Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Seed, dokładnie z tym modelem Audi wszystkim się kojarzy przód O III. Natomiast tył z poprzednim modelem A6.
    Czarny Elegance

Komentarz

• LUKI
      RS
      • 2005
      • 5776

Zamieszczone przez Big
      Natomiast tył z poprzednim modelem A6
      c6 przed liftem
      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Seed
        ktos pytal do jakiego Audi jest podobna OIII + moim zdaniem do A4 B8 z profilu:

Obrazek Obrazek
        powiem szczerze, ze faktycznie na tych fotkach te modele sa podobne... :!:
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ketivv
          L&K
          • 2011
          • 1155

Zamieszczone przez marlej108
          zastąpiony zostanie przez Pakiet Chrom. Czyli Skoda musiala sie wsluchac w moje teorie na temat tego, ze kazdy (no prawie kazdy) samochod z chromowanymi obwodkami szyb wyglada lepiej
          o gustach się nie dyskutuje :-), widocznie znaczna część klientów Skody właśnie chromy ceni sobie bardziej jak inne opcje wyposażenia (jak poduszki boczne z tyłu czy światła LED z tyłu) czyli rzeczy które mają wpływ na bezpieczeństwo kosztem "tandetnego" wyglądu

Komentarz

• paweł2
            L&K
            • 2010
            • 1405

Ale to podobienstwo to Audi to zaleta i celowe dzialanie.
            Minelo troche czasu od premiery i emocje opadly i co sie okazalo ano to ze wiekszosci sie podoba i jest postep w stosunku do OII.Jesli tylko nie bedzie wiekszych wpadek jak w II to bedzie naprawde dobrze i sprzedaz ruszy z kopyta.Sam sie do tego auta przekonalem i w kwietniu zamawiam 1.4TSI Ambition.
            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• LUKI
              RS
              • 2005
              • 5776

Zamieszczone przez ketivv
              czyli rzeczy które mają wpływ na bezpieczeństwo kosztem "tandetnego" wyglądu
              dla mnie pakiet chrom nie jest tandetny :!:
              kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• ketivv
                L&K
                • 2011
                • 1155

Zamieszczone przez LUKI
                dla mnie pakiet chrom nie jest tandetny
                stąd tez użyłem cudzysłowu gdyż słowa tego użyłem lekko ironicznie
                wyżej cenię sobie rozwiązania mające praktyczne zastosowanie
                niźli tanie błyskotki nie wnoszące nic użytkowego

taka decyzja Skody była zapewne poparta jakimś "badaniem rynku" świadomą analizą potrzeb klientów i dziwi mnie, że klienci aut głównie rodzinnych - zapewne w większości posiadający dzieci - wolą dostać "gratis" pakiet chrom niż taniej o to kwotę "Boczne poduszki powietrzne dla zewnętrznych miejsc tylnej kanapy" czyli zapewnić więcej szans na przeżycie wypadku także swoim dzieciom najczęściej właśnie tam przebywającym

może analitycy Skody nie pytali o zdanie matek ? idę o zakład, że wtedy zmienili by opcje w cenniku :-)

Komentarz

• rowerek
                  Rider
                  • 2010
                  • 449

widocznie znaczna część klientów Skody właśnie chromy ceni sobie bardziej jak inne opcje wyposażenia (jak poduszki boczne z tyłu czy światła LED z tyłu) czyli rzeczy które mają wpływ na bezpieczeństwo kosztem "tandetnego" wyglądu
                  A co ma wspólnego Start-Stop z bezpieczeństwem bo nie kumam? Nikt przecież kosztem pakietu chrom nie zabrał poduszek powietrznych tylko system, który wśród wielu budzi kontrowersje i jest raczej elementem niepożądanym.

Komentarz

• ketivv
                    L&K
                    • 2011
                    • 1155

Zamieszczone przez rowerek
                    A co ma wspólnego Start-Stop z bezpieczeństwem bo nie kumam? Nikt przecież kosztem pakietu chrom nie zabrał poduszek powietrznych tylko system
                    dodali pakiet chrom a nie pakiet poduszek z tyłu

Komentarz

• rowerek
                      Rider
                      • 2010
                      • 449

Bo pakiet poduszek kosztuje 1200zł a nie 500zł... To nie organizacja charytatywna, za darmo nikt Ci nic nie da.

Komentarz

• ketivv
                        L&K
                        • 2011
                        • 1155

Bo pakiet poduszek kosztuje 1200zł a nie 500zł..
                        Zamieszczone przez kwtivv
                        wolą dostać "gratis" pakiet chrom niż taniej o to kwotę "Boczne poduszki powietrzne dla zewnętrznych miejsc tylnej kanapy"

Komentarz

• sebwiecz
                          Rider
                          • 2008
                          • 328
                          • Yeti (5L)

Widzę że zaraz zrobi się niezła zadyma, radził bym nie wypowiadać się o gustach bo to dla każdego z nas indywidualna sprawa, co kto komu się podoba.
                          Pakiet chrom no ok. ale powiedzcie mi dlaczego mam 500zł wywalić za światła led z tyłu. toż to dopiero chore. Toż powinno być w standardzie prze-ca.

Jaka dla mnie system start-stop to taki bajer i nic poza tym jeździłem kilkoma audi a3, a4 z tym systemem z automatem to miało to sens ale w manualu hmm dla mnie bajer.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• rowerek
                            Rider
                            • 2010
                            • 449

Zamieszczone przez sebwiecz
                            powiedzcie mi dlaczego mam 500zł wywalić za światła led z tyłu. toż to dopiero chore. Toż powinno być w standardzie prze-ca.
                            W sumie to w zdecydowanej większości aut nie ma w ogóle ledowych świateł z tyłu. W Astrze, aurisie, golfie VII (póki co), bravo itd. W Focusie są tylko z ksenonami. Konkurencja klasę wyżej również ich nie posiada. NIe ma w superbie, nie ma w insigni, w pasku (a nawet w audi A4/6) tylko w połączeniu z ksenonami. Także póki co jest to szeroko rozumiany standard w klasie wyższej. Dobrze, że w ogóle dają możliwość zamówienia takich świateł

Komentarz

• sebwiecz
                              Rider
                              • 2008
                              • 328
                              • Yeti (5L)

rowerek,
                              A w np. ASX czy outlander model 2012 oferuje je w standardzie, nie wiem czy tiguan ich takze nie ma.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

NIe ma w superbie
                                W Superbie są w wersji L&K. Ale faktycznie w pozostałej konkurencji ich brak. Także wg. mnie to taka fanaberia, bo co mi po tych światłach LED skoro siedząc za kierownicą, lub wewnątrz auta i tak ich ... nie widzę 8)
                                Czarny Elegance

Komentarz

• ketivv
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1155

Zamieszczone przez Big
                                  siedząc za kierownicą, lub wewnątrz auta i tak ich ... nie widzę
                                  najważniejsze w tym wszystkim są światła hamowania LED, pełny rozbłysk następuje niemalże natychmiastowo i dzięki temu czas reakcji kierowcy jadącego za nami jest szybszy o 1/3 sekundy niby niewiele ale przy 100 km/h to lekko ponad 9 metrów mnej więcej 2 długości OIII

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                    NIe ma w superbie
                                    W Superbie są w wersji L&K. Ale faktycznie w pozostałej konkurencji ich brak. Także wg. mnie to taka fanaberia, bo co mi po tych światłach LED skoro siedząc za kierownicą, lub wewnątrz auta i tak ich ... nie widzę 8)
                                    no fakt, ale lakieru na aucie tez sie za bardzo nie widzi ze srodka, a jednak fajnie miec auto, ktore dobrze wyglada. Podobnie chyba z tymi ledami z tylu. Sam nie wiem czy bym je kupil. Do wersji dziad pewnie nie (jesli w ogole je tam mozna doposazyc), a do elegance, hmm mozliwe ze tak, musialbym wczesniej zobaczyc jak to wyglada na zywo.
                                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rowerek
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 449

Zamieszczone przez ketivv
                                      najważniejsze w tym wszystkim są światła hamowania LED
                                      Najważniejsze żeby trzecie światło stopu było LEDowe, bo to ono najbardziej rzuca się w oczy podczas hamowania. Wieeele aut takie ledowe trzecie światło ma, więc zwykłe żarówki w 'pozycjach' to nie jest duży problem. Nieporozumieniem jest, że np. Honda crv (nie ten zupełnie najnowszy model) czy accord mają zwykłe żarówki nawet w trzecim stopie, wtedy rzeczywiście opóźnienie rozbłysku ma większe znaczenie.

edit
                                      Na potwierdzenie moich słów podam przykład np. nowego BMW 3, volvo xc 60, mercedesa c, focusa, mondeo, gdzie tylne światła pozycyjne są LEDowe, ale już światła hamowania są realizowane poprzez tradycyjne żarówki (oczywiście trzeci stop jest ledowy).

Komentarz

• ketivv
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1155

Zamieszczone przez marlej108
                                        no fakt, ale lakieru na aucie tez sie za bardzo nie widzi ze srodka, a jednak fajnie miec auto, ktore dobrze wyglada
                                        dlatego mam ten kolor który uwielbiasz podstawowy granat ;-)

Komentarz

• test15510
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 77

Co byście wybrali: Octavię 3 Combi czy Golfa Varianta? Ceny praktycznie te same
                                          Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

• ukuk
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 699

Starego varianta?
                                            Bo jezeli tak to mialbym dylemat... Zewnetrznie nie jest moze jednoznacznie brzydki... ale tyl jest... no... specyficzny :diabelski_usmiech ... i trzeba by go polubic. Ale ze jezdzi sie w srodku to troche zmienia sytuacje. Bo materialy sa jednak bezdyskusyjnie lepsze + b.wygodne fotele, wyciszenie pewnie tez jest lepsze, a ogolnie design wnetrza dalej wyglada ok... Jedyne co na minus, to tak na oko samochod wydaje sie wyraznie wezszy w srodku niz nowa O3...

Koniec koncow bylbym raczej za Golfem... no chyba ze Octavka jednak zaskoczy mnie wyciszeniem.

Komentarz

• andriu21tg
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 1499

test15510, Czekam na twoim miejscu do lipca i łykam VII Varianta. Sam sie zastanawiałem czy nie czekać jednak zamiana O2 na VII kombi to średnia sprawa (mam na myśli tylko i wyłącznie ilość miejsca b.porównywalna). O gustach się nie dyskutuje i tak jak ktoś mający O1 podnieca sie O3 rozumiem ,Ale jeśli ktoś ma O2 i jara sie 03 to sie dziwie..VII naprawdę miażdży ,ergonomią, jakością, wyciszeniem...gadżetami.. wiem że zaraz ludzie zaczną pisać że to forum skody, ok zgadzam sie ale nie mówmy że białe jest czarne bo tak jak napisałem ze Pasek jest do dupy i zamawiam S2 to tak jest bo Helmuty dali dupy z Paskiem i trzeba być niepełno-sprytnym żeby takowego zamawiać(z motorem 1,4 160KM), tak przy VII pokazali klasę jednocześnie pokazując gdzie Skoda powinna stać w szeregu. Nie wychwalam VW pod niebiosa bo skoda naprawdę O2,S2 walczy na równi tak jak tu wielu pisało ktoś kto wsiadł do O3 a potem do VII widzi różnice.. A to czy są światła led, czy chrom.. ja bym wolał mieć lepsze wyciszenie, bardziej dopracowane detale.. tylko wówczas kto by brał VII, pewnie VW by zamknęli hehe. Jestem Fanem Marki Skoda jednak czasem warto stanąć z boku .. a teraz czekam na lincz heheeh

Komentarz

• Majowy
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 215

Dlaczego na lincz? Prawda jest taka, ze Skoda ma być "odrobinę" gorsza od VW w tym samym segmencie. Gorsza nie oznacza jednak zła. O3 będzie trochę większa niż VII Kombi, natomiast poziom dopracowania detali, ergonomia i wyciszenie będzie lepsze w VII. Ja planuję zmienić auto w przyszłym roku i też czeka mnie ten dylemat. Pozostaje pytanie jakie silniki będą w VII, bo jeżeli benzyna zakończy się na 1,4 140KM, a w O3 będę mial 1,8 180KM, to nie ma się nad czym zastanawiać... W O3 pozostają jeszcze wersje RS i mam nadzieję, że SCOUT. A wyciszyć sobie mogę auto matami za kilkaset złotych...

Komentarz

• Bogol
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 99

Konfiguracja Octavi 3 co wybrać ?

Mam dwie opcje do wyboru, w cenie bez rabatu do 104tys.
                                                  Auto służbowe, około 4-5tys miesięcznie jeżdżone.
                                                  Dylemat między DSG a doposażeniem Elegance.

Wersja wyposażenia Elegance DSG
                                                  Silnik 2.0 TDI CR DPF 110 kW - 100 050 zł
                                                  Kolor nadwozia Czerń Magic Perłowy
                                                  • Wyposażenie 2 700 zł
                                                    Alarm z funkcją monitorowania wnętrza, czujnikiem przechyłu (2 składane
                                                    kluczyki)
                                                    3-ramienna skórzana wielofunkcyjna kierownica (radio i telefon) z małym
                                                    pakietem skórzanym dla przekładni DSG
                                                    Podgrzewane fotele przednie
                                                    Zapasowe koło stalowe dojazdowe, podnośnik,

Wersja wyposażenia Elegance
                                                  Silnik 2.0 TDI CR DPF 110 kW - 92 050 zł
                                                  • Wyposażenie 10 550 zł
                                                    Light Assistant z czujnikiem deszczu (COMING HOME, LEAVING HOME, TUNNEL LIGHT)
                                                    Przednie reflektory przeciwmgłowe "Black" z funkcją CORNER
                                                    Reflektory bi-ksenonowe + AFS z LED z funkcją dynamicznego oświetlania zakrętów wraz ze spryskiwaczami reflektorów przednich
                                                    Tylne światła w technologii LED
                                                    Alarm z funkcją monitorowania wnętrza, czujnikiem przechyłu (2 składane kluczyki)
                                                    Oświetlenie przestrzeni wokół nóg z przodu i z tyłu
                                                    Pakiet Sun and Pack (pokrywa bagażnika wraz z siatką, roleta przeciwsłoneczna szyby pokrywy bagażnika)
                                                    Podgrzewane dysze spryskiwaczy szyby przedniej
                                                    Wycieraczka tylnej szyby AERO
                                                    3-ramienna skórzana wielofunkcyjna kierownica (radio+telefon) z małym pakietem skórzanym
                                                    Podgrzewane fotele przednie
                                                    Maxi-DOT z kolorowym wyświetlaczem
                                                    Podgrzewana przednia szyba
                                                    Przygotowanie pod telefon GSM (z obsługą głosową, bez połączenia z anteną zewnętrzną, bez "Phone box" - bez wzmacniania
                                                    sygnału GSM, uchwyt na multimedia, Bluetooth)
                                                    Zapasowe koło stalowe dojazdowe, podnośnik, klucz, bez zestawu naprawczego
                                                    Tylna część foteli przednich obita skórą ekologiczną - dla Elegance

...i co wybrać po świętach muszę zamówić ?

aaa, czy ktoś dokładnie wie co kryje sie pod opcją "sportowe zawieszenie"- oprócz obniżenia o 15mm prześwitu
                                                  Jest- O3 2.0 TDI Elegance- nabity w belke...
                                                  Była- O2 FL 1.6 TDI CR SERIA
                                                  Była- O2 1.9 TDI PD BXE MOD

Komentarz

• Enriquez
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7685
                                                    • Superb III (3V3)

Jeżeli wyobrażasz sobie jazdę bez DSG to bierz 2.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Marcin

Komentarz

Pracuję...