Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Seed
    Elegance
    • 2010
    • 875
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Agamek12
    Poza tym Rapid ma oddzielny temat
    Przynajmniej jakaś odskocznia tematyczna od klasyfikowania O3 i twardych boczkoow 8)
    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9942
      • Ford

Zamieszczone przez Seed
      Poza tym Rapid ma oddzielny temat
      Przynajmniej jakaś odskocznia tematyczna od klasyfikowania O3 i twardych boczkoow 8)
      A po co te dywagacje? Przecież wszyscy wiedzą tą oczywistą oczywistość, że Octavia to kompakt, twarde boczki są do kitu, TSI awaryjne, a tylna belka to przeżytek Nie dajmy sobie wmówić, że białe jest białe, a czarne jest czarne :diabelski_usmiech Wszystko szare jest :szeroki_usmiech
      Oczywiście proszę o wyrozumiałość - nie kupuję sobie Octavii 3, więc staropolskim zwyczajem ponarzekam trochę sobie z zazdrości próbując usprawiedliwić swoje niekupowanie

PS: salony sprzedają O3 już za ~55kzł
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Alonzo_
        RS
        • 2009
        • 2460
        • Hyundai

http://otomoto.pl/skoda-octavia-octa...C28669502.html
        I to w sumie może dobra oferta na autko dla.. np mojej żony(oczywiście nie biały) tyle , ze te TSI :shock: :?:
        Kurde, jak skoda skutecznie mnie od siebie teraz odpycha..... - nie przekonuje mnie do siebie - tak może lepiej to ująć

Komentarz

• Seed
          Elegance
          • 2010
          • 875
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jednych odpycha - innych przyciaga. ja generalnie jestem zwolennikiem benzyny, a TSI 1.4 nowy to meisterstuck.
          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Alonzo_, co ty chcesz od tych tsi? Chyba mniej się sypią niż tdi?

Ja tam sie cieszę że jest turbo benzyna której brakuje np w KIA !!
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• BADYL
              RS
              • 2011
              • 2396
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez piramida

Ja tam sie cieszę że jest turbo benzyna której brakuje np w KIA !!
              również się dziwię...gdybym w przyszłości zmieniał auto na OIII(pewnie używkę ) to też będę szukał beny....i nie straszne mi TSI ponieważ posiadam TDI buhaha
              nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

BADYL, :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Seed
                  Elegance
                  • 2010
                  • 875
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

nareszccie nastaly czasy kiedy jest wybor. i nie musze kupowac drozszego TDI tylko dlatego, ze jest ekonomiczny. teraz są TSI i wybor jest oczyswisty. Koniec ery klekotów nadchodzi! :lol:
                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• andriu21tg
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1499

Seed, piramida, w tym co mówicie jest sens.. sam zrezygnowałem z TDI na rzecz TSI 1,4 oraz 1,8..

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Tdi nie jest zły bo fajnie sie jeździ mocnym dieslem ale mozna go tylko podciągnąć do tych powiedzmy 250koni za to bliźniaczy TSI można do ponad 400 koni i to bez kucia więc jest to oczywiste jaki silnik będzie następnym razem :diabelski_usmiech

Komentarz

• ukuk
                        Rider
                        • 2010
                        • 699

Pojezdzilem O3 1.8 Ambition i:
                        - jezdzilo mi sie b.dobrze
                        - fotele sa jednak lepsze niz sadzilem... w kazdym razie, po krotkim przywyknieciu nie wadzily.
                        - bardzo fajna pozycja za kierownica, nie czulem sie ani wpadniety, ani jak na taborecie.
                        - b.wygodna, gruba kierownica, fajnie lezala w dloniach.
                        - celuje w inny silnik, ale musze powiedziec, ze ten 1.8 rwie do przodu, ze hohoho Po 110 konnym dieslu... no inny swiat
                        - boczki sa... sredniawe ale jednak mozna przecierpiec, sa jakos tam delikatnie podgumowane.
                        - zawieszenie nie jest jakies bardzo komfortowe, ale tez bez bolu moze byc . Jego cichosc/glosnosc tez w granichach akceptowalnosci (Ciekawe jak na tym tle belka?). "Plusem dodatnim" natomiast jest fakt, ze samochod jest b.stabilny.
                        - wyciszenie... nie jest ani tragicznie, ani b.dobrze. Jednak C4 czy G6 sa spooooro lepsze pod tym wzgledem. Szczegolnie C4-ka to troche inny swiat w tej klasie aut. W Skodzie ogolnie troche slychac opony(zimowe). Samochod jest czuly na zmiane nawierzchni. A poza tym, tak powyzej 100-110 km/h zaczyna przeszkadzac oplyw powietrza.

I wlasnie z tym wyciszenim mam najwiekszy problem bo jednak mam pewien niedosyt. Gdyby nie ono, nie zastanawialbym sie. Poczekalbym na lepsze rabaty i "bral" bo samochod bardzo mi pasuje. Jednak jezdze glownie poza miastem i kupuje auto na wiecej niz 5 lat, wiec niechcialbym zeby ciazylo mi to przez caly ten okres... Konkludując... jestem rozdarty i dalej niczego nie wykluczam. :?

Komentarz

• Seed
                          Elegance
                          • 2010
                          • 875
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez ukuk
                          jestem rozdarty
                          jak Dr Judym?
                          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• ukuk
                            Rider
                            • 2010
                            • 699

...jak brzoza smoleńska.

Komentarz

• blackpw
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 131

Zamieszczone przez ukuk
                              I wlasnie z tym wyciszenim mam najwiekszy problem bo jednak mam pewien niedosyt. Gdyby nie ono, nie zastanawialbym sie. Poczekalbym na lepsze rabaty i "bral" bo samochod bardzo mi pasuje. Jednak jezdze glownie poza miastem i kupuje auto na wiecej niz 5 lat, wiec niechcialbym zeby ciazylo mi to przez caly ten okres... Konkludując... jestem rozdarty i dalej niczego nie wykluczam.
                              To tak jak ja.
                              Ale ja już wiem, że nie kupię O3, bo miałbym ten niedosyt przez cały czas.
                              Moim zdaniem O3 na trasy powyżej 100km/h się nie nadaje
                              Polecam zatem przejechać się Golfem7 jeszcze dla porównania, tak aby mieć więcej doświadczenia przed końcową decyzją.
                              Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
                              Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• ukuk
                                Rider
                                • 2010
                                • 699

Z Golfem jest ten problem, ze trzeba czekac na kombi albo kupic hatcha i jezdzic z huczacym boxem dachowym :P Poza tym trzeba liczyc 3-4 tys doplaty do kombiaka, ale tez biore go pod uwage bo wnetrze ma bezkonkurencyjne, a i wyciszenie podobno prawie tak dobre jak w 6-tce. Ciekawa propozycja jest rowniez G6 variant...

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

ukuk, zainwestujesz 3-4kzł na wyciszenie i będziesz miał full wypas

P.S. ja nie wiem jak O3 może sie nie nadawać na trasę powyżej 100km/h skoro jak klekotem jeżdżę po 200 i jeszcze nie ogłuchnąłem :lol:

Komentarz

• ukuk
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 699

To nie jest kwestia nadawac/nie nadawac bo powyzej 100 km/h mozna spokojnie i Polonezem jeździć.
                                    Kwestia jest tego rodzaju... jak ta jazda ma wygladac. No i powtarzem, w O3 nie jest zle pod tym wzgledem, po prostu chcialbym troche lepiej...

A co do wlasnorecznego wyciszenia... to przeciez mamy kajdany zwane gwarancja, pozostaje chyba tylko jak "u Ruskich"... dywany na sciany powiesic

Komentarz

• micho_m
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 528
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja po tych dywagacjach dotyczacych O3 podjechalem najpierw do Skody ja obejrzec i przejechac sie a nastepnie udalem sie do Opla sprawdzic Insignie. Na chwile obecna O3 jest skreslona z mojej listy Na insignie z naprawde dobrym wypasem (cosmo na 18', 2.0 cdti, navi 9000 dvd z infinity, bi-xenony skretne w pakiecie z czujnikami i czyms jeszcze, roletki na tylnych szybach, lakier metalic i cos tam jeszcze dolozyl) dostalem cene 106.000 zł. Jezdzi sie zupelnie inaczej niz octavia Nowa astra tez calkiem niczego sobie, ale nie jezdzilem nia.
                                      Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                                      www.nawmar.pl

Komentarz

• Alonzo_
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2460
                                        • Hyundai

Zamieszczone przez piramida
                                        A ch... wie. Ale uczciwie przyznając no nie zaprzeczycie że coś z TSI jest nie teges. Idealne to to nie jest.
                                        Ja robiąc niedużo km zastanawiałem sie (o zgrozo) już między SII TDI a 1,8 TSI. Róznica w cenie 10/15 tyś zwracałaby sie już dość długo u mnie. A że jak piszesz wybór szeroki zbyt nie jest w tbenzynach stąd takie nawet miewałem pomysły :shock:
                                        Poczekam na te nowe konstrukcje TSI . Kolejny zakup planuję najwcześniej tak naprawdę za jakieś 2 latka ...jak te nowsze będą miały dobre recenzcje (choć to krótki czas) to kto wie...Pożyjemy, zobaczymy

Komentarz

• polrob
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 535
                                          • Superb III (3V3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

http://otomoto.pl/skoda-octavia-octa...C28669502.html
                                          Kolego taka cena bo pewnie nie obejmuje darmowego pakietu ubezpieczeń. Pewnie do tej ceny trzeba dołożyć 1900 na pakiet OC/AC. Dzwoniłem już do jednego dilera dowiedzieć się o cenę 1.4TSI ELEGANCE (bo byłą bardzo atrakcyjna) i dowiedziałem się że do ceny należy dołożyć pakiet ubezpieczeniowy
                                          jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                          była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                          była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• blackpw
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 131

Zamieszczone przez ukuk
                                            To nie jest kwestia nadawac/nie nadawac bo powyzej 100 km/h mozna spokojnie i Polonezem jeździć.
                                            Kwestia jest tego rodzaju... jak ta jazda ma wygladac. No i powtarzem, w O3 nie jest zle pod tym wzgledem, po prostu chcialbym troche lepiej...
                                            A co do wlasnorecznego wyciszenia... to przeciez mamy kajdany zwane gwarancja, pozostaje chyba tylko jak "u Ruskich"... dywany na sciany powiesic
                                            Może faktycznie złego słowa użyłem ("nie nadaje"), jednak dla mnie tak faktycznie jest.
                                            Piszesz, że chciałbyś "troche lepiej", a ja powiem Ci, że to "trochę" za jakiś czas urośnie do "kurde muszę zmienić auto".

Jeśli ktoś ma zamiar wydać ponad 70tyś. na auto, to moim zdaniem ma on już jakieś większe oczekiwania, i komfort jazdy na trasach ma kolosalne znaczenie. Dlatego właśnie oczekiwania miałem wysokie po O3 (nowa platforma, te same podzespoły co w G7, itp.), zawiodłem się właśnie na wyciszeniu, ten szum wiatru o karoserię (taki ostry) przy większej prędkości jest dla mnie strasznie wkurzający.

Tak, można zmienić markę/klasę auta, jednak ja też wolałbym O3 z jakością G7 dlatego ten niesmak pozostał... u Ciebie jest to jeszcze na etapie "chciałbym troche lepiej".

PS. Zawsze można po prostu kupić O3, a dyskomfort traktować jako "cena za markę"
                                            Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
                                            Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 418

Cytat z Autogalerii:
                                              "Problem z podgrzewaną szybą ( wycofano z produkcji - samochody zamówione z tym dodatkiem, przyjdą bez niego )"

Czy ktos u "zrodla" moze cos wiecej na ten temat powiedziec?

Komentarz

• ukuk
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 699

Zamieszczone przez blackpw
                                                Może faktycznie złego słowa użyłem ("nie nadaje"), jednak dla mnie tak faktycznie jest.
                                                Piszesz, że chciałbyś "troche lepiej", a ja powiem Ci, że to "trochę" za jakiś czas urośnie do "kurde muszę zmienić auto".

Jeśli ktoś ma zamiar wydać ponad 70tyś. na auto, to moim zdaniem ma on już jakieś większe oczekiwania, i komfort jazdy na trasach ma kolosalne znaczenie. Dlatego właśnie oczekiwania miałem wysokie po O3 (nowa platforma, te same podzespoły co w G7, itp.), zawiodłem się właśnie na wyciszeniu, ten szum wiatru o karoserię (taki ostry) przy większej prędkości jest dla mnie strasznie wkurzający.

Tak, można zmienić markę/klasę auta, jednak ja też wolałbym O3 z jakością G7 dlatego ten niesmak pozostał... u Ciebie jest to jeszcze na etapie "chciałbym troche lepiej".

PS. Zawsze można po prostu kupić O3, a dyskomfort traktować jako "cena za markę"
                                                Zeby dokladnie zdefiniowac moje "troche lepiej" to trzeba by powiedziec tak. Nie chce miec gorzej od tego co mam obecnie w bardzo dobrze wyciszonej 406-tce. I po prostu mialbym niesmak... wydalem 70 +/-5 tys... na nowe auto, a jest gorzej niz w starym gruchociku, wartym 1/7 tego... Dlatego juz nie mowie nawet zeby bylo lepiej... ale zeby chociaz bylo tak samo :szeroki_usmiech

Poza tym, ogolnie jestem w stanie z wielu rzeczy zrezygnowac (jak np. materialowy boczek :lol: ) ale jednak wyciszenie, to IMO jedna z lub nawet najwazniejsza cecha auta. Nie ma nic gorszego, niz samochod ktory meczy i psuje radosc z jazdy. I co gorsza OIII jest gdzies pomiedzy, nie jest na tyle glosna zeby meczyla (wtedy by odpadla i glowy nie zawracala :twisted: )... ale do szczescia jednak troche brakuje

Mysle, ze ewentualny zakup OIII moglby dojsc do skutku przy baaaardzo korzystnych warunkach finansowych. Zebym po kazdej niechcinej mysli typu... "kurde, troche tu glosno" mogl dodac... "no tak... ale przeciez zaplacilem 15k mniej niz za Golfa" :lol:

Komentarz

• andriu21tg
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1499

zobaczcie sobie to:

Komentarz

• Alonzo_
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2460
                                                    • Hyundai

Zamieszczone przez andriu21tg
                                                    Hehe.
                                                    Andriu większość z nas tak uważała od początku, żadne odkrycie. My wiemy więcej - bo nie dość że to za drogie to jeszcze tandetne i paskudne :wink:
                                                    Komuś w skodzie z tego ich sukcesu totalnie się zwoje przegrzały i ich pokarało takimi pomysłami :lol:
                                                    Albo tak ma być.....sabotaż :shock:
                                                    Ale to chyba pod inny temat.

Komentarz

Pracuję...