Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez Seed
    benzyna jest pod kazdym wzgledem lepsza do auta osobowego
    rozbrajasz mnie...
    jeżdziłem wczoraj z kumplem 1,5h po mieście jego 2,0 TSI (~200KM), średnie spalanie 14L (normalna jazda :idea: ), no sorry, mój ciągnik (~180KM) jeszcze nigdy powyżej 9 chyba nie wyskoczył (nie mówię nawet, że moje średnie spalanie z miasta to od ~7,5L w tym PAŁOWANIE), o czym tu w ogóle mówimy :?: :!:
    Jakbyś napisał, że pod każdym względem oprócz spalania to pełna zgoda, ale tak to jakaś pomyłka chyba :shock:
    Przepraszam wszystkich za dyskusję o spalaniu, ale mnie na przykład głównie to odstręcza o takiego silnika.
    Zejdźmy na ziemię.

[ Dodano: Pią 26 Kwi, 13 08:56 ]
    Waiting for O3 1.4 TSI EL...
    aaa, dobra, juz rozumiem :lol:
    ok.
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Seed
      Elegance
      • 2010
      • 875
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez marlej108
      Czytalem gdzies na forum, ze norma euro 6 czy kolejna ma wykonczyc diesla juz zupelnie, bo maja miec znowu jakis dodatkowy filtr czy cos w tym guscie... wiec raz ze beda drozsze, dwa ze znowu kolejna rzecz co sie bedzie zapychac, psuc, itd.
      oczywiscie - filtry aby spelnic normy to jedno - caly ten osprzet bedzie drozszy od samego diesla.
      druga sprawa jest fakt, iz poczawszy od 2014, a skonczywszy na 2016 - Komisja EU podniesie akcyze na ON. sukcesywnie rok po roku. w 2016 ON bedzie drozszy o 30% w stosunku do stanu obecnego.

[ Dodano: Pią 26 Kwi, 13 09:01 ]
      Zamieszczone przez szkoda
      jeżdziłem wczoraj z kumplem 1,5h po mieście jego 2,0 TSI (~200KM), średnie spalanie 14L (normalna jazda ), no sorry, mój ciągnik (~180KM) jeszcze nigdy powyżej 9 chyba nie wyskoczył (nie mówię nawet, że moje średnie spalanie z miasta to od ~7,5L w tym PAŁOWANIE), o czym tu w ogóle mówimy
      ale chyba nie rozumiesz idei dałnsajzingu szkoda. caly dowcip polega na tym ze kupujesz 1.4 TSI zamiast 2.0 TDI - masz duzo taniej, a spalanie podobne juz nawet mniejsze w przypadku nowych TSI. Po cholere porownywac 2.0 TSI do 2.0 TDI? to juz nie te czasy...
      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8033
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A potem wsiadlem do O3 2.0 tdi i dumdumdumdumdum.... przypomniala mi sie moja Fabka tdi i Octa tdi :-) ))) Nie mozna tego silnika nie slyszec :-) Z drugiej strony dotychczas halas diesla rekompensowal szelest zaoszczedzonych pieniedzy przy dystrybutorze...
        Przesadzasz trochę, owszem słychać silnik ale nie przeszkadza i jest cichszy od 1.9TDI w OII. Wyluzuj trochę z tym branzlowanie się swoim Golfem VI bo on z silnikiem 1.6TDI (wiem że to nie twój wspaniały 1.4 85KM do turlania się) nie jest jakoś specjalnie cichszy od 2.0TDI w OIII.
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Seed
          Elegance
          • 2010
          • 875
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Waiting for O3 1.4 TSI EL...

aaa, dobra, juz rozumiem

ok.
          rozumiesz? - bo wydaje mi sie ze wlasnie nie. Skoda to auta firmowe dla mnie - zarwono O1 jak i O2 byly w dieslach 1.9 i 2.0 bo nie bylo alternatywy - teraz jest i to jest piekne.
          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez Seed
            ale chyba nie rozumiesz idei dałnsajzingu
            owszem
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Seed

ale chyba nie rozumiesz idei dałnsajzingu szkoda. caly dowcip polega na tym ze kupujesz 1.4 TSI zamiast 2.0 TDI - masz duzo taniej, a spalanie podobne juz nawet mniejsze w przypadku nowych TSI.
              Zaleta TSI polega na tym, że jeżeli jedziesz delikatnie i zgodnie z przepisami i na najwyższym możliwym biegu to pali mało. Niestety jeżeli chcesz już trochę pocisnąć to różnice stają się dużo większe. Mam porównanie swojej OII 1.9TDI do 1.2TSI jak i miałem okazję przekonać się ile pali 1.4TSI w tym samych warunkach i na tej samej trasie i wyszło to już więcej niż 1 litr różnicy. Jeżeli dojdzie do tego jazda po autostradzie z prędkościami 150-160km/h to różnica będzie kolosalnie większa.

Komentarz

• Seed
                Elegance
                • 2010
                • 875
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez AdamB
                Mam porównanie swojej OII 1.9TDI
                przepraszam - a myslisz ze 1.9 czy 2.0 TDI w momencie kiedy jedziesz z pred 160 to ile pali? 5.5/100? zlopie tyle ze wir powstaje.
                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Seed
                  Zamieszczone przez AdamB
                  przepraszam - a myslisz ze 1.9 czy 2.0 TDI w momencie kiedy jedziesz z pred 160 to ile pali? 5.5/100? zlopie tyle ze wir powstaje.
                  ja jeżdżę moim tdi z prędkościami 190+ i z trasy Kraków - Wrocław wychodzi średnio około 8.5 litra więc o jakim żłopaniu piszesz? W mieście też wychodzi około 8.5 z całego baku więc jak bym nie jeździł to nie ma szans wyjść powyżej 9litrów z baku a taką benzyną z tą samą pojemnością i przy takiej samej jeździe obawia się że wyszłoby w okolicy 15litrów wiec mamy około 50% różnicy na paliwie :!:
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Seed, moja OII na 205/55R16 na CPC2 które paliwooszczędne nie są jeżdżę czasami po autostradach więc wiem ile pali. Spojrzyj w mój motostat i sobie zobaczysz moje spalania autostradowe. Spalanie 6.2 wyszło mi raz z domu do granicy w Jędrzychowicach jadąc przez Kraków w 4 osoby z bagażem z tym że Kraków-Jędrzychowice przejechałem w około 3 godziny.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

może ja nie rozumiem idei downsajzingu, ekodrajwingu i innych ingów, ale chyba jest tak, że MOC powstaje z ilości dostarczonego paliwa, to chyba nie jest tak, że im mniejsza pojemność to przy dowolnej mocy i jej wykorzytaniu silnik będzie palił mniej, może będzie palił mniej bo technologia sprawia, że jest sprawniejszy ale to chyba na tym koniec.

(w każdym razie mój motocykl ma pojemność 0,6L i po mieście też mi spalił ostatnio 7,2L/100 :lol: )
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Seed
                        Elegance
                        • 2010
                        • 875
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

po 1 primo:
                        - nie uwierze, ze w 2.0 TDI mega wysilonym jak twoj, przy 200km/h wychodzi spalanie 8.5.... tyle to pali moj axr przy 160.
                        po 2 primo:
                        Zamieszczone przez piramida
                        a taką benzyną z tą samą pojemnością i przy takiej samej jeździe
                        - oduczmy sie porywnywac takie same pojemnosci w dieslach i otto.
                        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

(w każdym razie mój motocykl ma pojemność 0,6L i po mieście też mi spalił ostatnio 7,2L/100 :lol: )
                          Więcej niż 1.4TSI po mieście :shock:

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Seed, jestes jak dziecko, dopóki nie zobaczy to nie uwierzy :roll:

PS twój AXR ma pewnie o połowe mniej mocy niż mój to co się dziwisz że 160 to prawie max dla twojego klekota, przy max prędkości mojego traktora spalanie pewnie będzie w granicach 10l :!:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez Seed
                              nie uwierze zew 2.0 TDI mega wysilonym jak twoj przy 200km/h wychodzi spalanie 8.5
                              nikt chyba tego nie proponował
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

koniec o spalaniu bo szkoda sie wqrwi, z mojej strony koniec a ci co nie wierzą ile pali klekot przy 200+ to mogę dzisiaj udowodnić bo akurat bede miał ku temu okazję.

Bez odbioru z mojej strony :lol:

Komentarz

• Seed
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 875
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Seed, jestes jak dziecko, dopóki nie zobaczy to nie uwierzy
                                  dasz sie karnąć? 8)
                                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Bez odbioru z mojej strony
                                    I z mojej
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Zamieszczone przez Seed
                                      Zamieszczone przez AdamB
                                      Kupisz to napisz ile pali ten super oszczedny 1.4TSI 140KM Ciekawe czy bedzie to cyfra jedno cyfrowa.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Alonzo_
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2460
                                        • Hyundai

Chłopy , a nie lepiej poczekać z tym udowadnianiem drugiemu co będzie lepsze?
                                        Poza wpisami tu z forum itp nie znam z praktyki apetytu dotychczasowych TSI, ale on raczej mocno zależny był od nastroju i temperamentu kierownika.
                                        Wydaje mi sie (po krótkim) teście że w tym nowym nie musi tak być.
                                        Ja czekam na pierwsze uczciwe relacje kolegów. Andrju napisał jak u niego w tym silniku nowym 1,4 i jest dobrze. Teraz czas na Seeda i chłopaków.
                                        Jak będzie jak przypuszczam to rzeczywiście dla większości z nas jeślii skoda/WV będzie wchodziła w grę przy zakupie to diesel nie ma najmniejszego sensu.
                                        Bo dziś wiele 2 litrówek w podobnej mocy 5 litrów średnio/100 już nie wychodzi jak stare 1,9.
                                        Piramida/Szkoda macie 100% rację wg mnie z tym , że przy dużych mocach i deptaniu Pb będzie więcej piło.
                                        Ale rozpatrując potrzeby większości z nas nowy 1,4 TSI jeśli będzie palił jak Andrju pisze czy jak widziałem na teście i nie będzie sie sypać to może przekonać powiedzmy przeciętnych "dieslowców". MI dał do myślenia, a za dużo nie jeździłem (albo może właśnie dlatego , że dużo nie jeździłem :wink: - choć oszczędna to jazda z pewnością nie była) .
                                        Dlatego czekam na więcej userów z tą motorownią.

Komentarz

• eaglemirek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 14113
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Alonzo_
                                          Poza wpisami tu z forum itp nie znam z praktyki apetytu dotychczasowych TSI,
                                          Mój CAXA przy 200 licznikowym (225/45 opony) +/- po równym chwilowe spalanie to 20 - 24 l/100 km :diabelski_usmiech
                                          Sorki za wpis o spalaniu ale było pytanie

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• kabanos
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 4544
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez OrsonTSI
                                            czy ten Kaban to nie ma u nas konta jako Kabanos......
                                            Qrde wydało się 8)

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                              A potem wsiadlem do O3 2.0 tdi i dumdumdumdumdum.... przypomniala mi sie moja Fabka tdi i Octa tdi :-) ))) Nie mozna tego silnika nie slyszec :-) Z drugiej strony dotychczas halas diesla rekompensowal szelest zaoszczedzonych pieniedzy przy dystrybutorze...
                                              Przesadzasz trochę, owszem słychać silnik ale nie przeszkadza i jest cichszy od 1.9TDI w OII. Wyluzuj trochę z tym branzlowanie się swoim Golfem VI bo on z silnikiem 1.6TDI (wiem że to nie twój wspaniały 1.4 85KM do turlania się) nie jest jakoś specjalnie cichszy od 2.0TDI w OIII.
                                              Adam, w porownaniu z benzyna czy to w O2 czy w G6 - diesel jest wyraznie glosniejszy. To primo. Secundo, to ze odnosze sie do Golfera bo akurat nim jezdze, jakbym jezdzil dalej O2 to bym pisal ze jest cicho/glosno jak w mojej O2. Brandzlowac to sie mozna Ferrari, ale zarowno O2, O3, S2 jak i G6 czy G7 jest po prostu nudny. A moj Golf juz jest totanie nudny. Jezdzi, jezdzi, jezdzi. Nic sie nie dzieje ciekawego ( i bardzo dobrze prawde mowiac hehe).
                                              I tertio - jakie 85 koni?!?!?! to juz bezczelnosc! ja mam tylko 80 kucy! 85 to dla wariatow drogowych co chca pedzic na zlamanie karku! I tyle ;-)

ps. co do dzwieku diesla to podkreslam raz jeszcze - choc w porownaniu z moim obecnym autem gdzie jest silnik benzynowy 1.4 - roznica w halasie jest kolosalna. Benzyny praktycznie nie slychac na postoju, zeby sprawdzic czy silnik pracuje to trzeba wcisnac gaz. Podobnie bylo z 1.8 tsi w Superbie, ktorym jechalem niedawno. Ale mi osobiscie sam dzwiek diesla wcale nie przeszkadza a co najwazniejsze on jest rekompensowany przez mily szelest banknotow i pobrzekiwanie monet zostajacych w kieszeni na stacji paliw, kiedy okazuje sie ze na 100 km potrzeba w dieselku tego paliwa mniej niz w silniku benzynowym.

Wiec cos za cos.

ale dosc juz o silnikach benzyna vs diesel w tym watku chyba.

ps. Skoda ma wprowadzic slabszy i pewnie tanszy 1.6 tdi 90 koni do O3. Moze wlasnie pod floty?
                                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kabanos
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 4544
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Seed, tylko że ty przy 160-ciu jadąc na 5-ce, masz na blacie około 3500 obr. Tyle co piramida na 6-ce przy 200 :wink:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Alonzo_
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2460
                                                  • Hyundai

Na ziemię zejdźmy.
                                                  Może jakiś promil z nas (może np Piramida) lata stosunkowo często po 2 paczki. Ale dla większości z nas jakie znaczenie ma to ze przy 200 spalanie jest 15 czy 20 l/100? Ile % naszej jazdy stanowią takie przeloty? U mnie zero. Raz leciałem pod 205 jak sprawdzałem ile octa poleci i tyle, nigdy więcej. Pewnie sam tu nie jestem z takim podejściem.
                                                  Dla mnie to akurat żaden argument przeciw czy za.
                                                  Bardziej istotne dla większości z nas "przeciętniaków" jest jaka wyjdzie średnia w naszych "specjalnych" warunkach codziennej jazdy. I to na ile wynalazki ekoterrorystycznej mafii z UE mogą nam zasrać przyjemność z eksploatacji naszych aut i wydrenować przy okazji naszą kieszeń, w naszym konkretnym przypadku.
                                                  A tu może to 1,4 TSI być całkiem, całkiem.

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kabanos
                                                    Seed, tylko że ty przy 160-ciu jadąc na 5-ce, masz na blacie około 3500 obr. Tyle co piramida na 6-ce przy 200 :wink:
                                                    o przepraszam, przy 190 mam 3500 dlatego zazwyczaj nie jeżdżę szybciej :lol:

Komentarz

Pracuję...