Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • parasite
    L&K
    • 2011
    • 1368

Majowy, są jeszcze niby Forestery za ok. 100 tyś. zł na Allegro.
    AGR 112KM, 232Nm
    Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Majowy
      Ambiente
      • 2013
      • 215

Pewnie tak, ale nie chciałbym utrzymywać Forestera, albo Legacy. Pewnie osoby które mają takie auta mogłyby się o tym konkretnie wypowiedzieć, ale z tego co wiem koszty są dużo większe niż w przypadku popularnego auta jakim jest Skoda.

Ja już miałem jeden wynalazek, który skutecznie mnie wyleczył z takich aut. Zostaję przy popularnym modelu, może trochę lepiej wyposażonym, mocniejszym, ale dalej tanim w eksploatacji. I jak się coś "zje..." to wiem, kto mi to zrobi i skóry ze mnie ze zedrze...

A wracając do tematu, to Czesi mnie mocno zaskoczyli. Już zacząłem się zastanawiać o politykę Skody i VW, a tu wychodzi na to, że w Skodzie jest 1,8 TSI 4x4 i DSG - jak dla mnie rewelacja. W Golfie z tego co wiem, tego motoru nie będzie, zwykłe modele zostaną z 1,4TSI, a 4x4 będzie chyba tylko z 2,0TDI. Nawet w Passacie z cennika zniknęło 1,8 a pojawiło się 1,4 160KM. Dziwne :?:

Komentarz

• Rok z Bagien
        L&K
        • 2010
        • 1172

Zamieszczone przez parasite
        Majowy, są jeszcze niby Forestery za ok. 100 tyś. zł na Allegro.
        Nie ma takich nowych.
        Część z tych ogłoszeń, w tym to poprzednio linkowane, to tylko reklama.

Schodzący model Forestera w benzynie można mieć za ok. 104 kPLN, a w dieslu za 116 kPLN.
        Nowego za ok. 120 kPLN, diesel coś ok. 134 kPLN.

Brokerzy mają fajne ceny w ogłoszeniach. Jak przychodzi co do czego, to nie wiesz ile finalnie zapłacisz (kurs z daty płatności - nawet jak kupisz teraz Euro i umieścisz je na walutowym koncie to i tak podatki VAT, akcyza płacisz kiedy rejestrujesz - obowiązuje kurs NBP w dniu tej płatności), a do tego kupujesz za granicą pojazd u dealera. Wpłacasz kasę i opłacasz dzięki pomocy brokera transport. Większość brokerów ma w nosie, kiedy i w jakim stanie, samochód do Ciebie przyjedzie. Płacisz im prowizję i żegnaj. Przyjeżdża lora z uszkodzonym w transporcie samochodem pod Twój dom. I co dalej ? Zabawa w szukanie rozwiązania i winnych ? Przyjmiesz samochód uszkodzony ? Nie przyjmiesz, to nie licz, że zaraz dealer odda Ci pieniądze. Za ponad 100 kPLN, dzięki bardzo !!

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Rok z Bagien,

Trzeba byc debilem co by zamowic i zapłacić 100kzl za auto ktorego sie na oczy nie oglądało :lol:
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Majowy
            Ambiente
            • 2013
            • 215

No wiesz, ja też nie widziałem swojego auta do momentu odbioru. Na jazdach próbnych jeździłem tylko podobnym...

Komentarz

• ketivv
              L&K
              • 2011
              • 1155

Zamieszczone przez Rok z Bagien
              Większość brokerów ma w nosie, kiedy i w jakim stanie, samochód do Ciebie przyjedzie
              Bez przesady nie jest aż tak źle w Całej EU ludzie tak auta kupują i biznes się kręci ;-)

Zamieszczone przez piramida
              Trzeba byc debilem co by zamowic i zapłacić 100kzl za auto ktorego sie na oczy nie oglądało
              Zamieszczone przez Majowy
              No wiesz, ja też nie widziałem swojego auta do momentu odbioru. Na jazdach próbnych jeździłem tylko podobnym...
              podpisuję się pod Majowym

ketivv napisał/a:
              celowo o to pytałem bo Subaru z automatem to już napęd "dopinany"

parasite napisał/a:
              A faktycznie teraz doczytałem. Nigdy mnie w sumie automaty nie interesowały.
              jedym z polączeń stałego napędu skrzyni typu DSG i silnika turbo poniżej 2 litrów z marek japońskich jest Mitsubishi Lancer EVO X SST - ale to nie 100 k pln no i koszty utrzymania jakby większe jak Skody :-)

dla osoby szukającej funkcjonalnego auta na codzień z niezłym napędem i niewysokimi kosztami utrzymania Skoda z tym "marnym" Haldex-em to naprawdę dobra oferta

Komentarz

• lukaszc2
                Rider
                • 2013
                • 376

A jednak pierwsze miejsce Skoda ....... drugie VW
                Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Lepsze pseudo 4x4 niz ESP ktore gowno da jak nie wyjedziesz spod domu :lol:

Ja mam takie zwaly sniegu na osiedlu, ze bez lopaty z miejsca parkingowego bylo ciezko wyjechac wiekszosci.

Ale ja sie nie znam, bo mam porownanie oski do torsena :lol:

O Subaru mi nie mownie. W Foresterze wyladowal automat pokroju multitronika - jakis idiota mial wspanialy pomysl. VAG wycofal sie z tego, ale inni widac nie rozumieja ze nic z tego nie bedzie
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4826
                    • Superb II combi (3T5)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

nie drażnij nam tu Marleja bo jak się rozchodzi to znowu tydzień trzeba będzie uspokajać :P

[ Dodano: Sob 06 Kwi, 13 09:46 ]
                    co do 4x4 to rwelacja że znowu będzie do tego z dsg i 1.8 mmmmm oby takich spzredało się jak najwięcej to będzie w czym wybierać na rynku wtórnym.
                    no i chyba nowość że 1.6 będzie mial 4x4 ?
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6
                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7460
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez blackrs
                      no i chyba nowość że 1.6 będzie mial 4x4 ?
                      O2FL były 1.6 TDI 4x4
                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• rafik11
                        Rider
                        • 2009
                        • 448

owszem z tego cennika (przynajmniej ja tak widzę) 2.0tdi 4x4x jest tańsze od 1.8 tsi 4x4 DSG tyle tylko że właśnie 1.8 tsi 4x4 ma DSG, którego nie widze w połączeniu tdi+4x4. Czyli na razie wygląda to tak- jak tdi 4x4 to bez DSG a jak tsi 4x4 to tylko z DSG(mnie to odpowiada.

Komentarz

• Majowy
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 215

No i trzeba poczekać jak to będzie cenowo wyglądało u nas. Pewnie w tym roku na większe upusty liczyć nie będzie można, ale jak ich przyciśnie to w przyszłym roku spokojnie da się stargować z 15% upustu na full wypas w 1,8TSI 4x4 DSG.

Skoda powoli traci udział w rynku, więc zacznie walczyć o klienta - przynajmniej mam nadzieję ...

Za Samarem "W marcu Skodzie zarejestrowała 9 574 samochodów, o 2,94 proc. mniej niż przed rokiem. Udział w rynku czeskiej marki wyniósł 12,70 proc. Kurczy się on wyraźnie w ostatnich miesiącach – na koniec lutego wynosił 13,66 proc., a na koniec stycznia - 15,93 proc. Do lidera coraz bardziej zbliża się bratni Volkswagen. Polacy od stycznia do marca kupili i zarejestrowali 7 137 aut tej niemieckiej marki, o 27,83 proc. więcej niż przed rokiem. Udział w rynku Volkswagenów po I kwartale wynosi 9,47 proc. wobec 9,54 proc. przed miesiącem i 10 proc. na koniec stycznia. Trzecią pozycję na podium zajęła Toyota. Japońska marka zarejestrowała w Polsce w I kwartale 5 992 auta, o 6,67 proc. mniej niż przed rokiem.

Komentarz

• lukaszc2
                            Rider
                            • 2013
                            • 376

Skoda powoli traci udział w rynku, więc zacznie walczyć o klienta - przynajmniej mam nadzieję ...
                            Czyżby ???? http://biznes.onet.pl/liderzy-polski...-detal-galeria
                            Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• parasite
                              L&K
                              • 2011
                              • 1368

Zamieszczone przez lukaszc2

Marcowe wyniki sprzedaży nowych samochodów przyniosły ogrom niespodzianek. Octavia nie jest już liderem, a nawet nie udało się jej znaleźć na podium. To największy przegrany. I choć Skoda wciąż zajmuje pierwsze miejsce wśród marek, to gwiazdą marca został ktoś inny. Oto dziesięć najczęściej kupowanych aut w Polsce
                              AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• lukaszc2
                                Rider
                                • 2013
                                • 376

Marcowe wyniki sprzedaży nowych samochodów przyniosły ogrom niespodzianek. Octavia nie jest już liderem, a nawet nie udało się jej znaleźć na podium. To największy przegrany. I choć Skoda wciąż zajmuje pierwsze miejsce wśród marek, to gwiazdą marca został ktoś inny. Oto dziesięć najczęściej kupowanych aut w Polsce
                                Wcale się nie dziwię że Octavia nie jest już liderem ciężko być liderem sprzedaży jak od stycznia do dzisiaj chyba nikt nie jeszcze nie mógł kupić Octavi (odebrać) co z tego że od któregoś tam lutego było można zamawiać skoro nikt jeszcze tych samochodów nie odebrał ...... ciężko być liderem skoro nie można kupić (w rozumieniu odebrać) samochodu. Poczekałbym z tymi ocenami do wakacji i wtedy zobaczył jak już ludzie będą odbierać samochody. Rzadko kto decydował się na zakup O II wiedząc, że za kilka tygodni będzie OIII

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

lukaszc2, spoko ja tam tylko wklejam co redaktorzyny piszą.
                                  Jednak większość sprzedaży Octavii to był silnik 1.6 MPI chyba. Teraz go już nie ma. Są same TSI bez, albo z bardzo drogą instalacją gazową.
                                  AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• lukaszc2
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 376

lukaszc2, spoko ja tam tylko wklejam co redaktorzyny piszą.
                                    Jednak większość sprzedaży Octavii to był silnik 1.6 MPI chyba. Teraz go już nie ma. Są same TSI bez, albo z bardzo drogą instalacją gazową.
                                    Oczywiście ja też wkleiłem tylko link co do sprzedaży i napisałem swoje zdanie. Wiesz przy spalaniu tych najmniejszych silników TSI i kosztach instalacji do tych samochodów ( o ile w ogóle się do zamontować jakąś nie powodującą problemów) to nie wiem czy się opłaca zakładać LPG. Osobiście mając doświadczenia z LPG po przejechaniu na gazie samochodami łącznie ok. 320 000 km instalacji LPG już nie założę, jedyne co mogę powiedzieć pozytywnego o LPG to tylko tyle że było tanio ..... Żeby nie było tak kolorowo Diesla też już więcej nie kupię no chyba że z Webasto i czymś dodatkowym co grzeje silnik...... co z tego że mam spalanie po mieście 5,8 litra / 100km skoro przy -15 silnik po przejechaniu 15 km się nie nagrzeje do 90 stopni a w środku chłodno. (proszę nie pisać termostat itp bo wszystko jest ok tylko silnik ma taką sprawność, że w ogóle się nie chce nagrzewać a ogrzewanie działa do -2 stopni potem tylko coś leci ciepłego - silnik 1,5 DCI w Megane II).

Komentarz

• parasite
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1368

lukaszc2, z tym dieslem to fakt. Jak gdzieś w korku utkniesz w zimie to ciężko utrzymać temperaturę, tylko, że ja głównie poza miastem jeżdżę więc jak już z miasta wyjadę to silnik jakoś tam dogrzeję. Z LPG nie miałem styczności ale z tego co wszyscy mówią, to po prostu kluczem jest dobry gazownik i dbanie o instalację.
                                      Co do spalania TSI to z tego co czytam w wątku o spalaniu to tak kolorowo nie jest. I właśnie dlatego przydałoby mi się takie autko z silnikiem 1.2 TSI na kilka dni, aby przetestować ile by mi palił przy moim stylu jazdy.
                                      Do diesla niestety dochodzą jeszcze dużo droższe części i osprzęt więc w sumie obecnie prywatnej osobie to się już raczej zupełnie nie kalkuluje.
                                      AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• lukaszc2
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 376

I właśnie dlatego przydałoby mi się takie autko z silnikiem 1.2 TSI na kilka dni, aby przetestować ile by mi palił przy moim stylu jazdy.
                                        Ile pali taki 1,2 TSI (nie wiem jaki masz styl) to mam nadzieje, że będę mógł coś Ci więcej napisać już niedługo.
                                        Jeśli chodzi o Diesla to ostatnio nawet nie mogłem utrzymać temperatury na autostradzie przy -12 stopniach ze względu na gołoledź zwolniłem do około 50-60 km/h i po chwili temperatura zaczęła spadać w dół i to bardzo znacznie......... nie było wyjścia musiałem zredukować z 4 na 3 i troszkę go przytrzymać na wyższych obrotach (powyżej 2000 chyba turbina się załącza i jakoś wtedy nie spada ta temperatura)

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

TSI tez maja duzo wyzsza sprawnosc i 90'C nie jest tam po 1-2km.
                                          Zawsze mozna ogrzewanie/dogrzewanie zamowic
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• lukaszc2
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 376

Zamieszczone przez Maicroft
                                            TSI tez maja duzo wyzsza sprawnosc i 90'C nie jest tam po 1-2km.
                                            Zawsze mozna ogrzewanie/dogrzewanie zamowic
                                            Z tego co czytałem to w TSI w OIII zintegrowali kolektor dolotowy z głowicą co ma miedzy innymi spowodować dużo szybsze nagrzewanie. Ale co do ogrzewania/dogrzewania to przy zamawianiu na pewno będzie zamówiony system niezależnego ogrzewania i wentylacji (tzw. Webasto) to jest spowodowane marznięciem zimami przez 6 ostatnich lat jazdy dieslem.

Komentarz

• parasite
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1368

Ale co do ogrzewania/dogrzewania to przy zamawianiu na pewno będzie zamówiony system niezależnego ogrzewania i wentylacji (tzw. Webasto) to jest spowodowane marznięciem zimami przez 6 ostatnich lat jazdy dieslem.
                                              Ale czy Webasto nie działa tylko przy wyłączonym silniku? Tzn. programujesz lub odpalasz zdalnie 20 minut przed odjazdem, silnik się nagrzewa, ale później już ten system chyba nie działa w takcie jazdy. Czyli znów jak utkniesz w korku to Ci temperatura spadnie.
                                              AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Eidos71
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2050
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wcale się nie dziwię że Octavia nie jest już liderem ciężko być liderem sprzedaży jak od stycznia do dzisiaj chyba nikt nie jeszcze nie mógł kupić Octavi (odebrać) co z tego że od któregoś tam lutego było można zamawiać skoro nikt jeszcze tych samochodów nie odebrał ...... ciężko być liderem skoro nie można kupić (w rozumieniu odebrać) samochodu. Poczekałbym z tymi ocenami do wakacji i wtedy zobaczył jak już ludzie będą odbierać samochody. Rzadko kto decydował się na zakup O II wiedząc, że za kilka tygodni będzie OIII
                                                Chyba z tą sprzedażą nie jest tak różowo... Z tego, co mówił mi sprzedawca z salonu innej marki, rankingi sprzedaży obejmują ilościową całość aut zamówionych przez klientów, a nie rzeczywiście odebranych w danej chwili z salonu... A więc w tym rankingu ujęto sprzedane O2FL, jak też zamówione (ale jeszcze nawet nie dostarczone do salonu) O3. Na pewno zamówień na O3 w najbliższym czasie przybędzie, ale odpadnie z kolei sprzedaż O2FL. Dlatego podzielam zdanie kolegów, że bez zmiany polityki cenowej Skoda już nie wróci z Octavią na podium sprzedaży nowych aut...
                                                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

tak czytam i czytam...
                                                  naprawdę nie dajecie rady bez 4x4 ?

a ile wychodzi taka skoda z dsg i 4x4 w jakiejś lepsiejszej wersji ?

Maicroft pisałeś gdzieś że x3 golas około 170tyś ?
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• ketivv
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1155

Tzn. programujesz lub odpalasz zdalnie 20 minut przed odjazdem, silnik się nagrzewa, ale później już ten system chyba nie działa w takcie jazdy.
                                                    działa zarówno w trakcie jazdy jak i na postoju, z włączonym lub wyłączonym silnikiem
                                                    poniżej chyba 4 st C uruchamia się automatycznie dogrzewając silnik/wnętrze

[ Dodano: Sob 06 Kwi, 13 17:55 ]
                                                    Zamieszczone przez leszekmw
                                                    x3 golas około 170tyś ?
                                                    x3 czy o3 - literówka ?

Komentarz

Pracuję...