Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zecke
    Ambiente
    • 2012
    • 124

lukaszc2 nikt mandatu nie chce dostać , a 2 sprawa ja mam 70km/h na liczniku 5 wbitą , i Fabia mi wtedy najmniej pali :wink:

Octavianos ogólnie skody dobrze sie prowadzi, kazdej jest to plusem w danej klasie, a O3 to juz bajka :P

pasl z tego co kiedyś czytałem to poprawili to, np ta O3 2.0 TDI , jak jechałem do pracy ( około 11,5km) to silnik po 10 km miał 90 stopni juz , olej około 70 :wink: ale ciepłe powietrze juz po 2 km leciało z nawiewów, na polu było poniżej 0

Marek a jak z silnikami 1.2 TSI było ? na pasek mają być, bo łańcuch to niewypał :wink:

Komentarz

• polrob
      Rider
      • 2013
      • 535
      • Superb III (3V3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Octavianos
      Start Stop jest standardem we wszystkich silnikach prócz 1.2 TSI 85KM do 22 tygodnia 2013 r. potem ten system będzie opcją, a za to pojawi się inne wyposażenie w standardzie :-).
      Witam a kolego mógłbyś zdradzić trochę info co się pojawi w wyposażeniu, może warto z póltora miecha poczekać
      jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• lukaszc2
        Rider
        • 2013
        • 376

Zamieszczone przez paweł2
        Ja jezdzilem tym 1.2 85 to tak po 3-5km czuc bylo cieplo a po 7km bylo 90stp.
        I właśnie między innymi dlatego wolę dopłacić 4000 do niezależnego ogrzewania niż 4000 do 105 KM. Poza tym znudziło mi się skrobanie szyb i marznięcie w samochodzie przy -20 do czasu aż łaskawie złapie temperaturę pracy ( a o to coraz trudniej nowoczesne silnik mają dużą sprawność co za tym idzie bardzo wolno się rozgrzewają, ale za to mniej palą)
        Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Octavianos
          L&K
          • 2010
          • 1130

Zamieszczone przez polrob
          Start Stop jest standardem we wszystkich silnikach prócz 1.2 TSI 85KM do 22 tygodnia 2013 r. potem ten system będzie opcją, a za to pojawi się inne wyposażenie w standardzie :-).
          Witam a kolego mógłbyś zdradzić trochę info co się pojawi w wyposażeniu, może warto z póltora miecha poczekać
          nie wiem jeszcze dokładnie, ale myślę, że jak Ci się mega nie spieszy to chwilę zaczekaj.
          SIMPLY CLEVER
          Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

zecke,

mam mieć 2.0 TDI DSG, być może tą, którą Ty jeździłeś.
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• lukaszc2
              Rider
              • 2013
              • 376

Zamieszczone przez Marek__82
              "Z tego co sie dowiedziałem to te auta to są jako testowe niby, dają je po to żeby zobaczyć jakie niedoróbki wyjdą ..."

Kolejny dowód na to, że nowi klienci mają testować ....
              Zawsze tak jest dlatego potem powstają wersje FL, które znowu ktoś testuje a potem powstaje kolejny model i znowu ktoś testuje itd... chyba oczywiste........ piszesz nowi klienci maja testować ja napiszę nowi klienci mają gwarancje ....... nikt nikogo nie zmusza do kupna nowego samochodu zawsze można kupić golfa 1 ten już chyba jest przetestowany .....
              Przepraszam ale odbieram Twoją wypowiedź jako publiczne usprawiedliwienie dlaczego nie kupie OIII
              Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• SilentEmpire
                Rider
                • 2009
                • 304

Z konfiguratora (1.8TSI):

Maksymalna prędkość 231 km/h
                Pojemność zbiornika paliwa 50 l
                Zużycie paliwa - tryb miejski 7,1 l/100km
                Zużycie paliwa - tryb pozamiejski 4,8 l/100km
                Zużycie paliwa - tryb mieszany 5,7 l/100km

Spalanie tak samo bzdurne jak podawali w O2 - ale zwróciliście uwagę na bak? Jest sensowne uzasadnienie takiego ruchu?
                SUPERB

Komentarz

• Octavianos
                  L&K
                  • 2010
                  • 1130

masa własna!
                  SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

• Marek__82
                    Rider
                    • 2013
                    • 262

Przepraszam ale odbieram Twoją wypowiedź jako publiczne usprawiedliwienie dlaczego nie kupie OIII
                    Chciałem stwierdzić tylko, że to auto jednak nie jest dopracowane do poważnej sprzedaży. Reklamują się wszędzie, gdzie tylko mogą (moim zdaniem to już przesadzają).
                    A ciągle coś wychodzi, a to silnik 1,8 TSI, a to ogrzewanie przedniej szyby, a to system start/stop. Coś za dużo tego jak na takie aspiracje ...

Komentarz

• polrob
                      Rider
                      • 2013
                      • 535
                      • Superb III (3V3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

A co dokładnie kolego z tym systemem start-stop jest?
                      jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• pasl
                        Classic
                        • 2013
                        • 11

lukaszc2 - I właśnie między innymi dlatego wolę dopłacić 4000 do niezależnego ogrzewania niż 4000 do 105 KM.

Tak patrząc na cennik O3 to niezależne ogrzewanie jest niedostępne w pierwszej wersji wyposażenia - a do pozostałych należy dorzucić jeszcze grzane fotele czyli + 800zł

Komentarz

• Marek__82
                          Rider
                          • 2013
                          • 262

Chodziło mi o tą wypowiedź.

Komentarz

• polrob
                            Rider
                            • 2013
                            • 535
                            • Superb III (3V3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Tylko że akurat wycofanie systemu od 22 tygodnia nie wiąze się z problemami (tak mi się wydaje) gdyż od wejścia OIII na rynek ta informacja była zamieszczana

Komentarz

• Marek__82
                              Rider
                              • 2013
                              • 262

Szkoda tylko, że coś wprowadzają a zaraz potem wycofują. Rozumiem, że może wycofują dlatego, że się to nie sprawdza, albo może powodować usterki, ale dlaczego nie zostało to sprawdzone przed wejściem modelu na rynek?

Komentarz

• Octavianos
                                L&K
                                • 2010
                                • 1130

tu nie chodzi o żadne usterki start-stop itp. tylko o to, że polski klient za bardzo tego być może nie potrzebuje/nie chce i stąd taka decyzja, aby zmienić kompletację wyposażenia standardowego, a 22 tydzień to granica roku modelowego 2013/2014. Czyli Skoda wsłuchuje się w głos swoich klientów.
                                SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

• lukaszc2
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 376

Pewnie wszystko jest ok. Tylko jedno mnie zastanawia wszystkie silniki jak i benzynowe tak i diesle są wyposażone w turbiny ciekawe co się stanie jazda autostradą z dużą prędkością nagle jakaś sytuacja na drodze zmuszająca do zatrzymania np. Korek/wypadek system start/stop wyłącza silnik a co z turbiną ściślej mówiąc jej smarowaniem olejem. Czy przypadkiem system start/stop nie powoduje skrócenia żywotności turbiny ?

Komentarz

• zecke
                                    Ambiente
                                    • 2012
                                    • 124

Enriquez Pewnie tak , bo do jazdy są dostępne 2 auta tylko chyba :P 1.4 TSI i 2.0TDI :P dotarłem Ci silnik już wiec śmiało możesz szaleć :diabelski_usmiech

z systemem start stop to chyba chodzi o to że ona wcale nie jest taki oszczędny jak myśleli , wada szyby to wina może leżeć po stronie dostawcy , a nie Skody. Oni co prawda testują auta, po to są te testy co auto całe zakryte jest, ale nie zawsze wszystko tam wyjdzie, najlepszym testerem są użytkownicy, każdy inaczej auto uzytkuje i wtedy wszystko wychodzi :P

System start- stop majac, masz inny rozrusznik, i wogole inny układ smarowania turbo, jest sporo o tym na necie :wink:

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

lukaszc2, w opisanym przez ciebie wypadku są 2 opcje. Albo Start- Stop nie zadziała (nie wyłączy silnika), albo jest dodatkowy wymuszony obieg oleju który nadal (pomimo wyłączenia silnika) będzie chłodził turbinę. Od jakiegoś czasu tak własnie jest to rozwiązywane.
                                      Co do tego:
                                      Nic złego z tym systemem się nie dzieje. Po prostu przez pewien czas producent dorzuca go gratis na zachętę, a później, gdy ta promocja się skończy, trzeba będzie do niego dopłacać.
                                      A tak w ogóle to ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem systemu start-stop w jakimkolwiek samochodzie. Dla mnie jest to bezsensowne i generujące potencjalnie duże koszta rozwiązanie i na pewno nie wpływające na ekologię.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• polrob
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 535
                                        • Superb III (3V3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie przesadzajmy, przecież turbina nie podtrzebuje 5 minut zeby się wychłodzić, zanim dobrze staniesz i puścisz sprzęgło to spokojnie wystarczy jej czasu.

Komentarz

• lukaszc2
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 376

Zamieszczone przez Big
                                          lukaszc2, w opisanym przez ciebie wypadku są 2 opcje. Albo Start- Stop nie zadziała (nie wyłączy silnika), albo jest dodatkowy wymuszony obieg oleju który nadal (pomimo wyłączenia silnika) będzie chłodził turbinę. Od jakiegoś czasu tak własnie jest to rozwiązywane.
                                          Chłodzenie turbiny wodą jak najbardziej tak niezależny od pracy silnika system chłodzenia pompka wody ale chodzi mi o smarowanie olejem turbiny gasisz silnik ciśnienie oleju spada po chwili do 0 i co wtedy czy się nie przytrze. Chłodzenie to jedno a smarowanie?

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

lukaszc2, tak jak ci napisałem, w tej chwili w samochodach są systemy podtrzymujące przez jakiś czas, obieg oleju w celu schłodzenia rubiny nawet po wyłączeniu silnika. Taki system jest np. w Renault Lagunie III.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• zecke
                                              Ambiente
                                              • 2012
                                              • 124

1.2 TSI 105km chyba też taki system ma, albo ma mieć

Komentarz

• OrsonTSI
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 716
                                                • Volkswagen
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nie przesadzajmy, przecież turbina nie podtrzebuje 5 minut zeby się wychłodzić, zanim dobrze staniesz i puścisz sprzęgło to spokojnie wystarczy jej czasu.
                                                system rozpoznaje czy mozna wylaczyc silnik po dlugiej jezdzie i robi to lub nie jesli uzna ze jechales np. 100 km z duzymi predkosciami to wtedy od ciebie zalezy czy czekasz i studzisz turbo czy wylaczasz silnik

jezdzilem Passatem 2.0 TDI - 600 km z tym systemem i jesli silnik był zimny lub mocno przegoniony to nie wylaczyl silnika po wcisnieciu sprzegła
                                                OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

tu nie chodzi o żadne usterki start-stop itp. tylko o to, że polski klient za bardzo tego być może nie potrzebuje/nie chce i stąd taka decyzja, aby zmienić kompletację wyposażenia standardowego, a 22 tydzień to granica roku modelowego 2013/2014. Czyli Skoda wsłuchuje się w głos swoich klientów.
                                                  Na marcowym pokazie dla dziennikarzy w Polsce gdzie Skoda podstawila rozne modele O3 oraz konkurencyjne jej zdaniem auta - a wiec Kia C'eed, Ford Focus, Hyundai i30, Renault Megane i Opel Astra (ciekawe czemu nie bylo Golfa...; zwracam tez uwage ze dla samej Skody konkurenci to auta kompaktowe, nie zadna klasa srednia) byla wprost podana informacja, ze system Start&Stop poczatkowo oferowany do każdej jednostki napędowej, poza 1.2 TSi/ 85 KM, po 22 tygodniu 2013 roku – zastąpiony zostanie przez Pakiet Chrom. Czyli Skoda musiala sie wsluchac w moje teorie na temat tego, ze kazdy (no prawie kazdy) samochod z chromowanymi obwodkami szyb wyglada lepiej ;-)

Moim zdaniem celny ruch - bo ten start-stop u nas za popularny nie jest chyba, a Octa z tym moim ulubionym chromem od razu dostojniej sie prezentuje... Szkoda ze ma tylko dolna linie przy oknach, a nie wokol calych szyb - ale to drugie rozwiazanie ma miec chyba kombi...

Biorac pod uwage male roznice cenowe (podobnie jak w VW) miedzy poszczegolnymi wersjami wyposazenia to w sumie gdybym hipotetycznie zwariowal i mial kupic O3 to albo bym celowal w wersje dziad - czyli active (ktora de facto ma wszystko prawie co potrzeba dla mnie), albo jak szalec to elegance bo przynajmniej wnetrze w koncu mozna miec inne - bezowe zamiast czarnego jak w kazdym aucie, no i lepsze wyposazenie. Oczywiscie jak wersja active to pod jednym warunkiem - bez dodatkow (moze tylko kolo zapasowe i cos rownie taniego) bo jak sie zacznie doposazac to od razu lepiej ambition.

[ Dodano: Nie 31 Mar, 13 08:33 ]
                                                  A z okazji Swiat fotka O3 z tęczą.

Tęczowa Skoda - na tęczową paradę?

Smacznego jajka :diabelski_usmiech

ps. z drugiej strony w Tybecie tęcza oznacza szczęście :-)
                                                  Załączone pliki
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Seed
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 875
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

ktos pytal do jakiego Audi jest podobna OIII + moim zdaniem do A4 B8 z profilu:

KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

Pracuję...