Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez Verba
    Czy działa to na tzw. czuja, jak powiedzmy w G IV z manualną klimą (tylko takie mam porównanie gdzie miałem dwa pokrętła jedno od temperatury - bez żadnej konkretnej podziałki, był tylko kolor niebieski i czerwony żeby wiedzieć w którą stronę kręcić.
    Dokładnie tak to teraz działa. Pisze teraz bo kiedys Climatic, był klime półautomatyczną na której można było ostawić w miere dokładną temp (była podziałka na pokrętle) i teraz jest to zwykła manualna klima.
    Zamieszczone przez Verba
    I drugie od siły nawiewu - tam już była skala z cyferkami
    Siłę nawiewu ustawiasz ręcznie, na określony poziom (1,2,3,4) i wieje ci z taką siłą jaką ustawiłeś.
    Żaden z paramaterów w climatiku nie jest regulowny w sposób automatyczny. Wszystko ustawiasz ręcznie.
    Czarny Elegance

Komentarz

• tomekjmopl
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1187
      • Opel
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Siłę nawiwyu ustawiasz ręcznie na określony poziom (1,2,3,4) i wieje ci z taka siła jaka ustawiłeś.
      Dmuchawa w OIII dla climatic ma 6 biegów :wink:

Komentarz

• Verba
        Classic
        • 2013
        • 34

Czyli lipa, trzeba brać elegance

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Verba, jeśli chcesz mieć climatronic, to jest możliwość jego dokupienia, za 1800 zł, do wersji Ambition. Także nie koniecznie trzeba odrazu barć wersję elegance.
          Czarny Elegance

Komentarz

• Verba
            Classic
            • 2013
            • 34

Zamieszczone przez Big
            Verba, jeśli chcesz mieć climatronic, to jest możliwość jego dokupienia, za 1800 zł, do wersji Ambition. Także nie koniecnie trzeba odrazu barc wersję elegance.
            Nie kalkuluję mi się, w aucie na 100% muszę mieć czujniki parkowania przód + tył i ksenony, a w Ambition do czujników trzeba dopłacić 1200zł i ksenony są o 500zł droższe (koszt spryskiwaczy zapewne). Myślałem, że może sobie odpuszczę climatronic'a, ale szybko sprowadziliście mnie na ziemie.

P.S. Ile ja bym dał za możliwość przejechania się OIII z silnikiem 1.2 TSI 105 w wersji Elegance...

Komentarz

• padero
              Rider
              • 2009
              • 369
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To ja z innej beczki,. a mianowicie perypetie mojego zamówienia OIII z 1.8TSI w manualu.

No więc tak, jak oficjalnie wiadomo produkcja silnika 1.8tsi zostala wstrzymana do 20 tygodnia roku, czyli trzeci tydzień maja(ale dokladnie nikt nie wiedzial, szybciej czy pozniej). Zatem w poniedziałek dzwonie do swojego dilera, jak tam z moim zamówieniem, odpowiedz-nadal nie wiadomo. Między czasie znalazłem klienta na swoje auto, umowa, zadatek itp. w każdym razie mogę autem jeżdzic do końca kwietnia(nie mam drugiego). Jednak nie dawało mi spokoju wstrzymanie produkcji silnika, więc zacząłem węszyć, telefony po dilerach w całym kraju, wszędzie ta sama śpiewka, trzy maile do SAPu-cisza, bez odpowiedzi. W koncu napisałem łamaną angielszczyzną na kontakt czeskiej skody auto. Tutaj z odpowiedzia nie było problemu, ale o tym za chwilę. Wczoraj dostalem wiadomosc od dilera że dostali pismo, iż występuje problem ze współpraca silnika 1.8 TSI z manualna skrzynia na biegu szóstym(głosna praca, czy coś takiego) problem postarają sie rozwiązac do 22 tygodnia, czyli juz mamy koniec maja, czyli optymistycznie patrząc samochód dopiero w połowie czerwca może zobaczę :evil:
              Oto mail od czechów:

Cieszymy się, że zdecydowali się na samochód ©KODA z nowym silnikiem 1,8 TSI. Rozumiemy Twoje obawy, ale niestety
              nie są w stanie powiedzieć, kiedy będzie twój samochód wyprodukowany w ten sposób, ponieważ nie znamy szczegółów zamówienia. Jakie konkretne
              czas realizacji Twojego pojazdu jest zaniepokojony, najbardziej konkretnych informacji dostarczy Ci się ze sprzedawcą. Jeśli chodzi o silnik
              1,8 TSI ma problemu jako takiego, ale na jakiejś kombinacji sprzętu został niestety przedłużony czas dostawy, w tym
              kombinacja 1,8 TSI 132 kW i ręczną skrzynią biegów MQ250-6F. Robimy wszystko, co możliwe, aby przywrócić pełną pojemność naszej produkcji,
              , ale ze względu na złożoność zadania pełnej pojemności nie można oczekiwać w ciągu kilku dni, a w ciągu kilku tygodni.

Możemy zapewnić, że robimy wszystko, co dla Ciebie, aby dać Ci szansę, aby cieszyć się wkrótce przyjemność z jazdy z naszego nowego samochodu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość.

Tak więc chyba zmienie zamówienie na 1.4, bo tutaj auto bedzie juz w drugim tygodniu maja w polsce, zachciało mi się mieć szybko....... ops: Radzcie co robic, zamawiać 1.4 czy czekać nie wiadomo ile na 1.8 :?:

Co ciekawe, po około 10 minutach od zamieszczenia tego postu dostałem odpowiedz z SAPu o podobnej treści, a nie odzywali się około tygodnia
              Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• Verba
                Classic
                • 2013
                • 34

Zamieszczone przez padero
                Tak więc chyba zmienie zamówienie na 1.4, bo tutaj auto bedzie juz w drugim tygodniu maja w polsce, zachciało mi się mieć szybko....... ops: Radzcie co robic, zamawiać 1.4 czy czekać nie wiadomo ile na 1.8 :?:
                Domówić DSG :zlosnik:

Komentarz

• blackpw
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 131

To już kolejne Twoje auto, od którego będziesz więcej wymagał niż od poprzedniego. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, i jak teraz ten kompromis jakoś byś zapewne przełknął, tak za 2 lata będziesz żałował. Moim zdaniem nie ma co iść na kompromis w tym wypadku, a raczej kombinować auto zastępcze na czas oczekiwania na to, z którego będziesz na 100% zadowolony
                  Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
                  Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• BADYL
                    RS
                    • 2011
                    • 2396
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

padero, ale miałeś- masz 1.8 i chcesz dać krok wstecz czyli 1.4tsi? a testowałeś obecny 1.4...bo może te 140KM wystarczy :wink:
                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• padero
                      Rider
                      • 2009
                      • 369
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

jezdzilem 1.4 i był pewien niedosyt, ale dziś jadę przejechać się raz jeszcze, może coś między nami jednak zaiskrzy :wink:. Największy problem jest taki, że dwa miesiące bez samochodu, w tym dwa długie weekendy,

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

jezdzilem 1.4 i był pewien niedosyt
                        Tym bardziej !!!
                        Popieram kolegów. Lepiej albo popczekać, albo załatwić ze sprzedawcą auto zastepcze od terminu wydania na umowie do faktycznego terminu wydania, ale na pewno nie rezygnować z 1.8 TSI.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• bzyq_74
                          RS
                          • 2008
                          • 3467
                          • Volkswagen
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

padero, ihmo ja bym poczekał na 1.8. Na maj /czerwiec kup sobie tanie auto. Pomęczysz się niewspółmiernie mniej czasu jak będziesz później zadowolony z dobrego wyboru.
                          MARCIN
                          Mój szkodnik

Komentarz

• nibelung
                            Drive
                            • 2009
                            • 94

Zamieszczone przez Verba
                            Domówić DSG :zlosnik:
                            Słusznie!
                            Idź walcz o dsg ;-)))
                            Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)

Komentarz

• orzel720
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 2268
                              • Superb III (3V3)

dostałem dziś takie info z jednego salonu Skody "Najprawdopodobniej, facelifting Superba będzie miał miejsce w połowie obecnego roku (początek czerwca), czyli wraz z nowym rokiem modelowym 2014."
                              a z drugiego: "Na chwilę obecną termin faceliftingu Superba przewidywany jest na okres letni lipiec-sierpień".
                              Lekka rozbieżność zeznań...
                              w pi..ę jeża! kolejne info z innego salonu: "koniec roku"
                              nie dam rady - pełna dezinformacja.....

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

orzel720, co by nie było lepiej bierz obecnego S II. Tak dobrych cen jak teraz, na ten model, już raczej nie będzie.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• padero
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 369
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

nibelung, Chyba nie chce DSG.Napisalem do SAPu zeby sfinansowali mi auto zastepcze na czas oczekiwania.

Komentarz

• orzel720
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 2268
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Big
                                    orzel720, co by nie było lepiej bierz obecnego S II. Tak dobrych cen jak teraz, na ten model, już raczej nie będzie.
                                    niby racja ale ładować się w auto które zaraz będzie wizualnie starsze bo wejdzie lifing? Tak kupiłem OII w kwietniu 2008 a niedługo potem weszła po lifcie....
                                    Kupując autko nie najtańsze wolałbym chyba mieć " świeży" wygląd - tak mi się zdaje.....
                                    Z jednej strony kuszą ofertami a z drugiej rozum mówi: pomyśl 3 razy przed decyzją...

Komentarz

• Tippo
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1349
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

jezdzilem 1.4 i był pewien niedosyt, ale dziś jadę przejechać się raz jeszcze, może coś między nami jednak zaiskrzy :wink: . Największy problem jest taki, że dwa miesiące bez samochodu, w tym dwa długie weekendy,
                                      Nie bierz 1.4 chyba ze na pasku jest, to mozna pomyslec :P

Wychodzi na to, ze znow do skody VAGowi braklo czesci, zenada :P

Komentarz

• Seed
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 875
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Tippo
                                        Nie bierz 1.4 chyba ze na pasku jest, to mozna pomyslec
                                        nowy 1.4 TSI ma tylko wspolna nazwe ze starym...
                                        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• andriu21tg
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 1499

Dobra jest zwycięzca ! Helmut z 1,4 kompletnie sobie nie radzi, pomimo brązowego środka kupa. Ilość miejsca na tylnej kanapie, superB miazga. Prowadzenie wg.mnie a niejestem w tym dobry byly praktycznie na identycznym poziomie.Jednak Panowie Proszę o radę.siedziałem i jechałem w wersji ze szklanym dachem i mi się zachciało! Aaaa moje pytanie czy ktoś ma a jeśli tak czy sa z tym jakieś problemy ?.

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez andriu21tg
                                            Helmut z 1,4 kompletnie sobie nie radzi
                                            było do przewidzenia

pomimo brązowego środka kupa
                                            powiedziałbym, że właśnie dlatego
                                            saport techniczny baj DGW
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm
                                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Aaaa moje pytanie czy ktoś ma a jeśli tak czy sa z tym jakieś problemy ?.
                                              Słyszałem, że lubiły przeciekać ale teraz jak to wygląda to nie wiem.
                                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Jednak Panowie Proszę o radę.siedziałem i jechałem w wersji ze szklanym dachem i mi się zachciało! Aaaa moje pytanie czy ktoś ma a jeśli tak czy sa z tym jakieś problemy ?.
                                                Na początku przeciekały, ale później chyba już nie. Przynajmniej tak wynikało z tego co mówili ci co go mają w swoich SII.
                                                Helmut z 1,4 kompletnie sobie nie radzi
                                                No cóż wcale mnie to nie dziwi. Masa robi swoje.

[ Dodano: Czw 21 Mar, 13 15:46 ]
                                                superB
                                                Jedna mała uwaga, bo strasznie jestem na tym punkcie wyczulony - nie ma takiego auta, jak superB . Jest Superb, a nie jakieś superA, superB czy superRZ.
                                                "superb" jest angielskim słowem oznaczającym coś znakomitego.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• lukasiasty
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 198
                                                  • Volkswagen

Big, a można pisać superBrzydal ? :hmm
                                                  Strasznie jesteś spięty na punkcie tego grata, to tylko samochód jak każdy inny .
                                                  Było szybkie
                                                  2.0 TDI BKD 177km/402Nm by Aligator
                                                  CITROEN C5 III TOURER EXCLUSIVE
                                                  163HDI HYDRACTIVE 3+
                                                  Jest wycieczkowóz
                                                  VW Sharan 7n 2.0TDI 170km DSG

Komentarz

• Enriquez
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7685
                                                    • Superb III (3V3)

Big, dałbyś już z tym superBi spokój. Co to zaróżnica, jak wszyscy wiedzą o jaką paskudę chodzi.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Marcin

Komentarz

Pracuję...