Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big Wojtek
    Rider
    • 2010
    • 440
    • Hyundai

Zamieszczone przez pgolik
    Albo mieszka w mieście i musi parkować i manewrować w ciasnych miejscach. Są sytuacje, kiedy większy samochód nie musi być lepszy. Kiedy nie można mieć dwóch samochodów, np. citigo na miasto i superba na trasy, to coś wielkości Octavii jest rozsądnym kompromisem, stąd też popularność.
    Dochodzi większe spalanie, drozsze ubezpieczenie itp. Poza tym OIII mimo, ze nie powala podoba mi się bardziej niz SII.
    Tylko ta świadomość, ze dopłacając 4 kzł mam wielką limuzynę z duzo mocniejszym silnikiem.....No i poczucie jaki świetny interes zrobiłem kupując tak tanio :wink:
    Hmmm, chyba wybrałbym Superba

Komentarz

• marlej108
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 4976
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez tomekjmopl
      marlej108, WTF? Przeca dziurę w mieszku, któremu się wydaje, że jest skórą chyba można przeboleć ...

http://forum.octaviaclub.pl/files/blokada_100.jpg
      mialem blokade montowana u dealera w Skodzie, to byla O2 z 2004 r. i jak ją kupilem (uzywana) to ten zamek do ktorego wkladalo sie idiotyczny niewygodny kluczyk - chybotal sie na prawo i lewo troche, a mieszek w miejscu gdzie go zamontowali sie troche przecieral.

Dlatego wolalbym autoalarm w pilocie od auta a nie kolejny kluczyk i kolejna mozliwosc spieprzenia montazu przez ASO, wolalbym nawet doplacic do montowanego w fabryce alarmu jak mam byc szczery - 900 zl w O3 to nie majatek.

(w Fabce mialem montowane dodatkowo w Interauto zarowno centralny zamek jak i czujniki parkowania).

Co sie zepsulo w Fabce (nie mi, tylko kolejnemu uzytkownikowi tego auta z ktorym utrzymuje kontakt...)? montowane u dealera czujniki parkowania i centralny zamek... dlatego co fabryka - to fabryka - takie moje zdanie na ten temat :-) Ale kazdy moze miec inne - w zaleznosci od wlasnych doswiadczen.
      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Verba
        Classic
        • 2013
        • 34

Mam parę pytań z gatunku 'brać czy nie brać'

- PARKING ASSISTANT 2.0 - korzysta się z tego w ogóle?

- HHC wspomaganie ruszania pod wzniesienia - przy skrzyni manualnej

- wcieraczka tylnej szyby AERO - do myślenia dały mi wszystkie dotąd oglądane na youtube testy OIII, gdzie zazwyczaj testują najbardziej wypasione wersję, a w żadnej nie widziałem tej wycieraczki :wink: także chyba rzecz zbędna

-gniazdko 230V - 400pln za gniazdko to troszkę dużo

- DRIVE SET UP - nie mam pojęcia jak to działa, ale fajnie to opisują :zlosnik:

- TMP - system kontroli ciśnienia w oponach - czy niesie to ze sobą jakieś przyszłe problemy w wulkanizacji? poza tym to chyba każdy czuję jak złapię gumę

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Verba
          Jak dla mnie zbędny bajer.
          Zamieszczone przez Verba
          To, może być przydatne.
          Zamieszczone przez Verba
          wcieraczka tylnej szyby AERO - do myślenia dały mi wszystkie dotąd oglądane na youtube testy OIII, gdzie zazwyczaj testują najbardziej wypasione wersję, a w żadnej nie widziałem tej wycieraczki także chyba rzecz zbędna
          Przeciwnie, dla mnie tylnie wycieraczka to super sprawa i bardzo żałuję że S II jej nie ma. Nie cierpię mieć brudnej tlynej szyby !! Podczas jazdy bardzo często korzystam z wewnętrznego wstecznego lusterka, więc taka wyciaraczka to dla mnie super sprawa.
          Zamieszczone przez Verba
          gniazdko 230V - 400pln za gniazdko to troszkę dużo
          Nie wiem czy to potrzebne. No niby właczysz sobie np. odkurzacz, ale jak masz garaż, to w garazu też są gniazdka. Mozesz podłaczyć też np. laptopa, ale przecież nie jeździsz z tyłu. Także sam nie wiem.
          Zamieszczone przez Verba
          - DRIVE SET UP - nie mam pojęcia jak to działa, ale fajnie to opisują
          Ja bym brał. dzięki temu dostajes zdodatkową możliwośćkonfiguracji auta.
          Zamieszczone przez Verba
          - TMP - system kontroli ciśnienia w oponach - czy niesie to ze sobą jakieś przyszłe problemy w wulkanizacji? poza tym to chyba każdy czuję jak złapię gumę
          NIe nie niesie to problemu w wulkanizacjach, ale ten system w wydaniu VAG-a moim zdaniej jest toatlnie zbędny. rozumiem gdyby, jak w Renault, pokazywał on siśnienie powietrza w kazdym kole i sygnalizował jego spadek. Ale tu poprzez ptrzytrzymanie przycisku i usłyszenie dzwieku dowiadujesz sie tylko czy ogólnie ciśnienie jest o.k. czy też nie. Jak dla mnie niewarto.
          Czarny Elegance

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

Zamieszczone przez Verba
            aktywuje się Vagiem, tylko będzie trzeba pewnie poczekać aż w końcu ktoś wyjedzie z salonu O3 i da sobie pogrzebać w kompie.

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

Zamieszczone przez Verba
              Mam parę pytań z gatunku 'brać czy nie brać'

- wcieraczka tylnej szyby AERO - do myślenia dały mi wszystkie dotąd oglądane na youtube testy OIII, gdzie zazwyczaj testują najbardziej wypasione wersję, a w żadnej nie widziałem tej wycieraczki :wink: także chyba rzecz zbędna

-gniazdko 230V - 400pln za gniazdko to troszkę dużo

- DRIVE SET UP - nie mam pojęcia jak to działa, ale fajnie to opisują :zlosnik:

Jeśli umiesz jeździć, czujesz fure i ogarniasz to i owo to wg mnie :
              1. zbędne
              2. zbędne
              3. Wycieraczkę zdecydowanie brać.
              4. za 100 z groszem kupisz sobie "konwerter 12->230" czy jak to zwał i masz to samo . Jeśli potrzebujesz często np do laptopa to może warto, jak okazjonalnie to NIE (kup konwerter)
              5. nie wiem co to
              6 zbedny gadżet, który w razie lipnego działania będzie cię wnerwiał błędnymi komunikatami - NIE

Komentarz

• Verba
                Classic
                • 2013
                • 34

Dzięki Panowie,
                Trzeba jeszcze poszukać czegoś więcej o tym DRIVE SET UP, może też się uda to później aktywować Vagiem.
                Co do 'czucia fury' i 'ogarniana auta' to powiem tak.. autem będzie bardzo dużo jeździła moja małżonka także jeszcze się zastanawiam nad tym PA 2.0. Chociaż z drugiej strony to chyba bym się nieźle spocił i miał podniesione tętno podczas takiego parkowania przez automat na parkingu przed auchan :zlosnik:

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                  RS
                  • 2010
                  • 2822

Zamieszczone przez Verba
                  autem będzie bardzo dużo jeździła moja małżonka
                  ups :diabelski_usmiech
                  SPOT Poznań:
                  .....
                  ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Verba
                    Classic
                    • 2013
                    • 34

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
                    Zamieszczone przez Verba
                    nie jest tak źle, dobrze sobie radzi za kółkiem, pozostanie tylko kwestia przyzwyczajenia się do samochodu z dłuższą 'dupą' :wink:

Komentarz

• Alonzo_
                      RS
                      • 2009
                      • 2460
                      • Hyundai

Zamieszczone przez Verba
                      Zamieszczone przez Verba
                      nie jest tak źle, dobrze sobie radzi za kółkiem, pozostanie tylko kwestia przyzwyczajenia się do samochodu z dłuższą 'dupą' :wink:
                      No to byle czujniki z prawdziwego zdarzenia choć były przód/tył i sobie poradzi.

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                        RS
                        • 2010
                        • 2822

Verba, no właśnie tak poza konkursem... zastanawiam się na co Kobiecie taka duża fura do codziennej jazdy ? chyba że całe przedszkole będzie tym wozić
                        SPOT Poznań:
                        .....
                        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Verba
                          Classic
                          • 2013
                          • 34

Verba, no właśnie tak poza konkursem... zastanawiam się na co Kobiecie taka duża fura do codziennej jazdy ? chyba że całe przedszkole będzie tym wozić
                          Auto kupuję dla żony z myślą o sobie :diabelski_usmiech

Komentarz

• Alonzo_
                            RS
                            • 2009
                            • 2460
                            • Hyundai

Niby rozmiar nie ma znaczenia ale większość z nich i tak jednak woli duże, przynajmniej spore... :wink:
                            Jak widzi taka SUV-a to sie mordka śmieje.....
                            Także jak mówi że rozmiar nie ma znaczenia, nie wierzcie - bardziej zacznijcie się martwić a o co to już jak uważacie ...... albo o rozporek albo o portfel

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez hotrain
                              Zamieszczone przez Verba
                              aktywuje się Vagiem, tylko będzie trzeba pewnie poczekać aż w końcu ktoś wyjedzie z salonu O3 i da sobie pogrzebać w kompie.
                              No nie zawsze. Przynajmniej w Superbie II aktywacja HHC wymaga posiadania odpowiedniego sterownika (nie każda wersja takowy posiada). Podejrzewam, że w O III może być podobnie.

[ Dodano: Wto 12 Mar, 13 16:28 ]
                              Zamieszczone przez Verba
                              Co do 'czucia fury' i 'ogarniana auta' to powiem tak.. autem będzie bardzo dużo jeździła moja małżonka
                              Dlatego HHC jednak bym zamówił 8)
                              Z parkowaniem żona sobie pewnie poradzi.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

- PARKING ASSISTANT 2.0 - korzysta się z tego w ogóle? - NIE, NO CHYBA ZE CIAGLE BEDZIECIE PARKOWAC W DZIWACZNYCH MIEJSCACH GDZIE JEST STRASZNIE CIASNO...

- HHC wspomaganie ruszania pod wzniesienia - MAM W GOLFIE - BARDZO FAJNE, WZIALBYM. KONIEC Z ZJEZDZANIEM AUTA DO TYLU JAK SIE STOI POD GORKE NA SWIATLACH ITP.

- wcieraczka tylnej szyby AERO - WZIALBYM!!!

-gniazdko 230V - 400pln za gniazdko to troszkę dużo TYLKO PO CO... CZESTO BEDZIESZ COS TAM LADOWAL? JAK TAK TO WARTO, A JAK RAZ NA ROK, TO BYM DAL SPOKOJ.

- DRIVE SET UP - NIE WIEM :-)))) JA BYM OLAL BO SAM NIE LUBIE USTAWIAC ZADNYCH PARAMETROW ANI ICH POTEM CIAGLE ZMIENIAC. ALE MAM KOLEGE CO JAK TYLKO JAKIES SUWACZKI CZY OPCJE W TELEFONIE WIDZI TO OD RAZU NICZYM MALPA NA DRZEWIE SZALEJE, I PRZELACZA, PRZESTAWIA, I CIAGLE COS PRZELACZA W KOLKO...

- TMP - system kontroli ciśnienia w oponach - TO BYM OLAL JUZ NA PEWNO
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Verba
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 34

No to Panowie mamy zagadkę na kilka najbliższych dni, co to jest DRIVE SET UP i jak to działa.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

A nie bedzie to ustawienie czulosci wspomagania, szybkosci reakcji na gaz, gwaltownosci hamulca, ustawienia zawieszenia(ale tu raczej nie ma co regulowac) i ustawienia skrzyni DSG.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

co to jest DRIVE SET UP i jak to działa.
                                      Podejrzewam, że jest to system, za pomocą którego, kierowca może ustawiać reakcję np. czułość pedału gazu, czy też progresję układu wspomagania kierownicy, oraz w przypadku skrzyni DSG system jej pracy.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                        A nie bedzie to ustawienie czulosci wspomagania, szybkosci reakcji na gaz, gwaltownosci hamulca, ustawienia zawieszenia(ale tu raczej nie ma co regulowac) i ustawienia skrzyni DSG.
                                        w nowym Motorze pisza, ze to odnosi sie do pracy klimatyzacji, pedalu przyspieszenia, pracy skrzyni biegow...
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ketivv
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1155

Zamieszczone przez marlej108
                                          ja mam stary system nazwijmy go 1.0 ;-) i używam tak dla zabawy

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Ten nowy ma chyba tak, ze na wyswietlaczu jak czujniki sa wlaczone to on sam wyznacza optymalny tor jazdy po ktorym poleca jechac. Ale to pewnie do tylu tylko jak jest kamera
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Seed
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 875
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

jaki symbol ma nowy 1.4 TSI w OIII?
                                              KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• ketivv
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1155

ten nowy parkuje także tyłem, kręcenie kierownicą odbywa się samoczynnie

Komentarz

• t271828
                                                  Elegance
                                                  • 2008
                                                  • 928

Zamieszczone przez Big
                                                  Zamieszczone przez Verba
                                                  gniazdko 230V - 400pln za gniazdko to troszkę dużo
                                                  Nie wiem czy to potrzebne. No niby właczysz sobie np. odkurzacz,
                                                  Lepiej nie włączać odkurzacza do gniazdka 230V znajdującego sie w samochodzie

Komentarz

• OrsonTSI
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 716
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wyniki ogłoszone, nagrod zero a rabat na OIII to 1500 zł lub gwarancja na 4 lata lub 120 tys za 0 zł ( rabat łączy sie z innymi rabatami )
                                                    Nic tylko zamawiac......... :lol:
                                                    OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

Pracuję...