzo miejsca na nogi, kanapa tez bardziej miekka niz ta decha z O2. Czy wygodna? Nie wiem - nie siadalem.
                                                    - Bagaznik... co tu mozna powiedziec... no duzy
                                                    - Na fotelach fajna tapicerka, wydaje sie dosyc wysokiej jakosci. Siedzenia IMO lepsze niz w O2 - bo miekksze. Ale dalej jednak nie idealne. W Golfie Highline, C4 i Astrze Sport sa lepsze. Tym skodzianym brakowalo troche podparcia bocznego... i co najbardziej zauwazalne, siedzisko bylo !za krotkie!.
                                                    - Niestety chyba wyszlo za dobrze i na koniec w pospiechu Niemcy musieli troche poskromic czeskich projektantow... Na boczkach(pionowych panelach drzwiowych) jednak przywalono twardy plasticzor, nawet bez skrawka materialu... zupelnie jak w Rapidzie czy Citigo. Na tle b.wysokiej jakosci wszystkiego innego wyglada to zupelnie kuriozalnie jak dziurawe dresowe spodnie do koszuli, krawatu i marynarki. Troche parodia. Do tego panel ten jest dzielony (nie sklada sie z jednego odlewu) i wyglada zupelnie jakby mial miec material... tylko ktos go usunal w ostatniej chwili...

Podsumowujac, jestem ciekawy jak to bedzie jezdzilo - czytaj: obawiam sie troche o komfort resorowania i wyciszenie przy wyzszych predkosciach no ale pewnie za jakis czas wezme jazde to sie przekonam.

Teraz pytanie do osob siedzacych juz w Skodzie od jakiegos czasu i do tych co mieli juz okazje wstepnie negocjowac warunki zakupu O3. Na jaki rabat mozna liczyc?, ktos na poprzedniej stronie wspomnial o 11 %... Czy taka jest regula, czy bywa wiecej lub mniej? Bo szczerze mowiac oferta cennikowa troche straszy i wspomniane C4 czy Astra wychodzi o te 10-15% taniej.

Komentarz

Pracuję...