Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukaszc2
    Rider
    • 2013
    • 376

Zamieszczone przez padero
    i kolorek? Napisz czy naprawdę tak bardzo głośno w kabinie powyżej se
    Kolor: czarny perłowy
    Co do głośności mogę się wypowiedzieć tylko w zakresie Megane II 1,5 DCI z pełną odpowiedzialnością tych słów stwierdzam, że w OIII jest dużo ciszej i bardziej przyjemnie. Na pewno jest 100 razy ciszej niż w Astrze III 1,4 z przebiegiem 8000 km (od nowości była głośna)
    Powiem Ci tak to były pierwsze kilometry tym samochodem, troszkę się do niego przyzwyczaję i opiszę Ci co i jak z głośnością w porównaniu do innych samochodów do Hondy Civic, a nawet Avensisa (który był dla mnie całe życie ideałem jak i Pasat a ostatnio jego notowania spadły - Avensisa)

Nie wiem czy ma to jakiś wpływ ale jechałem (tak odebrałem samochód) na oponach letnich Michelin Energy Saver 205/55 R 16 91V

Dla osób kupujących proponuję przeczytać:
    Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• marlej108
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 4976
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Lukasz gratuluje zakupu i tego zes numero uno z forumowiczow z O3 :-)

ps. co do silnika to jesli bedzie bezawaryjny (oby!) to na pewno jego osiagi sa wystarczajace do normalnej jazdy.
      U nas zadziwiajaco duzo ludzi chce jezdzic nienormalnie... to znaczy traktowac droge publiczna jak pole walki, na ktorym kazdy koniecznie musi byc pierwszy... i potem ludzie snuja teorie ze minimum to trza miec te 140 koni bo inaczej to nie jedzie. Bzdury. (oczywiscie milo jest miec 140 czy wiecej rumakow, ale nie dla kazdego to priorytet).

Co do Superba FL to zwroccie uwage ze na tych wizualizacjach sprzed tygodnia on wygladal.... sporo inaczej niz na zywo. 19 kwietnia targi w Chinach i oficjalna prezentacja.
      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Seed
        Elegance
        • 2010
        • 875
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez lukaszc2
        Może, ktoś się orientuje jaki jest olej w OIII bo w salonie sprytnie unikali odpowiedzi (wyglądało, że nikt nic nie wie jedyne co się dowiedziałem, że oni leją Shela czy coś takiego na pewno nie Castrola)
        Moga lac Shella na pierwszy "zalew", moga Castrola 5W-30. zalezy z kim obecnie fabryka ma podpisana umowe. nie ma znaczenia - wszystko jeden syf. Ja proponuje przejsc na stały okres wymian (15 tys km) i zalewac norma 502.00 - ja tak zrobie z 1.4 TSI. Wtedy z powodzeniem stosujesz olej 0W-30 lub 0W-40.

np
        Pełna oferta: części samochodowe Audi, VW, Seat, Skoda i inne, oleje Motul, Ravenol, Liqui Moly, Valvoline, Millers, filtry Mann

Pełna oferta: części samochodowe Audi, VW, Seat, Skoda i inne, oleje Motul, Ravenol, Liqui Moly, Valvoline, Millers, filtry Mann

olej silnikowy 0W-30 Longlife III FE nowy olej spełnia normę Volkswagen 504.00/507.00 i jest dostępny w Autoryzowanej Sieci Serwisów marek należących do Volkswagen Group Polska olej 0W-30 Longlife III FE już teraz jest wykorzystywany w fabrykach Volkswagena w Polsce i w pozostałych krajach europejskich do pierwszego zalania Olej syntetyczny nowej generacji zwracający szczególną uwagę na redukcję zużycia paliwa, redukcję emisji CO2 oraz na precyzyjne opracowanie dla samochodów Grupy Volkswagen. Olej nowej generacji spełnia ustawowe progi emisji spalin i optymalizuje pracę silnika. 1. Olej doskonale chroni elementy ruchome silnika przed zużyciem. 2. Redukuje zużycie paliwa oraz emisję spalin. 3. Przywraca jednostce napędowej właściwe parametry pracy. 4. Zapewnia pełnię mocy silnika spalinowego. Opracowany dla nowoczesnych silników Grupy Volkswagen - Audi, Seat, Skoda, VW. Redukuje szkodliwe osady w kanale dolotowym silników FSI. Wspiera skuteczność katalizatorów i filtrów cząstek stałych.   Specyfikacja: Olej VAG OE - Oryginalny olej Volkswagen Group numer OE: GS55545M4EUR , G S55 545 M4 EUR - opakowanie 5L lepkość:SAE 0W30 normy i specyfikacje: VW 504.00/507.00 Pojemność:Opakowanie 5 litrów
        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• ketivv
          L&K
          • 2011
          • 1155

Nie wiem czy ma to jakiś wpływ ale jechałem (tak odebrałem samochód) na oponach letnich Michelin Energy Saver 205/55 R 16 91V
          zdecydowanie ma zarówno na spalanie jak i na hałas

Energy Saver 205/55 R 16 91 H B A 70dB

Primacy 3 205/55 R 16 91 W C A 69dB

Pilot Sport 3 205 /50 R 17 93 W XL E A 71dB

wytłuszczone dane to odpowiednio kategorie "wpływu opony na spalanie", droga hamowania na mokrym i ostatnie to emisja hałasu"

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

lukaszc2, gratulacje zakupu !!!
            Zdecydiowałeś się na tak krytykowane przez "miłosników" Octavii auto i nie przeszkadzaja ci te jego plastikowe boczki, krótka tylnia kanapa, podobieństwo do rapida, głosność i jeszcze silnik TSI ropadajacy się już na linni produkcyjnej oraz cena 2 x wyższa niz u konkurencji i wogóle to że kazdy jeden samochód jest lepszy niż Octavia :twisted:
            A tak na poważnie. Jeszcze raz gratulacje zakupu naprawdę fajnego auta która da ci pewnie sporo frajdy !!
            Czarny Elegance

Komentarz

• ukuk
              Rider
              • 2010
              • 699

Big i po co tak "farmazonic" i probowac IMO nieudolnie sprowadzac sprawe do absurdu? Jednym sie podoba calosc, wedlug innych calosc nie spelnia ich oczekiwan, a trzecia grupa ma jakies tam konkretne ale..., ktore moze i dla CIEBIE wydaje sie glupota.

Wez sie odprez i pozwol miec kazdemu wlasne zdanie, a nie sie podsmiewasz...

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

ukuk, ja jestem odpręzony i leję ze śmiechu od kilkunastu stron tegoż wątku
                Owszem rozumiem, że mozna miec rózne gusta i rózne zarzuty do danego auta, bo nie ma auta idealnego, ale tak absurdalne rzeczy jakie wyciagają, na siłę, niektórzy w stosunku do O III zasługują tylko i wyłacznie na obśmianie.
                Samochód jest o.k. i jak widać się podoba, bo ludzie go kupują i oby tak dalej !!
                Czarny Elegance

Komentarz

• notsure
                  Drive
                  • 2010
                  • 47

Co ciekawe co mnie bardzo zdziwiło to że przy 120 pokazywał chwilowe spalanie większe niż przy 140.
                  Wniosek taki, że musisz dawać w palnik, a w razie czego "Panie Władzo jak za szybko? ja tylko dbam o środowisko.."

Komentarz

• marlej108
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 4976
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                    ukuk, ja jestem odpręzony i leję ze śmiechu od kilkunastu stron tegoż wątku
                    to moze lepiej noś pieluche... :lol
                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Alonzo_
                      RS
                      • 2009
                      • 2460
                      • Hyundai

Co do głośności mogę się wypowiedzieć tylko w zakresie Megane II 1,5 DCI z pełną odpowiedzialnością tych słów stwierdzam, że w OIII jest dużo ciszej i bardziej przyjemnie. Na pewno jest 100 razy ciszej niż w Astrze III 1,4 z przebiegiem 8000 km (od nowości była głośna)
                      Hmmm wiem, ze głośność wewnątrz moze być odbierana subiektywnie i uciązliwość tego hałasu.
                      Ale z tego co kolega lukaszc2 napisał zastanawiam sie o co kaman z tym narzekaniem przy O3? Bo takie porównanie mówi sporo. Jeździłem obydwoma wymienionymi autami, ok nie sa specjalnie ciche ale jeśli skoda jest dużo cichsza (od asterki w benzynie zwłaszcza tak wyraźnie) to powinno być OK.
                      Wg mnie wymienione auta nie odbiegają jakoś drastycznie od O2, która cicha specjalnie przecież nie jest w duecie z 1,9 szczególnie.
                      Gdzie ta przy niższych prędkościach hałasuje od silnika a przy wyższych szumy opływowe , szumy od kół wyraźnie obniżają komfort - nic specjalnie wyraźnie lepiej od meganki II czy Astry III w moim odczuciu....
                      Chyba , że to wyciszenie silnika w O3 dużo in minus robi np przy TDI....
                      Jak to w końcu ? Z czego wy się ludziska przesiadacie do tej O3 :wink: ?

Komentarz

• Bomber
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 226

Zamieszczone przez padero
                        i kolorek? Napisz czy naprawdę tak bardzo głośno w kabinie powyżej se
                        Kolor: czarny perłowy
                        Łukasz -gratulacje zakupu . Ja swojego odbieram pewnie na poczatku maja bo się własnie robi :-) też opiszę co i jak. Ja nie zwracam uwagi na "boczki" bo nie kupuję klasy premium tylko samochód do roboty więc nie mam takich wymagań. Ale tematy czytam z zaciekawieniem:-)
                        Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• andriu21tg
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 1499

Alonzo_, SII

Komentarz

• Seed
                            Elegance
                            • 2010
                            • 875
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Pany - co to jest "Dodatkowa osłona podwozia"? - 200 PLN. Silnikowa czy oprocz silnika jakas inna?
                            KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• OrsonTSI
                              Rider
                              • 2010
                              • 716
                              • Volkswagen
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

boczki widac doskonale.... dla tych co kochaja codziennie o nich rozmawiac....
                              OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• ukuk
                                Rider
                                • 2010
                                • 699

Zamieszczone przez Alonzo_

Hmmm wiem, ze głośność wewnątrz moze być odbierana subiektywnie i uciązliwość tego hałasu.
                                Ale z tego co kolega lukaszc2 napisał zastanawiam sie o co kaman z tym narzekaniem przy O3? Bo takie porównanie mówi sporo.
                                Ja widze, a raczej slysze to mniej wiecej tak jak wystopniowalem ponizej (Od IMO najgorszego, do najlepszego). Choc wiadomo... taka lista nie jest idealna, bo w jednym beda nadkola slabiej wyciszone, w drugim szum wiatru bedzie bardziej zauwazalny, a w trzecim silnik bedzie dawal znac o sobie... A takze niektore samochody sa np. b.ciche do jakiejs okreslonej predkoci, ale po przekroczeniu tej magicznej granicy, nagle robi sie nieprzyjemnie.

ŹLE!!!
                                Astra II (łojezu masakra!!, szumofon na kolkach)
                                ix35
                                Civic Sedan
                                PRZYZWOICIE
                                Poprzednia Jetta
                                Corolla / Octavia III
                                Focus / Golf kombi 6
                                B.DOBRZE
                                Golf 6 / v50 / Tiguan
                                C4 / 406
                                Avensis
                                SUPEROWO
                                Exeo
                                C5

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

ukuk, SEAT jest zajebiście wyciszony?
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ukuk
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 699

Tak, Audi jest super wyciszone. 8)

A inne Seaty, to szczerze watpie, patrzac po wykonczeniu wnetrz... przy ktorych Octavia to prawdziwe "Premium"... no jeszcze VW Alhambra jest pewnie cicha.

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

ukuk, To że EXEO jest starszą A4 ze znaczkiem Seata to wiemy ale myślisz że wyciszony jest tak samo jak A4?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ukuk
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 699

Nie wiem czy tak samo, bo nie jezdzilem A4... wiem tylko ze bylo bardzo cicho.

Komentarz

• dontak
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 586
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Seed
                                          Pany - co to jest "Dodatkowa osłona podwozia"? - 200 PLN. Silnikowa czy oprocz silnika jakas inna?
                                          Osłona silnika. Zwykła plastikowa osłoną silnika. Przynajmniej tak mi tłumaczył diler przy zamawianiu auta
                                          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• OrsonTSI
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 716
                                            • Volkswagen
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mam informacje od znajomego kierownika z INTER w Kraku ze kombi bedzie kosztowało o 3300 zł wiecej.

Silnik 1,4 TSI juz nie bedzie straszył tak jak wczesniejsze jego wcielenie w wersi 122 KM jest to nowa lepsza konstrukcja, szybciej sie nagrzewa i spalanie 6,5 - 7,2 w miescie ( maja takie auto demo ) którym ktos jeździ na weekend do domu i używa go po Kraku, stad takie dane, wiem ze ktos to chyba juz pisał ale miałem smaka teraz na 1,8 TSI ale ta kase wole wydac na DSG i z tym silnikiem to idealne rozwiazanie do miasta, od 22 tygodnia bedzie mozna zamawiac DSG do tej wersji

Co do belki to "zwykly smiertelnik" czyli. ojciec jadacy z dziecmi nie odczuje róznicy a chyba takie ten samochód u wielu ma zastosowanie.
                                            OII 1,4 TSI Elegance

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

OrsonTSI, tego jeszcze nie wiemy czy 1.4 nie będzie nadal straszyć :wink:

Komentarz

• ukuk
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 699

Ja juz bym chyba wolal stary 1,4 tsi, z rozrzadem na pasku... Niz kolejne beta-testy od zera.

Komentarz

• Seed
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 875
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez ukuk
                                                  Ja juz bym chyba wolal stary 1,4 tsi, z rozrzadem na pasku... Niz kolejne beta-testy od zera.
                                                  stary byl na łancuchu i byly z nim cyrki.
                                                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• OrsonTSI
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 716
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

plan jest ambitny z nowym silnikiem.... wymazać wpadki starych wersji TSI, mysle ze grupa VW nie strzeli sobie teraz w drugie kolano....

Ja planuje zmiane w pod koniec 2014 wiec pożyjemy zobaczymy.....
                                                    OII 1,4 TSI Elegance

Komentarz

Pracuję...