Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arteus84
    Classic
    • 2011
    • 20

Zamieszczone przez Rok z Bagien

Zara, zara... od jakiej ceny te 18 %.
    I z którego roku produkcji ? Na zeszłoroczne S II ?

Na MY2012 jest 22800 upustu, więc te 18% to jak liczysz ?

pzdr
    Rabat od ceny cennikowej mowa oczywiście od aucie z 2013 do produkcji czyli to wyliczenie jest z uwzględnieniem 8600 rabatu od importera.

jednak tak w przeliczeniu od 100k rabat importera to 8.6 % a resztę po bardzo długich negocjacjach i ofertach z kilku salonów udało się tak podnieść.
    Tak BTW kierownik salonu stwierdził podobno, że są kompletnie na zero po tej transakcji więc nie wiem czy dałoby taką akcję powtórzyć. :diabelski_usmiech

Komentarz

• blackrs
      RS
      • 2008
      • 4826
      • Superb II combi (3T5)
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

osobiście tez bym brał s2 bo wiekszy dla mnie ładniejszy. silnik 1.8 bardziej rozwojowy. no i nie nalezy zapominać że passat to najbardziej kradzione auto. Nawet jak nie uda się ukraśc to szkoda jak poniszczą przy probie włamu. I superb rzuca się mniej w oczy
      BYŁA o1 rs
      BYŁA o2 1.6
      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

a w podobnej cenie nie ma czasem passata cc???
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• blackrs
          RS
          • 2008
          • 4826
          • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez marlej108
          myslę że jak kolega szuka kombi to raczej cc nie bierze pod uwagę :szeroki_usmiech
          BYŁA o1 rs
          BYŁA o2 1.6

Komentarz

• demmsi
            Elegance
            • 2011
            • 966
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

SII kombi 2.0TDI 170KM ops:

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez blackrs
              Zamieszczone przez marlej108
              myslę że jak kolega szuka kombi to raczej cc nie bierze pod uwagę :szeroki_usmiech
              ahh, kombi
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• orzel720
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 2268
                • Superb III (3V3)

Panie i Panowie mam pytanko: jakiego S2 do produkcji można dostać za 70000 brutto i do kogo najlepiej uderzyć?
                Ewentualnie rozpatruję wersję: 1.4 125KM TSI Active combi metallic +alarm +pakiet FRESH + kilka dodatków za 800zł.
                Z jaką wersją OIII można ją najbliżej porównać?

Dzięki za pomoc.
                Orzel

Komentarz

• andriu21tg
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 1499

marlej108, chciałem, ale kundla (Goldena) nie wpakujesz do CC zresztą kór...a to tego auta nic nie wsadzisz .. jak by bagażnik otwierał sie Twin Jak w Superbie to biorę go na miękko. Pasek ma + że ma nowszą technologie, brązowa decha siedzenia np. Auto Hold tak jak byłem przeciwnikiem tak kilka razy żona dała mi sie karnąć i powiem że to najlepsze co może być. Superb ma plus ze ma większy bagażnik o 30 litrów pytanie czy oprócz psa będę woził jakieś zwłoki? Znów pasek ma np sportowe stołki czyli to co ma żona w VII i powiem że miodzio sprawa.. dlatego pytam was wiadomo i tak będe decydował sam ale wole posłuchać co wy sądzicie.

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

andriu21tg, jeździłeś jednym i drugim :?:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• blackrs
                      RS
                      • 2008
                      • 4826
                      • Superb II combi (3T5)

w superbie też można mieć brązową deche i siedzenia do tego kierownica drążek zmiany biegow też w kolorze a dokładnie w wersji l&k

[ Dodano: Sro 20 Mar, 13 21:18 ]
                      ps a po ile ci one wychodza bo tu masz dwa l&k penie można coś zbić z tych cen

BYŁA o1 rs
                      BYŁA o2 1.6

Komentarz

• rowerek
                        Rider
                        • 2010
                        • 449

Zamieszczone przez andriu21tg
                        dlatego pytam was wiadomo i tak będe decydował sam ale wole posłuchać co wy sądzicie.
                        Mnie od Paska odrzuca to, że gdybym go kupił to czułbym się jakbym kupił starocia :evil: Dostajesz ośmioletnie wnętrze, ośmioletni profil, auto, które każdy zna na pamięć aż do porzygu. Do tego przez ostatnie manewry silnikowe 1.4 zamiast 1.8. Za dużo kroków w tył moim zdaniem. Technologicznie to Pasek i SII są bardzo podobne (ze wskazaniem na VW bo ma więcej gadżetów), ale SII chociaż to maskuje nowszym nadwoziem.

Komentarz

• andriu21tg
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 1499

szkoda, Piotr zawsze mam czas i nigdy nie dojeżdżam przed zamknięciem salonu chce to zrobić w sobotę bądź nawet jutro :szeroki_usmiech

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

szkoda, Piotr zawsze mam czas i nigdy nie dojeżdżam przed zamknięciem salonu chce to zrobić w sobotę bądź nawet jutro :szeroki_usmiech
                            ja nie jestem Piotr jakby co
                            enyłej jazda próbna powinna Ci wszystko wyjaśnić, ja słyszałem peany na temat zawieszenia w pasku, wydaje mi się, że powinno być takie samo jak w superbie, ale ewentualna różnica może wynikać z gabarytów, zwróć na to uwagę, no i daj znać
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• andriu21tg
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 1499

rowerek, tu masz racje nadwozie klepane do porzygania, patrząc z 2 strony przewidywalne.Muszę sie karnąć i wówczas będę wiedział wszystko.

[ Dodano: Sro 20 Mar, 13 21:37 ]
                              szkoda, sorry kurde to tyle lat myślałem ze ty Piotr a ty nie Piotr hehe masz racje przejadę zobaczę powiem. Szkoda mi tylko mojej O2 bo już prawie sprzedana :cry:

Komentarz

• ukuk
                                Rider
                                • 2010
                                • 699

andriu21tg - To napisz prosze jakies sprawozdanie z tego porownania... Najlepiej z odniesiem do swojego Golfa VII (Wyciszenie, komfort zawieszenia, fotele)...

Komentarz

• perfex
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1117

Panowie Pytanie bo nie chce zakładać nowego wątku, Co wy byście wybrali Superb kombi Platyna 1,8 czy Helmuta Passata 1,4 Hi Line R-line kombi ze sportowymi skórzanymi siedzeniami itp moc taka sama- cena -pasek 5kpln droższy. Przeznaczenie 2 dzieci + pies :szeroki_usmiech
                                  Passat Jak dla mnie lepsza pozycja za kierownicą, lepsza skóra, lepsze fotele, lepsze wrażenia wewnątrz.
                                  Pozdrawiam
                                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• TomekRs
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1670

Moim zdaniem nie ma sensu brac pod uwage argumentow w stylu "mniej kradną". To juz nie te czasy i w sumie w kazdym czasie bylo tak, ze jak będa chcieli to i tak ukradną. Jest AC od tego, zeby sie o takie rzeczy nie martwic.

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Pasek ma + że ma nowszą technologie, brązowa decha siedzenia
                                      Ale przecież w SII też to masz. Wystarczy że zamówisz pakiet L&K i masz brązową deskę, oraz brązową skórę na siedzeniach i kierownicy.
                                      Auto Hold
                                      To też masz w SII. Nazywa się HHC.
                                      Zamieszczone przez orzel720
                                      Panie i Panowie mam pytanko: jakiego S2 do produkcji można dostać za 70000 brutto i do kogo najlepiej uderzyć?
                                      Ewentualnie rozpatruję wersję: 1.4 125KM TSI Active combi metallic +alarm +pakiet FRESH + kilka dodatków za 800zł.
                                      Myślę, że to jest jak jabardziej realne. Tylko czy nie lepiej dołozyc parę zł i pokusić się o Ambition lub Family ? Active, jest bardzo ubogi i nawet jeśli stwierdzisz, że na chwilę obecną ci to wystarczy, to późniejsza sprzedaż tak ubogiego auta tej klasy będzie nie lada trudnoscią i wyczynem.
                                      Do kogo uderzyć ? Do Danielcia oczywiście
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez Big
                                        To też masz w SII. Nazywa się HHC
                                        to to samo?
                                        auto hold jest przy automacie, żeby nie trzeba było trzymać nogi na hamulcu, a HHC to Hill Holder Control, działają tak samo?
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez szkoda
                                          auto hold jest przy automacie, żeby nie trzeba było trzymać nogi na hamulcu, a HHC to Hill Holder Control, działają tak samo?
                                          Dokładnie. HHC, przytrzymuje hamulce w przypadku gdy auto stoi na pochyłości. Gdy chcesz ruszyć i puszczasz pedał hamulca, to zanim przeniesiesz go nad pedał gazu i go wciśniesz upływa chwila czasu. HHC ma za zadanie przytrzymanie przez ta chwilę hamulców tak aby samochód się nie stoczył.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                            Myślę, że to jest jak jabardziej realne. Tylko czy nie lepiej dołozyc parę zł i pokusić się o Ambition lub Family ? Active, jest bardzo ubogi i nawet jeśli stwierdzisz, że na chwilę obecną ci to wystarczy, to późniejsza sprzedaż tak ubogiego auta tej klasy będzie nie lada trudnoscią i wyczynem.
                                            Eeee, no niezupelnie az tak ubogi :-) bez przesady. Tak naprawde to ma dokladnie wszystko to czego potrzeba.

Wystarczy usiasc i sobie porownac cenniki - jakosc plastikow w kazdej w wersji JEST DOKLADNIE TAKA SAMA - wiem bo mam na tym punkcie troche bzika... tapicerka foteli sie troche rozni, ale prawde mowiac bardzo niewiele, tak jak troche tapicerka w O2 miedzy active a ambition... gdzie w moim Tourze byla ladniejsza niz w moim poprzednim ambiente O2.

Siedze od 10 dni i sie biedze czy kupowac czy nie.... ambition jest od active drozszy o mniej wiecej 11.500 a family drozszy od active o 15.100 zl i to jest roznica ktora sie utrzymuje mimo rabatow (przepraszam, na ambition/family rabat jest o ok. 1000 zl wiekszy - podaje juz te nasze magiczne rabaty dealerow zaprzyjaznionych bo wlasnie je rozpatruje).

No i teraz pytanie - czy warto tyle doplacac...

Jeden powie - warto!

Drugi powie - nie warto!

I kazdy ma racje :-)

Wszystko zalezy od tego co kto w samochodzie uzywa...

Tak naprawde active ma wszystko co potrzebne... to czym sie rozni od ambition to glownie brak ksenonow, brak automatycznej klimy oraz brak alusow - to sa trzy najdrozsze rzeczy rozniace te auta, reszta to dodatki uprzyjemniajace zycie ale kosztujace juz mniejsza kase (w stylu regulacja pod ledzwie za 300 zl, itp.). Oczywiscie jak ktos chce dokladac te rzeczy ww. do active to.... bez sensu bo sie zblizamy do ambition/family i od razu lepiej juz wtedy w nie celowac. Z drugiej strony mozna dolozyc jeszcze kilka tysiakow i bedzie elegance gdzie mozna sobie wziac ladna bezowa tapicerke i miec jeszcze troche wiecej wyposazenia w standardzie.

Tylko czy osoba zainteresowana kupnem auta za ok. 65k zl bedzie sklonna wydac 15k wiecej na family.... zeby miec ksenony, automatyczna klime, system kessy i troche wiecej zabawek....?

Jest tez inna rzecz - im blizej 80.000 zl tym wybor auta wiekszy... natomiast S2 active z cena ok.60kilku tysiakow blizszy jest ... kompaktom, a od nich wygodniejszy, lepiej wyposazony.

Co do spadku wartosci, to sledze ceny uzywanych S2 od ponad roku... i wiecej traca na wartosci te drozsze modele niestety... - wersje platinium 4 letnie traca na wartosci srednio 50% czyli 15.000 rocznie... Inna rzecz jest taka ze wersji active jest malo na rynku aut uzywanych.

Pozostaje jeszcze na koniec kwestia gustu - jednym (tych jest mniej wyraznie, nawet na naszym forum) sedan sie podoba, innym sie podoba ale bez dupy (tych jest wiecej) wiec wtedy wchodzi w gre kombi (albo ktos potrzebuje cos tam wozic) - to znowu troche podraza (dokladnie o 4000 zl).

Ogolnie IMHO Active ma wszystko co potrzeba i jesli brac te wersje to dolozenie wyposazenia musi pozostac w pewnych granicach (powiedzmy max. 4000 zl) bo im wiecej tego doplacamy i zblizamy sie do kwoty wiekszej, to moze lepiej juz ambition... ale moze wtedy warto jeszcze te 3600 doplacic i mamy family... ale wtedy moze by tak do elegance... a w sumie to czemu nie sprzedac nerki i nie wziasc nowego Audi A6...? ;-)
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• orzel720
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 2268
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Big
                                              Tylko czy nie lepiej dołozyc parę zł i pokusić się o Ambition lub Family ? Active, jest bardzo ubogi i nawet jeśli stwierdzisz, że na chwilę obecną ci to wystarczy, to późniejsza sprzedaż tak ubogiego auta tej klasy będzie nie lada trudnoscią i wyczynem.
                                              Dopłata do wersji Ambition to ~13000
                                              Co do sprzedawalności to nie wiem ale np. to czy ja miałem Elegance a ktoś inny oferował o wiele uboższe OII na portalach to jak zauważyłem w rozmowach z kupcami na moją OII nie miało większego znaczenia - wiele osób nie miało pojęcia co znaczy konkretna wersja wyposażenia np nie wiedzieli że Elegance ma alumki, kurtyny itp.
                                              Nie mieli wczesniej wiedzy o wersjach OII i w sumie najbardziej interesowała ich
                                              cena. Teoretycznie mogłem sprzedać na 15" stalówkach i byłoby OK ale to nie w moim stylu. Dlatego dłużej mi zeszło ze sprzedażą bo się trzymałem ceny (i było warto - w Emidzie odkupić chcieli za ~23500zł! :evil: )
                                              Dla prawie wszystkich pytających kupno samej OII to już był duży przeskok np z Astry Fabii itp.

A druga kwestia to kiedy najlepiej zamawiać: do produkcji pod koniec roku? Czy też czekać na wyprzedaże gotowych czyli w sumie też końcem roku? Bo S3 to szybko nie wejdzie...
                                              W sumie mam firmowe auto ale jechać pickupem L200 na wakacje 1300km np. do Italii nie bardzo mi się marzy...

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8033
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

orzel720, przecież nie była Ci potrzebna OII bo stała pod blokiem nieużywana i teraz SII kupujesz aby stał pod blokiem używany??? :wink: :szeroki_usmiech
                                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

@andriu21tg

a zastanawiales sie nad Volvo?

Nie wiem ile Ci ten Superb/Passat cenowo wychodzi, ale moze warto sie jeszcze rozejrzec u Volvo?

Moj kolega kupil sobie na kancelarie teraz Volvo V70 (jesli dobrze zapamietalem nazwe. Piekne w srodku kombi - piekne bezowe skory, deska rozdzielcza arcydzielo designu (jak ktos lubi szwedzki design), materialy cudowne. Kosztowalo to cudo ponad 160.000 zl ale w ramach wyprzedazy rocznika zaplacil o 30.000 mniej.

Osobiscie gdybym mial do wyboru S2/Passat/Volvo V70 - to sekundy bym sie nie zastanawial gdyby ceny i wyposazenie byly podobne :-) To zupelnie inna klasa pojazdu, mimo ze wlasciciele to teraz pogardzani u nas zwykle Chinczycy, to po wnetrzu tego auta widac ze jest to faktycznie premium i rowny konkurent BMW, Merca i Audi.

Byc moze jednak cena Volvo jest duzo wyzsza od Superba czy Passata i wtedy oczywiscie to jest bez sensu.
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Co do sprzedawalności to nie wiem ale np. to czy ja miałem Elegance a ktoś inny oferował o wiele uboższe OII na portalach to jak zauważyłem w rozmowach z kupcami na moją OII nie miało większego znaczenia
                                                    Ma, ma wystarczy popatrzeć na białe O II kombi kolegi Pandzika - bieda wersja z najsłabszym silnikiem i nie może jej sprzedać od jakiegoś czasu. Takie podstawowe wersje aut cieżko sie sprzedają, bo każdy kupując auto używane chciałby aby to była bogatsza wersja, gdyż zakup używki czesto jest alternatywą dla nowego auta, ale w bieda wersji.
                                                    wiele osób nie miało pojęcia co znaczy konkretna wersja wyposażenia np nie wiedzieli że Elegance ma alumki, kurtyny itp
                                                    Tu nie chodzi o znajomość danego modelu czy danej wersji wyposazenia. W autach klasy średniej do jakich nalezy S II każdy chce już mieć ksenony, auto klimę czy czujnik deszczu i światła. W S II Active tego brak, wiec później każdy potencjalny kupiec będzie kręcił nosem, ze jak on ma wydać kasę na auto tej klasy, to chciałby abyt takie rzeczy już były w takim aucie. Koniec konców bedizesz musiał mocno zejść z ceny aby go sprzedać, czyli na tym starcisz.
                                                    A druga kwestia to kiedy najlepiej zamawiać: do produkcji pod koniec roku? Czy też czekać na wyprzedaże gotowych czyli w sumie też końcem roku?
                                                    Trudno powiedzieć. Ja zamawiałem pod koniec września 2012 r. Odebrałem 19 listopada 2012 r. i cena, dzięki Danielciowi, była naprawdę super. Ale teraz też ceny na S II są bardzo dobre i ja bym chyba się decydował teraz, tym bardziej z ena jesieni wchodzi lifting S II i ceny nie będą już tak atrakcyjne.
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...