Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • padero
    Rider
    • 2009
    • 369
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A ja wygrałem modelik OIII
    Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• arkan
      Drive
      • 2011
      • 89

Ja też nic nie wygrałem, nawet modelika
      Golf VII TDI Variant

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ja tez nie wygralem modelika. a gdybym wygral to kto wie, moze bym sie skusil na nowa O3 a tak to trudno, dalej bede sie umartwial Golfem... :diabelski_usmiech
        ps. mi tez wczoraj przyslali ten kod na darmowa przedluzona gwarancje... moze to znak? ;-)
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• padero
          Rider
          • 2009
          • 369
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

marlej108, to na pewno znak,bierz, będziesz drugi zaraz po mnie :szeroki_usmiech

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez padero
            marlej108, to na pewno znak,bierz, będziesz drugi zaraz po mnie :szeroki_usmiech
            hehe, ale w moim przypadku to juz tylko S2... :-)
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• lukaszc2
              Rider
              • 2013
              • 376

Znalazłem ciekawy artykuł dotyczący systemu, który montowany jest w również w O III zachęcam kolegów do zapoznania się z artykułem.

Może ktoś się orientuje czy gdzieś jest do pobrania instrukcja obsługi O III ?
              Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• rowerek
                Rider
                • 2010
                • 449

Zmień tylko język na polski bo domyślnie do pobrania są po angielsku.

Komentarz

• krzysn
                  Rider
                  • 2007
                  • 515

padero, ty też? :-) Cwany marketing - chłopcy się napatrzą na model to może kupią w przyszłości nową o3.
                  Moim zdaniem obecnie ludzi traktuje się jak debili - kupuj, kupuj kupuj... A przecież życie nie kręci się tylko wokół sklepów/ salonów samochodowych...

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Od dawna mam takie same odczucia na temat tego start-stop :lol:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• padero
                      Rider
                      • 2009
                      • 369
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

krzysn, ale,co ja też? Jesli chodzi o mnie to OIII mam juz zamowiona, napewno nie dlatego ze dalem potraktowac sie jak debil, mam pieniadze i ochote to kupuje,proste

Komentarz

• BADYL
                        RS
                        • 2011
                        • 2396
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

krzysn, ale coś Cię od rana ugryzło?
                        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez lukaszc2
                          Znalazłem ciekawy artykuł dotyczący systemu, który montowany jest w również w O III zachęcam kolegów do zapoznania się z artykułem.
                          http://moto.onet.pl/16780...ul.html?node=23
                          Dla mnie nic nowego. Od początku mówię, że system Start-Stop, to jedna wielka ściema i porażka dla klienta. Kolejna rzecz, która zaprogramowana jest na zepsucie po określonym czasie, okreslonych podzespołów auta. Całe szczeście, można to to cudo, jak narazie, wyłączyć. Ale tylko jak narazie, bo podejrzewam, że za pare lat systemu już nie da się wyłączyć, oczywiście ze względu na ... bezpieczeństwo i troskę o użytkownika auta 8)
                          Czarny Elegance

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez marlej108
                            w moim przypadku to juz tylko S2...
                            słuszną "linię ma Wasza partia" Panie marlej108 :szeroki_usmiech

mam pieniadze i ochote to kupuje,proste
                            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                              Zamieszczone przez marlej108
                              w moim przypadku to juz tylko S2...
                              słuszną "linię ma Wasza partia" Panie marlej108 :szeroki_usmiech

mam pieniadze i ochote to kupuje,proste
                              Hehe, no wlasnie chyba sie skusze na eksperyment jutro, bo nawet gdybym zwariowal (kolejny raz...) i kupowal, to pojawilo sie zagadnienie natury obiektywnej... czy Superb miezacy 4,8costam metra zmiesci sie na dlugosc na moim miejscu parkingowym (to znaczy zmiescic to sie zmiesci, ale czy manewrowanie w garazu podziemnym nie bedzie codziennym koszmarem...wiec moze obiektywna przeciwnosc losu powstrzyma moje motoryzacyjne zboczenie...).

ps. w czeskim konfiguratorze O3 ma juz platne lakiery zwykly bialy i czerwony... za darmo jest ten milicyjny niebieski i obiektywnie rzecz biorac troche slabo w tym kolorze wyglada (a dokladnie z bliska nie wyglada na nowosc, a z daleka nie jest zle bo przypomina czarny i nie widac tych beznadziejnych plastikowych nielakierowanych klamek i lusterek).
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• krzysn
                                Rider
                                • 2007
                                • 515

Zamieszczone przez BADYL
                                krzysn, ale coś Cię od rana ugryzło?
                                Tak, musiałem wcześnie wstać ;-)

padero, sorry za tego debila, myślałem gównie o sobie. Z młodego i gniewnego zmieniam się w starego i wkurwionego.

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

tzn. jak mam taie gniazdko230v to mogę na przykład podłączyć grzałkę do butów podczas jazdy ?
                                  a skąd się bierze taki prąd duży :?: :roll:

HHC - fajne , brać.

PARK ASSIST - czasami sie może przydać , po co się męczyć. nie wiem ile kosztuje ale na pewno będzie na plus przy odsprzedaży auta. mogą być osoby które będą szukać wozu tylko takiego który jest w to wyposażony.

TPM - ksztuje mało , ja bym brał , trzeba go tylko skalibrować. akurat w skodach , vw jest mało kłopotliwy bo zbiera sygnał z abs , niema czujników. a bardzo często zanim się poczuje że masz kapcia , szczególnie z tyłu lub podczas jazdy z obciążonym autem , po śniegu , polnej drodze , opona jest już spalona i nie nadaje się do naprawy.
                                  wiem coś o tym... :wink:
                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• andriu21tg
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 1499

Big, najgorsze jest to jak stajesz na skrzyżowaniu dajesz na luz i jeb.. wyłączył się.. i ma się w...wa sam na siebie że zapomniało sie tego wyłączyć .. trzeba pomyśleć czy nie można tego Vagiem machnąć raz na zawsze i bez myślenia, pamiętania ... bo mnie to strasznie irytuje..

Komentarz

• blackpw
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 131

Zgadzam się. Wg mnie to powinno być tylko i wyłącznie włączane na życzenie kierowcy, a nie tak jak jest teraz - wyłączane.
                                      Domyślna pozycja - system SS nieaktywny :-)

A tak na marginesie, to jak jezdzilem O3 i G7, to ten system SS działał o dziwo fajnie, szybko i sprawnie. Jednak jestem też zdania, że jest to coś co może sprawić kłopot kiedyś tam... W końcu wymagany jest jakiś super extra akumulator :-)
                                      Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
                                      Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez andriu21tg
                                        Big, najgorsze jest to jak stajesz na skrzyżowaniu dajesz na luz i jeb.. wyłączył się.. i ma się w...wa sam na siebie że zapomniało sie tego wyłączyć
                                        Dokładnie tak moze być, dlatego zgadzam się z tym co powyżej napisał blackpw, że domyslne ustawienie systemu Start-Stop powinno być na OFF. Dopiero kierowca, chcący z tego korzytsać mogłby sobie to ustrojstwo włączyć.
                                        Zamieszczone przez blackpw
                                        jestem też zdania, że jest to coś co może sprawić kłopot kiedyś tam...
                                        Jest do dużo większe obciążenie dla:
                                        - rozrusznika
                                        - alternatora
                                        - brak chłodzenia trubiny
                                        - silnika. Jendak najwieksze przecieżenia wystepują podczas jego rozruchu.
                                        Dlatego jak pisałem wczęsniej dla mnie ten system to poroniony pomysł. Co prawda ktoś, kto zmienia auta co 3-4 lata i niewiele jeździ pewnie nie odczuje awari spowodowanych przez SS, ale następni własciciele już tak.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez Big
                                          szkoda, a znasz odczucia z jazdy autem które nie byłyby subiektywne ? Wszystko co wiąze się z odczuciami i jest niemierzalne, jest subiektywne.
                                          A co za tym idzie niewiele warte

Reasumując ja nie uważam, że SII ma wszystko "lepsze" niz OII, kiedy testowałem ten samochód starałem się o maksymalne obiektywne oceny, które własnie nie polegały na bliżej nieokreślonych warażeniach, tylko prędkościach przejazdu, prędkościach wchodzenia w zakręty itp.

Subiektywnie to, jak już drzewiej pisałem, o wiele gorzej siedzi mi się za kierownicą SII, co oczywiście może być kwestią tego, że spędziłem w tym samochodzie tylko około 8 godzin, co dla kogoś kto jest np. 20cm ode mnie niższy jestniewiele wnoszącym spostrzeżeniem

Mój wniosek z JAZDY, a nie z oglądania co gdzie ma jak wytłoczoną blachę i jaki plastik gdzie jest położony, jest taki, że OII ma nieco zbyt mały rozstaw osi a SII zdecydowanie zbyt duży w stosunku do szerokości, co nie pozwala tym samochodom prowadzić się jakoś szczególnie lepiej od innych, są po prostu średniakami, które i tak trzeba poprawiać , żeby coś więcej z nich wykrzesać a i tak nie da się przeskoczyć pewnych ograniczeń.

I właśnie bardzo jestem ciekaw jak to wygląda w OIII, bo biorąc pod uwage wymiary, może to byc "złoty środek"

[ Dodano: Sro 13 Mar, 13 09:59 ]
                                          Zamieszczone przez Big
                                          Co prawda ktoś, kto zmienia auta co 3-4 lata i niewiele jeździ pewnie nie odczuje awari spowodowanych przez SS
                                          myslę, że jak jeździ po mieście to musi to odczuć
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Big Wojtek
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 440
                                            • Hyundai

Zamieszczone przez szkoda
                                            myslę, że jak jeździ po mieście to musi to odczuć
                                            Jak jezdzi po mieście to odczuje, a jak nie jezdzi to na cholerę mu taki system ?

P.S Dzisiaj byłem z kumplem w ASO. Kumpel ma OII FL ambiente. Oglądaliśmy w salonie OIII ambition. Ja tez spodziewałem się czegoś nowocześniejszego, bardziej odlotowego itp. :wink: , ale OIII ambition jest w środku jest o niebo ładniejsza od OII ambiente. Kumpel myśli podobnie.
                                            Naprawdę uwazacie, ze w wykończeniu środka Skoda się cofnęła?

Komentarz

• marbab
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 4713
                                              • Fiat
                                              • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Big Wojtek
                                              P.S Boczki a sprawa polska: zachwytów raczej nie wzbudzają, ale niespecjalnie mi to przeszkadza.
                                              jesli powyzsze i kilka innych plastik fantastikow nie uwarzasz za krok w tyl to nie mam pytan
                                              Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                              Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8162
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez marbab
                                                Zamieszczone przez Big Wojtek
                                                P.S Boczki a sprawa polska: zachwytów raczej nie wzbudzają, ale niespecjalnie mi to przeszkadza.
                                                jesli powyzsze i kilka innych plastik fantastikow nie uwarzasz za krok w tyl to nie mam pytan
                                                Big - czy w swym S2 widzisz coś gorszego niż było w S1 - tak zapytam w związku z tym tematem?
                                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Big Wojtek
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 440
                                                  • Hyundai

No dobra: boczki są słabe, ale jadąc patrze w przód. No i ten "przód" naprawdę podoba mi się bardziej niz w OII. Bez macania i skrobania paznokciem jest po prostu trochę nowocześniejszy ( nie mylić z nowoczesnym :wink: )
                                                  Generalnie nie przytulam się do poszczególnych elementów deski rozdzielczej, a wizualnie nie wygląda to zle.
                                                  Nie porównuję z Superbem, Passatem, Golfem. Po prostu wysiadłem z OII, wsiadłem do OIII i stwierdziłem, ze jest ładniej.

Komentarz

• ketivv
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1155

pytanie jak ta tapicerka będzie się zachowywać w praktyce

osobiście wolę cichą tapicerkę OII FL Scout jak swoją "technologicznie nowocześniejszą" trzeszczącą i głośną w Yeti
                                                    czekam, może zrobią OIII Scout ale pomijając "słabe ASO" warunkiem podstawowym jest dla mnie jakość pracy tapicerki, jeśli będzie tak jak w znanym mi OII FL Scout to może wyglądać na najbardziej toporną ;-)

już obstawiam ze w OIII kombi problemem będzie panoramiczne okno dachowe z którym serwis sobie nie radzi - całkowity brak doświadczenia - a które gra całkiem osobna melodię nad głowami użytkowników siedzeń z przodu

Komentarz

Pracuję...