Majowy, są jeszcze niby Forestery za ok. 100 tyś. zł na Allegro.
Octavia III i Superb II FL
Zwiń
X
-
Pewnie tak, ale nie chciałbym utrzymywać Forestera, albo Legacy. Pewnie osoby które mają takie auta mogłyby się o tym konkretnie wypowiedzieć, ale z tego co wiem koszty są dużo większe niż w przypadku popularnego auta jakim jest Skoda.
Ja już miałem jeden wynalazek, który skutecznie mnie wyleczył z takich aut. Zostaję przy popularnym modelu, może trochę lepiej wyposażonym, mocniejszym, ale dalej tanim w eksploatacji. I jak się coś "zje..." to wiem, kto mi to zrobi i skóry ze mnie ze zedrze...
A wracając do tematu, to Czesi mnie mocno zaskoczyli. Już zacząłem się zastanawiać o politykę Skody i VW, a tu wychodzi na to, że w Skodzie jest 1,8 TSI 4x4 i DSG - jak dla mnie rewelacja. W Golfie z tego co wiem, tego motoru nie będzie, zwykłe modele zostaną z 1,4TSI, a 4x4 będzie chyba tylko z 2,0TDI. Nawet w Passacie z cennika zniknęło 1,8 a pojawiło się 1,4 160KM. Dziwne :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasiteMajowy, są jeszcze niby Forestery za ok. 100 tyś. zł na Allegro.
Część z tych ogłoszeń, w tym to poprzednio linkowane, to tylko reklama.
Schodzący model Forestera w benzynie można mieć za ok. 104 kPLN, a w dieslu za 116 kPLN.
Nowego za ok. 120 kPLN, diesel coś ok. 134 kPLN.
Brokerzy mają fajne ceny w ogłoszeniach. Jak przychodzi co do czego, to nie wiesz ile finalnie zapłacisz (kurs z daty płatności - nawet jak kupisz teraz Euro i umieścisz je na walutowym koncie to i tak podatki VAT, akcyza płacisz kiedy rejestrujesz - obowiązuje kurs NBP w dniu tej płatności), a do tego kupujesz za granicą pojazd u dealera. Wpłacasz kasę i opłacasz dzięki pomocy brokera transport. Większość brokerów ma w nosie, kiedy i w jakim stanie, samochód do Ciebie przyjedzie. Płacisz im prowizję i żegnaj. Przyjeżdża lora z uszkodzonym w transporcie samochodem pod Twój dom. I co dalej ? Zabawa w szukanie rozwiązania i winnych ? Przyjmiesz samochód uszkodzony ? Nie przyjmiesz, to nie licz, że zaraz dealer odda Ci pieniądze. Za ponad 100 kPLN, dzięki bardzo !!
Komentarz
-
-
Rok z Bagien,
Trzeba byc debilem co by zamowic i zapłacić 100kzl za auto ktorego sie na oczy nie oglądało :lol:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rok z BagienWiększość brokerów ma w nosie, kiedy i w jakim stanie, samochód do Ciebie przyjedzie
Zamieszczone przez piramidaTrzeba byc debilem co by zamowic i zapłacić 100kzl za auto ktorego sie na oczy nie oglądałoZamieszczone przez MajowyNo wiesz, ja też nie widziałem swojego auta do momentu odbioru. Na jazdach próbnych jeździłem tylko podobnym...
Zamieszczone przez parasiteketivv napisał/a:
celowo o to pytałem bo Subaru z automatem to już napęd "dopinany"
parasite napisał/a:
A faktycznie teraz doczytałem. Nigdy mnie w sumie automaty nie interesowały.
dla osoby szukającej funkcjonalnego auta na codzień z niezłym napędem i niewysokimi kosztami utrzymania Skoda z tym "marnym" Haldex-em to naprawdę dobra oferta
Komentarz
-
-
Lepsze pseudo 4x4 niz ESP ktore gowno da jak nie wyjedziesz spod domu :lol:
Ja mam takie zwaly sniegu na osiedlu, ze bez lopaty z miejsca parkingowego bylo ciezko wyjechac wiekszosci.
Ale ja sie nie znam, bo mam porownanie oski do torsena :lol:
O Subaru mi nie mownie. W Foresterze wyladowal automat pokroju multitronika - jakis idiota mial wspanialy pomysl. VAG wycofal sie z tego, ale inni widac nie rozumieja ze nic z tego nie bedzie
Komentarz
-
-
nie drażnij nam tu Marleja bo jak się rozchodzi to znowu tydzień trzeba będzie uspokajać :P
[ Dodano: Sob 06 Kwi, 13 09:46 ]
co do 4x4 to rwelacja że znowu będzie do tego z dsg i 1.8 mmmmm oby takich spzredało się jak najwięcej to będzie w czym wybierać na rynku wtórnym.
no i chyba nowość że 1.6 będzie mial 4x4 ?BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
No i trzeba poczekać jak to będzie cenowo wyglądało u nas. Pewnie w tym roku na większe upusty liczyć nie będzie można, ale jak ich przyciśnie to w przyszłym roku spokojnie da się stargować z 15% upustu na full wypas w 1,8TSI 4x4 DSG.
Skoda powoli traci udział w rynku, więc zacznie walczyć o klienta - przynajmniej mam nadzieję ...
Za Samarem "W marcu Skodzie zarejestrowała 9 574 samochodów, o 2,94 proc. mniej niż przed rokiem. Udział w rynku czeskiej marki wyniósł 12,70 proc. Kurczy się on wyraźnie w ostatnich miesiącach – na koniec lutego wynosił 13,66 proc., a na koniec stycznia - 15,93 proc. Do lidera coraz bardziej zbliża się bratni Volkswagen. Polacy od stycznia do marca kupili i zarejestrowali 7 137 aut tej niemieckiej marki, o 27,83 proc. więcej niż przed rokiem. Udział w rynku Volkswagenów po I kwartale wynosi 9,47 proc. wobec 9,54 proc. przed miesiącem i 10 proc. na koniec stycznia. Trzecią pozycję na podium zajęła Toyota. Japońska marka zarejestrowała w Polsce w I kwartale 5 992 auta, o 6,67 proc. mniej niż przed rokiem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MajowySkoda powoli traci udział w rynku, więc zacznie walczyć o klienta - przynajmniej mam nadzieję ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszc2Zamieszczone przez MajowySkoda powoli traci udział w rynku, więc zacznie walczyć o klienta - przynajmniej mam nadzieję ...
Marcowe wyniki sprzedaży nowych samochodów przyniosły ogrom niespodzianek. Octavia nie jest już liderem, a nawet nie udało się jej znaleźć na podium. To największy przegrany. I choć Skoda wciąż zajmuje pierwsze miejsce wśród marek, to gwiazdą marca został ktoś inny. Oto dziesięć najczęściej kupowanych aut w Polsce
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasiteZamieszczone przez lukaszc2Zamieszczone przez MajowySkoda powoli traci udział w rynku, więc zacznie walczyć o klienta - przynajmniej mam nadzieję ...
Marcowe wyniki sprzedaży nowych samochodów przyniosły ogrom niespodzianek. Octavia nie jest już liderem, a nawet nie udało się jej znaleźć na podium. To największy przegrany. I choć Skoda wciąż zajmuje pierwsze miejsce wśród marek, to gwiazdą marca został ktoś inny. Oto dziesięć najczęściej kupowanych aut w Polsce
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasitelukaszc2, spoko ja tam tylko wklejam co redaktorzyny piszą.
Jednak większość sprzedaży Octavii to był silnik 1.6 MPI chyba. Teraz go już nie ma. Są same TSI bez, albo z bardzo drogą instalacją gazową.
Komentarz
-
-
lukaszc2, z tym dieslem to fakt. Jak gdzieś w korku utkniesz w zimie to ciężko utrzymać temperaturę, tylko, że ja głównie poza miastem jeżdżę więc jak już z miasta wyjadę to silnik jakoś tam dogrzeję. Z LPG nie miałem styczności ale z tego co wszyscy mówią, to po prostu kluczem jest dobry gazownik i dbanie o instalację.
Co do spalania TSI to z tego co czytam w wątku o spalaniu to tak kolorowo nie jest. I właśnie dlatego przydałoby mi się takie autko z silnikiem 1.2 TSI na kilka dni, aby przetestować ile by mi palił przy moim stylu jazdy.
Do diesla niestety dochodzą jeszcze dużo droższe części i osprzęt więc w sumie obecnie prywatnej osobie to się już raczej zupełnie nie kalkuluje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasiteI właśnie dlatego przydałoby mi się takie autko z silnikiem 1.2 TSI na kilka dni, aby przetestować ile by mi palił przy moim stylu jazdy.
Jeśli chodzi o Diesla to ostatnio nawet nie mogłem utrzymać temperatury na autostradzie przy -12 stopniach ze względu na gołoledź zwolniłem do około 50-60 km/h i po chwili temperatura zaczęła spadać w dół i to bardzo znacznie......... nie było wyjścia musiałem zredukować z 4 na 3 i troszkę go przytrzymać na wyższych obrotach (powyżej 2000 chyba turbina się załącza i jakoś wtedy nie spada ta temperatura)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftTSI tez maja duzo wyzsza sprawnosc i 90'C nie jest tam po 1-2km.
Zawsze mozna ogrzewanie/dogrzewanie zamowic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszc2Ale co do ogrzewania/dogrzewania to przy zamawianiu na pewno będzie zamówiony system niezależnego ogrzewania i wentylacji (tzw. Webasto) to jest spowodowane marznięciem zimami przez 6 ostatnich lat jazdy dieslem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszc2Wcale się nie dziwię że Octavia nie jest już liderem ciężko być liderem sprzedaży jak od stycznia do dzisiaj chyba nikt nie jeszcze nie mógł kupić Octavi (odebrać) co z tego że od któregoś tam lutego było można zamawiać skoro nikt jeszcze tych samochodów nie odebrał ...... ciężko być liderem skoro nie można kupić (w rozumieniu odebrać) samochodu. Poczekałbym z tymi ocenami do wakacji i wtedy zobaczył jak już ludzie będą odbierać samochody. Rzadko kto decydował się na zakup O II wiedząc, że za kilka tygodni będzie OIIIDoświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
tak czytam i czytam...
naprawdę nie dajecie rady bez 4x4 ?
a ile wychodzi taka skoda z dsg i 4x4 w jakiejś lepsiejszej wersji ?
Maicroft pisałeś gdzieś że x3 golas około 170tyś ?O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasiteTzn. programujesz lub odpalasz zdalnie 20 minut przed odjazdem, silnik się nagrzewa, ale później już ten system chyba nie działa w takcie jazdy.
poniżej chyba 4 st C uruchamia się automatycznie dogrzewając silnik/wnętrze
[ Dodano: Sob 06 Kwi, 13 17:55 ]
Zamieszczone przez leszekmwx3 golas około 170tyś ?
Komentarz
-
Komentarz