Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

blackrs, no czasem miejsce z tyłu się przydaje, tylko, że wtedy można spokojnie przesunąć przednie fotele do przodu
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zamieszczone przez tomekjmopl
      blackrs, komentarze w stylu " dewianci z OŁSIPI"
      Tych klientow nie obslugujemy
      Spritmonitor.de

Komentarz

• blackrs
        RS
        • 2008
        • 4826
        • Superb II combi (3T5)
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez szkoda
        blackrs, no czasem miejsce z tyłu się przydaje, tylko, że wtedy można spokojnie przesunąć przednie fotele do przodu
        albo złożyć tylna kanapę w połączeniu z bagażnikiem to pare osób wejdzie

zobaczycie tak będziecie robili to za jakiś czas postawią bramki na wejściu wykrywające metal i trzeba będzie przed oglądaniem wszystko wyjmować : metrówki, ekierki, cyrkle ...
        BYŁA o1 rs
        BYŁA o2 1.6
        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez OrsonTSI
          KONIEC TEMATU KANAPY jest jaka jest i inna nie bedzie i tym gadaniem tego nie zmienimy
          zgadzam sie amen :-)

Wracajac do tematu aut dostepnych u dealera to mnie troche kusi sie przejechac na jezdzie probnej tym 1.8 tsi 180 koni (sprzedawca w Gdanku proponowal mi jazde probna na dzis, ale dieslem, a to mnie nie interesowalo) i zobaczyc jakiego to ma kopa... w koncu to o 100 kucy wiecej niz silnik co mam obecnie, a osiagi ma ten model zblizone do obecnego RS'a.
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• pstryczek
            RS
            • 2009
            • 10782
            • Superb III (3V3)

A ja dzisiaj byłem w salonie z mego miasta i niestety nowa Octa jest, ale schowana na zapleczu z zakazem prezentacji. Jak wspomniałem o takich już pokazanych, gdzie nawet można się karnąć to usłyszałem, że to pewnie będą ukarani za przedwczesne pokazanie auta :P
            Marek

Komentarz

• K4mils
              Rider
              • 2011
              • 278
              • Renault

pstrykacz, dobrze że napisałeś bo jestem w ST akurat i bym na darmo poszedł
              A co do samego auta, to kurde nawet mi się podoba
              B5 FL 1.9 TDI '05
              Clio II 1.2 16V '04

Komentarz

• blackrs
                RS
                • 2008
                • 4826
                • Superb II combi (3T5)

a ja zadzwoniłem do salonu w Bialymstoku i maja 1.4 Ambiente + dodatki i można jeździć na dniach się przejadę obadam to cudo
                BYŁA o1 rs
                BYŁA o2 1.6

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez blackrs
                  a ja zadzwoniłem do salonu w Bialymstoku i maja 1.4 Ambiente + dodatki i można jeździć na dniach się przejadę obadam to cudo
                  mozna jezdzic tym 1.4 tsi w Was w Bialym?

a w Gdansku sprzedawca powiedzial wczoraj w salonie cytuje mniej wiecej dokladnie slowo w slowo: "Skoda na polski rynek przeznaczyla na auta demo wylacznie wersje w dieslu (tak, tak uzyl slynnego zwrotu... "w dieslu"), to znaczy 1.6 i 2.0 TDI. A z benzynowek to wszyscy w Polsce beda mieli tylko 1.8 tsi. A jak pan chcialby sie przejechac 1.2 tsi to moze tak w czerwcu dopiero..." - to byly jego slowa. Do jazd probnych niby tylko 1.8 tsi...

a wiec nie ma to jak "rzeczowa" i "fachowa" informacja od pracownika salonu ;-)

Tak sie tylko zastanawiam, klientow w salonie w Gdansku malo, prawie wcale... to co ci sprzedawcy robia przez caly dzien....? Mogliby chociaz sie troche doedukowac, a nie plesc androny, ze w calej Polsce "z benzynowek to wszyscy beda mieli tylko 1.8 tsi"....

Ehh :-) Dlatego sam zawsze wole wszystko sprawdzic niz liczyc na fachowe informacje sprzedawcy-"experta"....

ps. to jak sie przejedziesz tym 1.4 tsi to opisz wrazenia :-)
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• grzesk
                    Rider
                    • 2010
                    • 296

marlej ten sprzedawca to chyba jakiś mało doinformowany jest.

Wczoraj jak byłem w salonie w Dobroniu to powiedzieli, że na pewno w przyszłym tygodniu zaraz po niedzieli już będą mieli do jazd próbnych wersję 1.4 TSI. Więc nie tylko dizle i 1.8 TSI są w Polsce.
                    SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

@Grzesk,

widac sprzedawca w Gdansku wyszedl z zalozenia ze jego salon... to cala Polska, albo po prostu nie wiedzial. co zabawne to widze ze Mirek wczesniej napisal, ze w Sopocie bedzie chyba do testow tez 1.4 tsi... no ale w Sopocie jest Lellek a to konkurencja salonu, w ktorym bylem a wiec Plichty z Gdanska (swoja droga to cenowo slabo konkuruja niestety).

ps. swoja droga ciekawe czy po FL Superba wsadza do niego te nowe silniki tsi, czy dalej beda te dotychczasowe...
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Tony065
                        RS
                        • 2009
                        • 2487
                        • Octavia I (1U2)
                        • ARX 1.8 20VT 150 KM

Koledze szkoda chodziło raczej o system dwójkowy, a Ty tu jakiś grupen sex planujesz :diabelski_usmiech
                        EOT.
                        Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                        @ by Tune-up Gdańsk
                        TDI VP++ i jeszcze rośnie
                        Antek

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Tony065
                          Koledze szkoda chodziło raczej o system dwójkowy, a Ty tu jakiś grupen sex planujesz :diabelski_usmiech
                          EOT.
                          o wlasnie gruppen sex ;-)))

polecam obejrzec od minuty 2:33

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• blackrs
                            RS
                            • 2008
                            • 4826
                            • Superb II combi (3T5)

a Ty tu jakiś grupen sex planujesz
                            tam odrazu sex zboczeńcy :P
                            Zamieszczone przez marlej108
                            mozna jezdzic tym 1.4 tsi w Was w Bialym?
                            tak do jazdy
                            he śmeisznie bo dzwonie i pytam czy jest jakaś o3 do obejrzenia i pan mi mówi że jest ale narazie schowana ta pokazowa i nie mozna jej pokazać. ale na podwórku stoi jeszcze jadna którą mozna jeździć. wiec pytam czy obejrzeć ją tez mozna ? on ze mozna :] wiec zapytałem jaka to powiedział że 1.4 turbo ambiente + dodatki. uprzedzę kolejne pytanie o kolor nie pytałem
                            BYŁA o1 rs
                            BYŁA o2 1.6

Komentarz

• maymer
                              Elegance
                              • 2010
                              • 839

Zamieszczone przez pstrykacz
                              A ja dzisiaj byłem w salonie z mego miasta i niestety nowa Octa jest, ale schowana na zapleczu z zakazem prezentacji. Jak wspomniałem o takich już pokazanych, gdzie nawet można się karnąć to usłyszałem, że to pewnie będą ukarani za przedwczesne pokazanie auta :P
                              jakieś 5 minut temu siedziałem w O3 we wrocławskim Elcarze. Szczerze mówiąc ładne auto, plastiki całkiem przyjemne w dotyku, miejsca dużo. Silnik TSI ale nie wiem jaki bo auto stoi już zarejestrowane ale nic ponadto. Chyba nawet długo jej nie mają bo właśnie podekscytowany doradca serwisowy poszedł oglądać świeżą "trójkę" jak to określił. Ogólnie autko super, bardzo mi się podoba. Zauważyłem tylko jedną wadę a może zaletę gdybym nie zauważył napisu Octavia na drzwiach myślałbym, że to Rapid. Kolor też ładny taki mix brązu z Rosso.

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Byłem, oglądałem, siedziałem, bawiłem się
                                Oto wrażenia:
                                Obiektem moich "testów" byla O III Ambiente + klimatronic, Bolero i kolorowy Maxi-Dot. w kolorze szaro siwym.
                                Stylistyką O III mnie nie powaliła. Ładny przód i tył. Jednak linia boczna pozostawia trochę do życzenia. Jest jakaś taka zbzt czysta, może trochę nawet nudna. Na pewno chromowane obwódki okien w wersji Elegance nadadzą O III więcej ciekawości i sznytu.

Wnętrze:
                                A tu jest dużo lepiej niż myślałem. Deska rozdzielacza, moim zdaniem jest bardzo ładna. Jej góra, środek i konsola środkowa wykonane są z bardzo, ale to naprawdę bardzo dobrego tworzywa. Jest ono mięciutkie (bardziej miękkie niż w O II) i świetnie wygląda. Dół deski rozdzielczej to, jak we wszystkich autach tej klasy, twardy, acz porządnie wyglądający, plastik. Przyznaje rację, temu kto napisał, że byt mocno schowane są przyciski za dźwignią zmiany biegów. Faktycznie umieszczone są one dość niefortunnie i dostęp do nich mocno ogranicza dźwignia zmiany biegów.
                                Bardzo czytelne są natomiast zegary, a nowy kolorowy Maxi-dot, wygląda super !! Ma świetną grafikę i bardzo przejrzyste menu, obsługiwane w sposób bardzo intuicyjny, przyciskami po prawej stronie kierownicy. Co mi się niesamowicie spodobało, to świetna grafika przesuwających się ikon. Wygląda to jak w I-phonie i jest bardzo czytelne. Dodatkowo świetnie wygląda i ma się wrażenie, że zza jednej ikony wyskakuje kolejna, a poprzednia chowa się pod wyświetlaczem. Super !!!
                                Bardzo wygodna jest też kierownica. Gruba,o mocno wyprofilowanym wieńcu wymusza chwyt 14:45. Nareszcie mocniej schowane są pokrętła do regulacji głośności radia i ustawień komputera. Tak więc chyba nareszcie koniec z przypadkowym przestawianiem głośności radia podczas manewrów na parkingu 8)
                                Bardzo wygodne są również przednie fotele. Dobrze trzymają na boki i co ważne dają się ustawiać przyjemnie nisko. Bardzo szybko i łatwo znalazłem swoją pozycję za kierownicą.
                                Przechodząc do "słynnych boczków drzwiowych". Tak jak pisałem wcześniej , to że są one wykonane z twardego plastiku mi absolutnie nie przeszkadza, gdyż nikt podczas jazdy przecież nie maca plastiku który pokrywa płaty drzwi !!! Zresztą, ten plastik jest naprawdę ładny, a jego faktura sprawia, że wygląda na miękki. Dopiero po dotknięciu czuć, że taki nie jest. Natomiast O III ma u mnie spory minus za brak jakiejkolwiek tkaniny obiciowej na drzwiach. Co prawda na podłokietniku jest jakaś taka miękka derma (??), ale co to ma być ???!!! Czy naprawdę nie można było dać tak kawałka materiału identycznego z tym pokrywającym fotele??
                                Za to O III otrzymuje ode mnie spory plus za wyściełane materiałem kieszenie w drzwiach i wyściełany schowek. Mała rzecz, a cieszy Tego nie ma nawet Mazda 6 za 130 tys zł, którą niedawno jeździłem !!
                                Przesiadając się do tyłu byłem wyczulony na punkcie tej nieszczęsnej kanapy, o której tu tyle złego było napisane. No cóż, sorry, ale ja nie odczułem, aby była ona przesadnie krótka, czy też niewygodna. Dla mniz tyłu O IIe jest bardzo wygodnie, długo i dużo miejsca. Wiem, że jestem niski (170 cm wzrostu) i to może dlatego, ale ja naprawdę nie mam się do czego przyczepić. Tym bardziej, że za namową niektórych, przesiadłem się z O III do OII kombi i .... w O III było mi z tyłu wygodniej !! Lepsze, w O III, było też ogólne odczucie jakości.
                                Bagażnik? No to chyba wszyscy wiedzą. 590 l i nie do pobicia !!

Podsumowując. O III rozczarowało mnie tym co na początku mi się bardzo podobało, czyli wyglądem. Pozytywnie zaskoczyło natomiast wnętrzem, które jest dobrze wykonane z dobrych materiałów i naprawdę przemyślane.
                                Czy kupiłbym O III ? Gdyby nie było S II to pewnie tak. Jednak wolę swojego Superba. Zapewnia większy komfort, lepsze poczucie jakości, duuuużo więcej miejsca (którego w O III absolutnie nie brakuje) i .... bardziej mi się podoba sylwetka S II.

Jeździć O III jeszcze nie jeździłem. Dane mi to będzie dopiero w najbliższy poniedziałek. Wtedy też podzielę się wrażeniami z jazdy.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• bishop
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1430

to trzeba mierzyć, żeby stwierdzić czy jest komuś wygodnie czy nie :?: :lol:
                                  uwzględnijcie ugięcie tapicerki :idea:
                                  Grubsze kalesony mogą wprowadzić sporo zamieszania :diabelski_usmiech

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Aha, zapomniałem jeszcze o jednym. Nie wiem czy ktoś z Was miał okazję odpalić silnik w O III, ja miałem i ... jest ciekawie i fajnie
                                    Juz mówię o co chodzi. Siedziałem w aucie które miało tradycyjną stacyjkę i tradycyjny (nawiasem mówiąc o zmienionej stylistyce) kluczyk-scyzoryk. Odpalenie silnika wygląda zaś następująco. Przekręca się kluczyk do oporu i .... momentalnie odpuszcza. Silnik odpala "sam" po ok. 0,5-1 s. Ciekawe uczucie.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez Big
                                      Silnik odpala "sam" po ok. 0,5-1 s. Ciekawe uczucie.
                                      łojezu, no nie dla mnie takie gadżety, kolejna rzecz nad którą tracimy kontrolę
                                      robię się chyba takim dziadem z loży szyderców w muppetach powoli...
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• westwi78
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2940

robię się chyba takim dziadem z loży szyderców w muppetach powoli...
                                        i dobrze tez to mam

Ja się ciesze, że w moim aucie się da jeszcze samemu kierunek zmienić.

Komentarz

• rafik11
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 448

to i ja dziś sobie pooglądałem OIII wersja ambition i oto moje wnioski:
                                          -niestety te nasze słynne już plastiki na drzwiach nie robią jakoś dobrego wrażenia choć są o niebo lepsze od tych w rapidzie,a co do tej dermy na uchwycie w drzwiach na którym będzie się opierało łokieć mam nadzieję że nie będzie się ona przecierać czy rwać w trakcie eksploatacji.
                                          -konsola środkowa ta z podłokietnikiem kierowcy jest cała z palstiku a nie jak w OII obita częściowo materiałem, ale na to nie zwracamy uwagi(choć tak samo miałem w nubirzeII i dla mnie skoda OII m.in. dla tego lepiej prezentowała się wewnątrz)
                                          -plusem jest natomiast umieszczenie pokrętła od sterowania lusterkami zew., "chodzi" lekko i jest poręcznym miejscu
                                          -zegary lepiej się prezentują od tych w OIIFL mimo iż nie miały kolorowego maxi dota, cała deska jest nowsza (to wiadomo)i chyba lepiej się prezentuje
                                          -lusterko wew. jak dla mnie nieco bardziej zasłania widoczność do przodu niż to w OII i to mimo iż opuściłem fotel na prawie najniższe położenie, prawdopodobnie wynika to z większego kąta nachylenia przedniej szyby, jak dla mnie to minus
                                          -wersja którą oglądałem miała radio bolero i nie wiem czy w schowku to jest zmieniarka czy tylko wejście na płytę, ale w każdym razie samo radio nie ma wejścia na płytę więc zmiana płyty przez kierowce w czasie jazdy mocno utrudnione
                                          -tylna kanapa nie mierzyłem ale na pewno jest nieco niżej położona oraz ma mniej gąbki bo jest jakaś taka płaska jak deska
                                          -miejsca na długość porównywalna z OII z lekkim wskazaniem na plus, natomiast na szerokość wrażenie jakby była mniejsza od OII
                                          -uruchamianie silnika podobnie jak miałem w yarisce przekręcasz kluczyk i dopiero po chwili słyszysz że rozrusznik kręci(po przekręceniu kluczyka można go puścić a i tak sekwencja uruchamiania będzie dalej kontynuowana)
                                          -wersja którą oglądałem miała manualną klimatyzację i dla mnie te pokrętła "chodziły" za lekko, tzn. bez wyraźnego oporu i można łatwo przeoczyć ustawienie kierunku nawiewu oraz siły nawiewu(tu akurat jest 6 lub7 prędkości nawiewu)
                                          - w drzwiach przednich zamiast lampek są odblaski
                                          -na zewnątrz patrząc czy to z przodu czy to z tyłu wydaje się być mniejszą od OII oraz chyba najgorsze wygląda jak rapid (sam pomyliłem), ale to taka strategia marki
                                          Kończąc podzielam co pisał Marlej108 o ile OII była skokiem jakościowym w stosunku do OI to OIII w stosunku do OII stoi w miejscu ani nie jest na plus ani na minus (choć wydaje się ze materiały wykończeniowe zastosowane w OIIFL są lepsze niż w OIII), pewnie będzie jakoś tam sprzedawać choć ja dalej stawiam na czarnego konia jakim wydaje mi się że będzie seat leon czy to hb czy to kombi(pomijam na razie zawirowania na lini seat/vw a iberia .

Komentarz

• Tony065
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2487
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Big
                                            Aha, zapomniałem jeszcze o jednym. Nie wiem czy ktoś z Was miał okazję odpalić silnik w O III, ja miałem i ... jest ciekawie i fajnie
                                            Juz mówię o co chodzi. Siedziałem w aucie które miało tradycyjną stacyjkę i tradycyjny (nawiasem mówiąc o zmienionej stylistyce) kluczyk-scyzoryk. Odpalenie silnika wygląda zaś następująco. Przekręca się kluczyk do oporu i .... momentalnie odpuszcza. Silnik odpala "sam" po ok. 0,5-1 s. Ciekawe uczucie.
                                            a mnie np. trochę irytuje odpalanie UFO VIII mojej Pani. wkłada się kluczyk i przekręca do oporu, po czym aby odpalić, należy wcisnąć i przytrzymać przycisk START. miałem kiedyś Menage II. tam to wyglądało tak, że wkładało się kartę w slot i po prostu należało wcisnąć na moment przycisk START. co firma, to inne udziwnienia. :wink:
                                            Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                            @ by Tune-up Gdańsk
                                            TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                            Antek

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

a mnie np. trochę irytuje odpalanie UFO VIII mojej Pani
                                              no bo tutaj to IMO najgłupsze rozwiązanie jakie może być
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• andriu21tg
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 1499

Zamieszczone przez Big
                                                Za to O III otrzymuje ode mnie spory plus za wyściełane materiałem kieszenie w drzwiach i wyściełany schowek. Mała rzecz, a cieszy Tego nie ma nawet Mazda 6 za 130 tys zł, którą niedawno jeździłem !!
                                                mi też to sie bardzo podoba :!: marlej108, co do Teleskopu w masce masz racje fajna sprawa i tak jak w O2 można było wybaczyć brak takowego wynalazku tak w O3 wg.mnie jest do przegięcie.. :szeroki_usmiech

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Czy w Krakowie można już gdzieś zmacać tą padlinę?
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14893
                                                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez bishop
                                                    Grubsze kalesony mogą wprowadzić sporo zamieszania :diabelski_usmiech
                                                    po prostu trza w tych samych wełniuchach siadać do O 2 i do O 3 do porównania :szeroki_usmiech
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...