Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez orzel720
    Zamieszczone przez Big
    Tylko czy nie lepiej dołozyc parę zł i pokusić się o Ambition lub Family ? Active, jest bardzo ubogi i nawet jeśli stwierdzisz, że na chwilę obecną ci to wystarczy, to późniejsza sprzedaż tak ubogiego auta tej klasy będzie nie lada trudnoscią i wyczynem.
    Dopłata do wersji Ambition to ~13000
    Co do sprzedawalności to nie wiem ale np. to czy ja miałem Elegance a ktoś inny oferował o wiele uboższe OII na portalach to jak zauważyłem w rozmowach z kupcami na moją OII nie miało większego znaczenia - wiele osób nie miało pojęcia co znaczy konkretna wersja wyposażenia np nie wiedzieli że Elegance ma alumki, kurtyny itp.
    Nie mieli wczesniej wiedzy o wersjach OII i w sumie najbardziej interesowała ich
    cena.
    no wlasnie - potwierdza to dokladnie co napisalem post wczesniej :-)
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• orzel720
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 2268
      • Superb III (3V3)

AdamB,no wiesz moja była OII już się wszystkim opatrzyła ale SII "od oka sąsiadów" to byłby szpan :szeroki_usmiech
      A tak na poważnie to smaki rosną w miarę jedzenia.... - a bakcyl Skodziarstwa siedzi we mnie

wracająć do meritum: co lepiej wziąć w kwocie 70000 w kombi: S2 czy O3? i jaką O3 wezmę? też zwykły Active ? pytanie czy jak porówna się wyposażenie S2 i O3 w tej samej cenie to kto wygra?

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

[A druga kwestia to kiedy najlepiej zamawiać: do produkcji pod koniec roku? Czy też czekać na wyprzedaże gotowych czyli w sumie też końcem roku? Bo S3 to szybko nie wejdzie...
        W sumie mam firmowe auto ale jechać pickupem L200 na wakacje 1300km np. do Italii nie bardzo mi się marzy...
        teraz jest promocja od samej Skody (nie liczac dealera) - 8600 zlotych. Wczesniej to bylo 3000 zl. Ta promocja rzemoko jest wg info oficjalnego - przy zamowieniu auta do konca czerwca.

Poza tym od poczatku roku ceny Superba dodatkowo jeszcze spadly.

W II polowie roku ma byc FL Superba - i mozna domniemywac (ale moze to mylne domniemanie), ze albo nie bedzie juz tych 8600 zl od Skody rabatu, albo ze ceny cennikowe beda troche wyzsze z powrotem... Tyle ze bedzie koniec roku, wiec znowu bedzie promocja i wyprzedaze... wiec tu trudno tak naprawde cos doradzic.

ps. ale jak masz auto sluzbowe i to na kiego Ci wydawac kupe kasy na cos co bedzie uzywane niezbyt czesto????
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

orzel720, w twoim przypadku to SII będzie chyba trzecią skodą a to podchodzi pod lekkie zboczenie. :szeroki_usmiech
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

wracająć do meritum: co lepiej wziąć w kwocie 70000 w kombi: S2 czy O3? i jaką O3 wezmę? też zwykły Active ?
            Za te pieniadze spokojnie kupisz O III Elegance z 1.4 TSI.
            Przy takich pieniądzach ja bym brał O III i z S II dał sobie spokój. Bo jak pisałem wyżej S II dostaniesz w w bida wersji Active, a O III będzie jednak dużo lepiej wyposażona i z trochę mocniejszym silnikiem (też 1.4 TSI ale 140 zamiast 125 KM).
            Jesli S II, to przynajmniej w wersji Ambition i z silnikiem mocniejszym niz 1.4 TSI.
            Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
              Elegance
              • 2008
              • 928

Zamieszczone przez Big
              Ma, ma wystarczy popatrzeć na białe O II kombi kolegi Pandzika - bieda wersja z najsłabszym silnikiem i nie może jej sprzedać od jakiegoś czasu.
              Tu nie chodzi o wyposazenie - ten silnik jest po prostu za slaby do tego auta i to odstrasza kupujacych. Innymi slowy - jesli myslisz o szybkiej sprzedazy i nie chcesz za duzo stracic, to nie wybieraj wersji ktore nie ciesza sie popularnoscia.

Komentarz

• marlej108
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 4976
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Najlepiej to wsiasc do S2 active i O3 ambition i sobie samemu porownac.

zdaje sie ze wersja ambition w O3 niewiele sie rozni do active w S2, tyle ze Superb jest wiekszy, lepiej wyciszony, ma lepsze zawieszenie, ma lepsze materialy, jest wygodniejszy...

nad czym sie tu zastanawiac :diabelski_usmiech
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• t271828
                  Elegance
                  • 2008
                  • 928

Zamieszczone przez marlej108
                  Co do spadku wartosci, to sledze ceny uzywanych S2 od ponad roku... i wiecej traca na wartosci te drozsze modele niestety... - wersje platinium 4 letnie traca na wartosci srednio 50% czyli 15.000 rocznie...
                  I tego sie trzymaj - i tak bedziesz to auto po pol roku sprzedawal wiec wybieraj najtansza wersje, na ktorej najmniej stracisz (pisze to bez zlosliwosci )

[ Dodano: Czw 21 Mar, 13 08:35 ]
                  Superb jest wiekszy, lepiej wyciszony, ma lepsze zawieszenie, ma lepsze materialy, jest wygodniejszy...

nad czym sie tu zastanawiac :diabelski_usmiech
                  popieram - Octavie juz miales

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Tyle ze za 70 000 zł kolega spokojnie kupi O III 1.4 TSI w wersji ... Elegance !! lub S II w bida wersji Active z słabiutkim silniikiem 1.4 TSI (125 KM).
                    Dlatego przy takiej puli pieniędzy zakup S II zupełnie się nie kalkuluje.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez t271828
                      Co do spadku wartosci, to sledze ceny uzywanych S2 od ponad roku... i wiecej traca na wartosci te drozsze modele niestety... - wersje platinium 4 letnie traca na wartosci srednio 50% czyli 15.000 rocznie...
                      I tego sie trzymaj - i tak bedziesz to auto po pol roku sprzedawal wiec wybieraj najtansza wersje, na ktorej najmniej stracisz (pisze to bez zlosliwosci )
                      a czy ja szybko sprzedaje samochody?!?!? skad taki pomysl??? ;-)

ps. do Superba mnie odstrecza glownie to, ze on juz na rynku jest 5 lat... i po prostu wyglada troche starawo wizualnie...

wybulic 80 tysiecy na samochod, ktory zaraz bedzie wygladal ewidentnie przestarzale to za bardzo mi sie nie chce.

Nagle wyjdzie ta wersja po FL i sie okaze ze wyglada lepiej - bo poprawia w sedanie ten paskudny tył auta, ktory sprawia ze sedan wyglada jak stare renault megane... I tu sie okaze ze FL zamieni sedana Superba w ladne auto... a ja zostane z brzydalem... ktorego wlasnie przez to bedzie trudniej sprzedac.

Poza tym za 80k to mam na oku lepszy samochod :-)

[ Dodano: Czw 21 Mar, 13 08:41 ]
                      Zamieszczone przez Big
                      Tyle ze za 70 000 zł kolega spokojnie kupi O III 1.4 TSI w wersji ... Elegance !! lub S II w bida wersji Active z słabiutkim silniikiem 1.4 TSI (125 KM).
                      Dlatego przy takiej puli pieniędzy zakup S II zupełnie się nie kalkuluje.
                      Jak sie nie kalkuluje???

za 71k ja moge w tej chwili miec S2 Ambition... a za 3600 (pewnie to 3000 ostatecznie) to moge miec Family...

Wiec porownujac S2 1.4 tsi Ambition do O3 1.4 elegance to Superb jeszcze bardziej wychodzi lepiej... bo ma te owe ksenony od razu i tak dalej....

Ja bym bral Superba.
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

za 71k ja moge w tej chwili miec S2 Ambition
                        Taa, a nie za 50 tys zł 8) - mówimy o wersji kombi !!
                        Za 70 tys zł kolega kupi S II z 1.4 TSI w wersji Active. O Ambition można za te pieniądze pomażyć, nawet w wersji sedan nie da rady.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• lu5asz
                          RS
                          • 2011
                          • 2006
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez t271828
                          http://otomoto.pl/subaru-...-C27867021.html
                          To to ma 4x4?
                          Kondziu

OCP

Komentarz

• orzel720
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 2268
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez AdamB
                            chyba trzecią skodą a to podchodzi pod lekkie zboczenie.
                            jak to trzecią?? Szóstą w moim zyciu!

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W sumie mam firmowe auto ale jechać pickupem L200 na wakacje 1300km np. do Italii nie bardzo mi się marzy...
                              to se z wypożyczalni na tą okoliczność auto wypożycz :diabelski_usmiech

moja była OII już się wszystkim opatrzyła ale SII "od oka sąsiadów" to byłby szpan
                              to może kup dwa....jedno dla siebie, a 2-gie zeby sąmsiadowi ciśnienie skakało :diabelski_usmiech
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                za 71k ja moge w tej chwili miec S2 Ambition
                                Taa, a nie za 50 tys zł 8) - mówimy o wersji kombi !!
                                Za 70 tys zł kolega kupi S II z 1.4 TSI w wersji Active. o ambition mozna za te pieniądze pomazyc, nawet w wersji sedan nie da rady.
                                Big, bredzisz.

Ja tu podaje cene jaka mam przed nosem na ofercie.

Ambition 71.900 - przypuszczam, ze te 900 jeszcze moge zbic.

Wersja Family kosztuje 3600 zl drozej, ale znowu jakbym sie decydowal to pewnie ta roznica wyniesie mnie 3000 zl.

ps. wersja kombi jest drozsza o 4000 zl - wiec sobie latwo policzyc ile bedzie kosztowac. A przeciez O3 kombi jeszcze nie ma ale bedzie drozsza ok. 3300 zl wiec caly czas stosunek cenowy tych aut jest taki sam.
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• andriu21tg
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 1499

Zamieszczone przez Big
                                  andriu21tg napisał/a:
                                  Auto Hold

To też masz w SII. Nazywa się HHC.
                                  w VII Auto Hold działa tak jak pisze Paweł w automacie działa też tak w zwykłej, tzn może być prosto, ze spadkiem, obojętnie- zatrzymujesz się ściągasz nogę ze sprzęgła i jeśli nie zapomniałeś i wyłączyłeś wcześniej Start stop (wówczas sie nie wkór..sz na siebie ) naciskasz raz na hamulec nogą i auto tak długo trzyma aż ruszysz nie 3 sek ani 5 sek tylko trzyma, jeśli natomiast wypniesz pas automatycznie literka P zielona na wyświetlaczu zmienia sie na Czerwoną i słychać charakterystyczny głos hydrauliki z tyłu .

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Big, bredzisz
                                    Nie, czuję sie bardzo dobrze. Na tyle żeby nikogo nie obrazać w swych wypowiedziach. Ty jak widać nie bardzo.
                                    Ambition 71.900
                                    + 4 tys zł za wesję kombi, bo o takim nadwoziu rozmawiamy= 75 900 zł
                                    Kolega ma do wydania 70 tys zł. Więc ... pisz na temat. Ja cały czas piszę, że za 70 tys zł kolega moze kupic tylko S II kombi w wersji Active.

[ Dodano: Czw 21 Mar, 13 09:11 ]
                                    andriu21tg, być moze w SII działa to tak samo. Musiałbym się dokładnie dowiedzieć.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Big
                                      andriu21tg, być moze w SII działa to tak samo. Musiałbym się dokładnie dowiedzieć.
                                      właśnie, że nie działa tak samo
                                      HHC działa tylko na wzniesieniach
                                      AutoHold działa zawsze i nie odpuszcza po tych 2-3 sekundach
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                        Big, bredzisz
                                        Nie czuję sie bardzo dobrze. Na tyle żeby nikogo nie obrazać w swych wypowiedziach. Ty jak widać nie bardzo.
                                        Ambition 71.900
                                        + 4 tys zł za wesję kombi, bo o takim nadwoziu rozmawiamy= 74 900 zł
                                        Kolega ma do wydania 70 tys zł. Więc ... pisz na temat.
                                        Jak zawsze starasz sie kota ogonem obrocic.. i po prostu naginasz fakty wedle wlasnych teorii na dodatek piszac nieprawde (twoj poprzedni post ze 70k zl kosztuje S2 active kombi...)

Skoro kolega ma do wydania 70k zlotych to moze za to kupic:

1. Superb 1.4 tsi Ambition limuzyna
                                        2. Octavia 1.4 tsi Elegance limuzyna

to sa fakty. Za te same pieniadze moze miec te dwa auta.

Superb ma ksenony i lepsze wyposazenie niz O3 i kropka. To jest kolejny fakt.

Czemu czlowieku nigdy nie potrafisz sie przyznac do bledu, tylko brniesz w zaparte?

Jesli to MUSI byc wersja kombi to przeciez O3 odpada od razu w tej chwili.

Wiec - trzymaj sie FAKTOW a nie swoich wyobrazen o nich.

ps. widze ze zmieniles tresc swojego posta, ale nie na tyle szybko zebym nie zdazyl wkleic jego poprzedniej wersji tutaj.
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez Enriquez
                                          HHC działa tylko na wzniesieniach
                                          Aha, czyli tak jak to wcześniej opisałem.
                                          Zamieszczone przez Enriquez
                                          AutoHold działa zawsze i nie odpuszcza po tych 2-3 sekundach
                                          Ale to jest dostepne tylko przy automacie, czy przy manualu też ?

[ Dodano: Czw 21 Mar, 13 09:22 ]
                                          to sa fakty.
                                          Fakty są takie , ze jak zwykle nie czytasz do konca i piszesz nie na temat !!! Od początku rozmawiamy o wersji kombi !!!

[ Dodano: Czw 21 Mar, 13 09:23 ]
                                          Ewentualnie rozpatruję wersję: 1.4 125KM TSI Active combi metallic +alarm +pakiet FRESH + kilka dodatków za 800zł.
                                          Z jaką wersją OIII można ją najbliżej porównać?
                                          Marlej masz jeszcze jakieś pytania, czy dla ciebie trzeba to jakoś specjalnie przetłumaczyć ??
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez Big
                                            Ale to jest dostepne tylko przy automacie, czy przy manualu też ?
                                            auto hold jest IMO tylko w automacie i tylko z eletrycznym hamulcem ręcznym
                                            saport techniczny baj DGW
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm
                                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zamieszczone przez szkoda
                                              auto hold jest IMO tylko w automacie i tylko z eletrycznym hamulcem ręcznym
                                              Ano, właśnie. Też mi sie tak wydawało.
                                              Znowu, HHC w SII, można mieć zarówno przy manualu, jak i przy automacie.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• andriu21tg
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 1499

Big, w manualu też. Dobra Panowie niema co sie spinać Big, już ma superba i wie co i jak, znając marlej108, za miesiąc sprzeda Gofra i łyknie Superba.. i wszyscy sobie rękę podadzą(umytą) wiec spokojnie. :szeroki_usmiech

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1594
                                                  • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez andriu21tg
                                                  marlej108, za miesiąc sprzeda Gofra i łyknie Superba
                                                  andriu21tg, to chyba niemozliwe :roll:

sprzeda boskiego VW i zamieni na wieśniacką i zacofana Skodę?? ops:
                                                  NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                                  PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                                  BYŁA TEŻ CEGA
                                                  A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                                  MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

Pracuję...