Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nibelung
    Drive
    • 2009
    • 94

Dziwne,
    passat 1,4 90 kW waży 1440 kg
    Superb 1,4 92 kW waży 1477 kg
    Obydwa sedany. Dane ze stron firmowych obu producentów.
    Passat wg. danych technicznych jest pomijalnie szybszy.

Wersja 1.4 118 kW jeżdzi już zupełnie przyzwoicie.
    Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)

Komentarz

• blackrs
      RS
      • 2008
      • 4826
      • Superb II combi (3T5)
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez octaviars1
      Moim zdaniem nie ma sensu brac pod uwage argumentow w stylu "mniej kradną". To juz nie te czasy i w sumie w kazdym czasie bylo tak, ze jak będa chcieli to i tak ukradną. Jest AC od tego, zeby sie o takie rzeczy nie martwic.
      no nie zgodzilbym sie z tym
      bo właśnie mego kolegi ojca napadli wsadzili w samochod wywieźli do lasu pobili zostawili samochod zabrali Mial własnie passata. auto znaleźli po 4 miesiącach w lesie zajechanego totalnei. naprawa 40 tys. huk z samochodem ale malo życia nie stracil. jak by to się nie zdazylo dla ojca kolegi to bym nie wierzył
      BYŁA o1 rs
      BYŁA o2 1.6
      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez lukasiasty
        Big, a można pisać superBrzydal ?
        Można pod warunkiem, że piszesz to "superbrzydal".
        Zamieszczone przez lukasiasty
        Strasznie jesteś spięty na punkcie tego grata, to tylko samochód jak każdy inny .
        Tak? A my tu wszyscy nie cierpimy samochodów i nie pasjonujemy się motoryzacją i jesteśmy tu żeby tracić czas na rozmowy o gratach, które dla nikogo z nas nie przedstawiają żadnej wartości 8)
        Nie jestem spięty. Chciałbym tylko, aby na forum motoryzacyjnym poprawnie pisać nazwy marek, czy modeli aut, bo pisanie z błędami tylko źle o nas świadczy.
        Myślę, że gdybyś na forum elektroda napisał o "żarówkach ksenonowych", to też zwrócono by ci uwagę, że coś takiego jak żarówka ksenonowa nie istnieje, choć tak naprawdę kazdy wiedziałby o co chodzi.
        Naprawdę mało mnie obchodzi czy komuś z was S II się podoba, czy też uważa go za brzydala (mi się podoba i dobrze się z tym czuję, a reszta opinii mnie wali). Chcesz pisać superbrzydal, to pisz. Na pewno będzie to bardziej poprawne, niż pisanie z błędem, nazwy własnej modelu i to na forum motoryzacyjnym. To taki sam błąd jak gdybyś napisał np. "ktury".
        Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

zgadzam się, to "superB" to jakiś bzdet :lol:
          może octaVIA :lol:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

Big, jak już chcesz pouczać innych: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=56052

Zamiast Optima - Otima - Twojego autorstwa post
            Naprawdę stary, nie spinaj się tak. I jeszcze pewnie kilka kwiatków z Twoją poprawną polszczyzną bym znalazł. Ty z moją też, ale przecież nie w tym rzecz. Jak już chcesz być taki "correct" i "bułkę przez bibułkę" to bądź bez skazy. Wtedy pouczaj innych.

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez hotrain
              Zamiast Optima - Otima - Twojego autorstwa post
              O.k. to moja wina i zwykła pomyłka literowa. Przyznasz jednak, ze niektórzy pisząc "supeB" robią to opacznie, nie wiedząc nawet, że oficjalna nazwa tego modelu brzmi inaczej i co innego oznacza.
              Widzę, ze nikomu nie można w tym kraju zwrócić uwagi, bo odrazu obraza majestatu i to nie tego komu zwraca się uwagę, tylko innych - choć błąd jest ewidentny.
              Zamieszczone przez hotrain
              Naprawdę stary, nie spinaj się tak.
              Jeszcze raz to napisze - NIE spinam się.
              I na tym może skończmy ten temat, bo tu nawet z takiego niczego może wybuchnąc wojna.
              Takze z mojej strony koniec.
              Czarny Elegance

Komentarz

• blackrs
                RS
                • 2008
                • 4826
                • Superb II combi (3T5)
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez nibelung
                Dziwne,
                Obydwa sedany. Dane ze stron firmowych obu producentów.
                Passat wg. danych technicznych jest pomijalnie szybszy.
                ale kolega wybierał miedzy Passat 1.4 a Superb 1.8
                BYŁA o1 rs
                BYŁA o2 1.6
                JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez blackrs
                  a Superb 1.8
                  W katalogu dla Superba II 1.8 TSI figuruje: masa własna - 1511 kg.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• nibelung
                    Drive
                    • 2009
                    • 94

Black, ok,
                    napisałem tylko masy obydwu samochodów, a te, przy założeniu tych samych silników, są bardzo zbliżone. Tak samo jak osiągi.
                    Jeśli kolega waha się pomiędzy superbem 1.8 a paskiem z silnikiem 1.4 122, to bez chwili wahania wybrałbym superba 1.8.
                    Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)

Komentarz

• bishop
                      L&K
                      • 2012
                      • 1430

Zamieszczone przez padero
                      ...Tutaj z odpowiedzia nie było problemu, ale o tym za chwilę. Wczoraj dostalem wiadomosc od dilera że dostali pismo, iż występuje problem ze współpraca silnika 1.8 TSI z manualna skrzynia na biegu szóstym(głosna praca, czy coś takiego) problem postarają sie rozwiązac do 22 tygodnia, czyli juz mamy koniec maja, czyli optymistycznie patrząc samochód dopiero w połowie czerwca może zobaczę ...
                      Będziesz darmowym testerem dla Skody , czy udało im się poprawić skrzynie czy nie :roll: , ...szkoda tylko że za swoją kasę , brać 1.4 żeby tylko mieć ? ...hmm
                      Oba rozwiazania do d.... , rynek jest szeroki , nie jesteś skazany na Skodę

Komentarz

• t271828
                        Elegance
                        • 2008
                        • 928

Zamieszczone przez Big
                        nie ma takiego auta, jak superB
                        A Citygo to niby jest?

Komentarz

• andriu21tg
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 1499

Big, spoko napisalem przez B celowo, co do silnika, ten vw trzeba b.wysoko ciągnąć aby zrobił swoja robotę , kompresora kompletnie nie czuc, mala pojemność w tym wypadku to pomyłka..a żeby było śmieszniej w golfie też mam 1,4-140 KM i jest to zupelnie inna bajka.

Komentarz

• K4mils
                            Rider
                            • 2011
                            • 278
                            • Renault

Black, ok,
                            napisałem tylko masy obydwu samochodów, a te, przy założeniu tych samych silników, są bardzo zbliżone. Tak samo jak osiągi.
                            Jeśli kolega waha się pomiędzy superbem 1.8 a paskiem z silnikiem 1.4 122, to bez chwili wahania wybrałbym superba 1.8.
                            W Pasku raczej silnik o mocy 160KM.
                            B5 FL 1.9 TDI '05
                            Clio II 1.2 16V '04

Komentarz

• ketivv
                              L&K
                              • 2011
                              • 1155

Zamieszczone przez andriu21tg
                              ze szklanym dachem i mi się zachciało! Aaaa moje pytanie czy ktoś ma a jeśli tak czy sa z tym jakieś problemy ?
                              mam szklany dach panoramiczny w Yeti taki sam jak w Superbie combi
                              jak zaczeło trzeszczeć to znany mi serwis Skody udawał głupa, że to bezobsługowe
                              jak się okazało 1,5 roku później była jakaś akcja na wymontowanie i ustawiane tego okna
                              ostatecznie mi tego nie zrobili bo uznali, że mimo iż to naprawa gwarancyjna 2-3 dni to auto zastępcze mi się nie należy - a że mieszkam prawie 40 km od serwisu to jest to dla mnie utrudnieniem - zaczęło trzeszczeć i czasami się nie domykać 2 miesiące po zakupie, ok 8 miesięcy po zakupie w lecie po otwarciu całego nie chciało się zamknąć pomimo informacji serwisu, że jest bezobsługowe przesmarowałem je trochę celem zamknięcia
                              okno świetna sprawa ale z racji problemow w Skodzie więcej bym go nie zamówił

teraz parę słów o OIII
                              jak dla mnie z zewnątrz jest to auto ładniejsze od SII
                              ale w środku to jakaś totalna porażka, ergonomia miejsca kierowcy - głownie z racji na słabo wyprofilowany szeroki fotel kierowcy oraz nieciekawe kolo kierownicy - jest przynajmniej nienajlepsza jeśli nie zła
                              SII jest dla mnie zdecydowanie bardziej dopracowany od strony ergonomii miejsca kierowcy
                              dlatego dla mnie w chwili obecnej OIII jest autem całkowicie nieciekawym

zaraz po tym pojechałem oglądnąć Golfa VII i tu wrażenie jest całkiem przeciwne, ergonomia pierwsza klasa, można by rzec wręcz idealnie, fotel trzyma jak powinien a kierownica leży w dłoniach

dobrą zmiana z mojego punku widzenia jest - w końcu - poprawny pedał gazu, nie wychodzi z podłogi tylko "zwisa z góry" tyczy się to zarówno OIII jak i GVII (zapewne wszystkich nowych aut koncernu VW opartych o nową płytę)

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez ketivv
                                dobrą zmiana z mojego punku widzenia jest - w końcu - poprawny pedał gazu, nie wychodzi z podłogi tylko "zwisa z góry" tyczy się to zarówno OIII jak i GVII (zapewne wszystkich nowych aut koncernu VW opartych o nową płytę)
                                a możesz napisać, dlaczego to Twoim zdaniem dobra zmiana?
                                Moim zdaniem wręcz przeciwnie - obecnie obojetne w jakiej pozycji mam stopę na gazie nie ma opcji, żeby mi się ześlizgnęła z gazu, w przeciwieństwie do tego wynalazku w Citigo, gdzie mi się to czasem zdarza, bo się przyzwyczaiłem do dobrego.
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• ukuk
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 699

Zamieszczone przez andriu21tg
                                  Dobra jest zwycięzca ! Helmut z 1,4 kompletnie sobie nie radzi, pomimo brązowego środka kupa. Ilość miejsca na tylnej kanapie, superB miazga. Prowadzenie wg.mnie a niejestem w tym dobry byly praktycznie na identycznym poziomie.Jednak Panowie Proszę o radę.siedziałem i jechałem w wersji ze szklanym dachem i mi się zachciało! Aaaa moje pytanie czy ktoś ma a jeśli tak czy sa z tym jakieś problemy ?.
                                  O ktorym mowisz... 1,4 122km czy 1.4 160km?

Komentarz

• Marek__82
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 262

Macie jakieś foto Suberba po liftingu? Nie widziałem jeszcze nigdzie.

Komentarz

• LUKI
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5776

Marek__82,

kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• andriu21tg
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 1499

ukuk, 160KM

Komentarz

• Seed
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 875
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

teraz parę słów o OIII

ameryki nie odkryles - z calym szacunkiem.
                                          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• polrob
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 535
                                            • Superb III (3V3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam Koledzy za 70 tyś wychodzi za elegance 1.4TSI ale z jakim dodatkowym wyposażeniem?
                                            Dodając do takiego elegance lakier+ Led tył+ pakiet chrom+alarm Za ile można dostać taką wersję bo ubezpieczenie teraz dają gratis podobno.
                                            jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• Seed
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 875
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dziwne,
                                              OIII przy 1.4 103 kW i wadze 1225 kg ma nieporownywalna przewage w dynamice.

[ Dodano: Czw 21 Mar, 13 21:22 ]
                                              Zamieszczone przez polrob
                                              Witam Koledzy za 70 tyś wychodzi za elegance 1.4TSI ale z jakim dodatkowym wyposażeniem?
                                              Dodając do takiego elegance lakier+ Led tył+ pakiet chrom+alarm Za ile można dostać taką wersję bo ubezpieczenie teraz dają gratis podobno.
                                              za 74 tys jak dobrze potargujesz
                                              KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Alonzo_
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2460
                                                • Hyundai

Padero, kolego.... ja bym chyba zrezygnował i wycofał zamówienie. Weźmiesz 1,4 (nie wiem jakie masz oczekiwania co do auta i na ile wykorzystywałeś obecne 1,8) żebyś za moment nie pluł sobie w brodę.
                                                Poczekasz to...jaką masz gwarancję że dopracują ten problem ze skrzynią...Nie byłbym taki pewny że przy braku czasu i z ich podejściem będzie to dalej testowane na klientach...chcesz być królikiem i sie wq....iać gdy będą cię zlewać w ASO potem jeśli będziesz miał pecha?

Każda opcja wg mnie mało ciekawa.
                                                Ale może się mylę.

Komentarz

• mych
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 15

Zamieszczone przez Seed
                                                  teraz parę słów o OIII

ameryki nie odkryles - z calym szacunkiem.
                                                  A mi się akurat O3 nie podoba zdecydowanie lepiej wygląda na foto niż w realu może to wina koloru jaki widziałem. Przedni gril kanciasty podobny do kijankowych, i te tylnie przetłoczenia przy tablicy nic nie wnosza tylko oszpecaja. Jezeli chodzi o wnetrze to faktycznie z tylu jest wiecej miejsca na nogi, pozyycja za kierownica poprawna ergonomi i wykonczenie tez ale bez spodziewanego zachwytu.

Komentarz

• Seed
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 875
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ciekawe, ze najbardziej na wyglad OIII narzekaja posiadacze OIIFL - czyzbyscie pluli sobie w twarz, ze nie poczekaliscie roku czy dwoch na OIII?
                                                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

Pracuję...