Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackpw
    Ambiente
    • 2011
    • 131

Zamieszczone przez michalek1912
    Ktoś wie ile trzeba czekać od zamówienia do odbioru na nowego Golfa VII?
    Zapytam o więcej. Kiedy będzie można zamawiać G7 Varianta, oraz kiedy pojawi się do pomacania w salonach? Ktoś wie?
    Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
    Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• andriu21tg
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1499

Zamieszczone przez michalek1912
      Ktoś wie ile trzeba czekać od zamówienia do odbioru na nowego Golfa VII?
      ja zamówiłem zaraz po premierze ,a dostałem w połowie stycznia. Kombi powinno być podobnie

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Dobra,

oto Superb II FL na filmie i zdjeciach.

Škoda po pěti letech omladila vzhled Superbu. Od června se začne prodávat kombi i twinback s kompletně přepracovaným designem.

W sumie to nie wiem czy wyladnial...czy odwrotnie :diabelski_usmiech
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• andriu21tg
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1499

marlej108, a ja dziś odbieram swojego SII :P :P :P :szeroki_usmiech jeśli będę miał po drodze do salonu.. bo tak od 2 tyg czeka a nie umiem dojechać ..hehe

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

No i dalej jedyne 4x4 DSG to 1.8TSI. Innych silnikow brak w takim konfigu. Pomijam ze taki konfig jest drozszy niz diesel z automatem :shock: Do tej pory to chyba bylo ciut taniej
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

Zamieszczone przez marlej108
              Dobra,

oto Superb II FL na filmie i zdjeciach.

Škoda po pěti letech omladila vzhled Superbu. Od června se začne prodávat kombi i twinback s kompletně přepracovaným designem.

W sumie to nie wiem czy wyladniaj...czy odwrotnie :diabelski_usmiech
              Zadne sensowne zmiany w wyglądzie. Sedan jak był brzydki nadal taki jest. Przód SII nie wzbudzał żadnych emocji i tak jest w FL. No światła ma z ledami wreszcie, ale stylistyka nie porywa. Tył kombiaka był ładny i taki pozostał. IMHO
              Ten FL to ściema jak dla mnie. Na siłę jakieś zmiany byle dostosować zwłaszcza przód do nowej linii dizajnu. Była szansa tył poprawić ale najwyraźniej ma być nadal brzydki - polityka.
              Na moje mogli tego projektu teraz w ogóle nie tykać i poklepać jeszcze parę latek aż wprowadzą następce. Choć sam nie wiem czy warto na niego czekać .....bo odkryję Amerykę jak zaspekuluję, ze ostatecznie będzie z wyglądu identyczny (prawie) jak O3 tyle że parę cm większy tu i tam. Ciekawe czy taki sam "progres" wewnątrz w jakości jak w Octavii - tego sie obawiam :diabelski_usmiech
              Ale będzie na co znowu narzekać

Komentarz

• paweł2
                L&K
                • 2010
                • 1405

Zamieszczone przez raffaluus
                03 1.8 tsi jest najlepszym wyborem do ok.85 tysięcy złotych. Powyżej tej kwoty jest już zbyt bogaty wybór większych i bardziej "dojrzałych" samochodów.
                Zgadzam sie z tym w 100%
                Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• qzim
                  Classic
                  • 2013
                  • 29

powiem Wam, że jedno co mnie odpycha od S2FL to ta smutna kierownica...pomijam fakt ze jest poodbna do tych uzywanych w koreancach...

Komentarz

• marlej108
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 4976
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez andriu21tg
                    marlej108, a ja dziś odbieram swojego SII :P :P :P :szeroki_usmiech jeśli będę miał po drodze do salonu.. bo tak od 2 tyg czeka a nie umiem dojechać ..hehe
                    a to moje gratulacje :-)

a to chyba rekord forum, zeby samochod czekal na odbior wlasciciela a nie odwrotnie hehe ;-)
                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rafik11
                      Rider
                      • 2009
                      • 448

no i d...pa liczyłem że podobnie jak w octavi dadzą 4x4 z dsg z silnikiem benzynowym 1,8 lub 2,0 tsi. Tak było np. w seacie altei freetrack 2,0 tsi 4x4 dsg. A tu zostaje 3,6 dsg 4x4 na którego mnie nie stac a poza tym eksploatacja jego to trzeba mieć swoją stację benzynową :lol:

Komentarz

• polrob
                        Rider
                        • 2013
                        • 535
                        • Superb III (3V3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Szczerze mówiąc słabiutki ten lift. Ciężko określić czy korzystniejsze zmiany zewnętrzne i delikatne wewnętrzne, żadnych zmian w silnikach - wszystkie jednostki z poprzedniego modelu, zobaczymy jak będzie ze sprzedażą
                        jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• rowerek
                          Rider
                          • 2010
                          • 449

Najważniejsza zmiana w tym lifcie jeżeli chodzi o napęd to możliwość konfiguracji 2.0TDI 170KM DSG 4x4.

Komentarz

• rafik11
                            Rider
                            • 2009
                            • 448

tylko pod warunkiem jak ktoś chce diesla, ja nie chcę i lipa zostaje pozostać pewnie przy octavi III

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez rafik11
                              no i d...pa liczyłem że podobnie jak w octavi dadzą 4x4 z dsg z silnikiem benzynowym 1,8 lub 2,0 tsi. Tak było np. w seacie altei freetrack 2,0 tsi 4x4 dsg. A tu zostaje 3,6 dsg 4x4 na którego mnie nie stac a poza tym eksploatacja jego to trzeba mieć swoją stację benzynową :lol:
                              przecież będzie 4x4 1.8tfsi
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rafik11
                                Rider
                                • 2009
                                • 448

4x4 tak ale nie 4x4 plus dsg chyba że gdzieś tak pisze ale ja nie znalazłem(niedoczytałem)

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez rafik11
                                  4x4 tak ale nie 4x4 plus dsg chyba że gdzieś tak pisze ale ja nie znalazłem(niedoczytałem)
                                  albo rybki albo akwarium :lol:
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rowerek
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 449

W ogóle dziwna polityka... W Rosji można zamówić Yeti 1.8TSI 4x4 DSG, czyli się da.

Komentarz

• ketivv
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1155

Zamieszczone przez rowerek
                                      W Rosji można zamówić Yeti 1.8TSI 4x4 DSG, czyli się da
                                      u naszych zachodnich sąsiadów także jest taka wersja dostępna

Komentarz

• irekk
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1093
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ciekawie sie patrzy na zdjecia paskuda sprzed roku:
                                        Skoda is working on a facelift for the Superb, it will debut in Europe in early 2013 and in China in the third quarter of 2013. These spy shots are,

Komentarz

• andriu21tg
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 1499

Powiem tak- Sound System robi robotę choć mam pień nie ucho, dach robi robotę nawet bardzo i polecam, i najważniejsze jak się dojeżdża do przeszkody automatycznie włącza się czujnik przód tył.

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

u Czechow jest juz S2 w konfiguratorze, wiec mozna sie bawic :-)

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

andriu21tg,

A ile Ci pokazuje czujników? W O3 mi pokazywało przy takim powolnym dojeżdżaniu 16 szt... Nie wiem, gdzie oni je pochowali. Doszedłem do wniosku, że chyba w klamkach drzwi.
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• andriu21tg
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 1499

Enriquez, dokładnie jest tak jak mówisz.. też sie nad tym zastanawiałem..no i nad tym że w pastuchu trzeba było włączyć a tu jak w VII dojeżdżasz i automatyczna aktywacja.Jutro rano robię roletke :wink: :szeroki_usmiech brakuje mi Auto Hold z zielonym (P) i złapałem sie dziś wracając z Salonu że auto nie stoi boo jest ręczny nie Hold.. No i bez kluczyk też polecam..

Komentarz

• grzesk
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 296

Byłem dziś w Łodzi w jednym z salonów Skody na jeździe próbnej O3 Ambition 1.2 TSI 105 KM. Jak dla mnie nic więcej nie potrzeba , tak mogę to skwitować. Były jednak dwie rzeczy, które nie dają mi spokoju.
                                                  1. Stuki dochodzące z tylnej części auta. Czy w aucie o tak małym przebiegu już by tak zawieszenie stukało, czyżby ta belka, o której tu głośno na forum, aż tak dawała o sobie znać? U mnie w F1 z 2006 z przebiegiem 133 tys. km nic z tyłu w zawieszeniu nie stuka. Może to tylko coś w bagażniku latało.
                                                  2. Start&Stop. Przy spokojnej jeździe od świateł do świateł niby OK ale jak to ktoś zauważył przy chęci szybkiego zniknięcia z krzyżówki mogą być problemy. Do tego mam obawy o wytrzymałość poszczególnych podzespół. Tak wiem niby są wytrzymalsze ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że ten system nie ma ujemnego wpływu na auta jeśli chodzi o zużycie elementów. Jeździłem kilka minut a silnik gasł mi co chwilę za każdym razem jak wrzucałem na luz. Na szczęście da się to wyłączyć.

Czy w O3 w radiu Swing podczas cofania na wyświetlaczu nie pokazuje się symbol auta z odległością do przeszkody jak to ma miejsce w starym Swingu? Dziś jakoś tego nie zauważyłem tak samo jak w Rapidzie gdzie po wrzuceniu wstecznego radio zaczynało ciszej grać.

Co jeszcze, sprzedawca stwierdził, że nie odczułbym za dużej różnicy miedzy O3 1.2 85 KM a 105 KM i spokojnie mógłby tą słabszą wersję polecić jeśli mi tą się dobrze jeździło a zaoszczędzone pieniądze wydać na wyposażenie lub pozostawić na paliwo lub inne wydatki. Główna różnica to skrzynia szóstka. Ci co jeździcie wersją 85 KM możecie też to potwierdzić, że będzie mała różnica? Autem by na chwilę obecną jeździły najczęściej 2 osoby plus mały bobas i wyjazdy 2 razy do roku gdzieś dalej z hakiem na rowery i 2 rowerami. Rzadko przyczepka przyczepiana i tylko na krótkie odcinki. Auto większość czasu by spędziło w mieście z wyjazdami do innych miast w promieniu 60 km.

Zacząłem wrażeniami ale chciałem zapytać o coś innego. Czy znacie pełną listę zmian jakie nastąpią w O3 w nowym roczniku modelowym?
                                                  Osoba z salonu co zemną jeździła nie wiem czy wszystkiego nie chciała powiedzieć czy jeszcze nie wiedziała ale wspomniała, że w/w Start&Stop nie będzie już standardem w 1.4 TSI zaś w 1.2 TSI 105 KM pozostanie.

PS. Trochę OT ale sprzedawca też wspomniał, że Skoda przyznała się do babola :P i np. w Rapidzie od nowego roku modelowego będzie można z miejsca kierowcy sterować tylnymi szybami elektrycznymi.
                                                  SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• dontak
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 586
                                                    • Octavia III combi (5E5)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

No to się pochwalę. Wczoraj odebrałem autko :szeroki_usmiech
                                                    Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Sławetne boczki jakoś nie wzbudziły we mnie niepokoju. Prowadzi się super. W aucie jest cicho i przy prędkości 140 km/h można swobodnie rozmawiać. Silnik bardzo żwawy i elastyczny. Jak na razie jestem zachwycony (po przesiadce z O1 pewnie każdy będzie). W najbliższym czasie zrobię fotki i zamieszczę w odpowiednim dziale.

Zamieszczone przez grzesk
                                                    Czy w O3 w radiu Swing podczas cofania na wyświetlaczu nie pokazuje się symbol auta z odległością do przeszkody jak to ma miejsce w starym Swingu? Dziś jakoś tego nie zauważyłem tak samo jak w Rapidzie gdzie po wrzuceniu wstecznego radio zaczynało ciszej grać.
                                                    Pewnie dlatego że było wyłączone w opcjach.
                                                    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

Pracuję...