Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Seed
    Elegance
    • 2010
    • 875
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
    A ja dzisiaj całkiem przy okazji trafiłem na OIII ustawioną obok Rapida ( oba auta czarne ) i muszę szczerze przyznać, że z przodu Rapid wygląda lepiej od OIII. Jest taki jakby bardziej "dopracowany", bardziej "pełny", a OIII jakaś taka "niedorobiona". Obok nich zaparkowana była moja OIIFL i generalnie nie ma porównania ( oczywiście na korzyść OIIFL :twisted: ).
    nie wiem jak mozna opowiadac takie herezje jak to, ze OIIFL jest ciekawa stylistycznie.

OIIFL to sztandarowu przyklad "jak zepsuc ciekawe auto". z OII, ktora miala typowy niemiecki sznyt dizajnerski zrobiono dziadostwo poprzez powiekszenie i podrzucenie swiatel do gory. podobny niefortunny zabieg zrobiono z Vectrą C FL - gustowne swiatla przerobiono na styl a`la korea (choc koreanskie auta juz dzisiaj lepiej wygladaja)

ale dosyc - gust to gust.

Kupuje nowa OIII i mialem okazje sie przejechac ostatnio.
    1.4 TSI Ambition

Wyglad swietny - kwintesencja niemieckiej stylizacji
    Wlasnosci jezdne - mam wrazenie, ze - nie dosyc, ze nizej sie siedzi to srodek ciezkosci rowniez zostal nizej przesuniety. to oczywiscie nie zostalo obojentym na jazde. prowadzi sie bardzo dobrze. 1.4 TSI zrywny w pelnym zakresie obrotow. zdecydowanie polecam bardziej niz 1.6 TDI, tu rzeczywiscie jest glosno w srodku. w tsi - cisza.

wady - rzeczywiscie plastik na bokach moglby byc lepszy, ten na desce ok. aa i wygodne fotele jak i cala pozycja za kierowniecą.
    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez Seed
      podobny niefortunny zabieg zrobiono z Vectrą C FL - gustowne swiatla przerobiono na styl a`la korea (choc koreanskie auta juz dzisiaj lepiej wygladaja)
      Jesteś jedna znaną mi osobą która tak sądzi o Vectrze C. Wszyscy inni, mi znani, jak jeden mąż mówią, że przed liftem to był ... człog. Dopiero po lifcie ten samochód zaczął wyglądać. Moje zdanie jest podobne.
      Za to podzielam twoje zdane co do liftu O II.
      Czarny Elegance

Komentarz

• Ayu
        RS
        • 2009
        • 4154

Zamieszczone przez andriu21tg
        Zamieszczone przez hotrain
        Byłem w salonie Auto Special w Krakowie, oglądałem G VII. Wnętrze lepszej jakości jak w Octavii. Nic odkrywczego ale aż takiej różnicy w odczuciach się nie spodziewałem.
        tzn? że tak równo są?
        Na plus dla Golfa, spory plus IMO :wink:

Komentarz

• andriu21tg
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1499

hotrain, dokładnie..

Komentarz

• ukuk
            Rider
            • 2010
            • 699

Ogolnie tak, ale w Comfortline tez niezle pojechali z tymi siatkowymi fotelami... material jak z chinskiego trampka, a wyprofilowanie typu wysiedziany taboret.

Komentarz

• AlwaroJebaka
              Classic
              • 2013
              • 2

Jakbym miał wybierać nowy GVII czy OIII, to wybrałbym GVII nawet jak miałbym dużo dopłacić. IMO z nowej Octy zrobili kupę, myślałem że to auto będzie się lepiej prezentować :evil:
              Już wolę swoją O2FL od tego pseudo samochodu, Skoda schodzi na psy, cóż się więcej spodziewać :?: Następne auto, na pewno nie Skoda.

Komentarz

• irekk
                L&K
                • 2011
                • 1093
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jaki nick taka opinia

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Zamieszczone przez Mihau
                  Zamieszczone przez dato
                  Zamieszczone przez Mihau
                  padero, dzięki za info. Jak wrócę z wyjazdu to i ja spróbuje się umówić na test drive
                  Na przejażdżkę 1,4 się umówisz :?: :shock:
                  No jeżeli tylko takie znajdę to czemu nie Poza tym chodzi tylko o sprawdzenie prowadzenia, wykończenia, itp. Jeżeli miałbym brać O3 to raczej był by to RS.
                  Nobosiezdziwilem. Mogę Ci dać 1.4 w Leonie, przejedziesz się, wynik podzielisz przez pół i już będziesz wiedział jak O3 z tym silnikiem działa

Komentarz

• Seed
                    Elegance
                    • 2010
                    • 875
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez AlwaroJebaka
                    Jakbym miał wybierać nowy GVII czy OIII, to wybrałbym GVII nawet jak miałbym dużo dopłacić. IMO z nowej Octy zrobili kupę, myślałem że to auto będzie się lepiej prezentować :evil:
                    Już wolę swoją O2FL od tego pseudo samochodu, Skoda schodzi na psy, cóż się więcej spodziewać :?: Następne auto, na pewno nie Skoda.
                    z calym szacunkiem ale psudosamochodem byla wlasnie OII FL - - OIII ma zdecydowanie lepsze wlasnosci jezdne - o wygladzie nie wspomne. OII FL wyglada jak kupa - bez urazy.
                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• yunior81
                      RS
                      • 2010
                      • 1657
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Seed
                      z calym szacunkiem ale psudosamochodem byla wlasnie OII FL - - OIII ma zdecydowanie lepsze wlasnosci jezdne - o wygladzie nie wspomne.
                      Wygląd rzecz gustu. Dziś przy okazji serwisu przejechałem się Octą III z silnikiem 1,4 TSi 140 KM w wersji "ambiszyn" czy jakoś tak. Doposażona była w radio Bolero i ksenony z ledami z przodu. Powiem tak lusterka boczne do widoczność kiepska - delikatnie mówiąc. Octa w tej wersji silnikowej ma z tyłu belke zamiast wielowahacza i dla mnie ( moje subiektywne odczucie ) przez pierwsze minuty jest to niezauwazalne ale przez kolejne, dla kogos kto jeździ z wielowahaczem bardzo wyczuwalne i ogólnie komfort na tym napewno ucierpiał, no ale coś za coś. Dla przykładu podam, że GVII belkę ma tylko w 1.2 TSi. Ale żeby za ksenony dopłata wynosiła jak dobrze pamiętam ok 4200 :shock: to już są jaja....

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez yunior81
                        Ale żeby za ksenony dopłata wynosiła jak dobrze pamiętam ok 4200 :shock: to już są jaja....
                        Można wybrać tańszą wersję bi-xenonów za 3500 PLN i to jest jedyne 200 PLN więcej jak za zwykły xenon w O2FL. A tak naprawdę 700 PLN różnicy między jedną, a drugą wersją bi-xenonów na przestrzeni ceny całego samochodu już nie robi takiego wielkiego wrażenia i IMO opłaca się brać tą droższą opcje, bo masz dodatkowo LEDowe dzienne.
                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Nie popadajmy w paranoję, skoro O2 fl kupa, O3 kupa, to przypadkiem nie piszcie że O2 przed liftem czyli blisko już 10 letnie auto będzie lepsze od O3 :haha:
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• yunior81
                            RS
                            • 2010
                            • 1657
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Mihau
                            Można wybrać tańszą wersję bi-xenonów za 3500 PLN

W cenniku Golfa VII są biksenony za 1300 zł bez ledów i chyba 2950 za biksenony z ledami bez względu na wersję wyposażenia. Kwota o której piszesz dotyczy chyba TYLKO wersji Elegance i wynosi ok 3700/3800 - moim skromnym zdaniem jak na Octavie to za dużo, przecież nie jest to X1 czy X3...

Komentarz

• Seed
                              Elegance
                              • 2010
                              • 875
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Seed
                              z calym szacunkiem ale psudosamochodem byla wlasnie OII FL - - OIII ma zdecydowanie lepsze wlasnosci jezdne - o wygladzie nie wspomne.
                              Wygląd rzecz gustu. Dziś przy okazji serwisu przejechałem się Octą III z silnikiem 1,4 TSi 140 KM w wersji "ambiszyn" czy jakoś tak. Doposażona była w radio Bolero i ksenony z ledami z przodu. Powiem tak lusterka boczne do widoczność kiepska - delikatnie mówiąc. Octa w tej wersji silnikowej ma z tyłu belke zamiast wielowahacza i dla mnie ( moje subiektywne odczucie ) przez pierwsze minuty jest to niezauwazalne ale przez kolejne, dla kogos kto jeździ z wielowahaczem bardzo wyczuwalne i ogólnie komfort na tym napewno ucierpiał, no ale coś za coś. Dla przykładu podam, że GVII belkę ma tylko w 1.2 TSi. Ale żeby za ksenony dopłata wynosiła jak dobrze pamiętam ok 4200 :shock: to już są jaja....
                              skoda to budzetowa marka - wielowahacza tam nie powinno byc w ogole. na czyms trzeba oszczedzac, a robi sie to wlasnie na takich niuansach jak wyciszenie, konserwacja, wielowahacz - cos czego klient nie dostrzeze. prywatnie jezdze A4 z wielowahaczem i powiem ci ze - jak OII jezdzilo sie jak taczka - tak OIII jezdzi sie rewelacyjnie. oczywiscie nie porownuje tego do A4.
                              KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Seed, A ja twierdze, ze robie dwoch zawieszen to jest glupota. Jak jest wielowahacz to potem nie trzeba robic innego podwozia do aut 4x4. A tak, jedna buda taka, druga buda taka, wiec to sa koszty
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

przez pierwsze minuty jest to niezauwazalne ale przez kolejne, dla kogos kto jeździ z wielowahaczem bardzo wyczuwalne i ogólnie komfort na tym napewno ucierpiał, no ale coś za coś.
                                  Yunior81, powiem ci że ja nie odczuwam absolutnie żadnych różnic pod czas normalnej jazdy pomiędzy belką a wielowahaczem. Miałem okazję pojeździć O III i co można temu autu zarzucić, to można, ale prowadzenie O III jest bardzo dobre. Jeździłem autem z belką sekrętną , zarówno po prostej drodze ekspresowej z dużymi prędkościami (bliskimi maksymalnej) jak i po wąskich ulicach. Podczas jazdy po rondzie specjalnie próbowałem wyprowadzić O III z równowagi i ... mi się nie udało (pewnie, że gdybym był samobójcą, to zrobiłbym to bez problemu - jak w każdym jednym aucie, ale podczas "zwykłej" ostrzejszej jazdy nie dało rady). Auto zachowuje się bardzo spokojnie i przewidywalne pomimo belki z tyłu. Naprawdę trzeba być dobrym kierowcą rajdowym, aby wyczuć, że w tym egz. nie ma wielowahacza, tylko belka skrętna. Prowadzenie O III, w mojej opinii, nie da się nic zarzucić.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• pasl
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 11

Panowie - jaki na dzień dzisiejszy można dostać procentowy rabat od cen katalogowych na O3. Czy ktoś kto już zamówił może się pochwalić ?

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

A tak mi sie przypomniało. Wczoraj bylem z żoną na zakupach w centrum handlowym, niedaleko drugiego w Lublinie salonu Skody (Żagiel). Nie byłym sobą gdybym nie podjechał na chwilę do Skody 8)
                                      Weszliśmy do salonu i stała tam srebrna O III w wersji Elegance (ta którą jeździłem w innym salonie tydzień temu była w wersji Ambition, więc uboższej).
                                      Moją opinie już tu opisywałem, wiec nie będę się powtarzał. Natomiast opinia mojej żony o O III jest następująca : bardzo ładny samochód. No i ... bardzo ładne wnętrze
                                      Jak jej pokazałem plastikowe płaty drzwi do stwierdziła, że " no i co z tego , a ile razy, to macasz podczas jazdy ? Mi to w niczym nie przeszkadza"
                                      Byli też ludzie którzy z nami oglądali O III i za chwilę siedli, aby ją zamówić (wiem bo słyszałem ich rozmowę). Absolutnie nie przeszkadzało im, że drzwi są plastikowe, tak samo jak boczki tylnej kanapy. Widziałem, że zwracali za to uwagę na bagażnik i przestrzeń wewnątrz auta, oraz na wyposażenie i wygląd zewnętrzny, który, jak mówili, bardzo im się podoba.
                                      Po co to piszę? Ano po to, żeby uzmysłowić nam wszystkim, że my mamy skrzywienie na punkcie tego auta i odbieramy go jako coś wyjątkowego. Dodatkowo takży z nas jest maniakiem motoryzacyjnym i zwraca uwagę na rożne pierdoły, na które zwykły użytkownik auta nigdy nawet nie spojrzy !!
                                      Także jak widzicie, ludzie którzy nie są maniakami motoryzacyjnymi nie zwracają uwagi na drzwi bez tapicerki z twardego plastiku, czy plastikowe boczki tylnej kanapy. Ich bardziej interesuje ile dostana miejsca i jak duży bagażnik oraz jakie wyposażenie, a także ile dostaną samochodu w zamian za wydane na niego pieniądze, a tu O III nadal jest mistrzem i bije konkurencje na głowę.
                                      Dlatego myślę, ze możemy być spokojnie jeśli chodzi o sprzedaż O III, bo to że paru maniaków (pisze to w pozytywnym znaczeniu tego słowa !) z OCP zrezygnuje z zakupu O III, nie ma dla tej sprzedazy żadnego znaczenia.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• gebek
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1214

Zamieszczone przez Seed
                                        skoda to budzetowa marka - wielowahacza tam nie powinno byc w ogole. na czyms trzeba oszczedzac, a robi sie to wlasnie na takich niuansach jak wyciszenie, konserwacja, wielowahacz
                                        Moze i marka budzetowa,ale konfigurujac 1.4 tsi elegance i kilka dodatkow,to wchodzimy w rejony 90 tys...a to juz nie sa male pieniadze.
                                        Moim zdaniem ta belka i plastikowe boczki powinny byc w wersji podstawowej za okolo
                                        50 kzl,a wersje drogie jak elegance,laurin,RS powinny miec przyzwoite wykonczenie i
                                        dobre zawieszenie.
                                        I taki uklad bylby dla wielu akceptowalny.
                                        Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                        Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                        Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

No dobra, a czemu tych Hond jezdzi tak malo. To sa dobre samochody, silniki benzynowe od lat mieli na poziomie ktory VAG do dzis nie osiagnal, a mimo to jest tego jak na lekarstwo.

Jednak cena cenie nie rowna. Do tego czas oczekiwania na Honde nieraz jest tez rozbrajajacy.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• gebek
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1214

Zamieszczone przez Maicroft
                                            No dobra, a czemu tych Hond jezdzi tak malo. To sa dobre samochody, silniki benzynowe od lat mieli na poziomie ktory VAG do dzis nie osiagnal, a mimo to jest tego jak na lekarstwo.

Jednak cena cenie nie rowna. Do tego czas oczekiwania na Honde nieraz jest tez rozbrajajacy.
                                            To pytanie do mnie :?:
                                            A dlaczego malo...bo maja beznadziejne ceny...np. jest juz dostepny 1.6 diesel 120 KM.
                                            I jest o 14 klz drozszy od 140 KM benzyny.
                                            Kto ma to kupowac :szeroki_usmiech
                                            Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Maicroft, naprawdę nie ma sensu, daj spokój.
                                              Honda jest droga jak diabli, a jednak 5-d Civic ma belkę skrętną i to we wszystkich wersjach. Nawet tych za grube pieniądze, bo do tanich, to to auto nie należy.
                                              Zawieszenie O III jest bardzo dobrze zestrojone , nawet gdy jest tam belka skrętna. 99% nabywców nie będzie w stanie wyczuć jakichkolwiek różnic pomiędzy tymi rodzajami zawieszenia. Natomiast jakieś 70% nabywców aut (jakichkolwiek) nie potrafi odpowiedzieć na pytanie o rodzaj zawieszenia w ich aucie.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                                srebrna O III w wersji Elegance
                                                ja dziś oglądałęm czarną Elegance. hmm
                                                Zamieszczone przez Big
                                                drzwi są plastikowe, tak samo jak boczki tylnej kanapy
                                                zgadza się ale faktycznie nie jest to tak "przytłaczające" jak np w Jettcie w eleganec jest naewt "pseudo" wstawka "dermy" na drzwiach... :roll: chyba się nie mylę bo dotykając miałem takie odczucie.
                                                Fotele przednie - bez uwag. Faktycznie siedzi się delikatnie niżej niż w O II...natomiast kanapa tylna hmmm w porównaniuz O II zdecydowany dykomfort... mi siedziało się gorzej niż w O II :?
                                                Oczywiście w salonie pełno O II FL na "wyprzedaży" ale cena mało atrakcyjna w stosunku do nowej O III więc gdybym miał się decydować to tylko i wyłącznie O III wchodziła by w uwagę pod względem zakupu...niestety... O III w obecnej wersji mi nie odpowiada.... może kiedy będzie kombi pomyślę a na chwilę obecną zdecydowanie wg. mnie Superb II FL wygrywa z O III - takie jest moje zdanie :P
                                                Zamieszczone przez Big
                                                możemy być spokojnie jeśli chodzi o sprzedaż O III
                                                zgadza się auto napewno będzie się sprzedawać a zwłaszcza po tym jak wejdzie do sprzedaży wersja kombi +- czerwiec jak mi przekazał pan z ASO Zielona Góra.
                                                Załączone pliki
                                                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

gebek, Tak po czesci do Ciebie, jako pasjonaty tej marki

No tak to wlasnie odczuwam jak sam napisales.

Na jakims zdjeciu widzialem O3 kombi z boku i naprawde mi sie podoba
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...